Какво може да се види/посети в и около Велинград?

• 15 451
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
sladka hapka, Има ли ясни указателни табели за тези водопади? Ние сме с джип, е, не е офроад, но аз не го жаля, макар да няма още година, не съм го купувала за изложба и от снобизъм, а да ми върши работа:)

Веси, няма никакви табели. Трябва да се питат местните.
Ако не е за офроуд колата, имай едно наум, че може и да не те докара. Ние хванахме много разкаляно време и не успяхме. Сега вече сме с високопроходимо возило и това лято пак ще атакуваме. Но за пеш е супер - много е живописно.

# 16
sladka hapka, аз под "офроад" визирам онези премодифицирани руски военни джипове. Моята също е джип, 4 по 4, мисля че ще се справя. Щом в сняг, лед и кал се държи стабилно...Не е ниска, с добри гуми е...
Благодаря ти за отговора, ще следваме главния път и после само консултация с местните.
А в района на Кърджали, където бяхме пролетта, възхитих се от многото и точни указателни табели, било за българска или турскопроизходна забележителност. На тях им казвам направо "евалла'!

# 17
Според мен основното е на какво време ще случите. Ако е валяло, хич не се цапайте. Има дълбоки коловози и беше много изровено. Част от пътя беше залята и от реката. На сухо време може да е проходимо.

За сведение - бяхме с Мицубиши аутландер, не мина. Ако сте с по-висока, имате шанс  newsm10

По кърджалийско са бетон с табелите, и аз много им се радвам, ама да не ти се налага да си говориш с местните  Embarassed а направи ли ви впечатление, че на места (вероятно, за да направят по-приемливи турските надписи, табелите бяха триезични - БГ, англ. и турски?  Laughing

# 18
Чудесно е, че е подновена темичката . На нас също ни предстои да почиваме във Велинград, а досега открих твърде оскъдна информация за интересните и красиви места, които е добре да се посетят. Ще следя с интерес  Peace

# 19

Веси, няма никакви табели. Трябва да се питат местните.
Ако не е за офроуд колата, имай едно наум, че може и да не те докара. Ние хванахме много разкаляно време и не успяхме. Сега вече сме с високопроходимо возило и това лято пак ще атакуваме. Но за пеш е супер - много е живописно.

Sladka hapka , моля те обясни как да стигнем без кола до тези водопади.Това лято ще почиваме в района, уж сме го обходили, но ето че има и нещо непознато.След Батак в каква посока, има ли къде да се остави колата, евентуално колко време може да отнеме ходенено пеш, стръмно ли е, може ли дете на 5г. да върви/ принципно  е  от децата-туристи/.

За Цепина потвърждавам, голяма красота е!

# 20
Judy, разкажи повече за теснолинейката, моля те /а и на други може да е интересно/. Praynig

Пътуването с нея е изключително приятно и красиво. Взима се от гарата във Велинград. Ние сме ходили до последна гара със съпружеското тяло, като отправна точка за Пирин, но с малкия /беше на 2 г./ и голямото /на 8, както писах/ слязохме на най- високата гара на Балканския п-в- Аврамово. Там взехме влакче в обратната посока.
На голямото дете му беше много интересно да види помаците, които се качваха и слизаха /някъде някакъв събор имаше май, беше пълно с такива, облечени в техни си дрехи, момичетата- силно гримирани, с пъстри поли и забрадки/.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B … D0%B8%D1%89%D0%B5

http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=400.0

http://patepis.com/?tag=%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0% … D0%B9%D0%BA%D0%B0

Тук имах въпрос за вр. Вихрен.
До Банско взехме само големия син /малкото го оставихме при нашите, те бяха по същото време на почивка във Велинград, но в друг хотел- най- удобният начин  Mr. Green/. Оставихме автомобила до х.Вихрен и закатерихме мраморите. С него се качихме за около 3 ч, не сме бързали, спирахме, гледахме, правихме панорамни снимки. Запозвахме се с двойка помаци /мъж и жена/ и се качвахме заедно с тях.
Вземете си здрави обувки. И ако сте с дете- не слизайте през Казаните, а се върнете по пътя, който тръгва от х. Вихрен и завива в ляво. Бихме отишли и на Кончето, но бяхме с лоши обувки.. Подмами ни мисълта, че сме само за едно качване на Вихрен /и друг път сме били там/. Голямо треперене на гащи падна на слизане през Казаните с тези обувки и с детето. Обаче го слязохме, за 5 часа.  Mr. Green
На Вихрен редовно сме срещали хора на по 60-70 години. Преди 10 години се запознахме с един дядо на 70 и нещо, който всяка година си го качвал и се молел винаги поне още веднъж да се качи и следващата година. За мен не е труден, само обувки си носете яки и вода. Но ние си ходим по принцип по балканите.

# 21

Общи условия

Активация на акаунт