Имаме ли трудности след осиновяването ???

• 6 740
  • 36
  •   2
Отговори
Здравейте момичета, бих искала да Ви попитам какви трудности изпитвате след като си осиновихте детенце? Какво имам впредвид:
1. Например не мислите ли, че ако сме осиновили по голямо дете, трябва да ни се полагат няколко месеца платена отпуска /нека психолозите кажат колко, моето мнение е поне за 3 месеца/, за да можем да помогнем на децата да се приспособят. 
2. Защо не семействата, които са осиновили дете да се ползват с данъчни облекчения, да им се полага ниско лихвен кредит за жилище и др.
3. Самите деца могат да се ползват също с някакви облекчения, като карти за градски транспорт
4. Може за родителите също да има някакви екстри
Моля Ви, напишете вашето мнение и предложения

# 1
  • София
Не приемам за логично детето ми да има някакви облекчения, още по-малко описаните в т. 2-4 - глупости на търкалета - като раждаш не ползваш данъчни данъчни облекчения и карти за градския транспорт  ooooh!

Виж т. 1 е задължителна и не заради родителите, а заради детето - за да има възможност адаптацията му да е по-безболезнена.

ПП Направо не мога да повярвам, че има такъв въпрос тук - нисък лихвен процент, екстри за родителите - Боже, Боже - това са деца, не картофи  #Cussing out

# 2
  • Вън от пространство и време
Здравейте момичета, бих искала да Ви попитам какви трудности изпитвате след като си осиновихте детенце? Какво имам впредвид:
1. Например не мислите ли, че ако сме осиновили по голямо дете, трябва да ни се полагат няколко месеца платена отпуска /нека психолозите кажат колко, моето мнение е поне за 3 месеца/, за да можем да помогнем на децата да се приспособят.  
2. Защо не семействата, които са осиновили дете да се ползват с данъчни облекчения, да им се полага ниско лихвен кредит за жилище и др.
3. Самите деца могат да се ползват също с някакви облекчения, като карти за градски транспорт

Като изключим първа точка, която подкрепям безрезервно, другите що за дивотии са? Екстри за осиновителите!  Shocked Защо?
С карти за градския транспорт и други видове облегчения се ползват възрастни и деца в неравностойно положение. Е какво е неравностойното положение на едно осиновено дете?

Става ми неприятно дори да ги чета тези предложения....

# 3
Момичета, подкрепям ви, няма да повтарям и аз, каквото сте казали. Излишно е да се коментира

# 4
  • Там където е семейството ми

Дрънкаш глупости,хем ме е яд,хем ме напушва на смях честно Grinning
Данъчни облекчения за кредити на жилища,облекчения за градски транспорт,екстри за родителите....НИЕ СМЕ РОДИТЕЛИ,КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Хайде,аз отивам да си прибирам децата от детската градина,току виж някое такси ме качи без пари до там,може да намажа,някакво облекчение на нулева тарифа Joy

# 5
o.k, значи се опитваме да прокараме само идеята за платен отпуск, няколко месеца.
Не бързайте с негативните отговори, нека помислим и обсъдим. Изобщо не става въпрос за картофи. Както и преди съм писала ние имаме 3 деца и си осиновихме четвърто, така, че повярвайте ми обичам ги и ги ценя. Идеята е да намерим дом и за по-големите деца и за по-малките. Как да направим осиновителния процес по лесен и бърз. Не сте ли се замисляли, защо има толкова родители вписани  в регистрите и домовете пак си остават пълни?  Как да накараме хората да не се срамуват от това да осиновят дете, дори и ако имат? Защо държавата не ни помага изобщо, след като осиновим дете? Нужно ли е според вас 3 месеца да Ви проучват, при положение, че Вие им занясате цяла папка с документи, тичали сте като луди, източили са Ви кръвта, проверили са Ви доходите и още какво ли не. Мисля, че родителите, които са осиновили деца, са по различни от тези, които имат собствени и се сблъскват с доста повече трудности. На тези деца трябва доста време да им се обръща внимание, а ние сме на работа, нали? Може и да бъркам , но все пак помислете, моля Ви. Някой има ли наблюдения как е в другите страни.

# 6
Забравете момичета, че изобщо повдигнах темата.

МОЛЯ ДА ИЗТРИЕТЕ ПОСТА.

Мисля, че няма смисъл.

# 7
  • София
Домовете са пълни с деца, понеже кандидат-осиновителите държат на етнос и възраст и каквито и облекчения да им даде държавата, те няма да променят изискванията си. (справка - темата за СМ - там дори са готови да плащат)

Отпуск е нужен, но той не е преференция - той осигурява равнопоставеност между осиновителка и биологична родителка - нищено е хиляди пъти. Нужен е за адаптацията на детето.

Другото, което би било добре е евентуално точка при записване в детска градина, понеже при липса на платен отпуск и ако осиновиш примерно февруари, много трудно ще доредиш детето до детска. Но тук аз не съм сигурна, понеже и с биологичната им дъщеря имам същия проблем, а пък съм я взела преди 2 години и 3 месеца.

Проверката е необходима не само за да те видят, какъв си ти, но и ако е качествена, социалният работник ще те накара да се замислиш за реалната си мотивация, да си зададеш някои въпроси, които да ти помогнат.

Дом за големите ромчета едва ли ще намерим, аз се надявам поне за малките лека-полека да започне да се намира.

Темата и ти самата мисля че можеш да я изтриеш.

# 8
Не бих искала да имам облекчения, заради акта на осиновяване.
Бих искала да  имам облекчения, които да не са привилегия за детето, а възможност за равен старт с останалите деца, родени в биологични семейства или осиновени като бебета:
-приемлив по срок платен  отпуск за отглеждане на дете след осиновяването му, независимо от възрастта.по тази тема съм писала в ГИОО като съм дала конкретни предложения за промяна в нормативни актове, вкл.  и КТ.
-нормативно уреждане на проблема с прием в детска градина по отношение на деца, осиновени на възраст по-голяма от тази, на която за децата  се подават документи и се провеждат конкурси.Изрично не искам привилегия, искам уравняване на положението на деца, които не са успели да кандидатстват в ДГ, поради висока възраст на осиновяване.Механизми има много,достатъчно щадящи всички заинтересовани страни, няма за съжаление воля за  прилагането им.
-възможност за безплатни консултации с психолог,/ и то доказан специалист в работата с осиновени деца/, особено за деца, осиновени на 3 и повече години./ а не като халтава да ходя, да разпитвам, да се чудя, да обяснявам и да изнервям допълнително детето си от "художествена самодейност" в тази така деликатна сфера.
- за друго не се сещам,  а и лично аз нямам нужда.но п ри излагане на смислени аргументи съм готова да се замисля и да изразя отношение.

# 9
  • Вън от пространство и време
s_j74 , Не мога да ти разбера логиката, честно. Не ми е и минавало през ум да се срамувам, че съм осиновила деца. Не вярвам, че ако имах свои щеше да е по-различно. Ограничих се до второто, защото нямам финансова и физическа възможност да се справя с повече и защото не се изживявам като техен спасител от домовете в никакъв случай. Не мисля че държавата трябва да ми помага за нещо след като имам здрави деца и аз самата и съпругът ми сме здрави, изключая по отношение на проблемите, които са изброили Фоксче и Светкавица.

Ако кандидат-осиновителите престанат да държат на произхода и бебешката възраст на децата и държавата поеме своята социална роля да помага на семействата, в които се раждат деца с увреждания, след около 10-ина години трябва да закрием Домовете съвсем реално. (Ми оптимист съм си. Simple Smile)

Не мисля, че родителите, които са осиновили деца, са по-различни от другите родители на деца. Може би само в началото - по време на адаптационния период, но нали именно затова настояваме за платен отпуск.

Искания за опростявания на кредити, данъчни облекчения, безплатни карти и други екстри са нелепи, наистина.

# 10
  • София
Светкавица, бих добавила за деца, осиновени в по-голяма възраст - възможност за работа с логопед, че в София се оказа, че могат да ни включат евентуално в графика в първи клас  ooooh!

# 11
  • Някъде в България
И аз мисля, че платеният отпуск е много необходим при адаптацията на по-големите деца към семейната среда, в която попадат. Дори и да има места в детската градина си е пак институция и не можеш да си изпратиш детето веднага след като вече е било в друга такава/подобна/, защото може да изпита страх от ново изоставяне./ Имам известен спомен и затова ви подкрепям напълно/

# 12
Светкавица, бих добавила за деца, осиновени в по-голяма възраст - възможност за работа с логопед, че в София се оказа, че могат да ни включат евентуално в графика в първи клас  ooooh!
Да , това пропуснах, логопед за деца, осиновени на  навършени 2-3 години.Оказва се, че децата имат говорни проблеми преди всичко поради липса на пълноценно общуване.Напр. моят син изговаря лесно и правилно сложни думи, научени у нас, но все още казва погрешно някои думи, макар и по-прости,  научени в дома.Това най-прецизно би се коригирало от логопед.

# 13
Момичета, всички идея които давате са логични, извлечени от опита ви. Тези хипотетични мерки, ако изобщо някога се приемат ще бъдат от изключителна помощ на осиновителите и децата им след като се срещнат и станат семейство. Но това няма в никакъв случай да мотивира един човек да осинови дете. Особено имайки предвид нереалните очаквания на прохождащите в темата осиновяване. Грубо и грозно е с материални стимули да накараш някой да осинови. И рисковано. ОК, нека хората осиновяват, защото искат да имат дете, и веднъж осиновили държавата да ги подкрепи с чисто практическите мерки, които предлагате.

Аз водих детето си на логопед, защото имахме проблем с говора и то много дълго време. Платих си.
Консултирах се с психолог, там не плащах, защото огранизацията с нестопанска цел, на която е делегирана приемната грижа, не взема пари. Останах удовлетворена от тази консултация и ако имам нужда ще ползвам услугите им и в бъдеще.
Година и три месеца плащах на детегледачка, за да може детето да се стабилизира здравословно и да укрепне в домашна среда.

Т.е. всичко си беше за моя сметка. Аз съм майката и така трябва и да бъде. Но на малко помощ не бих отказала.

А за три месечното проучване и папките с документи ще кажа, че психоложката, с която се консултирах се оказа член на съвета по осиновяванията. Тя ми сподели, че са имали едно семейство, което по документи е било ОК, но нищо особено. И все са го прескачали, защото са се появялави други семейства, по-добри по документи. Един ден обаче това семейство отишло да се поинтересува лично какво става с техния случай. И като го видяли колко приятни и страхотни хора са изпитали съжаление, че не съм й обърнали достатъчно внимание. Тъй, че само по едни документи понякога е доста подвеждащо да те съди някой.За това и са тези проучвания, за да могат да предадат личните впечатления на социалния работник от хората, които проучва.

# 14
Добро утро момичета Simple Smile,
благодаря Ви за мненията, които сте изразили. Ще се опитам да обобщя, с няколко думи, а Вие ме поправете ако бъркам:
- платен отпуск /нека психолозите да решат колко/ за отглеждане /приспособяване/ на дете, след  осиновяването му
- обособяване на центрове, където родителите могат да правят консултации с психолог и логопед
- обучение на родителите, как да се грижат за децата, които ще осиновят, което да влиза в трите месеца за проучване
- прием на осиновените деца в детските градини, по всяко време на годината
- организиране на годишни срещи, кръгли маси и други, на които родителите осиновили деца, да споделят мнение за трудностите, които срещат
   Какво мислите ?

Общи условия

Активация на акаунт