Имаме ли трудности след осиновяването ???

• 6 743
  • 36
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте момичета,
съжалявам че предизвиках толкова негативни реакции у вас. Повярвайте, не съм за материалните облаги, в никакъв случай. Съгласете се, че трябва да чуем всички мнения и гледни точки. Опитах се да използвам информацията, която ми дадохте и вашите мнения. Обсъждах я с много майки и татковци осиновители. Ще се организират срещи с компетентните органи, за да се обсъдят възможностите за промени в закона. Вижте какво подадох като предложения, но моля Ви, нека се опитаме да направим наистина една положителна дискусия. В никакъв случай това не е окончателен вариант, но все пак трябва да тръгнем от някъде. Ако някой иска и има предложения, може да ми пише на личния мейл. Ето и самите предложения:
1.   С оглед създаване на подходяща атмосфера и предпоставка за по-бързо приобщаване на осиновеното дете в семейството, да се гарантира право на ползване на допълнителен платен отпуск /майчинство за период от минимум 3 месеца до максимум 1 година от датата на осиновяване, за деца до 14 годишна възраст;
-Отпуската да се ползва наведнъж; да може да се ползва от всеки от осиновителите по техен избор, като първите 2 месеца задължително от майката-осиновителка.
-За периода на отпуската/майчинството да се плащат месечни суми в размер на тези, отпускани за приемни семейства.
-Сумите да се изплащат изцяло от Бюджета
-Ако последва разсиновяване, независимо от момента на настъпването му, платените суми се възстановяват 100% в бюджета от разсиновяващият в срок до 1 месец от приключване на съдебната процедура.

2.   Кандидат - осиновители, заявили желание да осиновят дете на възраст над 5 /пет/ години да се ползват с предимство при разглеждане на документите/докладите;

3.   За кандидат-осиновителите БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ изявили желание да осиновят дете със заболяване да се предвиди и гарантира облекчена процедура по осиновяване; съобразно тежестта и естеството на заболяването да се гарантира и предостави с преференциални условия медицинска помощ, лекарствени средства, професионални асистенти, консултации, както и всичко останало, което би могло да облекчи отчасти отглеждането на дете със специфични нужди; Да им се предостави максималния размер на предложената по т.1 отпуска/майчинство.

4.   Да се предвидят данъчни облекчения при Разходи с по-значителен размер включващи лечение, необходима медицинска техника, консумативи, както и обучение;

5.   Стартиране на програма, във всяка община /кметство и Дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето”, включваща обучение от добре подготвени специалисти, с необходимия стаж и опит, и ежемесечно актуализиран информационен бюлетин, която да запознава бъдещите кандидат – осиновители детайлно със спецификите за отглеждане на децата, отраснали в специализирани институции според възраст, период на престой, специфични заболявания и етническа принадлежност;

6. Дирекцията за „Социално подпомагане”, Отдел „Закрила на детето” в момента осигурява определени СОЦИАЛНИ УСЛУГИ за осиновените деца (от типа на консултации и работа с психолог, логопед, други) и покрива определени разходи за тях.

В момента не се покриват прегледи и разходи за децата, когато е необходимо специфично зъболечение от специалисти.

Дирекцията да проверява ненадейно и на място как специалистите, сключили договор за Социална услуга осъществяват дейността си, какви точно услуги предоставят на нуждаещите се деца; да се осъществяват срещи с родителите, за да узнаят резултатността от прилаганите терапии и провери компетентността на специалистите.

7. Приемането и записването на осиновеното дете в детска ясла, градина, предучилищна група или записване в училище да става с подаване на Молба и изискуемите от детските градини документи до Отдела за „Закрила на детето”, който извършва следосиновителното наблюдение на детето. Самото приемане и записване в избраното от родителя заведение по район на местоживеене или месторабота да става в срок до 10 дни от представянето на необходимите документи.

8.   Да се предвиди процедура, при която осиновителите да бъдат уведомявани за други деца в пряка роднинска връзка с осиновеното от тях дете и родени от една биологична майка, и при желание от тяхна страна, да се ползват с абсолютно предимство при осиновяване на същите;
- Децата за осиновяване с роднинска връзка помежду им да бъдат настанявани задължително в един и същи дом до осиновяването им, като им се гарантира общуването и поддържането на контакта между тях.

9.   Изискванията за имуществено състояние и образователен ценз по отношение на кандидат-осиновителите в процедурата по проучване, да бъдат подложени на преразглеждане във връзка с несъстоятелността на подобни критерии;

10.   При представяне от кандидат-осиновителите на документи за осиновяване да се предвиди процедура по приемане и администриране на документите на едно гише, както и да се предвиди възможността определени документи да се изискват от съответните ведомства чрез Комисията по осиновяване;

11.   Да се уреди и посочат в нормативен акт необходимите документи, които следва да представят кандидат-осиновителите, като превантивна мярка срещу административен произвол;

12.   Включване на разпоредба в Кодекса на труда за гарантиране правата на кандидат-осиновителите за освобождение от работодателя им за набавяне на необходимите документи, посещения на детето в специализираната институция до датата на съдебното дело, за деня на съдебното дело за осиновяване, както и за извършване на други дейности във връзка с процедурата;

13. За да се приложат практически принципите, залегнали в чл. 3 от Закона за закрила на детето, да се уреди законово и точно регламентират насоките и дейностите, в които може да участват доброволци, желаящи да посещават регулярно и полагат грижи в интерес на децата в неравностойно положение, оставени в домовете;
-Доброволци да могат да бъдат включвани в програми, стартиращи по т.5;
-Да се регламентират процедурите на одобрение и при необходимост на обучение от Дирекциите за „Социално подпомагане” на гражданите, които могат да станат доброволци и безвъзмездно желаят да помагат регулярно на деца от домовете.

# 31
  • Вън от пространство и време
На първо четене предложенията ми се струват като един вид приближаване на осиновяването към приемната грижа, с което ми е трудно да се съглася. Осиновяването, поне според моите разбирания е вид грижа за изоставените деца, при която детето би трябвало да се приобщи на 100 % към семейната среда на осиновяващото го семейство и с изтичането на адаптационния период, който може да е максимум до около 1 година, да няма абсолютно никакви преференции в сравнение с грижите по биологично родени в семейството деца

Сега отделно по точките:
1. Не съм съгласна с изискването да се плащат суми в размер на тези, изплащани на приемни семейства. За жени, които са плащали осигуровки за майчинство, обезщетенията би трябвало да са в същия размер и за същия период, в който биха получавали, ако бяха родили дете.

2. На съветите по осиновяване се обсъждат деца за осиновяване и въз основа на тези деца се разглеждат съответните кандидатури на кандидат-осиновители, а не обратното. Не ми е ясно обаче какъв точно е механизмът на определене кои точно деца ще се разглеждат на предстоящ Съвет.

3. Не виждам каква по-облекчена процедура може да се предостави на кандидат-осиновители решили да осиновят дете със заболяване. Все пак само желанието не винаги стига, трябва някой да прецени дали могат или не да се справят с предизвикателствата. Като начало би трябвало да се предостави на кандидат-осиновителите възможност да се запознаят със специфичните нужди да нете с някакво заболяване и за достъпни консултации със специалисти. Но след евентуалното осиновяване на детето не съм съгласна че осиновители трябва да се ползват при отглеждането на такова дете с различни (по-големи) преференции от тези на биологични родители.
Ако говорим за приемна грижа, а не осиновяване, това вече е друга тема.

4. Категорично съм против всякакви Данъчни облекчения за осиновители, различни от тези за биологични родители с подобни на техните проблеми.

5. Нямам забележки по тази точка.

6. С оглед специфичните нужди от психологическа и логопедическа (за по-големите деца) помощ при осиновяване, да се предвиди специална подготовката на специалисти психолози и логопеди, които да са запознати с проблемите, възникващи от изоставянето и престоя по домовете. Родителите на осиновени деца да получават своевременна информация къде могат да получат помощ от такива специалисти.
Не съм съгласна някой да покрива разходите по зъболечение на дете само защото е осиновено.

7. Преференциите, които осиновителите евентуално могат да ползват за ясла, детска градина или училище, би трябвало да са определени само ако детето е осиновено в период, в който са изпуснати срокове за конкурси и записване.

8. Първата част на тази точка да важи ако родителите са вписани в Регистъра.
Няма как браря и сестри да се настаняват в един дом, ако не говорим за SOS селища или приемни семейства, поради специфичността на отглеждане на деца на различни възрасти и условията и педагогическия и медицински персонал, от които се нуждаят.

9. Не смятам че изискванията за образование и имуществен ценз са толкова високи, че да се подлагат на преразглеждане.

10. Документите се приемат и разглеждат "на едно гише" и сега. Съгласна съм, че някои справки, като например тези от ГРАО, могат да се изискват и по служебен път от службите по "Закрила на детето".

11. Има такъв нормативен акт.

12. Не мисля че събирането на документите отнема толкова време, че чак в Кодекса на труда да се вписва право на отпуск.

# 32
  • София
Ми тя Ганката ми е казала мнението, аз какво да каша  newsm78

# 33
Gankata, благодаря ти  Hug и все пак:

1. Ти и сега ако осиновиш бебе ти се полага майчинство. Какво обаче да направят родителите, които осиновяват по големи деца. Взимаме ги от институциите и ги "хвърляме" в детската градина и то ако някоя директорка благоволи да го вземе, защото за този набор класирането е минало и групите са пълни Sad Така, обаче тези дечица имат нужда от малко време да се приспособят. За различната възраст, периода е различен. Все пак обаче ти не можеш да живееш без пари нали? Не говоря за материални облаги.

12. Ние лично обикаляхме доста гишета, за да съберем документите и то 4 пъти /1 път ги внясяш, 2 път ги събираш, после за съда отново/. Проучват те 3 месеца. Нека по някакъв вътрешен ред да си изискат съответните документи, а ти да представиш препоръките и изследванията. С теб говори и психолог, защо ти трябва документ от психодиспансера, срещу 40 лева на човек?

Всичко това изисква свободно лично време. Нещата са взаимно изключващи се. Ако държавата ти даде някакви дни полагаем отпуск за осиновители чрез работодателя, можем да си обикаляме колкото си искаме по гишетата и да си губим времето. Само, че след като си одобрен за осиновител ти имаш 1 месец да се срещаш с детето. Ами ако детето е на другия край на България?

# 34
  • Вън от пространство и време
1. С три ръце  Grinning се подписвам майчинството при осиновяване да започва да тече от деня на влизане в сила на решението на съда и по възможност да продължава от 6 месеца до 1 година. Това сме го дъвкали многократно (дори и в тази тема) и се подразбира, затова не го написах. Мисълта ми беше, че трябва да се изплаща по същия начин и в същите размери, по който се изплаща редовното майчинство. За детската градина също уточних.

2. Чак пък няколко дни да ти трябват да обикаляш гишета не съм съгласна. Съдимостта става веднага. Медицинските - също. Преглед от психолог е задължителен и то много по-обстоен, отколкото на нас ни проведоха, според мен. Таксите са си такси, никой не ни е длъжен да ни ги поема. Единствено за документите от ГРАО (за които и аз се чудех защо не си ги изискват служебно) и за свидетелството от Прокуратурата се ходи два пъти - веднъж за подаване на молба и веднъж за получаване. Часовете за срещи със социалната при нас бях съобразени с работата ни и бяха общо 6 за четири месеца.
Не мисля че процедурите, свързани с излизането от работа при осиновяване са кой знае колко по-времеемки, отколкото при други семейни проблеми, свързани с най-различни разтакавания по институции - прехвърляне на имот, кола, съдебни дела от всякакъв характер, осигуряване на човек в къщи по най-различен повод и т.н. Все си намираме как да излезем от работа и да си вземем отпуск, без да искаме промяна на Кодекса на труда, нали?  Simple Smile

И двете ми деца бяха извън града в който живея и сме се срещали с тях по 4 пъти преди да си дойдат в къщи.

Последна редакция: вт, 27 апр 2010, 11:37 от Gankata

# 35
  • Западен парк
Има нещо което ми направи впечатление на мен по т.8, втората й част. Ако се създаде постоянна връзка между две и повече деца - братчета и сестричета - и само едното от тях бъде осиновено, как ще се чувстват останалите, които не са осиновени от тези осиновители? Моят син има още 3 братчета и една сестра, няма как да осиновим и тях и ако вече са се привързали едно към друго, ние ще разкъсаме и тази връзка и ще се удължи периода на адаптация. Заради тези ми мисли би трябвало по-добре да бъде отработена тази точка, за да се избегне допълнителният стрес за децата.
А относно облекченията и привилегиите предложени по различните точки - аз мисля, че трябва да остане само майчинството, което да тече от датата на осиновяването и да е в срок от 6м. до 1 год., в зависимост от възрастта на детето, като максимума се дава на по-големите деца.

# 36
и аз споделям мнението на Ганката.
само да допълня за т. 1 и 9.
като се говори за отпуск, при това в сериозно упражнение за решаване на нещата, трябва да се прави разлика между бюджет и обществено осинугряване. не виждам никакво основание обезщетенията за този период да са социални помощи, еднакви по размер за всички, а не обезщетения по социалното осигуряване, както при майчинството сега. за неосигурените майки и сега има социално подпомагане, в по-малък размер и за по-кратък период, може да се "разгъне" и този механизъм към осиновителите, ако е наложително.
друго в тази връзка, предвижданото връщане в случай на разсиновяване, силно ме смущава. няма да навлизам в детайли, само ще кажа, че двете нямат нищо общо.
за ценза - ами няма нито имуществен, нито образователен ценз. ценз означава изискуем минимум. това са социални факти, които се отразяват в социалния доклад, за да очертаят профила на кандидат осиновителите. какво да описват в доклада? или да ги раздават децата по жребий?!

ПП че късно видях. колко да е отпускът все пак - от "три месеца до максимум 1 година"?

Последна редакция: вт, 27 апр 2010, 14:58 от Vella M.

Общи условия

Активация на акаунт