СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 112
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Представям си как се извършва класиране само по 1-во желание, за което са видими списъци, които не съдържат нищо друго, освен първите желания.
Ако останат места, тогава се прави второ класиране, в което участват само вторите желания /т.к. първите вече са приети/, или пък новите 1-ви желания. Нещо подобно. Не е толкова сложно. Но пък списъците ще бъдат чисти и няма да се налага Сирма да пускат някакъв миражен процент за шанса за прием. Нито пък да има нужда да указват в дългите списъци на кого кое му е 1, 2 и н-то желание.
Ок, може и просто да има към всяка градина отделен списък само с тези, които са по първо желание.
ОК - разбрах те. Но това, което предлагаш е генерална промяна на приоритетите при класирането. Ти предлагаш най-напред да се уважава поредността на желанието и чак след това да се отчита класиране по сбор точки.
А системата е основана на приоритет най-напред на сбора точки. Изобщо промяната ми се вижда по-разтърсваща и от ревизия на всички критерии по отделно или взети заедно, примерно.... И това изхожда от желанието ти единствено да се показва поредността на желанията...
...
Според мен не са нужни такива промени, а само да се изведе по една допълнителна колконка за поредност на желанието във всеки списък с чакащи. Въпрос на показване на въведени вече данни в системата (а не промени в алготитмите на класиране). ИСОДГ лесно и бързо биха се справили с това, стига да им разрешат.

# 106
  • София
Системата в момента е много по-сложна и по-съвършена от предложенията за класирания по 1-во или п-то желание. Не виждам никакъв смисъл от промени в алгоритъма. Той и сега се грижи да влизат най-напред децата с най-много точки и по най-високите възможни желания. Както е по регламент.

Има голям смисъл от улеснения, обслужващи преценката на родителите, като поредност на желанията, изчисляване на шанс... Нелепо е, че в условията на такъв недостиг разни "експерти" демонстративно няма да си мръднат пръста да разрешат да се вижда поредността.

За децата, наредени по 6 милиона опашки - не е редно да се ограничават. Чисто човешки обаче, това е разбираемо за деца с 8т. и надолу, те наистина не знаят дали и кога ще ги огрее и ранната дата им е важна. За деца с 9+ и особено с 10, просто е неетично да се наредят на 12 опашки, при положение, че ще влязат по 1 желание. Добре, че поне след 1 класиране кандидатурите им по всички по-долни желания ще се самоизтрият и списъците ще станат доста по-чисти. Но и местата след това ще са по-малко.  

# 107
Въпросът е принципен и опира до Свобода на избор!
Колкото до шансовете - никой не е пророк на бъдещето! Ами, ако след някой и дру тираж на тотото взема че ударя шестица и с парите да си избера ново жилище в който си край на София искам - примерно до градина, която може да приеме детето ми...?
Или в един прекрасен ден от небето (или от чужбина) пада як спонсор дето поема всички разходи по разширяване на дадена градина, и в кратък срок след това отварят нови групи в тая градина - ако предварително не си се наредил сред чакащите няма да те приемат.
Колкото и малко вероятни да се примерите ми, животът какви ли не комбинации в способен да предложи понякога... Щом правото на избор е дадено, всеки може да се ползва от неаго както намери за добре.
...
Сетих се и за друг пример: Риск от съкращение виси над главата ми (предвид настоящата криза) или вече съм безработна и активно си търся работа. Е, знам ли в кой район на София ще ми излезе късмета, че да отхвърля другите райони от кандидатурите на детето си?
И като се случи някой от всички тези както ги наричаш "малко вероятни" примери, сменяш кандидатурите и отиваш да чакаш на първо място на опашка, в градина, където вече няма нито едно свободно място. Да, ще кажеш: Може обаче да се освободи място. Не станаха ли малко прекалено много вероятностите. Можем да продължаваме с дупликите още много... Не искам да спорим   bouquet. Не искам и да ограничавам свободното право на избор на никого (а в случая и да искам, не мога). Изразих мнение, че смятам допълнителното утежняване на ситуацията за ненужно.
Няма значение колко нищожни са вероятностити. Самият факт, че те са възможни карат хората за се възползват от тях (особено при убийствената нужда да запишеш детето си в ДЗ).
...
Ще смениш поредността на кандидатурите си в момента, в който в някоя от градините от списъка ти изникнат свободни места. Въпросът е в тази градина да си се наредил сред чакащите колкото може от по-рано (преди Първото класиране. примерно). Абсолютно точно по този начин класирах сина ли миналата година - в градина от по-задно желание пуснаха нова група; сложих нея на Първо място и детето се класира.

# 108
  • София, под Карлсон
Аз лично не съм фен на миналогодишният начин на показване каква е вероятността да бъде прието детето. Според мен определено създава объркване, защото родителите си правят експерименти и разместват непрекъснато кандидатурите, за да видят къде биха имали по- голям шанс, без да си дават сметка, че и други разсъждават като тях и правят същото, което създава пълен хаос.
Ако обаче се вижда поредността на желанията, тогава без да се налага такова масово разместване, всеки ще може да прецени приблизителния си шанс. Аз все още тая надежди, че ще го направят...

# 109
... За деца с 9+ и особено с 10, просто е неетично да се наредят на 12 опашки, при положение, че ще влязат по 1 желание. Добре, че поне след 1 класиране кандидатурите им по всички по-долни желания ще се самоизтрият и списъците ще станат доста по-чисти. Но и местата след това ще са по-малко.  
Шансове да влязат има, но заедно с тези шансове съществуват и рискове да не влязат. Сигурни гаранции има само при заключени за промени списъци с чакащи.
Добави и всякакви там предвидени или непредвидени нови обстоятелства.
Добави и страховете от класации под масата...
Не виждам нищо не етично в това хората с всички сили И ПО ПРАВИЛАТА да търсят начин за класиране на детето си в ДЗ.
Смисълът на системата е да класира децата, а не децата да се ограничават заради нейните недостатъци за повече удобство при ползването й.

# 110
Аз лично не съм фен на миналогодишният начин на показване каква е вероятността да бъде прието детето. Според мен определено създава объркване, защото родителите си правят експерименти и разместват непрекъснато кандидатурите, за да видят къде биха имали по- голям шанс, без да си дават сметка, че и други разсъждават като тях и правят същото, което създава пълен хаос.
Ако обаче се вижда поредността на желанията, тогава без да се налага такова масово разместване, всеки ще може да прецени приблизителния си шанс. Аз все още тая надежди, че ще го направят...

И според мен смисълът от такива %ни шансове е не-особено добър.
Биха могли или да показват поредността на желанията или да показват "нетния сбор от точки", в който не влизат точките за поредност на желанията (така даже няма да се налага да вадиш и събираш точки от поредност на желанията, а ще виждаш къде стоиш по "нетен сбор" спрямо останалите кандидати.
...
И все пак, абсолютно погледнато, докато системата е отворена за промени, все има възможност от промяна на ситуацията в списъците с чакащи.

# 111
  • София
Абсолютно и аз не съм фен на миналогодишното показване на шансовете за прием.
Според мен не свършиха никаква работа, или поне на мен лично, де.
Плюс това имаше такъв момент - шансовете за прием се променяха само в определени часове през деня, а опашките се променяха постоянно. Т.е. "шанса за прием" представялваше пробно класиране към даден час на даден ден. Напълно безсмилено според мен, защото две минути по-късно следваха безумни размествания  картинката ставаше друга, но шанса не се променяше до следващия определен час.  Peace

# 112
  • София
... За деца с 9+ и особено с 10, просто е неетично да се наредят на 12 опашки, при положение, че ще влязат по 1 желание. Добре, че поне след 1 класиране кандидатурите им по всички по-долни желания ще се самоизтрият и списъците ще станат доста по-чисти. Но и местата след това ще са по-малко.  
Шансове да влязат има, но заедно с тези шансове съществуват и рискове да не влязат. Не виждам нищо не етично в това хората с всички сили И ПО ПРАВИЛАТА да търсят начин за класиране на детето си в ДЗ.

Аз вече казах, че не трябва да се ограничава избора, за това съм съгласна с теб. Що се отнася до етиката - аз я виждам така: ако имам 10т и съм на 1-2 място в списък за 14 места, то е ясно, че ще вляза. За какво тогава ми е да попълня всички градини през 2 квартала наоколо? По правилата е,  но не е етично, защото на мен по-голяма полза няма да донесе, но повече стрес на другите родители - да. В нашата община знам поне 2 двойки близнаци, които са ясленчета и имат и по-големи каки, та са с по 10+ т. на 4-то и последващи желания, по първо са с 13+. Ами едните са посочили 2 градини и толкова, ясно е, че са вътре. Другите ги има поне в 10 градини, с 10т. Така само пречат на другите родители да си сметнат шансовете.  И пак, това е въпрос на личен избор, НЕ трябва да се ограничава. Една показана поредност ще спести тези нерви, ама кой да чуе.

# 113
  • София

newsm10 newsm10 newsm10 Tук сме на едно мнение , но не зная дали това може да се осъществи като няма РГ - едва ли може без гласуване да се приема , макар ,че аз тая надежда!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 114

newsm10 newsm10 newsm10 Tук сме на едно мнение , но не зная дали това може да се осъществи като няма РГ - едва ли може без гласуване да се приема , макар ,че аз тая надежда!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Точно за това не трябва РГ. СО са информирани за това. Сирма са казали че има техническа възможност. Въпрос на решение на Минчева е само.

Само да уточня че РГ не взима решения, а се опитва да се консолидира по определени проблеми (което повечето пъти е невъзможно) за да може Минчева да вземе съответно решение или да предложи вариант на такова на по-висока инстанция. РГ има функцията само на консултативен орган, а не взима решения. Изключения са само разглежданите молби за настаняване в ДГ.

# 115
  • гр.София
 От което следва да искаме оставката на Минчева.

# 116
  • София
Уважаеми господин/госпожо,
Получихме на 2010-04-08 18:02:41 вашето запитване:
Знам, че все още не е приета функционалността за видимост на поредността на желанията.Моля за съдействие и от Сирма да подкрепи майките пред СО и това да стане до първото класиране.Предварително Ви благодаря.

Нашият отговор:

Ще поставим отново този въпрос пред дирекция "Образование" и пред работната група, но за съжаление, решението не зависи от нас.
За да улесним родителите, в най-скоро време ще публикуваме индикациите за шанса за класиране.

# 117
От което следва да искаме оставката на Минчева.

Що на Минчева? Можем да изчакаме да назначат Ангеличин за зам.кмет по образованието и направо на него да му искаме оставката. Laughing

Така или иначе на мястото на всеки ще дойде някой друг и не е задължително да е по-прекрасен от предишния. Напротив.

# 118
Имам едно питане. Как става така 4е едно дете се класира с едни точки в колонката със социални критерии и с други точки в колонката за общи критерии.Става дума за 83 ОДЗ детето е Каролина Иванова Иванова. В първата колона е 6ти номер с 10,2т а в другата е 11 място с 8,2т   Интересно ми е.   
http://kg.sofia.bg/?page=stat-rating&stat=YTo2OntzOjk6InJhdG … 2OiJsc3dhaXQiO30=

# 119
Имам едно питане. Как става така 4е едно дете се класира с едни точки в колонката със социални критерии и с други точки в колонката за общи критерии.Става дума за 83 ОДЗ детето е Каролина Иванова Иванова. В първата колона е 6ти номер с 10,2т а в другата е 11 място с 8,2т   Интересно ми е.   
http://kg.sofia.bg/?page=stat-rating&stat=YTo2OntzOjk6InJhdG … 2OiJsc3dhaXQiO30=

Децата от социалната опашка участват и в общата опашка, но без точките си по социални критерии. Затова детето е и в двете опашки. При сегашната ситуация, ако то се класира в социалната квота (защото виждам, че поада в граничнан група), няма да участва в класирането на не-социалната опашка.

Общи условия

Активация на акаунт