Януарче в пясъка се рие, а майка му коктейлче пие

• 28 106
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Бърз въпрос, за да си сверя часовника: Давате ли гъби?
Оказа се, че на Петя много и харесват. Уж казват, че са трудно смилаема храна, но според мен ги приема добре. Никъде не мога да намеря ясно и адекватно инфо от кога е добре да бъдат включени към детското меню  newsm78

# 661
Гери аз съм давала...правя един царевичен кекс с гъби, чушки и моркови и там ги яде...наскоро бях пекла гъб на тефлонов тиган, без мазнина с едни пържоли и тя взе че ги опита и много яде...от тогава не иска, но определено тогава  и харесаха...не и бях давал дотогава, понеже си мислех, че няма как да ги сдъвче, но явно имало как...

лично аз вече си мисля, че децата могат да приемат всичко, което родителите им считат за редно...вече са достатъчно големи...като за мен разбира се газирано, натурални сокчета с консерванти и подсладители, захар, шоколад и разни салами, кренвирши и храни с неясно съдържание са в категория след 3г...
засега дори и коко ме разбира...преди ви викаше, че съм луда и как така няма да дам на детето сладолед , но вече като си купува дори не се опитва да и дава...стои зад количката и яде, пък аз ям тя като спи...
аз още не съм давала и прясно мляко, но при нас е разбираемо...и понеже може би аз никога не съм обичала и не мога дори да го помириша, не и предлагам...
вие как сте с храните, които не обичате...давате ли ги...

# 662
Добре, де! Дечицата, дето ходят на ясла е ясно защо боледуват и откъде прихващат, ами моите? Нямаше и 1 седмица да са 2мата здрави и Никола проточи едни сополи, леко покашля и знаех си, че и Матех няма да пропусне. Няколко дни по-късно - честито! Ама е по-зле, докато Никола само със сополите ще мине и хич не му се притеснявам, то малкия е бомба със закъснител. Сополите ще докарат я ларингит, я фарингит, я бронхит, а някакъв друг -ит!!!! А ако ви кажа колко неша им давам за подсилване на организма: сироп Септилин, клеева тинктура в носа и през устата, физ р-р, сребърна вода, цитросепт, ехинацея, всякакви боараински хомеопатични (парагрип, коризалия, хомеожен, хомеовокс), борнхалис хийл. Звучи като цяла алтирелия с лекарства, но са все хранителни добавки. А забравих за Хустагил сироп. Сега варя сиропа с бира и мед. В добавка малкия не ще да пие и пищи от капките за нос... И от къде прихващат? Не ги събирам с деца, не ходят по градинки, Никола е спрян от детска още от края на април... Минал някой и кихнал по улиците и моите лепват! #Cussing out Същевременно гледам да са навън максимално, караме с Никола колело поне по 2-3 км на ден. Спят на отворен прозорец, поддържам нужната влажност и Т в стаята...

Като чуя някой да кашля по улиците настръхвам, сополиви деца и видимо не напълно здрави ме отвращават честно! Времето било нестабилно, респираторните заболявания зачестват. Ма, *********** му, докога пък тия моите деца ще влачат нещо? Не може ли поне 1 месец да са напълно здрави и двамата? За хрема по 2-3 дни само съм чувала - легенда някаква, за самохранещо се дете също. Що така обърках поръчката, та ми се паднаха такива?  Naughty

Храните при нас са - давам прясно мялкоооооооооо мнооооооого радко, май 2-3 пъти досега. Гъби е хапвал в ядене за нас. Обаче имаме драма с грах, леща, зелен боб - всичко ,което има люспа/ ципа, разстройва му стомаха, по-точно му дразни нещо си, черво ли , що ли - не знам. Въобще, както казах, тези моите деца много дефектни излязоха. Яйцата са категоричен дразнител и така поне всички купешки наслади саму спестени и от доброжелателните роднини.

# 663
Ралче, да се оправяш и ти и Йо бързо.
Лорини, Сами от доста време на сам такива ги бръщолеви, много смешно ми става като почне да ми обеснява нещо и да сочи и да се пали с разни думички като лилилялюлюли бърлигърли ляляля Laughing. На всичкото отгоре  си мисли че всички го разбират, и се чувства много важен и горд Sunglasses
Бърборанче, аз гъби не съм давала още, защото ми се стуват тежка храна, но може би скоро ще опитам
За гъбите намерих и имам ето това инфо
Това от Косе Босе:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=395450.msg11403500#msg11403500
и това
Цитат
Onions, Peppers, Mushrooms, Leeks and More
Most often we are asked about Onions, Mushrooms, Celery, Leeks and Peppers. 
These veggies may be sautéed and added to your child's food between 8-10 months old.  We do not recommend offering your baby an onion, mushroom, celery or a pepper puree rather we recommend that you add these wonderful veggies to food dishes.  Should you decide to offer your baby onions, mushrooms, celery and peppers, please ensure that they are fully cooked, soft, and appropriately sized so as not to pose any choking hazard. 
It is most important to cook mushrooms for your baby's food. Mushrooms as we all know are fungi and cooking helps ensure their safety.
These veggies do not pose a high allergy risk however there may be certain digestive issues in a sensitive or delicate tummy.   We think that these veggies are best served in soups, casseroles, noodle/rice dishes. Our babies loved sautéed mushrooms with sauteed spinach. This would be for the older baby (10 months +) due mostly to the spinach.
от тук:
http://www.wholesomebabyfood.com/babyfoodexotics.htm

Сами е вече на антибиотик, за жалост не го подмина, но каквото такова. Идея нямам как ще го давам – той плюе всичко в момента, ама ще трябва да намеря начин.
Ланг, съчувствам ти искрено. Просто какво е това чудо при вас. Надявам се да отшумята нещата скоро. Мен ме е яд на родителите дето си пускат сополиви и кашлящи децата на ясла и градина, едно че те по-бавно оздравяват, друго че сеят бацили на другите. Ланг, не знам това дали ще те успокои, но аз като дете бях същата като твоите деца – непрекъснато болна и на антибиотик, а не съм ходила и ден на детска градина, бабите ме глезондреха в къщи и се надпреварваха коя повече, да се чудиш от къде ги лепях вирусите. Да не ти казвам, че доста дъго време лекарите ми лекуваха с какви ли не илачи и биотици упоритата пролетна хрема, пък се оказа че било сенна хрема Laughing. За сметка на това сега рядко боледувам, просто в един момент го израстнах този период с болестите.

Айде да се оправят бързо всички, че иде лято и е време за моренцеее  bouquet

# 664
Еспа аз най-накрая намерих един начин, много бавен, но помага...с акпкомер...става бавно, ама така успявх да я стисна и да и пръсна в устата...и така сто пъти 5мл дето имаше да ги пие...беше малък ад, само акто видеше капкомера и почваше да плаче и да бяга...

# 665
Лорини, мерси за идеята Hug. С капкомер не съм пробвала още, но май ще трябва. Пие сто неща - 2 сиропа по 5 мл + 2 ч.л от 2 вида капки + витамини + антибиотика. И всичко това по 3 пъти на ден. Направо като дойде време за лекарствата и изпадам в тих ужас, а Сами пищи и бяга...абе гадост голяма. И все се опитавам да му говоря, че това е за добро, за да оздравее, да не си мисли че за кеф го мъча...

# 666
мила при нас беше същото...а той от шише не пие ли да му ги смесиш с нещо, ако става...щото катеирна е ясно че не пие руго освен вода и то като се лигави...
но ако сами пие чайчета и може да се комбинират с лекарствата пак може и така да опиташ...

Ланг на вас само прегръдки мога да пратя  Hug Hug Hug щом и големия не ходи на градина и пак боледуват, лоша работа...а ти кърмиш, нали?

# 667
Не пие от шише. От чаша обаче да вода пие доста напоследък, но надушва ако я смеся с нещо. Сега обаче ми даваш добра идея да пробвам да смеся поне част от нещата с малко айрян, че него го обича много Thinking.
Усмихнато, как е Кало?

# 668
Калоян от една-две седмици почна много да бърбори, на негов си език. И на мен ми е много смешен  Laughing
Гъби не давам, щото бях чела, че след не-знам-си каква възраст, ама не помня вече  Laughing Храните, които не обичам му ги давам, но то е защото аз не обичам полезните неща, храня се изключително нездравословно..  Rolling Eyes

Кало вече е добре  Grinning Вчера като ходихме при педи, каза, че е ок, че не съм дала АБ, щото бил вече много по-добре и без него  Party. Сега пак от там се връщаме, каза, че е вече здрав (дробчетата де, сополи и кашлица има още), даже да спираме вентолина лека-полека и от понеделник пак на ясла. На мен малко ми е тегаво, исках още малко да постои, за да оздравее както трябва, но явно ще е достатъчно. Ще му включваме някакви прахчета за стимулиране на имунната, дано подействат...
За кърменето - преди да тръгне на ясла исках да се уверя, че ще може и без сучене за обедния сън. Тук дойде решаващата роля на биберона.. Оказа се, че можел да заспива с биба и гушкане. На яслата даже не им се налага, защото заспивал докато го преобличат още  Laughing.  Принципно, той спеше и сутринта, но докато отидем на ясла, си взима дрямката в колата и някак успява да издържи до 13 ч., огато ги слагат да спят. Ама то му е интересно сигурно и затова успява да стои до 13 ч. Та, кърмим се сутринта и вечер като се приберем вкъщи, както и за заспиване понякога - ако не се е наял като прасенце  Wink Вкъщи като сме (събота, неделя и сега като е болен) също не му ограничавам достъпа до мен. Въпреки че сега с тия болести определено ми се иска - болят ме вече зърната от това дъвчене... Кърмата ми иначе не се е увеличила, или поне аз нямам никакви усещания в гърдите си. Но пък щом си цока Калоян, значи има достатъчно Wink.
Още не се е адаптирал, поне така си мисля аз - мрънка като го оставям, мрънка като го взимам, стиска ме все едно ще ме удуши.. Но пък и при нас нямаше такъв период да стои до обяд - още на първия ден спа там, понеже се чувстваше добре. То и аз нямах възможност да изкарам някакъв период на половин ден де.. И така, мисля обаче, че вече свиква там, последните 2 дни почти не е мрънкал като го взимах. Но той е стоял всичко на всичко 8 дни на ясла  Rolling Eyes. Дано сега поостане малко повече, за 2 седмици се моля... Та да видим е ли свикнал или не е.

Еспа, дано се оправя скоро Сами  Hug. Ние вентолина не го даваме като сиропче, а през инхалатор, понеже така било по-малко вредно, според предишната педи. И нали като беше на 10 месеца, се разболя пак, тогава решихме да си купим инхалатор, за да избегнем страничните ефекти на сиропа. Ама да ти кажа - чудна работа върши тоя инхалатор (когато успеем да му направим инхалация де, напоследък е все по-трудно)...

Елена, не се притеснявай за яслата. Сега си давам сметка, че притесненията наистина са леко в повече.. Аз, например, се тормозех, че едва ли не до тук е било нашето време, че вече няма да изкараме един нормален и цял ден заедно, че вече връзката ни ще се скъса и т.н. Но не е така, съвсем нормално си се чувствам(е) сега. В яслата добре го гледат - дори са забелязвали разни нещица и са разбрали кое от какво е, и това за 1 ден.. На мен ми беше отнело доста време да се светна кое какво.. Питат ме за храната - какво да дават, какво да не дават.. Мисля, че ме слушат. Там прояде за сефте пресни краставици - мен толкоз ме беше страх да не се задави, та не му бях давала - мислех скоро да дам, но настъргани. Те му дали на парчета директно, щото дъвчел прекрасно, въпреки че няма зъби за тази цел. И ей такива ми ти неща.. А и това с гледането от другите деца действително го има - наш човек не искал да го хранят като бебе, искал при каките и батковците на столчето и масичката да седи и така да яде. Още не се е научил сам де, почти нищо не стига до устата му, но щом желанието го има, и другото ще дойде..

Айде стига, че ептен се олях вече  Crazy.

Стига, ама друг път - вие сте напускали пак 100 поста докато изпиша фермана!
Ланг, много кофти  Hug То верно да не разбере човек откъде... Мъж ти с много хора ли работи? Да не би той да носи бацили вкъщи? Животни гледахте ли вкъщи, че съм забравила? (то не, че съм против животните и децата, даже обратното, но пък биха могли да бъдат евентуален източник на нещо си...)

Еспа, гледай обаче да не се усеща много лекарството като го смесиш с айряна (ако е възможно де).. Понеже като бях малка, ме караха да си пия лекарствата с плодово кисело мляко, което тогава много обичах. Ей, още ми се повдига като си спомня за това. И това беше само веднъж, т.е. по време само на една болест... И сега Активии с разни плодови вкусове...  Sick

Искам да защитя майките на сополивите и кашлящи деца в яслите  Laughing Като една такава майка, да ви кажа, че моето като е сополиво, не значи, че е болно. Щото той е перманентно с хрема. И това е заради тъпия стафилокок в носа му. От тая хрема докато спи се дави и кашля - ето ти сополиво и кашлящо, но иначе здраво дете.
И друго си мисля - те повечето болести са заразни още преди симптомите да се проявят. Та дори не се знае дали детето е болно или не е. Сега, не поддържам идеята обаче, като се знае, че е болно и заразно, да си стои в яслата  Naughty. Дразня се и аз на това.

Който ми е изчел поста, е самоубиец  hahaha

# 669

Който ми е изчел поста, е самоубиец  hahaha

Аз го изчетох.  Laughing Laughing Laughing Радвам се, че Кало е по-добре и без АБ!  Hug

Лорини, много хубави планове имате, дано да успеете да ги осъществите!
Гъби не съм давала. Хич нямам представа кога ще дам.
Сами и Йо Йо бързо да се оправят!  Hug
Прясно мляко давам отдавна.
Опитвам се да се сетя какво не обичм да ям... Трудно ми е...  Laughing

# 670
Ами аз съм самоубиец Simple Smile

Да кажа - животни нямаме, може би ще си вземем куче някойо ден, като стигнем до това, зщааото ги обожавам(е), аи имаме двор. Да, кърмя още, доколкото господинът пожелае, а то не е никак много. Мързи го да суче, а като е със запушен нос, още повече. Респективно намалява.

Смятам, че активният живот се отразява положително на здравето и всячески се старая да  създавам такава атмосфера на децата си. Не ме притеснява да не ходят на градина и други социални сбирки с деца, та ако се налага, в смисъл толкова се кекави, че все да боледуват - просто няма да ходят. Но пък държа на живота на открито, общуването с природата,животните, спорта, движението. Не съм много градски тип човек и досегът с разни болестоносещи групи ме влудява. Да, мъжът ми работи в голяма фирма, може и да е преносител, но какво от това? Трябва ли тия деца все да боледуват и да ме "успокояват" с мисълта, че видиш ли може и по-зле. Не виждам кое е успокоителното в чуждото нещастие.

Насочила съм се не към изолиране, а към укрепване на имунитета. Болестите няма да се свършат, но защо да боледуват? Аз боледувам изключително рядко, искам и те така! Heart Eyes

Давам всичко, което поискат, но аз не ям много неща, та не мисля, че трябва да им насаждам моя вкус.

Единственото положително на техните болежки е, че ми се отразява на линията, а имам нужда. Wink

# 671
Гери, аз четох че след годинката са ок гъбите. Даваме й, но не самостоятелно, а примерно малки парченца в ориза, върху пица много ги хапва, а снощи яде гъбени шишчета.

Лорини, и Анджи бърбори(на Японски), и жестикулира, и сменя интонацията. Мисля че ни имитират мъниците, вече естествено им идва да проговарят и ще започнат да си избистрят речта. Голям тормоз ни чака като почнат с въпросите, но нямам търпение Party

Еспа, много се радвам че се включи! Знам, че времето ти е разчетено, но появявай се по-честичко да ни разказваш за вас със Сами Hug  И според мен с айряна е добра идея за лекарството, на мен като малка това беше единствения начин да ми дават лекарства, нали е киселко и по-лесно влиза. Много гуш и бързо да оздравява Сами!!!

Ланг, гадно е тия вируси, ама те хвърчат, дет се вика и вкъщи да си седи човек може да влезе през прозореца от комшиите. Дано скоро отмине този период при вас!

Усмихнато, голям кеф, че ви се е разминал АБ Hug

Аз й давам доста от нещата, които не обичам, но са полезни. Като например спанак, тиква, ряпа, каши. С изключение на месото, него не го давам по-скоро по-морално-етични съображения Wink

# 672
  • Русе
Здравейте! Ще пиша на бързо, че Карина обикаля наоколо.
Гъби не съм давала. Също и зеле. Предполагам, че след годинката е вече ок.
За храните, които не обичам: предлагам ги, ако знам, че са полезни. Например, риба. Много ми е гадна варената особено, но гледам да предлагам на малката поне веднъж седмично. При мен пък има непредлагане на храни, които аз обичам. Например шоколад, пържено, сладолед и т.н.
Кари също бърбори на нейния си език. Повечето пъти със затворена уста. Laughing
Хайде, болните да оздравяват, Лорини да се сдобие с къща и приятен ден!

# 673
не знам да се похваля ли или да питам какво става...заспа в 12:30ч и още спи...  Shocked
нощес будува един час, ама не стана да си играе ами сука, лежа, въртя се, гледахме тв и така накрая аз заспах и после тя...и след това стана в 8ч, та най-вероятно и се спи...
момичета благодаря за стиснатите палци...обещавам като стане да ви поканя на гости...а най-готиното беше като ходих на оглед, че има една череша на двора и катерина яде с голям кеф...а толкова искам череша на двора, понеже като дете имахме в нашия двор и се катерехме по дървото, ама изсъха и сега нямаме..
ама ми личи, че съм без мъж и със спящо дете...

# 674
  • София
Здравейте отново,
Излязохме за малко да купя на ЙоЙо портокали и кайсии да яде, че тя само сока не го обича /нез нам дали защото така и не я захраних първо със сокчета, но тя така и почти не обича да пие сокове- и аз затова предпочитам да й давам самите плодове/, ама това време много променливо, на слънце й става толпо, като се скрие слънчето, й изтива носа и започва да киха и аз я прибрах, реших д ане рискуваме да стоим повече на това променливо време и в нейното състояние.
Еспа- стискам палци скоро да се оправи мъничето Praynig- рабирам те как се чувстваш, защото аз се чувствам по същия начин с ЙоЙо с помпичката за нос Hug, още от миналият път, като се наложи да я ползвма, тя я намрази и сега само като я види и започва да трепери от ужас, но и аз съм настоятелна, защото ме е страх тези секрети да си останат в носа, а аз кърпичка само няма как да ги обирам.
Усмихнато- радвам се, че Кало е по-добре Hug
Ланг- дано този път да се размине смао с хремата и да няма усложнения Praynig
Лорини- и ЙоЙо много бърбори на нейн си език, все си пее нещо, даже като й кажа ЙоЙо-я потанцувай, и тя започва да се върти и да си бръщолеви някакви неща, обаче с мелодия, много ми е смешна Laughing
Гъби засега и аз не съм дала, но просто защото не ги ядем често, а аз исках да попитам за ядките- орехови, лешници- могат ли да се дават смлени или е още рано newsm78, то аз май това само не съм въвела, както и дроб, прясно зеле- вие тях давате ли ги Rolling Eyes.

Общи условия

Активация на акаунт