Моля за мнения за ПЧМГ

• 254 883
  • 1 246
  •   1
Отговори
# 1 215
Благодаря ви много за отговорите момичета. Синът ми много обича математиката и много иска да учи в такава гимназия. Аз лично съм с много смесени чувства и сериозно се колебая между математическа гимназия и АГ. Истината, обаче е че АГ са много повече /държавни и частни/ от математическите. В математическите повечето деца влизат още от 5-ти клас, а аз допуснах голяма грешка, че не му позволих да кандидатства и си мисля, че след 7-ми клас ще му е много по-трудно да влезе

Оставете детето да следва желанията си. Направете всичко възможно да му помогнете. ПЧМГ е добро училище. И Дали ще е в него или СМГ, но е важно детето да е щастливо и спокойно в училището си.

# 1 216
Благодаря ви много за отговорите момичета. Синът ми много обича математиката и много иска да учи в такава гимназия. Аз лично съм с много смесени чувства и сериозно се колебая между математическа гимназия и АГ. Истината, обаче е че АГ са много повече /държавни и частни/ от математическите. В математическите повечето деца влизат още от 5-ти клас, а аз допуснах голяма грешка, че не му позволих да кандидатства и си мисля, че след 7-ми клас ще му е много по-трудно да влезе

Оставете детето да следва желанията си. Направете всичко възможно да му помогнете. ПЧМГ е добро училище. И Дали ще е в него или СМГ, но е важно детето да е щастливо и спокойно в училището си.

Точно това се опитвам да направя. Просто се притеснявам, че изпуснах момента и после след 7-ми клас може да му е много по-трудно да влезе там, където иска. Мен лично ПЧМГ ми допада повече, най-вече заради местоположението. Иначе мисля, че няма особена разлика между нея и СМГ. Може и да греша, разбира се - все още съм в процес на проучване, защото имаме време до кандидатстване Simple Smile

# 1 217
Моето дете е в пети клас. Още от първия месец заяви, че иска да учи в ПЧМГ до 12 клас. Нашите планове бяха да е там до седми клас, но като му дойде времето ще решаваме. Много сме доволни засега, дано е така и за в бъдеще!

# 1 218
  • София
Иначе мисля, че няма особена разлика между нея и СМГ.

Ще се опитам да кажа някои неща, които според мен са различни.
*Английският в 8 клас започва от Б2 и продължава с подготовка за първия сертификат. Ако нивото на детето е по-ниско ще трябва да учи повече от останалите, за да ги настигне, като през този период никой няма да му спести реалните оценки. Има възможност за консултации по всеки предмет след часовете.
*Има електронен дневник и оценките се нанасят своевременно. В него има място и за забележки и съобщения.
*Получвате мейли за всичко - от датите за класните, през организация за състезания по дни и часове, екскурзии, до апели, че в Сф продължава да има въшки.
*Има организирано закупуване на учебници и помагала от у-щето. Може да се възползвате частично - да си намерите учебниците от предния набор, или някои от тях, а те да осигурят останалите помагала.На 15 септември получавате всичко с/у съответната сума. Ученето започва на 16-ти и всички имат учебници, помагала и програма.
*Има униформа и тя е задължителна за всички и за всеки ден.
*Учат само първа смяна.
*У-щето е малко и учителите и директорката познават по имена всички деца с всичките им специфики.
   Успех на детето ви! Никога не е късно за нищо, ако човек си го постави като цел.

Росита_та, има, да, който се интересува сериозно ще си направи подробни проучвания. Понеже имам някаква представа колко труд се крие зад този медал (защото златен медал от Жаутиковската няма нищо общо със златен на ЧХ и т.н.) смятам, че е задължително да се похвалим с точно този успех.

# 1 219
  • София
Ели Heartpulse

Има още една разлика, или поне за тазгодишния 8 клас има - в ПЧМГ приеха разширената форма на обучение по език , а в СМГ, поне тази година, е интензивна.
Това означава, че в 8 клас часовете по език са по-малко - 12 мисля че бяха и се учи Мат, БЕЛ и по един час в седмицата и останалите предмети - биология, химия, физика... Така децата не забравят всичко, което са научили по тези предмети в 7 клас, но и има достатъчно на брой часове по езика. В 9 клас продължават с по един час от разказвателните, но имат повече часове по език.

Скрит текст:
Доколкото разбрах и СМГ се опитва да въведе същата система с разширено изучаване на есика в 8 клас, но не зная дали е одобрено.
Леле, сега видях какво съм  написала, срам Sad

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 15:15 от rosita_ta

# 1 220
  • София
Аз имам предчуствие, че в близките една -две години интереса към училището ще се засили интензивно

# 1 221
  • София
Още две съществени разлики:
1. В ПЧМГ има възможност за избор на профила http://www.parvamatematicheska.com/pchmg/uchebna-deynost-2/profi … hti-predmeti.html
В СМГ всички са с еднакъв профил - математика и информатика. Доколкото съм запозната, сегашният 8 клас е първият, който ще учи много часове математика и информатика в 11 и 12 клас и почти нищо друго. Чудя се доколко това се осъзнава от ученици и родители.
2. На сайта на ПЧМГ виждам в екипа учител по испански, предполагам като възможен избор за 2-ри западен език скед 7. клас, освен АЕ и НЕ.
В СМГ щеш не щеш учиш АЕ + НЕ или НЕ + АЕ. За немския не знам, но английски се учи извън гимназията - АВО Бел, British Council, частни уроци, и др.

# 1 222
Обобщаващо - време е ПЧМГ да се развие и избухне в гимназиален период. Който се усети навреме... Печели.

# 1 223
А дали ПЧМГ предвиждат преместване в нова сграда?

# 1 224
  • София
Fran, имат договор за сградата за 10 години, но до кога е този период не зная. Не съм чула нищо за преместване и разширяване, а и преди година оправиха фасадата. Едва ли щяха да го направят ако скоро им изтича договора.
Иначе мястото е много логистично, за сметка на чистия въздух. Стаите са просторни , с висок таван и големи прозорци, шкафчета, закачалки, но пък вече едва побират всички паралелки и се ползва и приземния етаж. Читалището си функционира с пълна сила, у-щето го подпомага с разни инициативи. Така че нещата ги виждам да си останат така, поне в близките години. Иначе едва ли някой би се отказал от модерна голяма сграда, с басейн, голям двор, чист въздух, топла храна за обяд...при същите условия като сега.
kodbg, тихо, не казвай повече. Някои имаме и по-малки деца Simple Smile

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 19:34 от EliG

# 1 225
Когато проучвахме училището преди 3 години, директорката се похвали с 10 годишен договор, от който ако добре помня оставаха към онзи момент 8 години(може и да греша в цифрите, отдавна беше). Зададоха и директен въпрос дали смята да сменя сградата (очевидно задаващия въпроса не беше очарован от битовите условия). Отговорът беше, че изобщо не мислят за местене и дори имат желание да удължават договора и евентуално ако успеят да вземат и 3-тия етаж.

От тогава направиха доста ремонти на сградата.

# 1 226
  • София
Сега си погледнах кореспонденцията от училището в началото на миналата учебна година и в едно от писмата пише, че договора за сградата е продължен за следващите 10 г.

Лично аз се радвам за това, мястото е идеално и сградата, без да е луксозна, предоставя много добри условия за обучение (специално за периода след 4 клас).

# 1 227
Сградата си е училище от соц. периода и е строена и проектирана както трябва.
Предлага целия необходим комфорт, без ненужни, лъскави прилъгалки

# 1 228
Код в тази сграда беше обучението по трудово на целия район Красно село по соц. време, но това далеч не значи, че е била строена за училище. В нея се научих да шия на машина и да обработвам метал на струг.  Mr. Green

Действително не е нужно да има лъскави неща, но е удобство да са налични някои неща. За мен единствения дефект на сградата към настоящия момент(след ремонтите) е достъпа на външни лица до нея заради 3-тия етаж. И може би не чак толкова удобните помещения за хранене. Всичко останало се преглъща, ако обучението е на нивото.

# 1 229
Блис, както често се случва - неподготвена...
Дълги години преди да се обучаваш по трудово, това беше 140 основно училище.
Това, че последните 10 стана център по трудово, поради достатъчното покритие на района от 18,20,32,41 и 19то не отменя годините през които беше 140то

Общи условия

Активация на акаунт