Голяма трагедия за Полша :(

• 10 611
  • 171
  •   1
Отговори
# 150
Омраза едва ли, но са доволно русофобски народ и аз изобщо не ги обвинявам за това.
Да не е съвсем извън темата - чух някъде по телевизиите, че президентът полския е бил тотален игнорант към Русия и дори е посещавал страната при други поводи 'без да се обади", което в тези среди явно не е ОК.
големи, големи русофоби са ,
жертвите на Катин са им по-важни от всичките 6 милиона поляци, загинали във 2 световна война, дори  целият елит е тръгнал за Катин оня ден, и толкова напористо са искали да кацнат, та чак са се пребили ....фобството е лош съветник явно...
а дори половината от тия 22 хил. жертви са били убити от немците, нищо че всичко се води на ''сметката'' на руснаците в хорското мнение

и още нещо поляците ..

Е излишно е да вадиш от 9 кладенеца вода. Исках просто да кажа, че всеки има право да е русофоб. И поляците, и аз и който си иска. И всеки има своите основания.

# 151
За пореден път се учудвам на това какво може да роди един болен мозък, без значение кого е нарочил за враг.

# 152
  • Варна
Трагедията е ужасна! Светла им памет на загиналите! Flowers Rose Flowers Rose

По въпросът със самата катастрофа ще цитирам думите на мъжа ми (той пилот и ръководител полети към военните), казани като коментар на този случай: "Няма пилот, който при толкова намалена видимост и при изрични указания от кулата да приземи на друго летище, да рискува и да се опитва да прави чудеса от храброст. За него е важно да приземи безопасно. Нищо, от пилотска гледна точка не е налагало да се правят тези 4 захода. 100 % е имало заповед от висшестоящите пътници."

За съжаление, съм скептична относно изнасянето на пълната информация по случая.  

# 153
  • София
В Полша по-голямата част от населението са евреи.

Справката ти е отпреди Хитлер. И въобще, за какво се напъваш да намесваш антисемитски глупости.
Не е задължително да се пише, не разбра ли.

Извинявай,Delusion, като xenia беше още по-радикална, но малко по-прецизна във фактите.

Иначе, радвам се, че отново намери място да развиеш теорията си за еврейските корени на всяко всемирно зло - било то реално или фантастично.

# 154
  • София
Интересно защо разговорът м/у РП (ръководител полети) и пилота е воден на руски език когато е прието това да се прави на английски.

Пилотът е говорел със силен полски акцент, а в изказа на РП-то е имало граматически неточности/ (БТВ емисия )  newsm78

Защото пилотът е военен, диспечерите също. И нормите на ИКАО на тях не се разпространяват. На какъвто език се договорят да водят диалог, на такъв си го и водят. За какви граматчески неточности става дума? Не съм гледала репортажи.

Между другото, руски граждански пилоти с български диспечери също говорят често на руски. Просто диспечерите знаят руски и сами минават на него като по-лесен за комункация роден език. Поляците също знаят руски- не е нужно да общуват на трети чужд и за двете страни език.

казаха, че е имало грешки в изказа т.е. имало е вероятност казаното да не е правилно разбрано или поне трудно разбрано  newsm78

# 155
Delusion, може и да имаш глава на раменете си, но знания по история наистина нямаш. Извинявай, но твърдението ти, че по-голяма част от населението в Полша са евреи, меко казано, говори за слабо познаване на историята. Аз се чувствам лично засегната от "компетентните" ти изказвания (следя темата от самото начало и виждам с какъв авторитетен тон, нетърпящ възражение, пишеш). Вече 10 години живея в Полша, мъжът ми е поляк, заразила съм се от полския патриотизъм и честно казано - най-малкото е неприятно (да не кажа смешно и невъзпитано), когато човек, който хал хабер си няма от нещата, но прочел оттук оттам по малко, пише от позицията на мнооооооооооого компетентен.
В Полша преживяваме тази трагедия, имаме си своите предположения, догадки, съмнения, надежди. Обществото е поделено - едни вярват в конспиративните теории, други не. Едни говорят за пилотска грешка, други за диспечерска грешка, трети за саботаж. Догадки колкото щеш. Но всички бяхме и все още сме потресени. На всеки втори дом има знаме с траурна лента. Пред президентството е пълно с цветя и свещи. Още в събота сутринта, някъде около час след ужасната новина, ми направи впечатление изказването на един млад мъж по радиото - не е важно дали съм гласувал на Качински или не, не е важно дали ми харесваше като президент или не - в този момент най-важното е, че това е Полският президент, че това е нашият държавен глава - и затова съм тук, затова искам да му отдам чест (на въпроса защо е пред президентството).
И нека не обвиняваме поляците в прекалено голям патриотизъм - достатъчно е да се вгледаме в това, което са преживели. Достатъчно е да си спомним за Варшавското въстание (когато Варшава е срината до основи), а после за любовта и ентусиазма, жертвоготовността, с която народът възстановява града. „Старият град” всъщност е реконструкция на онова, което е било преди войната. Варшава се възражда от камъни и пепел.

# 156
Delusion,
едва сега го виждам това и държа да се извиниш пред всички за обидните епитети към поляците  -  "болни и промити мозъци". Иначе ще информирам модератор за нарушения.
Как би се почувствала, ако ти кажат, че в България има само турци и цигани?
Виждам, че ти липсват не само исторически познания, а и култура и добро възпитание.

# 157
  • София

Връщаме се към самолета без политически глупости, че ще отиде темата на боклука.

Когато загиналите са държавен глава и други важни хора, "политическите глупости" са неизбежни.
MamaG, добре, че си тук, за да покажеш и гледната точка оттам Peace

# 158
Съдейки по фактите, мисля,че някой се самоуби, въвличайки със себе си още 80- и няколко души.Някой по-горе спомена,че нормален пилот няма никога да направи такива грешки.Виновни са руснаците, разбира се.И айде стига с Варшавското въстание- огромна глупост, въздигната до национална гордост.kreteni dizu bune i ginu.za ideale ginu budale

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 09:45 от търтей

# 159
естествено, че руснаците са виновни,
догодина да се вдигнат двойно повече поляци да ходят и хич да не контактуват с кулата , или да се съобразяват с времето , важно е да се кацне , жив или мъртъв , жизнено е важно ....

# 160
Не искам да кажа,че да загинат толкова хора не е страхотна трагедия! Но не искам темата да се пре-експонира.Веднага тръгнаха линии към старите вражди. Нормално."Ние в Полша..."-"Вие там..."Факти - падна самолет,загинаха много хора."Заговори"?Ако имаше заговори, руснаците щяха ли да го направят над Русия, а не например над океана.

# 161
естествено, че руснаците са виновни,
догодина да се вдигнат двойно повече поляци да ходят и хич да не контактуват с кулата , или да се съобразяват с времето , важно е да се кацне , жив или мъртъв , жизнено е важно ....

baby_neutral

# 162
  • Варна
Хипотезата за заговор е повече от идиотска. Дори не е нужно да се аргументирам.

# 163
теориите за конспирация всъщност включват ЦРУ  като провокатор на отношенията Русия - Полша, но това са измислици ...

# 164
Когато отворих темата за първи път, си помислих, че е създадена, за да се покаже съпричастността ни към трагедията, която в в момента преживява полския народ. Не съм си и помисляла, че е за изказване на догадки, при това неподкрепени с факти - било то исторически (що се отнася до Катина), било то за сегашната ситуация.
От самото начало следя полската телевизия. Това, което аз виждам, е един народ, който се събра заедно, за да преживее скръбта и болката си. Защото Полша загуби не само президентската си двойка, но и много други ключови фигури от политическия елит, а и не само. Основният въпрос, който се задава, е как ще изглежда Полша оттук насетне, след случилото се. Досега поне аз не видях и не чух да се споделят каквито и да било крайни хипотези относно самолетната катастрофа. Така че, моля ви, недейте да пишете неща, които не отговарят на истината.
Колкото до Катин, много мислих какво точно да напиша. Реших това да бъдат думите на Вайда. Когато представи филма си "Катин", той каза, че е неговото сбогуване с баща му, загинал там. Каза, че не случайно е избрал да представи гледната си точка за филма чрез образа на всички онези жени, които са стояли и...чакали. Чакали да се завърнат мъжете им. Не ги дочакали, но и никога не научили истината. Затова, казва Вайда, направих този филм. Тогава той сподели, че е последният му филм за Втората световна война. Оттук насетне искал съвременни филми да прави. Мисля, че тези му думи казват достатъчно.
Затова не разбирам крайните изказвания, които прочетох в тази тема. Омразата, която се проповядва под всякаква форма, винаги ми е била чужда. Силно се надявам така да е и с повечето от вас.
Дано почиват в мир загиналите!

Общи условия

Активация на акаунт