пред дилема за едно недоносено бебе

• 1 300
  • 8
  •   1
Отговори
  • в белята
Моля за съвет и за помощ.
В петък родих ,но бебчо е недоносено и ще е в кувиоз повече от месец,Там не се разрешава дасе дава кърма и такааз незнам какво да правя.По рано бях пуснала тема за моя проблемс гърдите,че нямам зърна и за перипетите с дъщерями и опитами тогава за кърмене,тогава получих подкрепа и разбиране и се настроих да кърмя пак ,но сега.................
Уточнявам ,че все още нямам кърма,гърдите са ми меки ,самоот едното зърно имаше снощи малко коластра.И сега незнам дори ако имам кърма ,като няма да мога да го храня с кърма още от самото начало дали после ще има смисъл?

# 1
Привет bubalanak,

Честито бебенце, желая му да расте и наддава добре, за да можете скоро да се гушкате заедно!  Heart Eyes

Ако правилно си спомням, притесненията ти бяха свързани с плоски зърна, мастит и това, че след даването на АМ, голямото дете е получило АБКМ. При недоносените бебенца в БГ, за съжаление е често срещано майката да не може да е заедно с детенцето си. Добре би било да споделиш в болницата, че голямото дете има АБКМ, да обясниш притесненията си от даване на АМ на детето и да помолиш все пак да го хранят с изцедена кърма.

Относно изцеждането, добре би било то да е, толкова често, колкото хранят и бебето в болницата, с приблизително същите милилитри, които му дават на него там. Изцеждането на определен интервал от време, би трябвало да предотврати и препълването на самите гърди. Ако не ти дават да носиш кърма за детето, би могла да я съхраняваш за време, когато може да се използва, като е добре да отбелязваш датата на цедене. Ако след изцеждането на необходимите милилитри мляко, усещаш тежест или напрежение все още в гърдите е добре да ги изцедиш докато ги почувстваш облекчени, с цел да не се препълнят. Можеш да поставяш топли компреси преди цедене, които да отпуснат тъканите, да разширят леко каналчетата и млякото да слезе по-лесно.

Коластрата е мляко, тя е първото мляко, след нея идва преходното, а после и зрялото мляко. Това, че забелязваш първите капки коластра е чудесно! Имай предвид, че стомахчето на бебето е съвсем мъничко и се засища точно от няколко капки коластра. Сукателния рефлекс при недоносените бебенца обичайно се засилва около термина за раждане и след изписването от болницата е много вероятно бебето да си засуче от гърда. Междувременно цеденето ще поддържа лактацията ти, а процеса на изцеждане може да спомогне за допълнителното оформяне на зърната ти. Удобно ли е да попитам сега зърната по-оформени ли са?

Знаеш кърмата има множество полезности, които са от изключителна допълнителна подкрепа за по-рано родените бебчета. Не случайно още със старта на бременността гърдите започват подготовката си за изхранването на детето, а от втория триместър вече имат коластра. За много майки е странно, че понякога гърдите прокапват леко през бременността, но реално организма се подготвя да осигури храна на детето, дори да се роди по-рано от предвиденото. Смисъл винаги има, много вероятно е детето да си засуче съвсем добре, когато това ти бъде позволено (или успееш да си го осигуриш). Голямо улеснение е детето да суче директно от гърдата, но дори и да му се предлага изцедена кърма, тя пак ще му даде уникалното мляко, създадено конкретно за това дете и за неговите нужди и потребности.

bouquet

# 2
  • в белята
Благодаря за отговора. Hug
Наистина правилно си запомнила ,моята история. Sad Sad SadЗа съжаление ,вече категорично отказаха да захранят бебето с кърма , такаче остава вариянта за изцеждане пък докъдето стигна......
за съжаление и днес гърдите ми са още меки и нищо нестава и с помпата като се опитвам да ги стимулирам.Пия повече от два литра вода на ден и се чудя дали да не взема да попия нещо.......например летицин?

# 3
  • в белята
Ужасно се притеснявам ,че май няма да имам достатъчно кърма............сега пък прочетох ,че хипофункцията на щитовидната жлеза е пречка,а аз съм с такава............вече два дни се мъча усилено да се цедя и резултата на всяко цедене е неповече от 10 мл общо от двете гърди..........гърдите са ми меки,само зърната като ги измъкна с помпата после леко ме наболяват.И сега какво да правя?

# 4
Бубаланак 10 мл звучи като едно добро начало  Hug Имай предвид, че стомахчето на бебенцето е още съвсем мъничко и 10 мл е напълно възможно да са му достатъчни на този етап. Малко по малко млякото би трябвало да започне да се увеличава, а можеш ли да ми кажеш, колко често цедиш? Колко изцедени милилитра имаш за 24 часа и колко изяжда в момента бебето за 24 часа (да провериш колко изяжда детето на хранене и колко хранения има в денонощие)? Понякога ни се струва, че млякото е малко, но всъщност това може и да не е така. Възможно е също така стреса, който вероятно изживяваш да забавя слизането на млякото. Ако можеш опитай се да вземеш топъл душ или да си сложиш топъл компрес на гърдите, да си пуснеш успокояваща и релаксираща музика, да гледаш снимка на бебчето или някоя красива природна картина, нещо което предизвиква хубави спомени в теб, това би трябвало да подпомогне освобождаването на рефлекса на потичане на млякото. Иначе за стимулиране на лактацията, често изцеждане, каквото ти вероятно вече прилагаш, течности приемаш в съвсем прилични количества, добре е да не забравяш все пак да се храниш и да се опиташ да си максимално спокойна, доколкото ситуацията позволява това.

Ако чувстваш зърната леко болезнени можеш да ги намажеш с няколко капки кърма и да ги оставиш на въздух да изсъхнат. Добре е да не ги миеш твърде често с измивни препарати, за да не се изсуши и напука допълнително кожата. Би могла да ползваш кремчета за зърна с ланолин без отмиване, тъй като отмиването пак носи риск от изсушаване на кожата.

Относно хипофункцията на щитовидната жлеза, предполагам че лекарят ти е назначил подходящото лечение и изследвания следящи нивата на хормоните? Има много жени с хипофункция, които кърмят децата си. Можеш ли да споделиш кое по-конкретно те притеснява от прочетеното във връзка с кърменето, за да успея да те разбера по-добре?

Гушни си другото детенце, представи си как скоро ще сте всички заедно у дома и ти желая скоро всички тревоги да са зад гърба ви!   bouquet

# 5
  • в белята
Здравейте отново,
не писах веднага ,с цел да видя на къде вървят нещата с мойта кърма.За съжаление ,ситуацията поне според мен ,не е обнадеждаваща........... Sad Sad Sad.............За едно денонощие - приблизително 8-10 цедения = около 80 мл кърма ,а детенце яде по приблизително 100 мл за денонощие ,с тенденция за увеличаване.Пия летицин ,за превенция от запушвания и ще се опитам максимално дълго да задържа лактацията ,но пак започвам да се питам имали смисъл да продължавам ,ако е в такива малки количества и при положение ,че "злото" с АД вече е сторено и то ще продължи поне още месец?

# 6
Привет и от мен,

Искам да те поздравя за успеха! 80 мл, при прием от детето на 100 звучи много добре Hug Смисъл винаги има, кърмата при по-рано родените дечица е от изключително значение за тяхното развитие. Колкото и кърма да приема детето, тя неизменно ще му донесе полезностите, които са създадени именно за това конкретно бебенце! С нея ще му се предават освен важните хранителни вещества, витамини, желязо, също и множество имунни фактори, които биха подпомагали здравословното развитие на бебето. Човешкото мляко е уникално и е създадено именно за малките ни човечета и всяка капка от него е от полза. Докато кърма има, дори тя да е недостатъчна за детето в даден момент, може да бъде стимулирана и лактацията да се увеличи. Има дори майки осиновителки, които никога не са били бременни и не са раждали, но успяват да лактират и кърмят осиновените си деца. Дори детето да е на смесено хранене, адаптираните млека не биха могли да му осигурят така важните за него антитела и други фактори, които да го предпазват, когато започне да приема майчино мляко (а и по-късно през живота му). Адаптираните млека не е непременно нужно да се разглеждат като зло и то като непоправимо такова. Има много бебета, които в началото по една или друга причина се налага да са на изкуствено мляко, но с прибирането у дома преминават частично или изцяло на кърма. При някои дечица това се случва по-бързо, при други може да отнеме време, но дори и с дохранване, с необходимите напътствия, добавката постепенно може да се намали и да се спре.

Разбирам, че ти е тежко да цедиш, а детенцето ти да не е до теб, за да получава млякото, което ти с толкова труд се опитваш да съхраниш. Всъщност, когато се приберете заедно у дома и ако това се налага ти ще имаш изцедено мляко, което ще можеш да даваш като добавка, когато и ако това се налага. Имай предвид, че никой не би могъл да изцеди гърдите така добре, както бебето и е много вероятно тези 20 грама, които не достигат, то да успява да си ги доизсуче  Heart Eyes За да си сигурна, че гърдите са максимално добре изпразнени смяташ ли, че би могла да ги цедиш до 5 минути след като вече не потича следващата порция мляко от тях? Удобно ли е да попитам при тези 8-10 изцеждания за денонощие, на едно цедене едната гърда ли изцеждаш или и двете? Би било чудесно, ако можеш да изцеждаш и двете, така реално ще ги изпразваш два пъти по-често и съответно ще подаваш информация на тялото си, че има нужда от още. Хубаво би било, ако поне едно от изцежданията е нощем и/или рано сутрин (в часовете между 2 и 8 ), когато лактацията се стимулира най-добре.

Още веднъж моите адмирации за търпението, с което подхождаш и за постигнатото до момента! Действително хранителните нужди на бебето ще се повишават, но при добро и често изпразване на гърдите, твоята лактация също би следвало да се увеличи Heart Eyes

Стискам палци всичко да е наред, бебчето да расте и наддава добре и много скоро да сте всички заедно у дома   bouquet

# 7
  • в белята
Благодаря за подкрепата, Hug Hug Hug
за мен тя е много важна ,особено в моментите когато се лутам и незная какво да правя - да продължавам ли или не - тогава си чета твоите постове и си казвам ,продължавам докогато мога и това е.
Изцеждам и двете гърди на всяко цедене ,затова и съм малко обезкуражена.Също така и едно цедене е около 12 часа вечерта ,а другото около 7 сутринта.Винаги обаче между тия две цедения гледам да имам поне 5 часа почивка.

# 8
Привет  Hug
Как си през изминалите дни? Смяташ ли, че би имала възможност да вмъкнеш едно цедене около 5 сутринта? Може би, ако намираш за подходящо след цеденето в 12, би могла да опиташ с едно цедене в 5 и примерно следващото към 7-8? А как е бебчо?

Общи условия

Активация на акаунт