Децата отглеждани вкъщи.....

• 8 612
  • 120
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,

пиша за втори или трети път тук - това е първата ми тема в този раздел.
Реших, че вероятно можете да ми помогнете.
Имам три момчета. Двамата по-малки, на 4 и 2 годинки, си ги гледам вкъщи. На градини и ясли не давам - просто мой избор, заради честите боледувания и някои проблеми, които имаме и трябва да се пазим.
Отдавна ме мъчи един проблем: имам усещането, че съм безумно скучна майка. Децата са станали като интериор от дома....
Не че не се старая, но не ми се получава. Имам предвид игри, занимания, неща, които да развиват умовете им, характерите...
Четем книжки, но това ми се вижда твърде малко....От време на време посещваме детски клубове, разбира се излизаме винаги, когато времето позволява.
Но,...нещо не достига....Може би еднообразието в моя живот се предава на тях по някакъв начин, знам ли....
Всичко правя с удоволствие за тях, но никак, ама никак не умея да играя... Cry
Аз се мотая вкъщи, все нещо правя, а те....жал ми е....тътрят се от стая в стая, гледат едни и същи филми /други не искат де/, посбиват се от време на време, заиграват се с нещо, но за кратко и така, докато не дойде татко им....Радват се като кутрета докато влиза...И той им обърне малко внимание и толкоз...Е, има вчери и повечко се заиграва с тях, но и той е уморен.
Дали не се вторачвам прекалено много, или наистина скучаят и губим ценно време....
На всичкото отгоре имам доста ангажименти несемейни, но ги върша отвкъщи....
Моля ви, дайте идеи, съвети,линкове, каквото можете - за мен не е достатъчно децата ми да са нахранени, облечени  и с купища играчки....Много гушкам, много целувам, много ги обичам....
Да кажа, че имаме две баби и няколко лели - не се справяме сам сами с мъжа ми, помагат ни - не ни отглеждат децата, но ни помагат....
Благодаря ви    bouquet

# 1
Ние сме точно като вас Детето ми е на 5 г и досега на градина не сме ходили А и мен изобщо не ме бива да играя на момчешките му игри Какви ли не методи опитах за да го по науча на нещо,но без успех За мен най-добрата занимавка е да се излезе навън (като е топло де),но като няма как има много семейни игри (като не се сърди човечето) или пък да редите нещо с конструктур (Ники с часове седи с мен да строим разни работи) или пъзел,пластелин,а дори и да лепят цветни хартийки (може по -големият и да ги реже сам) мисля,че ще им хареса ,а ти можеш и да поглеждаш някой сериал докато строите редите или лепите Но все пак няма как да не им е скучно понякога Все пак денят им е еднообразен и каквото и да правиш не можеш да ги занимаваш с различни неща всеки ден
А това което недостига според мен е детската градина

# 2
  • София
Да, разбира се, че не става въпрос за безкрайни забавления и недопускането и на минута бездействие....
Строим и с конструктори - дребния веднага всичко размазва Laughing
Пъзели редим на компютъра - средния ми син, другия е твърде малък за такива забави Wink
Мисля да запиша средното мишле на спортна гимнастика -според мен е талант Grinning
Дребосъчко е по-труден, но и него мисля да насоча към спорт - само да преценим какъв... newsm78

Детската градина.....ние нямаме имунизации, не ни искат....
Но причината повече е в постоянното боледуване....Не мога да си позволя да са болни по три пъти в месеца и вечно да се тъпчем я с лекарства, я с имуностимулатори.....Много ми е жал, когато са болни - аз на всяка хреме хабя толкова нерви и емоции......Просто за мен не е решение....

# 3
  • София
 Парцуца ,малката ми дъщеря посещава забавачка към читалището в квартала ни.Мислила ли си за такъв вариант?Децата са съвсем малко-мисля около 15.Госпожите са 4-5.Може да водиш детето си и за по един час дневно ,ако искаш.Там не е като в клуб-децата се обучават,играят,пеят.Всички,които се занимават с тях,са педагози.
Не погледнах от кой град си,но мисля,че вече на доста места има подобни...да ги нарека сдружения.
Аз лично съм безкрайно доволна.Децата там не ги водят болни,просто защото обикновенно или майката,или бабата,не ходят на работа.
Не са ми искали здравен картон на детето.

# 4
  • София
Обясни ми, моля те, по-подробно: какво представляват тези забавачки - в нашия район не съм виждала/чувала. От София съм, но съм с кола, така че....И да не е точно до нас, няма проблем. Цените какви са? Това ме заинтригува.

# 5
Купи си книжките, по които занимават децата в детските градини. Те ще те насочат как да занимаваш малките, не е трудно.
Друг вариант е да запишеш поне големия на някоя почасова градина. Такива има към читалищата, както са те посъветвали. Обикновено са езикови.
Трети вариант е да наемеш някоя детска учителка, ако можеш да си го позволиш. Някоя пенсионерка няма да ти струва кой-знае колко, ако идва за няколко часа и занимава децата. Тъкмо и ти ще можеш да отдъхнеш малко, те ще се разнообразят с чуждия човек, а и ще научат нещо.
В детските градини децата не само играят, но и научават много неща. Не рискувай твоите да изостанат в това отношение.

# 6
  • Кацнала на едно дърво.
Не знам доколко моят вариант би ти бил полезен. Моите са на половин ден - т.е. опитвам се да намеря златната среда. Според мен децата имат нужда от други деца - не само за забавленията, разбира се.
Моите не боледуват често, даже по-скоро рядко. Но не се наемам да твърдя, че това е заради по-малкото часове в градината.

# 7
Моите не боледуват често, даже по-скоро рядко. Но не се наемам да твърдя, че това е заради по-малкото часове в градината.

Аз го твърдя, обаче.  Grinning
Навремето заради честото боледуване спрях сина си от градина. На следващата година тръгна на английска ДГ по 3 часа дневно и почти не боледуваше.

# 8
  • София
Момичета, ще се включа по-късно, че дзверовете ядат и после, като легнат, на спокойствие ще чета и пиша Tired

# 9

Аз го твърдя, обаче.  Grinning
Навремето заради честото боледуване спрях сина си от градина. На следващата година тръгна на английска ДГ по 3 часа дневно и почти не боледуваше.

Това може и да не се дължи на градината Имам предвид,че познавам деца,които първата година в градината боледуваха непрекъснато,а на следващата година вече нямаха този проблем Може просто да е развил по -добър имунитет за това време в което не е бил на градина
Аз лично не съм го пуснала,защото не можем да си позволим да боледува толкова често,но смятам,че градината е много каляваща
Но наистина такива курсове езикови или пък спорт са една страхотна идея  от която може и аз да се възползвам впрочем

# 10
Не знам какво да те посъветвам  Thinking.
Навремето майка ми са ги гледали в къщи и тя се е зарекла децата й /т.е. ние/ да ходят на градина задължително. Ходили сме на ясли, на градина и на всички задължителни и избираеми мероприятия /лагери, екскурзии и т.мн/.
Вариант с почасови занимания е добре мисля и аз.

# 11
За почасовите занимални и градини няма да се повтарям.
По скоро да споделя, че децата се радват понякога на неща, които за нас са безумно скучни. Возене на трамвай, влак или метро. Синът ми е свикнал като се оди някъде да се ходи с кола, защото естествено така е по удобно и по бързо. Но пък за него беше много вълнуващо да се вози две спирки с трамвай ( вървяхме пеша до предната, слязохме на следващата след нашия блок и се прибрахме:) ), в метрото същата работа.
В  природонаучния музей му беше много интересно, във военно историческия също, нищо че там ходи всеки месец почти. На две годинки според мен е раничко за спорт, но не съм специалист все пак.
Яденето навън , в заведение също му е интересно на малкия. Изобщо всякакви ситуации, които за мен са банални, на него са му нови и интересни.
Момичетата в този форум организират четения в библиотеката, това също е идея.
Друго, което минава за забваление у нас, е метенето- на терасата, на гаража. Правене на фигурки от тесто.

# 12
  • София
Е да бе, обаче жената е с три деца.
Не мога да си представя толкова енергия, че непрестанно да ги занимава с нещо.
За читалищата:
Прекрасен вариант; приятелско дете посещава именно такава занималня към читалище.
От 9 до 12.
Детето боледува по-рядко от моето, което е по цял ден на детска градина.
Не към всички читалища има такива занимални - трябва да се провери.
Аз знам за три - на Дондуков срещу английската (там е едно помещение на партер), в читалище Петър Берон, и някъде около НДК.
Със сигурност има и още де.
Водят се към Министерство на културата.
Пусни децата, имат нужда от своята детска среда.   bouquet

# 13
Ясно, че не може всеки ден по цял ден да се прави на маймуна  Stop но ако голямото е ученик, а другите на 2 и 4 могат да минат с еднакви забавления поне за по два часа на ден.
Иначе и за мен организираното общуване с деца няма аналог, уточних го още в началото.

# 14
Не си писала в кой квартал живееш, но мога да ти дам следната информация: полудневни забавачки има в читалище Светлина в кв. Стрелбище, в читалището, което до 45 ОУ в Св. Троица (май името му беше Г.С. Раковски, но не твърдя със сигурност), също така и в едно читалище близо до Руски паметник (мога да питам приятелка за координатите, ако ти е удобно). Имай предвид, че на някои места записванията започват още през май и тогава се сформира групата. Май има доста желаещи. Аз не знаех и така не успях да се включа в нашия квартал. Интересни занимания има и в Двореца на децата. Там също има и полудневна забавачка.
Почасови занимания за деца има и в Плейцентър Приятели в кв. Белите брези. Там може да избираш на какво да запишеш децата и не е задължително да се ходи всеки ден. Сайта им го има в профила ми.
Домашните занимания може да разнообразиш с домашен пластелин. Рецептата я има в сайта Крокотак. Също така надникни в закованата тема в този подфорум, където майки са описали различни неща, които правят с децата.

Общи условия

Активация на акаунт