Майчинството счетоводно - 29

• 44 715
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Извинявам се предварително че спамя темата , но смятам, че на коментара ми му е тук мястото Hug

Сайт за протести на бг маминките

# 196

1. Има ли опасност да загубя тези 2880 лв за редовни студенти след раждането, защото се водя на работа?-не,няма такава опасност.Двете неща могат да се взимат паралелно и не са взаимно изключващи се
2. Ще имам ли право на болничните поради раждане (т.е. 45 дни преди раждане и другите след това), тъй като към момента на издаване на болничния 45 дни преди раждане ще имам общо около 9,5 месеца стаж, а не 12?-ще ти се издаде 45 дневен и другите 2 болнични листа също,но няма да получаваш обезщетение от НОИ,докато не натрупаш 12 м стаж.Грубо това ще се случи 2,5 месеца след издаването на 45 дневния ти болничен

Благодаря!   bouquet

# 197
Забравих да попитам асо подпиша декларация, че съм съгласна да давам нощни дежурства въпреки , че детето ми е под 3 г.  ще мога ли да ги давам?Преди години поне беше така.

# 198
  • Варна
Не знам дали питането ми е за тук, но детето на приятелка от няколко месеца ходи на ясла, а на нея все още и превеждат 240лв майчинство (по закон е 120лв, или бъркам?). Тя се притеснява, че от НОИ ще я накарат да ги връща и не знае към кого да се обърне. Как да постъпи?

# 199
  • Майничка
Не знам дали питането ми е за тук, но детето на приятелка от няколко месеца ходи на ясла, а на нея все още и превеждат 240лв майчинство (по закон е 120лв, или бъркам?). Тя се притеснява, че от НОИ ще я накарат да ги връща и не знае към кого да се обърне. Как да постъпи?

Подава декларация за промяна на обстоятелствата, заявление за получаване на обезщетение по чл.54 и се връща на работа или ползва платен отпуск.

# 200
  • София
Здравейте, не знам за тук ли е въпросът ми и ако не е моля за извинение. Взех майчинството на дъщеря си, защото щяха да ме съкратят. Фирмата в която тя работеше не съществува вече и тя си гледа детето, затова започнах работа като детегледачка. Внучката ми навършва 2 години на 9 май т.г. От моята работа казват, че нямам право на 6 месеца неплатени за гледане на детето, а само майката и бащата имат. На мен ми остават 2 години до пенсия и аз не искам да се връщам .Имам право само на един месец неплатен годишен отпуск за който ми се води трудов стаж. Родителите на бебето което гледам искат те да ме осигуряват / но на минимална р.з./ Дали ще ми се намали много пенсията ако ме осигуряват те и дали и аз имам право на 6 мес. неплатен след като съм по майчинство?

# 201
  • софия
Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, който изтича на 31 август 2010г. Въпросът ми е мога ли да си сменя работата преди изтичането на този отпуски какви документи е необходимо да подам в старата и евентуално новата работа и възможно ли е след 31.08 направо да започна работа на новото място? Благодаря предварително.

# 202
  • В полите на Пирин планина
Забравих да попитам асо подпиша декларация, че съм съгласна да давам нощни дежурства въпреки , че детето ми е под 3 г.  ще мога ли да ги давам?Преди години поне беше така.

Да, така се процедира.

Здравейте, не знам за тук ли е въпросът ми и ако не е моля за извинение. Взех майчинството на дъщеря си, защото щяха да ме съкратят. Фирмата в която тя работеше не съществува вече и тя си гледа детето, затова започнах работа като детегледачка. Внучката ми навършва 2 години на 9 май т.г. От моята работа казват, че нямам право на 6 месеца неплатени за гледане на детето, а само майката и бащата имат. На мен ми остават 2 години до пенсия и аз не искам да се връщам .Имам право само на един месец неплатен годишен отпуск за който ми се води трудов стаж. Родителите на бебето което гледам искат те да ме осигуряват / но на минимална р.з./ Дали ще ми се намали много пенсията ако ме осигуряват те и дали и аз имам право на 6 мес. неплатен след като съм по майчинство?

6-те месеца са за гледане на дете до 8 год. възраст и е неплаен отпуск, който се полага само на двамата родители. Относно пенсията дали ще си в неплатен, майчинство или осигурена на МРЗ няма голяма разлика. За периодите в неплатен и майчинство осиг. доход е 0.00 лева на месец и времето се зачита само като години, а не и като доход.
При осигуряване на МРЗ коефициентът за този период е много под 1-цата, което несъмнено намалява пенсията. Не виждам как би могла да не ходиш на работа 2 години, с какво ще ги запълниш?

Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, който изтича на 31 август 2010г. Въпросът ми е мога ли да си сменя работата преди изтичането на този отпуски какви документи е необходимо да подам в старата и евентуално новата работа и възможно ли е след 31.08 направо да започна работа на новото място? Благодаря предварително.

Виж колко дълго предизвестие дължиш в настоящата си работа и пресметни кога да го подадеш, за да започнеш работа на 31.08.2010 на ново място.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 09:36 от AnMary

# 203
  • Варна
dessy77 взема се брутното възнаграждение, а не чистото, след удръжките.

Сега ми изниква следния въпрос. При фалит на фирмата, единствено ИТ може да ми прекрати ТД независимо, че съм в непрекъснат болничен до 45 дневния, а и след това? И задължително ли е да ме уведомят по някакъв начин или може да си ме изиграят, да ми прекратят ТД преди тези 45 дни и от там нататък да не успея да реагирам и да не си получа майчинството, независимо от това, че години наред си плащам осигуровките?

Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Да разбирам ли, че задължително трябва да ме уведомят писменно 30 дни преди прекратяване на ТД?

# 204
dessy77 взема се брутното възнаграждение, а не чистото, след удръжките.

Сега ми изниква следния въпрос. При фалит на фирмата, единствено ИТ може да ми прекрати ТД независимо, че съм в непрекъснат болничен до 45 дневния, а и след това? И задължително ли е да ме уведомят по някакъв начин или може да си ме изиграят, да ми прекратят ТД преди тези 45 дни и от там нататък да не успея да реагирам и да не си получа майчинството, независимо от това, че години наред си плащам осигуровките?

Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Да разбирам ли, че задължително трябва да ме уведомят писменно 30 дни преди прекратяване на ТД?

Естествено, че работодателят дължи предизвестие при съкращение, което е поне 30 дни - пише колко е точно в договора ти.

# 205
  • Варна
Ох, малко се успокоих, че тези 30 дни ще ми хваната вече 45 дневния болничен. Трябва да погледна в договора, какво пише, знам че аз ако реша да напускам предизвестието ми трябва да е 30 дни, предполагам, че и на работодателя ще е толкова.

# 206
Ох, малко се успокоих, че тези 30 дни ще ми хваната вече 45 дневния болничен. Трябва да погледна в договора, какво пише, знам че аз ако реша да напускам предизвестието ми трябва да е 30 дни, предполагам, че и на работодателя ще е толкова.

Най-вероятно са 30 и за работодателя.Щом започне 45-дневния преди раждане, то няма проблем - ще си ползваш 410-те дни, дори работодателят ти спре да съществува. За този период единствено на това основание могат да те съкратят - при закриване на предприятието.

# 207
Здравейте мами и аз имам един въпрос.Както вече ми казахте след 410 дни се подова декларация по чл.53 до навършването на 2г на детето но ако го пусна на ясла как трябва да се процедира?

# 208
Здравейте,
отдавна следя форума и благодаря за инфото което предоставяте. Имам следния проблем и ако накой е запознат, ще съм благодарна да ми отговори.
Първия ми болничен (45 дневния преди раждане) е от 10.02.2010, но все още нямам превод. Според мен проблема ми е свързан с това , че съм от Габрово, но седалището и съответно счетоводството на фирмата в която работя е в София. Някой запознат ли е с процедурите и сроковете по подаване на болничните листи м/у подразделенията на НОИ. Само да добавя, че осигуровките ми за 02 влязоха на 25.03.2010
Предварително Ви благодаря

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 12:11 от IlievaY

# 209
Здравейте мами и аз имам един въпрос.Както вече ми казахте след 410 дни се подова декларация по чл.53 до навършването на 2г на детето но ако го пусна на ясла как трябва да се процедира?

Ако вече си подала декл. по чл 53, то подаваш Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата, с което прекратяваш ползването на отпуск и обезщетение за гледане на дете. Връщаш се на работа или ползваш друг вид отпуск / натрупан платен /.

Здравейте,
отдавна следя форума и благодаря за инфото което предоставяте. Имам следния проблем и ако накой е запознат, ще съм благодарна да ми отговори.
Първия ми болничен (45 дневния преди раждане) е от 10.02.2010, но все още нямам превод. Според мен проблема ми е свързан с това , че съм от Габрово, но седалището и съответно счетоводството на фирмата в която работя е в София. Някой запознат ли е с процедурите и сроковете по подаване на болничните листи м/у подразделенията на НОИ. Само да добавя, че осигуровките ми за 02 влязоха на 25.03.2010
Предварително Ви благодаря

Не, едва ли това е проблемът. Болничният лист се представя от работодателя по седалище или по местонахождение на дейността - няма значение къде от двете. Съответното подразделение обработва информацията и нарежда плащанията към лицето.

Попитай кога точно ти е подаден в НОИ б. лист от работодателя, за да се ориентираш за плащането - то става до 15 раб. дни след представянето.

А щом осигуровките за м. 02.2010 са отразени на 25.03.2010, то вероятно на предишния ден са изплатени заплатите за м. 02.2010 и б. лист е подаден около тази дата - но вече са изминали 15 раб. дни от тогава.

Общи условия

Активация на акаунт