Майчинството счетоводно - 29

• 44 707
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
Lady Brinne , благодаря за отговора

# 211
Здравейте,
самоосигуравщо се лице чрез ЕООД съм от м. юни 2009 г. Предстои да изляза в майчинство перз май т.г. Имам следния проблем: не е подадена декларация за започване на самоосигуряването. Но осигуровки ДОО са внасяни за целия период на високия процент, съответно - подадени са декларации за това. В справките на НОИ излиза, че съм осигурена за общо заболяване и майчинство до момента. Чувам мнения, че след като не е подадена тази декларация за започване на самоосигуряването в седемдневен скор, нямам право на майчинство. Вярно ли е това, знае ли някой?

# 212
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
самоосигуравщо се лице чрез ЕООД съм от м. юни 2009 г. Предстои да изляза в майчинство перз май т.г. Имам следния проблем: не е подадена декларация за започване на самоосигуряването. Но осигуровки ДОО са внасяни за целия период на високия процент, съответно - подадени са декларации за това. В справките на НОИ излиза, че съм осигурена за общо заболяване и майчинство до момента. Чувам мнения, че след като не е подадена тази декларация за започване на самоосигуряването в седемдневен скор, нямам право на майчинство. Вярно ли е това, знае ли някой?

Отиди и си подай сега въпросната декларация. Евентуално ще те глобят. Иначе доколкото знам се проверява от НОИ в НАП дали са внесени осигурителните вноски и вида на осигуряването там. Възможно е в НАП да установят, че внасяш вноски, а не си подала декларация и пак да те глобят  Thinking

# 213
Аз имам следният въпрос:

Излизам в болничен (45 дни преди термина 11.09) на 27.05. По времето което съм в болничен, т.е. за тези 45 дни каква сума се изплаща?

# 214
Аз имам следният въпрос:

Излизам в болничен (45 дни преди термина 11.09) на 27.05. По времето което съм в болничен, т.е. за тези 45 дни каква сума се изплаща?

90% от средния брутендоход,но не повече от средния нетен доход на база предходните 12 месеца.

# 215
Здравейте!Имам следния сложен въпрос  Laughing

В момента съм в майчинство,като 410 дни ще изтекът на 9 ти май ,тоест денят в който синът ми става на 1 година.Осигурена съм във фирмата на мъжът ми от 2007 година без прекъсване.
Сега получавам предложение за друга работа извън фирмата на съпругът ми.Мога ли да напусна или да бъда съкратена от него?

Другото ,което е,че във фирмата,в която евентуално бих започнала работата ще бъда на граждански договор или на хонорар,защото е на 50% работно време.

Въпросът ми е: мога ли в такъв случай да прехвърля майчинството си/260 лв/,което бих получавала за 2-та година, на майка ми,която работи по трудов договор?И ако,да,размерът му 260 лв ли ще е? И осигуровките на майка ми държавата ли ще ги поема или работодателят трябва да ги плаща  Thinking Защото сега като се замисля,аз докато съм в майчинство ми тече стаж,но никой не плаща никъде осигуровки.

Идеята е да ми се запази майчинството,без майка ми/евентуално/ да бъде ощетена откъм осигурителен стаж.

Предварително Ви благодаря.Много ми е належащ въпроса.

# 216
  • Пловдив
Здравейте!Имам следния сложен въпрос  Laughing

В момента съм в майчинство,като 410 дни ще изтекът на 9 ти май ,тоест денят в който синът ми става на 1 година.Осигурена съм във фирмата на мъжът ми от 2007 година без прекъсване.
Сега получавам предложение за друга работа извън фирмата на съпругът ми.Мога ли да напусна или да бъда съкратена от него?-и двете са възможни,но ненужни,защото може да си бачкаш на граждански и да си в отпуск за отглеждане на дете без проблем
Другото ,което е,че във фирмата,в която евентуално бих започнала работата ще бъда на граждански договор или на хонорар,защото е на 50% работно време.

Въпросът ми е: мога ли в такъв случай да прехвърля майчинството си/260 лв/,което бих получавала за 2-та година, на майка ми,която работи по трудов договор?-да,можеш И ако,да,размерът му 260 лв ли ще е?-размерът и за теб и за нея е 240 лв,не е 260  И осигуровките на майка ми държавата ли ще ги поема или работодателят трябва да ги плаща  Thinking-работодателят ще плаща 20,16 лв за 2010 г на месец Защото сега като се замисля,аз докато съм в майчинство ми тече стаж,но никой не плаща никъде осигуровки.-за теб се плаща същото
Идеята е да ми се запази майчинството,без майка ми/евентуално/ да бъде ощетена откъм осигурителен стаж.-майка ти ще е ощетена от към осиг доход,защото за пенсията се гледа осиг доход.но пък зависи колко време й остава до пенсияПредварително Ви благодаря.Много ми е належащ въпроса.

# 217
Здравейте!Имам следния сложен въпрос  Laughing

Сега получавам предложение за друга работа извън фирмата на съпругът ми.Мога ли да напусна или да бъда съкратена от него?

Въпросът ми е: мога ли в такъв случай да прехвърля майчинството си/260 лв/,което бих получавала за 2-та година, на майка ми,която работи по трудов договор?И ако,да,размерът му 260 лв ли ще е? И осигуровките на майка ми държавата ли ще ги поема или работодателят трябва да ги плаща  Thinking Защото сега като се замисля,аз докато съм в майчинство ми тече стаж,но никой не плаща никъде осигуровки.

Идеята е да ми се запази майчинството,без майка ми/евентуално/ да бъде ощетена откъм осигурителен стаж.

Предварително Ви благодаря.Много ми е належащ въпроса.

По време на отпуск за гледане на дете се получават 240 лева, ане 260лева. Ако идеята е да се получават те,то може да не се прекратява настоящият договори чрезнего да се получава обезщетението. Това не пречи да се сключи втори трудов договор. А за граждански не се изисква изобщо да се прекратява настоящо правоотношение. Сигурна ли си, че по новото предложение ще си на граждански договор или той просто ще бъде за намалено работно време? ПО време на отпускът за гледане на дете не се внасят осигурителни вноски - само здравна 4.8% от 420 лева,което е 20.16 лева на месец.

# 218
Elfita , Lady Brinne изключително благодарна съм ви!!!Помощта ви беше от огромно значение за мен!

А какво имате предвид под това,че майка ми ще е ощетена откъм осигурителен доход? в смисъл,че това майчинство въобще няма да и се зачита или просто защото ще е осигурена върху съвсем минимална сума/240 лв/  Thinking

# 219
Elfita , Lady Brinne изключително благодарна съм ви!!!Помощта ви беше от огромно значение за мен!

А какво имате предвид под това,че майка ми ще е ощетена откъм осигурителен доход? в смисъл,че това майчинство въобще няма да и се зачита или просто защото ще е осигурена върху съвсем минимална сума/240 лв/  Thinking

Ще и падне базата за изчисление на пенсията.

# 220

bouquet  То и без това е едно нищо пенсията  Laughing

# 221
  • София
Lady Brinne много благодаря за отговора. За тези две години които ми остават до пенсия мисля да напусна сегашната си работа и да остана да работя като детегледачка. Родителите на бебето което гледам сега искат те да ме осигуряват.  Не зная дали имам право да избирам три години от целия ми трудов стаж от които да ми се изчислява пенсията. Бях чувала преди такова нещо.

# 222
Lady Brinne много благодаря за отговора. За тези две години които ми остават до пенсия мисля да напусна сегашната си работа и да остана да работя като детегледачка. Родителите на бебето което гледам сега искат те да ме осигуряват.  Не зная дали имам право да избирам три години от целия ми трудов стаж от които да ми се изчислява пенсията. Бях чувала преди такова нещо.

Да все още човек може да си избира трите години база за изчисление на пенсията.

# 223
Аз имам следният въпрос:

90% от средния брутендоход,но не повече от средния нетен доход на база предходните 12 месеца.

нещо неможах да разбера...как така не повече от средния нетен доход... newsm78

# 224

bouquet  То и без това е едно нищо пенсията  Laughing

Времето, в което ползва твоят отпуск за гледане на дете се зачита като осигурителен стаж само като години, а осиг. доход е нула, което намалява коефициента на пенсията.

Да все още човек може да си избира трите години база за изчисление на пенсията.

НО ЗА ПЕРИОДИТЕ ПРЕДИ 01.01.1997. След това всеки ден в осигуряване формира бъдещата пенсия.

Miss D
получаваното обезщетение от НОИ не може да надвишава чистата заплата, която получаваш докато работиш ефективно, като се осреднява на база 12 предходни месеца.

Общи условия

Активация на акаунт