Майчинството счетоводно - 29

• 44 364
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
здравейте и аз имам 1 въпросче: трябва ли да се подават някакви документи, декларации или нещо подобно за майчинството след първата годинка до навършване на 2год.на детето...до момента съм подпълвала само декларация по чл50 ичл51 благодаря предварително   bouquet

# 571
  • СОФИЯ
Сигурно е дискутитрано, но не можах да намеря отговорът, който търся  Rolling Eyes

Имам следният въпрос:
След изтичане на майчинството напускам, и имам да взимам натрупан отпуск 42 дни.
На базата на каква заплата трябва да ми се изчислят: на базата на заплатата, която съм получавала преди да изляза в отпуск по майчинство, или на базата на минималната работна заплата?

Благодаря   bouquet

Здрасти,kalli.По принцип трябва да ти изплатят отпуска на базата на  заплатата на каквато са те осигурявали.

# 572
  • В полите на Пирин планина
здравейте и аз имам 1 въпросче: трябва ли да се подават някакви документи, декларации или нещо подобно за майчинството след първата годинка до навършване на 2год.на детето...до момента съм подпълвала само декларация по чл50 ичл51 благодаря предварително   bouquet

Да, трябва след като ти изтекат 410-те дни по декларацията по чл.50/51 - Приложение 3 по чл. 53 от КСО.

# 573
дадох бележката от лекар, че съм бременна, те я прибраха, но не са давали входящ номер.

# 574
  • София-Младост

Да, трябва след като ти изтекат 410-те дни по декларацията по чл.50/51 - Приложение 3 по чл. 53 от КСО.
И молба-декларация по чл.164 КТ, че ще ползвате този отпуск.

# 575
  • В полите на Пирин планина
дадох бележката от лекар, че съм бременна, те я прибраха, но не са давали входящ номер.

И как ще докажеш, че си я представила?

# 576
  • Варна
Да се цитирам, че не видях отговор на моето питане  Confused

Здравейте мили дами, въпросът ми е следният: имам втори трудов договор на 4 часа за 5-6 месеца. Сумата от двата договора надхвърля 2000 лв месечно бруто. Тези месеци ще ми влязат в 12-те при изчисляването на майчинството. Разгледах как се смята средно брутно, средно нетно и т.н. Не ми стана ясно само с тези суми над 2000 има ли нещо особено заради прага? Ако се сумират 12-те месеца по двата договора средно брутно излизат по-малко от 2000, но тези 5-6 месеца единично разглеждани са над тази стойност? Как се процедира в тези случаи? И трябва ли да подавам накрая на годината някакви документи за изравняване на данъците?

Благодаря предварително  newsm51

# 577
хай, момичета
може ли някой да ми помогне за един болничен, да ми каже трябва ли да ми изплатят още нещо по него, че тези тъпаци от нои не си вдигат телефона, а аз до там не мога да отида, код също нямам.третият болничен ми е от 7 февруари до 5 април /тогава трябва да се явя на работа/.парите за февруари и март са ми вече изплатени и отдавна похарчени, интересуват ме тези за април.по мои сметки това са два работни дни, така ли?вече за април са ми платили едни 23 лева, според вас имам ли още дни за изплащане при това положение?  /според мен имат да ми платят още е един ден/
на смс, който получих пише 5/4/2010 1-22.80, това значи ли че ще ми преведат още нещо?
отделно майчинството ще започнат да ми го изплащат чак юни месец, защото сме месец назад със заплатите в нашата фирма и е някакъв ужас направо.обадих се в трз и те ми казаха, че този месец заплатите ще ги дават на 25 май, а документите ми ще бъдат подадени в нои на 28, при това положение кога ще ми преведат парите и има ли майки при които заплатите се изплащат като при нас за предходния месец?
благодаря

благодаря на ала-бала, а нещо по др.въпрос.имам бегли спомени, когато ходих в нои миналия месец, казаха, че ще ги изплащат от 7-10 всеки месец, но не ми стана много ясно.отказаха да ми дадат инфо, защото документи при тях все още не са постъпили.

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 14:40 от gitadam

# 578
  • София-Младост
хай, момичета
може ли някой да ми помогне за един болничен, да ми каже трябва ли да ми изплатят още нещо по него, че тези тъпаци от нои не си вдигат телефона, а аз до там не мога да отида, код също нямам.третият болничен ми е от 7 февруари до 5 април /тогава трябва да се явя на работа/.парите за февруари и март са ми вече изплатени и отдавна похарчени, интересуват ме тези за април.по мои сметки това са два работни дни, така ли?вече за април са ми платили едни 23 лева, според вас имам ли още дни за изплащане при това положение?  /според мен имат да ми платят още е един ден/
на смс, който получих пише 5/4/2010 1-22.80, това значи ли че ще ми преведат още нещо?
отделно майчинството ще започнат да ми го изплащат чак юни месец, защото сме месец назад със заплатите в нашата фирма и е някакъв ужас направо.обадих се в трз и те ми казаха, че този месец заплатите ще ги дават на 25 май, а документите ми ще бъдат подадени в нои на 28, при това положение кога ще ми преведат парите и има ли майки при които заплатите се изплащат като при нас за предходния месец?
благодаря
За април имаш 1 работен ден-първи, т.е. един ден за плащане.
 5/4/2010 1-22.80 това според мен означава, че на тази дата са ти превели толкова пари.

# 579
Здравейте,
Имам следното питане. Планираме второ дете след като малката навърши 2 години. Искам да се осигурявам на по-висока сума, понеже в базата за обещетението по майчинство ще влязат месеци с МРЗ. Какви са вариантите?
1. Да се водя, че работя на втори трудов договор (малко е сложно с първия работодател);
2. Да сключа граждански договор (тогава води ли се доход, който да повлияе на майчинските?) или
3. Да се самоосигурявам като лице на свободна професия (това не го ли премахнаха в новия закон  newsm78)
Благодаря предварително  Hug

# 580

И как ще докажеш, че си я представила?

не мога да докажа, точно затова и пиша тук.
има ли някаква институция, освен работодателя, пред която бележката може да служи, че да си я поискам с входящия номер?

# 581
Здравейте .
Искам да попитам какво значение има за НОИ фамилията ,не е ли важно ЕГН-то?Аз ,след като се омъжих ,взех фамилията на мъжа ми ,смених си и документите .Но скоро ходих до НОИ да си вадя справка за осигуровки и видях,че там още се водя с моминската си фамилия .Има ли някакво значение ,че по лична карта съм с нова фамилия?
Плюс това тази година се разведох и пак ще си сменя фамилията с моминската.Трябва ли за всичко това да уведомявам НОИ ?Сега на болничния съм с фамилията на мъжа ми ,но скоро ще я сменя ,следователно ще се смени и на болничния.Това проблем ли е?

# 582
  • София-Младост
Здравейте .
Искам да попитам какво значение има за НОИ фамилията ,не е ли важно ЕГН-то?Аз ,след като се омъжих ,взех фамилията на мъжа ми ,смених си и документите .Но скоро ходих до НОИ да си вадя справка за осигуровки и видях,че там още се водя с моминската си фамилия .Има ли някакво значение ,че по лична карта съм с нова фамилия?
Плюс това тази година се разведох и пак ще си сменя фамилията с моминската.Трябва ли за всичко това да уведомявам НОИ ?Сега на болничния съм с фамилията на мъжа ми ,но скоро ще я сменя ,следователно ще се смени и на болничния.Това проблем ли е?
Уведомяваш в счетоводството, даваш копие от лична карта и т.н. Те пък давайки сведения-декл.1 всеки месец я подават с новата фамилия. Ти лично НОИ не уведомяваш.

# 583
да, проблем е
аз по лична карта се водя със старата фамилия, а в нои по новата, трябваше за всеки болничен да попълвам декларация за имената, че принадлежат на едно и също лице

# 584
Здравейте!
Искам да попитам какво се случва с платената отпуска, която ми се полага след изтичането на две години от майчинството, ако месец преди да изтече напусна работа и започна нова?

Общи условия

Активация на акаунт