Майчинството счетоводно - 29

• 44 386
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
другите 2 на каква база ще се вземат?

240 лв

# 556
Здравейте ,въпроса ми е следния.Бяхме 17 дни в болница,после ми пуснаха с ЛКК още 8 дена,но малката е със шарка в момента и искам да попитам полагат ли ми се дните за карантината след ЛКК то или всичко влиза в тези дни?  bouquet

# 557
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ,въпроса ми е следния.Бяхме 17 дни в болница,после ми пуснаха с ЛКК още 8 дена,но малката е със шарка в момента и искам да попитам полагат ли ми се дните за карантината след ЛКК то или всичко влиза в тези дни?  bouquet

Ако си била в болничен на друго основание сега личният лекат трябва да ти издаде първичен болничен лист за шарката.

# 558
Здравейте,
Моля за съвет за ситуацията, в която се намирам. Ето я накратко - последните 2 години бях в отпуск по майчинство и сега ми предстои връщане на работа. Назначена ми бе заместничка (на постоянен трудов договор) малко преди да изляза по майчинство. В момента работодателят ме връща на работа като ми се предлага нова длъжност, с нов пряк ръководител и ново работно място. Това са все неща, които не ми допадат и не са обсъждани с мен предварително. Предполагам или трябва да приема тези условия или няма да ме възстановят на работа във фирмата.
Интересувам се дали това, което работодателят ми прави е законно и доколко мога да оспорвам тези предложения (по скоро решения) без да си навредя или ако е възможно да извлека полза за себе си от ситуацията.
Благодаря предварително Simple Smile

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 13:26 от mishche

# 559
  • Варна
mishche, мисля че на твоята длъжност (бройка) могат да назначат човек само на ТД по заместване и след връщане на титуляра на работа заместникът бива освободен или преназначен на друга позиция.

# 560
Здравейте,
Моля за съвет за ситуацията, в която се намирам. Ето я накратко - последните 2 години бях в отпуск по майчинство и сега ми предстои връщане на работа. Назначена ми бе заместничка (на постоянен трудов договор) малко преди да изляза по майчинство. В момента работодателят ме връща на работа като ми се предлага нова длъжност, с нов пряк ръководител и ново работно място. Това са все неща, които не ми допадат и не са обсъждани с мен предварително. Предполагам или трябва да приема тези условия или няма да ме възстановят на работа във фирмата.
Интересувам се дали това, което работодателят ми прави е законно и доколко мога да оспорвам тези предложения (по скоро решения) без да си навредя или ако е възможно да извлека полза за себе си от ситуацията.
Благодаря предварително Simple Smile
Съгласно КТ всички промени в основния трудов договор се правят по взаимно писмено съгласие между страните. Това ще рече, че работодателят по закон няма право на еднозначно решение, с което да те премести от едно на друго работно място.
Нормално би било тези неща поне да бъдат обсъдени с теб. Естествено неформално погледнато работодателят е от страната на силата, т.е. може да намери начин да те принуди да се съгласиш с решението му или да напуснеш. Имай предвид, че имаш закрила от уволнение, защото си майка на дете до 3 годишна възраст. Тя се състои в това, че ако реши да те съкрати работодателят трябва да потърси разрешение от Инспекция по труда.

mishche, мисля че на твоята длъжност (бройка) могат да назначат човек само на ТД по заместване и след връщане на титуляра на работа заместникът бива освободен или преназначен на друга позиция.

Това не е задължително. В смисъл, че това е опция за работодателя, но не е негово задължение,.

# 561
Много благодаря за бързите отговори

# 562
  • Пловдив
Здравейте, въпросът ми е следният: Колко е неплатеният отпуск по майчинство за гледане на дете от 2 до 6 (или 7 не съм сигурна) годинки? Мисля, че е 6 месеца, аз съм ползвала няколко месеца вече от него, но има ли право и таткото да ми прехвърли неговите 6 месеца, има ли заварено положение тук? Детето ми е родено април 2007 година, аз съм на постоянен тр. договор, а той с договор за управление. Благодаря ви предварително!

# 563
  • Пловдив
Мисля, че е 6 месеца, аз съм ползвала няколко месеца вече от него-6 месеца за всеки от родителите , но има ли право и таткото да ми прехвърли неговите 6 месеца, има ли заварено положение тук?-не,съпругът ти не може да прехвърли неговите 6 м.няма заварено положение

ако нямате брак,обаче може да ползваш неговите 6 м

# 564
  • Варна
Здравейте мили дами, въпросът ми е следният: имам втори трудов договор на 4 часа за 5-6 месеца. Сумата от двата договора надхвърля 2000 лв месечно бруто. Тези месеци ще ми влязат в 12-те при изчисляването на майчинството. Разгледах как се смята средно брутно, средно нетно и т.н. Не ми стана ясно само с тези суми над 2000 има ли нещо особено заради прага? Ако се сумират 12-те месеца по двата договора средно брутно излизат по-малко от 2000, но тези 5-6 месеца единично разглеждани са над тази стойност? Как се процедира в тези случаи? И трябва ли да подавам накрая на годината някакви документи за изравняване на данъците?

Благодаря предварително  newsm51

# 565
Здравейте бъдещи и настоящи мами,
моето въпросче е, ако от всичките 9 месеца бременност си взема 6 месеца болничен, как ще ми бъде изчислено майчинстово след раждането?
От това, което прочетох на първа страница мисля, че за база ще се считат месеците преди болничният, т.е. доходът от трудовото възнаграждение, а не доходът от болничните, но дали съм разбрала правилно? newsm78
Благодаря предварително.

# 566
Здравейте бъдещи и настоящи мами,
моето въпросче е, ако от всичките 9 месеца бременност си взема 6 месеца болничен, как ще ми бъде изчислено майчинстово след раждането?
От това, което прочетох на първа страница мисля, че за база ще се считат месеците преди болничният, т.е. доходът от трудовото възнаграждение, а не доходът от болничните, но дали съм разбрала правилно? newsm78
Благодаря предварително.

Вземат се 12 месеца непосредствено преди излизане в болничен за бременност и раждане, но на практика за месеците, в които си била в болничен за общо заболяване доходът се изчислява на база 6 месеца преди това, т.е. ти си схванала нещата  Grinning

# 567
Сигурно е дискутитрано, но не можах да намеря отговорът, който търся  Rolling Eyes

Имам следният въпрос:
След изтичане на майчинството напускам, и имам да взимам натрупан отпуск 42 дни.
На базата на каква заплата трябва да ми се изчислят: на базата на заплатата, която съм получавала преди да изляза в отпуск по майчинство, или на базата на минималната работна заплата?

Благодаря   bouquet

# 568
Здравейте,
аз също не можах да намеря отговор на моя въпрос:
от утре (11.05.2010) излизам в 45-дневния болнични преди раждане (термин 25.06.2010). Кога трябва да представя листа в НОИ и дължа ли в този случай осигуровки за месец май т.г.? Самоосигуряващо се лице чрез ЕООД съм.

# 569
Сигурно е дискутитрано, но не можах да намеря отговорът, който търся  Rolling Eyes

Имам следният въпрос:
След изтичане на майчинството напускам, и имам да взимам натрупан отпуск 42 дни.
На базата на каква заплата трябва да ми се изчислят: на базата на заплатата, която съм получавала преди да изляза в отпуск по майчинство, или на базата на минималната работна заплата?

Благодаря   bouquet

Изчислява се на база последния месец, в който имаш отработени поне 10 дни и заплатата за него.

Здравейте,
аз също не можах да намеря отговор на моя въпрос:
от утре (11.05.2010) излизам в 45-дневния болнични преди раждане (термин 25.06.2010). Кога трябва да представя листа в НОИ и дължа ли в този случай осигуровки за месец май т.г.? Самоосигуряващо се лице чрез ЕООД съм.

В 10-дневен срок от изплащане на осигуровките за м. 05.2010 се подава б. лист. Осигуровки се дължат до 10.05.2010 вкл.

Общи условия

Активация на акаунт