Майчинството счетоводно - 29

• 44 389
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Добър ден!!
Винаги съм намирала разбиране и разрешаване на счетоводните проблемите  тук,затова ви моля отново да ми разясните..
На 1.05.2010 ми беше издаден първият болничен -45 дни преди термина ми.До момента нямам необходимият 12 м осигурителен стаж,а само 7 месеца.
Предстои ми да подам декларации за еднократна помощ при бременност и след това да получавам и социално майчинство  до момента, който се навършат необходимите 12м.
 Въпросът ми е какво става с болничния който съм предала на роботодателя си след като отиде в НОИ?? Ще получа ли от там някаква сума пари или ще ми преведат такава след като изминат 12-те месеца?
На второ място-след като вече не получавам социално майчинство в размер на 100 лв,трябва ли да се подадат някакви документи до НОИ или работодателя,за да почнат да ми изплащат майчинството ,за което съм се осигурявала??
От толкова обяснения дано да сте ме разбрали Embarassed
Благодаря ви предварително и лек ден Hug

# 541
важното е до момента на издаваме на болничния( 45д )преди термина да имаш 12м трудов стаж от там на татък нои ще ти изплаща болничните всеки месец

# 542
Плами,това,което си написала -знам,че е така....
Въпросите ми са малко по-различни,надявам се да получа по-изчерпателен отговор Hug

# 543
  • Бургас
За прекъсване на отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 и за прехвърляне на майчинството на бащата това ли е целия набор от документи или пропускам нещо, че в понеделник трябва да ходя до София лично да ги нося на ралботодателя и ми се иска да не пропусна нещо.
за майката:
1. Приложение № 12 за промяна на обстоятелствата (в графа настъпване на обстоятелства какво да посоча - прекратяване на отпуск или ...)
2. Молба до работодателя
3. Копие на акт за раждане на детето
за бащата:
1. Приложение № 14 за парично обезщетение след навършване на 6 месеца на детето
2. Молба до работодателя
3. Приложение № 7 за банкова сметка (необходимо ли е или се превеждат по моята сметка?)
4. Копие на акт за раждане

Аз трябва ли да представя документ, че прехвърлям майчинството или това се прави автоматично от НОИ.

# 544
Добър ден!!
Винаги съм намирала разбиране и разрешаване на счетоводните проблемите  тук,затова ви моля отново да ми разясните..
На 1.05.2010 ми беше издаден първият болничен -45 дни преди термина ми.До момента нямам необходимият 12 м осигурителен стаж,а само 7 месеца.
Предстои ми да подам декларации за еднократна помощ при бременност и след това да получавам и социално майчинство  до момента, който се навършат необходимите 12м.
 Въпросът ми е какво става с болничния който съм предала на роботодателя си след като отиде в НОИ?? Ще получа ли от там някаква сума пари или ще ми преведат такава след като изминат 12-те месеца?
няма да получиш пари по този болничен.На второ място-след като вече не получавам социално майчинство в размер на 100 лв,трябва ли да се подадат някакви документи до НОИ или работодателя,за да почнат да ми изплащат майчинството ,за което съм се осигурявала?? - не е необходимо да подаваш документи, че си придобила 12 мес. стаж. Работодателя декларира кога ги придобиваш и от тази дата НОИ започва да ти изплаща обезщетение, т.е първите 5 мес няма да получаваш обезщетение.
От толкова обяснения дано да сте ме разбрали Embarassed
Благодаря ви предварително и лек ден Hug

# 545
За прекъсване на отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 и за прехвърляне на майчинството на бащата това ли е целия набор от документи или пропускам нещо, че в понеделник трябва да ходя до София лично да ги нося на ралботодателя и ми се иска да не пропусна нещо.
за майката:
1. Приложение № 12 за промяна на обстоятелствата (в графа настъпване на обстоятелства какво да посоча - прекратяване на отпуск или ...)
- може и започване на работа.2. Молба до работодателя
за бащата:
2. Молба до работодателя
3. Приложение № 7 за банкова сметка (необходимо ли е или се превеждат по моята сметка?) - лична сметка на бащата.

Аз трябва ли да представя документ, че прехвърлям майчинството или това се прави автоматично от НОИ. - -  приложение 12 е достатъчно.

# 546
Благодаря за отговора Вива  bouquet

# 547
  • Бургас
за майката:
за бащата:
2. Молба до работодателя
3. Приложение № 7 за банкова сметка (необходимо ли е или се превеждат по моята сметка?) - лична сметка на бащата.

Аз трябва ли да представя документ, че прехвърлям майчинството или това се прави автоматично от НОИ. - -  приложение 12 е достатъчно.

Един, надявам се, последен въпрос - молбата за отпуск, която ще пусне бащата и тази-за прекратяване, която ще подам аз, с една и съща дата ли трябва да са?

Благодаря на всички,които ми помогнаха да се справя с бюрокрацията
  smile3525

# 548
за майката:
за бащата:
2. Молба до работодателя

Един, надявам се, последен въпрос - молбата за отпуск, която ще пусне бащата и тази-за прекратяване, която ще подам аз, с една и съща дата ли трябва да са?

Благодаря на всички,които ми помогнаха да се справя с бюрокрацията
  smile3525

Да. Вие прекратявате от 11.05. /например/, а той започва от 11.05.

# 549
Ох сигурно е коментирано, но нямам възможност да изчета всичко, а на първа страница го откривам само обобщено  Rolling Eyes

Утре ми изтичат 135-те дни болничен, има ли нещо което трябва да направя за да започне майчинството или счетоводителя си прави всичко  newsm78

# 550
Момичета, моля Ви за разяснение! От 17.04.2009г. съм в болничен и отпуск по майчинство /45дни преди термина + 1година/. На 01.06.2010г. изтича първата година. От 19.07.2010г. до 19.10.2010г. смятам да ползвам платен годишен отпуск. На работа ще се върна на 20.10.2010г. Теоретично със съпруга ми планираме БЕБЕ №2, т.е. ако е рекъл Господ април, май 2011г. ми се иска да ползвам нов болничен и последващо майчинство. Въпросът ми е как ще се изчисли новото майчинство? И кои периоди ще включва? По всяка вероятност каката ще посещава детска ясла от септември 2010г.

Предварително благодаря! Hug

# 551
Ох сигурно е коментирано, но нямам възможност да изчета всичко, а на първа страница го откривам само обобщено  Rolling Eyes

Утре ми изтичат 135-те дни болничен, има ли нещо което трябва да направя за да започне майчинството или счетоводителя си прави всичко  newsm78
Да. 1. Заявление за ползване на отпуск  за периода от 136-я до 410 дни по чл. 163 от Кодекса на труда.
2. Приложение № 2 от Наредбата - http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc
3. Копие от акта за раждане на детето.

Носиш ги на работодателя, а той ги представя в НОИ.

# 552
Здравейте,имам следния въпрос
в непрекъснати болнични сам от януари месец,като последния ми изтича на 26.05.предстои ми да излизам в 45-дневния отпуск преди раждане на 07.06.Тоест ми трябват още 10 дена до този официален болничен.Лекарката ме кара да си пусна отпуска за тия дни,ако не станело евентуално ще ме праща на комисия.Интересува ме дали ако си пусна отпуска ще ми се отрази след това на останалия болничен.и на каква база ще се начисли тази отпуска като досега съм била в болничен.болничния който получавам сега е 26.20лв.на ден,последната отпуска която са ми изплатили беше около 32.00лв.кое е по добре отпуска ли да пускам или болничен?

# 553
  • Майничка
Здравейте,имам следния въпрос
в непрекъснати болнични сам от януари месец,като последния ми изтича на 26.05.предстои ми да излизам в 45-дневния отпуск преди раждане на 07.06.Тоест ми трябват още 10 дена до този официален болничен.Лекарката ме кара да си пусна отпуска за тия дни,ако не станело евентуално ще ме праща на комисия.Интересува ме дали ако си пусна отпуска ще ми се отрази след това на останалия болничен.и на каква база ще се начисли тази отпуска като досега съм била в болничен.болничния който получавам сега е 26.20лв.на ден,последната отпуска която са ми изплатили беше около 32.00лв.кое е по добре отпуска ли да пускам или болничен?

Отпускът се плаща на база възнаграждението за последния месец с отработени поне 10 дни.

Момичета, моля Ви за разяснение! От 17.04.2009г. съм в болничен и отпуск по майчинство /45дни преди термина + 1година/. На 01.06.2010г. изтича първата година. От 19.07.2010г. до 19.10.2010г. смятам да ползвам платен годишен отпуск. На работа ще се върна на 20.10.2010г. Теоретично със съпруга ми планираме БЕБЕ №2, т.е. ако е рекъл Господ април, май 2011г. ми се иска да ползвам нов болничен и последващо майчинство. Въпросът ми е как ще се изчисли новото майчинство? И кои периоди ще включва? По всяка вероятност каката ще посещава детска ясла от септември 2010г.

Предварително благодаря! Hug

Ако 45-дневния болничен започне май 2011, базата ще е май 2010-април 2011, като щом ще ползвате платен отпуск и ще се върнете на работа, новото майчинство ще е на база реалните доходи за периода.

# 554
gargamela, но аз няма да имам пълни 12 месеца след връщането от майчинство. На теория ако са отработени 10 месеца след майчинството другите 2 на каква база ще се вземат? Аз предполагам, че ще ги изчислят от 15 дни работни и 45 дневен болничен преди термина или направо 60 дни от болничния 135 дни!? Ама дали правилно си мисля!? newsm78 newsm78

bouquet

Общи условия

Активация на акаунт