Майчинството счетоводно - 29

• 44 341
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, момичета! Моля за вашия съвет по следния въпрос. От 18/4/2010 съм в нова фирма. Все още ми се изплащат по 120лв, тъй като дъщеря ми навършва 2 години юли месец. Какво е необходимо да направя - да уведомя НОИ за промяна в данните, или това прави и работодателят... Не ми е много ясна процедурата.
Мисля, че подаваш прил.12 и отново прил.4 за 1/2 обезщетение. За първата нека и другите момичета кажат, защото не съм сигурна.

Трябвало е в 3-дневен срок от прекратяване на предходния трудов договор да подаде Приложение 12  за промяна на обстоятелствата и при новия работодател да се подаде наново Приложение 4.
Благодаря за отговора. Има ли последствия, ако го направя сега? Приложение 12 аз ли трябва да занеса в НОИ или това прави новата ми фирма?

Прил. № 12 се носи в старата фирмаи тя го представя в НОИ.

# 661
  • Пловдив
Благодаря много за отговора!А това означава ли че ще има и промяна в размера на майчинството,което взимам,или остава 240 лв?

eee ти пък-остава си 240 след края на 410 те дни

# 662
  • Burgas
 Embarassed
Аз сега свърших с болничните.Имах предвид до навършване на 1 г. на малката дали ще има промяна  Grinning

# 663
Embarassed
Аз сега свърших с болничните.Имах предвид до навършване на 1 г. на малката дали ще има промяна  Grinning

В размера на сумите - не. Ако не си представила заявлене-декларация за обезщетение от 135 до 410 ден е необходимо да я представиш, за да получаваш и нататъка пари.

# 664
Здравейте!!! Много хубава темичка  Hug
Аз имам следният въпрос... при подаване на документи за получаване на помощи, при които се иска размерът на дохода за последните 12м. (напр. за получаване на еднократна помощ при бременност или за детските надбавки), трябва ли да се впишат и да се представи служебна бележка, ако е работено на граждански договор? Защото аз имам 2 месеца и малко на граждански договор, при който ме осигуряваха на 500лв. Та се чудех дали от там също ще трябва да взимам бележка и да включвам доходите. Благодаря предварително  Hug

За моя въпрос отговор няма ли?  Rolling Eyes

И още една питанка имам. Значи пише, че се иска: "3. Заверено от осигурителя копие на болничен лист за временна неработоспособност, поради бременност и раждане за срок от 45 дни ( за осигурените жени)."

Това какво по точно ще рече? Под осигурител работодателя ли се има предвид?  Rolling Eyes
Благодаря   bouquet

# 665
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!!! Много хубава темичка  Hug
Аз имам следният въпрос... при подаване на документи за получаване на помощи, при които се иска размерът на дохода за последните 12м. (напр. за получаване на еднократна помощ при бременност или за детските надбавки), трябва ли да се впишат и да се представи служебна бележка, ако е работено на граждански договор? Защото аз имам 2 месеца и малко на граждански договор, при който ме осигуряваха на 500лв. Та се чудех дали от там също ще трябва да взимам бележка и да включвам доходите. Благодаря предварително  Hug

За моя въпрос отговор няма ли?  Rolling Eyes

И още една питанка имам. Значи пише, че се иска: "3. Заверено от осигурителя копие на болничен лист за временна неработоспособност, поради бременност и раждане за срок от 45 дни ( за осигурените жени)."

Това какво по точно ще рече? Под осигурител работодателя ли се има предвид?  Rolling Eyes
Благодаря   bouquet

1. Да, гражданските договори се включват в дохода за детски или помощи за бременност.
2. Заверява се копие от работодателя, той е и осигурител.

# 666
Lady Brinne, благодаря ти много   bouquet

Цитат
(2) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. (изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;

Тук под служебни правоотношения се имат предвид гражданските договори, така ли?  Rolling Eyes

# 667
Lady Brinne, благодаря ти много   bouquet

Цитат
(2) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. (изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;

Тук под служебни правоотношения се имат предвид гражданските договори, така ли?  Rolling Eyes

Не, разбира се договорите за управление и контрол. Гражданските договори са извънтрудови правоотношения.

# 668
Ами щом са извънтрудови  Rolling Eyes Според този цитат не трябва да се имат предвид, или?  Rolling Eyes Колко са объркани нещата  ooooh!

# 669
Ами щом са извънтрудови  Rolling Eyes Според този цитат не трябва да се имат предвид, или?  Rolling Eyes Колко са объркани нещата  ooooh!

Декларират се : Брутни доходи на семейството, облагаеми по Закона за облагане доходите на
физическите лица
Гражданските договори са такива / по-скоро възнаграждението по тях  Wink /.

# 670
Може ли да ми дадеш малко повече информация, защо не може да се получи с болничен поради патологична бременност, сливането на двете майчинства?
Просто искам да си изясня точно как стоят нещата. Благодаря!

разбира се,че може да се получи сливане на двете майчинство-с неплатен,с болничен
но няма да получаваш за второто колкото за първото,защото 45 дневния за второто ти започва след като първото е станало на 2 годинки

сливане и застъпване е различно
застъпване е ако отговаряш на горното условие
много благодаря за отговора!
А как точно ще се изчисли майчинството в този случай?

# 671
Момичета, само при мен ли има проблем със сайта на НОИ? Като отворя да видя дали най-накрая е заведен поредният ми болничен показва на всички до сега изплатени болнични статус: "в момента се обработва", а този който очаквам никакъв го няма. Така е от около 10 дни вече..?

# 672
Здравейте,
Темата е чудесна. Надявах се да не опирам до съвети тук, но ето, че ми се наложи.

На 15 май ми изтича 2-годишното майчинство. Работодателят ми предлага да се върна на друга позиция, защото моята е закрита. Но новата позиция изисква над 30% от времето пътуване из страната. Предложението не ме устройва. Пуснах си молба за отпуска до края на юни. Започвам да си търся нова работа. Но не искам да оставам без трудов стаж по времето, докато търся (особено предвид наскоро приетите промени в пенсионната система).

Сетих се, че имам право на 6-месечен отпуска за гледане на дете до 8 г. Имам следните въпроси:
1. Работодателят има ли право да ми откаже този отпуск, който искам да си пусна след изтичане на платения ми отпуск?
2. Този отпуск води ли се за трудов стаж?
Знам, че не се води за осигурителен - няма осигуровки.

Благодаря предварително.

# 673
ако си в Болнични през бременността пак ли се вземат 10 месеца назад за определяне размера на майчинството?

# 674
Момичета, само при мен ли има проблем със сайта на НОИ? Като отворя да видя дали най-накрая е заведен поредният ми болничен показва на всички до сега изплатени болнични статус: "в момента се обработва", а този който очаквам никакъв го няма. Така е от около 10 дни вече..?

А последния б. лист подаден ли е в НОИ и  кога?

ако си в Болнични през бременността пак ли се вземат 10 месеца назад за определяне размера на майчинството?

Месеците са 12 и се вземат задължително толкова за определяне на обезщетението за бременност и раждане, независимо дали си работила или си ползвала някакъв вид отпуск по време на бременността.

Здравейте,
Темата е чудесна. Надявах се да не опирам до съвети тук, но ето, че ми се наложи.

На 15 май ми изтича 2-годишното майчинство. Работодателят ми предлага да се върна на друга позиция, защото моята е закрита. Но новата позиция изисква над 30% от времето пътуване из страната. Предложението не ме устройва. Пуснах си молба за отпуска до края на юни. Започвам да си търся нова работа. Но не искам да оставам без трудов стаж по времето, докато търся (особено предвид наскоро приетите промени в пенсионната система).

Сетих се, че имам право на 6-месечен отпуска за гледане на дете до 8 г. Имам следните въпроси:
1. Работодателят има ли право да ми откаже този отпуск, който искам да си пусна след изтичане на платения ми отпуск?
2. Този отпуск води ли се за трудов стаж?
Знам, че не се води за осигурителен - няма осигуровки.

Благодаря предварително.

1. Работодателят не може да откаже ползването на този отпуск, но трябва да подадеш молба поне 10 дни предварително.

2. Този отпуск се зачита за осигурителен стаж,независимо, че не се внасят осиг. вноски за пенсия, но не се зачита за трудов ста. За трудов стаж се зачита само реално отработеното време.

Да добавя относно промяната в длъжността - всички промени се правят с писмено съгласие между двете страни в трудовото правоотношение и ти като майка на дете до 3 год. възраст се ползваш от закрила при уволнение - изисква се разрешение от Инспекция по труда, ако решат да те съкратят.

Може ли да ми дадеш малко повече информация, защо не може да се получи с болничен поради патологична бременност, сливането на двете майчинства?
Просто искам да си изясня точно как стоят нещата. Благодаря!

разбира се,че може да се получи сливане на двете майчинство-с неплатен,с болничен
но няма да получаваш за второто колкото за първото,защото 45 дневния за второто ти започва след като първото е станало на 2 годинки

сливане и застъпване е различно
застъпване е ако отговаряш на горното условие
много благодаря за отговора!
А как точно ще се изчисли майчинството в този случай?

Ако сега излезеш в болничен / или след изтичане на отпускът за гледане на първото дете,то обезщетението ще се изчисли на база 240 лева и в последствие ще получаваш минимално обезщетение за бременност и раждане.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 11:56 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт