Майчинството счетоводно - 29

• 44 331
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • В полите на Пирин планина
Размерът(брой дни) на платения отпуск за годините на майчинство същият ли е като платения отпуск при реално работена година?

Да,минимум 20 работни дни.

Махат ли се някакви дни, защото досега за година съм имала около 30 , а днес като се обадих да ми кажат колко имам са 8-10 дни по-малко за година...

Възможо е част от допълнителният отпуск /над 20 дни / да е обвързан с реално отработеното време в предприятието. Зависи какво пише в колективен трудов договор или Правилник за вътрешния трудов ред.

# 646
Благодаря ти!   bouquet

# 647
  • Burgas
Моля за извинение,ако въпросът е задаван,но искам да попитам  следното: Водя се на работа фиктивно в една фирма,за да получавам майчинство и съответно давам на работодателя ми пари за здравните осигуровки.Има ли някаква промяна в размера за тази година -за миналата върху 260 лв плащах 12.48лв?

# 648
Моля за извинение,ако въпросът е задаван,но искам да попитам  следното: Водя се на работа фиктивно в една фирма,за да получавам майчинство и съответно давам на работодателя ми пари за здравните осигуровки.Има ли някаква промяна в размера за тази година -за миналата върху 260 лв плащах 12.48лв?

Да,има промяна - от тази година върху 420 лева - 20.16 лева.

# 649
  • Русе
Здравейте,
Искам да попитам в момента съм в майчинство, което изтича след седмица. От фирмата в която работех ми казаха, че ще си ползвам платената отпуската която ми се полага. Но понеже магазина в който работех вече не съществува реално погледнато няма къде да се върна. Аз искам обаче след като използвам отпуската да отида на борсата но за по-дълго време ,т.е. да ме водят съкратена поради закриване на щатна бройка. Тук идва проблема обаче, понеже детето е под 3 год. ще трябвало разрешение от инспекцията по труда.Така ли е наистина и каква е точно процедурата за съкращаване поради закриване на щата?

# 650
Здравейте,
Искам да попитам в момента съм в майчинство, което изтича след седмица. От фирмата в която работех ми казаха, че ще си ползвам платената отпуската която ми се полага. Но понеже магазина в който работех вече не съществува реално погледнато няма къде да се върна. Аз искам обаче след като използвам отпуската да отида на борсата но за по-дълго време ,т.е. да ме водят съкратена поради закриване на щатна бройка. Тук идва проблема обаче, понеже детето е под 3 год. ще трябвало разрешение от инспекцията по труда.Така ли е наистина и каква е точно процедурата за съкращаване поради закриване на щата?

Точно това е процедурата - задължително се иска разрешение от ИТ.

# 651
  • Русе
Мерси за отговора!
Имам още един въпрос може ли докато съм в отпуска да тече предизвестие за напускане?

# 652
Мерси за отговора!
Имам още един въпрос може ли докато съм в отпуска да тече предизвестие за напускане?

Да, може.

# 653
Здравейте!!! Много хубава темичка  Hug
Аз имам следният въпрос... при подаване на документи за получаване на помощи, при които се иска размерът на дохода за последните 12м. (напр. за получаване на еднократна помощ при бременност или за детските надбавки), трябва ли да се впишат и да се представи служебна бележка, ако е работено на граждански договор? Защото аз имам 2 месеца и малко на граждански договор, при който ме осигуряваха на 500лв. Та се чудех дали от там също ще трябва да взимам бележка и да включвам доходите. Благодаря предварително  Hug

# 654
Момичета, много се извинявам, ако подобен случай е бил разглеждан, но тъй като спешно трябва да реша какво да правя, си позволявам да попитам преди да  чета назад.
До средата на август съм в отпуск по майчинство. Дъщеря ми е на година и осем месеца. Терминът ми е в началото на януари.
В НОЙ са казали, че ако има прекъсване на майчинството, ще ме осигуряват на месеците, които имам осигуровки, а останалите ще бъдат на минимална работна  заплата. Ако няма прекъсване, ще е както при първото майчинство.  Thinking

Вариант е да започна да се осигурявам веднага в друга фирма, за да получавам прилична сума за 410-те дни. Друго, за което чух е, че ако взема болничен като детето ми стане на две години, няма да се води за прекъсване и ще получавам сумата, изчислена на осигуровките преди първото майчинство.

Как всъщност стои въпроса и какво е най-добре да направя?

# 655
  • Пловдив
Britt ,при теб е невъзможно да се получи застъпеното майчинство,защото 45 дневния за второто ще започне след като първото е навършило две години.Варианта за теб  е везнага да започнеш да се осигупяваш в друга фирма като сключиш договор по чл 111.Така ще ти върви майчинството на 100 процента и ще си вдигнеш осигуровките.След като първото навърши две години вземи неплатен от основната ти фирма,за да ти продължат осигуровките от втората фирма

Ако няма прекъсване, ще е както при първото майчинство.  Thinking

вярно но с уславие-45 дневния да ти започне преди да е навършило 2 г първото и ти да не си прекъсвала майчинството си работа/отупск/болничен/ясла

Друго, за което чух е, че ако взема болничен като детето ми стане на две години, няма да се води за прекъсване и ще получавам сумата, изчислена на осигуровките преди първото майчинство.

грешно

# 656
Здравейте, момичета! Моля за вашия съвет по следния въпрос. От 18/4/2010 съм в нова фирма. Все още ми се изплащат по 120лв, тъй като дъщеря ми навършва 2 години юли месец. Какво е необходимо да направя - да уведомя НОИ за промяна в данните, или това прави и работодателят... Не ми е много ясна процедурата.
Мисля, че подаваш прил.12 и отново прил.4 за 1/2 обезщетение. За първата нека и другите момичета кажат, защото не съм сигурна.

Трябвало е в 3-дневен срок от прекратяване на предходния трудов договор да подаде Приложение 12  за промяна на обстоятелствата и при новия работодател да се подаде наново Приложение 4.
Благодаря за отговора. Има ли последствия, ако го направя сега? Приложение 12 аз ли трябва да занеса в НОИ или това прави новата ми фирма?

# 657
Britt ,при теб е невъзможно да се получи застъпеното майчинство,защото 45 дневния за второто ще започне след като първото е навършило две години.Варианта за теб  е везнага да започнеш да се осигупяваш в друга фирма като сключиш договор по чл 111.Така ще ти върви майчинството на 100 процента и ще си вдигнеш осигуровките.След като първото навърши две години вземи неплатен от основната ти фирма,за да ти продължат осигуровките от втората фирма

Ако няма прекъсване, ще е както при първото майчинство.  Thinking

вярно но с уславие-45 дневния да ти започне преди да е навършило 2 г първото и ти да не си прекъсвала майчинството си работа/отупск/болничен/ясла

Друго, за което чух е, че ако взема болничен като детето ми стане на две години, няма да се води за прекъсване и ще получавам сумата, изчислена на осигуровките преди първото майчинство.

грешно
Мерси за отговорите!
Може ли да ми дадеш малко повече информация, защо не може да се получи с болничен поради патологична бременност, сливането на двете майчинства?
Просто искам да си изясня точно как стоят нещата. Благодаря!

# 658
  • Пловдив
Може ли да ми дадеш малко повече информация, защо не може да се получи с болничен поради патологична бременност, сливането на двете майчинства?
Просто искам да си изясня точно как стоят нещата. Благодаря!

разбира се,че може да се получи сливане на двете майчинство-с неплатен,с болничен
но няма да получаваш за второто колкото за първото,защото 45 дневния за второто ти започва след като първото е станало на 2 годинки

сливане и застъпване е различно
застъпване е ако отговаряш на горното условие

# 659
  • Burgas

Да,има промяна - от тази година върху 420 лева - 20.16 лева.
Благодаря много за отговора!А това означава ли че ще има и промяна в размера на майчинството,което взимам,или остава 240 лв?

Общи условия

Активация на акаунт