Майчинството счетоводно - 29

• 44 744
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Това значи,че трябва да си търся 1 ден от работодателя?
Защото като попитах счетоводителката ми каза,че понеже не съм работила /не съм се връщала по точно на работа/ те няма да ми плащат този 1 ден Thinking

# 76
  • Пловдив
♥Димяни ♥ ,това,което ти е казала счети не е редно.Ти работиш при тях и там се водиш на ТД,независимо че преди болничния си била в неплатен.И те трябва да ти изплатят този първи ден-на ръка или по сметка.Зависи как получаваш заплатата си
Готвят промени затова колко дни ще поема работодателят и работника от болничния,но още не са в сила и май дори не се предложени за гласуване в парламента

# 77
  • София
Значи ще им звъня днес пак да не ме правят на луда не,че ми е заради този пуст един ден но не трябва да прекаляват! Twisted Evil
Заплата докато работех получавах на ръка значи така и сега трябва да стане ,а паричките от нои по сметка!
Знаеш ли какви привилегии  след раждането има майка с 3 деца като 2 от тях са близнаци?

# 78
Здравейте мили мами!
Дано с въпроса си и отговорите от вас(Моля!) помогна и на други.
Ще спомена, че нямам брак с партньора си, той работи във Великобритания и е припознал детенцето ни, интересува ме следното:
1. какви документи следва да подготвя към работодателя - след като детенце навърши 2 годинки, за да имам право на една година неплатен отпуск?
2. какво по смисъла на закона озн. <не живее в едно домакинство с него>?
Имам и още въпроси, но тези са достатъчни..Благодаря ви

# 79
  • Пловдив
Знаеш ли какви привилегии  след раждането има майка с 3 деца като 2 от тях са близнаци?

няма привилегии
да не си разбрала,че ще са близнаци-офффф то си го пише в лентичката ти-честитоооооооооооо

# 80
  • София
Мерси!  Hug  bouquet
Значи знам,че се изплаща еднократно като за 2,3 дето по 600 лв или 1200 лв и от държавата за близнаци отделно 2400лв. но дали е така не знам!

# 81
  • Пловдив
помощите в закона си важат-еднократната ще е 1200 лв.за тези 2400 не знам как стоят нещата
иначе привилегии го разбирам да имаш право на нещо повече от другите майки-иначе това,което е регламентирано в закона ще си го получиш

# 82
  • София
Ясно! Мерси много за бързия отговор! Hug  bouquet

# 83
  • Варна
Здравейте!Искам да попитам ако терминът ми е на 07.10.2010, първият болиничен лист включва ли тази дата или започва от 08.10?
Другият ми въпрос-тези 15 дни платен отпуск, които се полагат на таткото след раждането на детето всъщност са 90% от сумата , която се осигурява т.е необходимо е болничен лист, всъщност ме интерисува коя институция издава този болничен лист?

Предполагаемата дата на раждане не се вкл. в първият болничен лист. Вторият ще започне от датата на раждане. За бащата болничен не е необходим. Това е отпуск по КТ, трябва ви бележка от болницата за датата, на която е изписана майката и бебето.

Ala-Bala -Благодаря за бързият отговор.
Това означава ли, че отпуската започва да тече от датата на изписване от болницата, а не от реаждането на бебчо?

# 84
  • Пловдив
Ala-Bala -Благодаря за бързият отговор.
Това означава ли, че отпуската започва да тече от датата на изписване от болницата, а не от реаждането на бебчо?

да,отпуската на бащата започва да тече от датата на изписване

# 85
Здравейте! Февруари месец си осиновихме бебе, което сега е на 7 месеца. Подадох документи в работата, още не съм получила майчинството, защото от НОИ ми пратиха копие на писмо, в което пише, че е необходимо да се коригира крайната дата на заповедта за отпуска и да се завери с подпис и печат, в срок от 7 работни дни от датата на получаване. Говорих с шефката и каза, че тя не е получила такова писмо. Интересува ме какво ще стане, ако не поправят допуснатата грешка? И още един въпрос, кой плаща здравните осигуровки, когато съм в майчинство, аз ли трябва да давам пари на работодателя или той е длъжен да ми ги плаща?

# 86
Здравейте момичета!Мнооого ще съм благодарна ако има някои който да ми обясни следната ситуация--
 месец март  ми казаха че повече няма да съм на работа,но като разбрах че съм бременна помолих шефовете да не ми прекратяват договора,аз ще си плащам естественно за това.август месец ще имам точно 12 месеца стаж,а термина ми е в началото на декември(4-5).до месец март вклучително имам 7 месеца и няколко дена и съм се осигурявала върху 400 лева,ако продалжа докато направя едната година (до август) върху 400 лева да се осигурявам и прекасна после,тоест месец септември и до 45 дена преди термин-20 октомври не работя колко пари ще взимам майчинство?90% от 400 лева или щом накрая имам прекасване 260 което е минималното?питам ако ще съм на 4оо лв  трябва да плащам до парвия болничен или ако ше плашам само до август по добре върху 260 да се осигурявам.също така ако сега май месец(ще имам 9 месеца) ида на борсата за 4 месеца ще ми се брои ли като стаж това?после ще  имам ли 12 месеца за маичинство и  ако да как ще го изчислят?тези 4 месеца  през които на 400 съм се осигурявала ще повдигнат ли маичинството??Благодаря предварително

# 87
  • Майничка
Здравейте! Февруари месец си осиновихме бебе, което сега е на 7 месеца. Подадох документи в работата, още не съм получила майчинството, защото от НОИ ми пратиха копие на писмо, в което пише, че е необходимо да се коригира крайната дата на заповедта за отпуска и да се завери с подпис и печат, в срок от 7 работни дни от датата на получаване. Говорих с шефката и каза, че тя не е получила такова писмо. Интересува ме какво ще стане, ако не поправят допуснатата грешка? И още един въпрос, кой плаща здравните осигуровки, когато съм в майчинство, аз ли трябва да давам пари на работодателя или той е длъжен да ми ги плаща?

Работодателят ги плаща.

Здравейте момичета!Мнооого ще съм благодарна ако има някои който да ми обясни следната ситуация--
 месец март  ми казаха че повече няма да съм на работа,но като разбрах че съм бременна помолих шефовете да не ми прекратяват договора,аз ще си плащам естественно за това.август месец ще имам точно 12 месеца стаж,а термина ми е в началото на декември(4-5).до месец март вклучително имам 7 месеца и няколко дена и съм се осигурявала върху 400 лева,ако продалжа докато направя едната година (до август) върху 400 лева да се осигурявам и прекасна после,тоест месец септември и до 45 дена преди термин-20 октомври не работя колко пари ще взимам майчинство?90% от 400 лева или щом накрая имам прекасване 260 което е минималното?питам ако ще съм на 4оо лв  трябва да плащам до парвия болничен или ако ше плашам само до август по добре върху 260 да се осигурявам.също така ако сега май месец(ще имам 9 месеца) ида на борсата за 4 месеца ще ми се брои ли като стаж това?после ще  имам ли 12 месеца за маичинство и  ако да как ще го изчислят?тези 4 месеца  през които на 400 съм се осигурявала ще повдигнат ли маичинството??Благодаря предварително

Ако не се водите на трудов договор, а сте на борсата, изобщо нямате право на майчинство, освен на социално, ако отговаряте на условията. Ако нямате възможност да плащате осигуровки, потърсете начин да излезете в болнични до 45-дневния болничен. Не разбрах откога се осигурявате на 400лв.?

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 13:27 от gargamela

# 88
Здравейте! Интересува ме в молба-декларацията за изплащане на парично обезщетение на основание чл.50 от КСО за остатъка от 135 до 410 дни , в 9-та точка от декларираните обстоятелства -"Ползвам отпуск за раждане , считано от ........" , коя дата се пише- тази от първия ми болничен/45 дни преди раждане/ или датата от която ми почва остатъка до 410 дни? В заявлението до фирмата в която работя, че ще ползвам регламентирания ми в чл.163 отпуск,  също незнам коя дата да напиша за "считано от...." . Ох, объркано го написах май  Embarassed

Пише се датата, от която започва да тече отпуска по чл.163 от КТ, т.е. датата на която изтича 3-я болничен лист.[/b][/color]
Да, но според чл.163 , ето го : Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането отпуска би трябвало да започва 45 дни преди раждане, поне аз така го разбирам. Ще взема да оставя празно,пък да ми го попълнят от счетоводството, че съвсем се обърках.

# 89
Извинете,4е отново досaждaм,но моля зa телефон нж НОИ.Където дa проверя дaли сa ми носени документите.С детето съм и нямa кой дa я гледa,петък е...денят си минa...Много моля зa помощ  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт