Майчинството счетоводно - 29

• 44 709
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
  • Майничка
Извинете,4е отново досaждaм,но моля зa телефон нж НОИ.Където дa проверя дaли сa ми носени документите.С детето съм и нямa кой дa я гледa,петък е...денят си минa...Много моля зa помощ  bouquet

За кой град?
В последния линк на първия пост на първа страница от темата има всички телефони.

# 91
*Мира*, най-вероятно няма да ти вдигнат, пиши им на мейла сега и задължително ще получиш отговор, но в понеделник Peace

# 92
Здравейте! Февруари месец си осиновихме бебе, което сега е на 7 месеца. Подадох документи в работата, още не съм получила майчинството, защото от НОИ ми пратиха копие на писмо, в което пише, че е необходимо да се коригира крайната дата на заповедта за отпуска и да се завери с подпис и печат, в срок от 7 работни дни от датата на получаване. Говорих с шефката и каза, че тя не е получила такова писмо. Интересува ме какво ще стане, ако не поправят допуснатата грешка? И още един въпрос, кой плаща здравните осигуровки, когато съм в майчинство, аз ли трябва да давам пари на работодателя или той е длъжен да ми ги плаща?

Писмата се изпращат с обратна разписка. Работодателя получава известие и трябва да отиде да вземе писмото от пощата.  7те дни започват да течат от датата на обратната разписка. В случай, че работодателя не иска да коригира /макар, че е задължен/ ще си пуснеш жалба в НОИ срещу него. Дано несе стига до там.

# 93
gargamela от 01.09.2009 се водя на 400 лева и до сега вклучително.значи ако ида на борсата това няма да ми се брои като стаж по принцип или няма да ми се брои като стаж за майчинство?нали 45 дена преди термин ти връщат 12 месеца назад и така се смята сумата за майчинството?Май наи-добре сега да намеря някои да ме води на минималната-260 хем и за да плащам по малки осигуровки,и ако сам на минималната по договор 260 после няма да взема по тази сума нали?или греша?

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 14:45 от Bebkata

# 94
  • Майничка
gargamela от 01.09.2009 се водя на 400 лева и до сега вклучително.значи ако ида на борсата това няма да ми се брои като стаж по принцип или няма да ми се брои като стаж за майчинство?нали 45 дена преди термин ти връщат 12 месеца назад и така се смята сумата за майчинството?Май наи-добре сега да намеря някои да ме води на минималната-260 хем и за да плащам по малки осигуровки,и ако сам на минималната по договор 260 после няма да взема по тази сума нали?или греша?

Ако имате възможност, излезте в болнични до началото на 45-дневния при сегашния работодател или започнете другаде, отработете един ден и излезте в болнични. Така ще дължите само здравни осигуровки, ще получавате обезщетение за болнични на база последните 6м., т.е., на 400лв. бруто и за месеците в болнични ще се вземе за база пак тази сума. Щом терминът е 20.10., 45-дневния болничен ще започне в началото на м.9, а базата за изчисление на обезщетението ще е септември 2009 - август 2010. Ако отидете на борсата, изобщо няма да имате право на майчинство, защото няма да сте в трудово правоотношение.

# 95
  • София
Здравейте, момичета. Бих искала да ви попитам и аз нещо - от 25.07.2009 г. съм на работа отново /след използване на 4 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 3 г. възраст/. Сега съм отново бременна - терминът ми е на 04.09.2010 г. В момента съм на работа, но искам да изляза в болнични / бременна съм с близнаци и ми е тежко/ - имам няколко въпроса - ако изляза в болничен от 01.05.2010 г. колко ще получавам на месец, в смисъл как се изчислява болничният по време на бременност. Трябва ли да се върна на работа поне 1 ден преди издаване на болничния 45 дена преди термина, за да ми се включват месеците в които съм била в болничен преди това при изчисляване на обезщетението след раждане. Извинявам се за обърканите въпроси, но през първата бременност се чувствах перфектно и не съм използвала болнични. Благодаря ви предварително

# 96
  • София-Младост

Ако имате възможност, излезте в болнични до началото на 45-дневния при сегашния работодател или започнете другаде, отработете един ден и излезте в болнични. Така ще дължите само здравни осигуровки, ще получавате обезщетение за болнични на база последните 6м., т.е., на 400лв. бруто и за месеците в болнични ще се вземе за база пак тази сума. Щом терминът е 20.10., 45-дневния болничен ще започне в началото на м.9, а базата за изчисление на обезщетението ще е септември 2009 - август 2010. Ако отидете на борсата, изобщо няма да имате право на майчинство, защото няма да сте в трудово правоотношение.
Аз разбрах, че терминът и е 4-5 декември, а 45-дневния болничен започва явно на 20 октомври.

Здравейте, момичета. Бих искала да ви попитам и аз нещо - от 25.07.2009 г. съм на работа отново /след използване на 4 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 3 г. възраст/. Сега съм отново бременна - терминът ми е на 04.09.2010 г. В момента съм на работа, но искам да изляза в болнични / бременна съм с близнаци и ми е тежко/ - имам няколко въпроса - ако изляза в болничен от 01.05.2010 г. колко ще получавам на месец, в смисъл как се изчислява болничният по време на бременност. Трябва ли да се върна на работа поне 1 ден преди издаване на болничния 45 дена преди термина, за да ми се включват месеците в които съм била в болничен преди това при изчисляване на обезщетението след раждане. Извинявам се за обърканите въпроси, но през първата бременност се чувствах перфектно и не съм използвала болнични. Благодаря ви предварително
Болничен по време на бременост е както обикновен такъв...80% база 6 месеца назад. Не трябва да ес връщаш на работа , за да ти издадат 45-дневния. Той така или иначе си се изчислява отново на база 12месеца назад. Късмет ти желая и колкото се може по-леко да мине бремеността ти.

# 97
  • Майничка
...Аз разбрах, че терминът и е 4-5 декември, а 45-дневния болничен започва явно на 20 октомври...
Ами така е - който чете - знае, който не чете - пише глупости.  Embarassed
Ако болничните са от май, пак се вмества момичето в 180-те дни.

# 98
  • София
Благодаря за отговора и пожеланията! Лек ден на всички Hug

# 99
В неплатен 6м отпуск съм за гледане на дете до 3г.
Внасят ли ми се здравни и пинсионни осигуровки от работодателя или аз сама трябва да го правя ?

Благодаря !

# 100
  • Пловдив
В неплатен 6м отпуск съм за гледане на дете до 3г.
Внасят ли ми се здравни и пинсионни осигуровки от работодателя или аз сама трябва да го правя ?

Благодаря !

по време на неплатения за отглеждане на дете до 8 г се внася само здравна и тя е за сметка на работодателят
имаш само 6 м неплатен,ако с бащата имате брак

# 101
Благодаря, Elfita !
Да, имаме брак и затова е 6м.

# 102
gargamela благодаря ти--термина ми е живот и здраве 4-5.12.2010,а 45 дена преди термин се пада 20 октомври.зна4и изобщо да не се записвам на борсата щом това не се води за стаж,ако от сега ме запишат на друга работа на 260 лв до 20 октомври после ще имам 12 че и повече месеци и ше имам евентуално 7 месеца на 260 и 5 на 400 нали така?и ако съм права колко майчинсвто бих вземала горе доло --аз не зная как се смята извинете че ви затормозявам но тука все още няма счетоводител дето да ми обясни
И другия въпрос е ако от сега се осигурявам  до август(когато ще стане 12 месеца трудов стаж) на 260 ,тъй като септември и октомври да речем НЕ СЕ ВОДИ че работя 260 ли пак ще взимам като ?Направо незнам какво да правя

# 103
Viva_123, благодаря ти за отговора, искам да попитам, ако работодателя не внася здравните осигуровки, изплаща ли се майчинството или се чака да ги внесат?

# 104
  • Варна
Здравейте!
Имам един проблем и не зная къде да търся отговор. Научих, че фирмата в която работя ще обявява тези дни фалит. Аз съм в болничен от 01.02, остава ми да си взема още един болничен (от 01.05 до 20.05) преди този, който се издава 45 дни преди термин. Аз ли трябва да го нося този болничен в Нои и изобщо като фирмата е във фалит, дали ще може да ми бъде издаден такъв или ще се водя безработна или на борсата. Нищо не ми е ясно. Имам и неизплатена заплата за Януари, дали ще си я получа? Отделно като родя откъде ще трябва да получа документ за майчински и тогава болничните аз ли трябва да си ги нося?
Никой ли не се е сблъсквал с подобен казус?
Единственото, което открих е, че ако фирмата обяви фалит по време на моето майчинство и при решение на ИТ ми бъде прекратен трудовия договор,няма да ми се изплащат 240 лв, след навършване на 1 г. Отделно няма да мога да се регистрирам на борсата тъй като срока е 3м. след прекратяване на договора.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт