Майчинството счетоводно - 29

• 44 782
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
  • София-България, Израел - където си поискам
Момичета, никой ли не може да ми помогне? Това ни е питането, ако някое е имал такъв случай и знае как се попълва, моля да пише.
 ЕТ съм и от 16.07.2009 съм в болнични по майчинство, от 07.07.2009 имам прокурист на граждански договор, договора е вписан в Агенцията по вписванията на 24.07.2009. Въпросите ми са: Прокуриста трябва ли да подава данъчна декларация? В справката за изравняване на моя осигурителен доход, в графа 5.1 дохода от ЕТ, което е работило през цялата година, трябва да го раздела на 6 месеца, на 7 месеца или на 12? Ще ми преизчислят ли дохода, на базата на който получавам болнични и съответно болничните?
Много благодаря.
  bouquet
не съм 100% сигурна, но мисля че в графа 5.1 дохода се разделя на 12 месеца. Болничните не се пишат никъде. Ако авансовите вноски за първите месеци до 16.07 са достатъчни не се доплащат ЗО и ДОО, ако не разликата се довнася, но това няма да промени размера на болничните. Дано си ме разбрала,че малко трудно се получи за обяснение.
Нека и друг да кажа как е, защото тва са мои разсъждения и не съм сигурна дали е така.Не съм имала такъв случай в практиката си Thinking

# 136
Благодаря ти.

# 137
  • София
Въпрос от майска мама (2008г): Какво майчинство се получава в месеца на навършване на 2г (24 мес.) на детето.

Цитат
взима ли се майинство в месеца на навършване на 2 год на детето,с 1 месец назад ли се взима и има ли "дупка"от последното майчинство до 1-ва заплата,при условие че започвам работа веднага след навършване на 2 год на детето.
На 25-ти април ставаме на 2 год,аз от 26-ти април съм на работа
април и май какво се случва?

# 138
  • Пловдив
AnMary ,майката ще получи през април пълните 240 лв.А през май ще получи около 180 лв,защото април не й е пълен месец.Майчинството се изплаща месец за месец

# 139
  • София
Elfita, мерси. Копнах й го.
Аз пък тогава ще се надявам за почти пълно майчинство за май месец. Моя е роден на 30.05.

# 140
момичета,3 месеца на 400 лв и  9 на 360 лв осигуряване-каква сума като майчинство се полага?

# 141
  • Пловдив
момичета,3 месеца на 400 лв и  9 на 360 лв осигуряване-каква сума като майчинство се полага?

около 300 лв

# 142
Здравейте,
Искам за пусна детето на ясли, а работодателя ме моли да не се връщам все-още на работа. Доколкото разбрах вариантите са три: платен, неплатен отпуск и болничен. Това с неплатения отпуск не ме устройва.
Колко ще получавам, ако съм в платен отпуск или болничен при условие, че преди да родя са ме осигурявали на 600лв.?
Трябва ли да съм отработила няколко дни за да си пусна отпуск или да излезна в болничен?

# 143
  • Пловдив

Трябва ли да съм отработила няколко дни за да си пусна отпуск или да излезна в болничен?

не,не трябва може директно да излезеш в отпуск или болничен
отпуската ще ти се смята на заплатата от преди майчинството т.е 600 лв
болничния-на майчинството от 240 лв

# 144
Цитат
"В срока на предизвестие може реално да се престира труд, но може и да се ползва платения годишен отпуск, ако не е ползван за съответната година и работодателят разреши"
Това важи ли все още при прекратяване на трудовия договор с предизвестие?

# 145
Здравейте мили мами да попитам и аз нещо по въпроса със майчинството.Вчера ми изтекоха 410 дни от майчинстово сега какви документи се подават

# 146
  • Майничка
Здравейте мили мами да попитам и аз нещо по въпроса със майчинството.Вчера ми изтекоха 410 дни от майчинстово сега какви документи се подават

Заявление до работодателя за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2г., копие от акта за раждане и заявление обр.3 за получаване на обезщетение по чл.53.

Цитат
"В срока на предизвестие може реално да се престира труд, но може и да се ползва платения годишен отпуск, ако не е ползван за съответната година и работодателят разреши"

Да.

# 147
много ти благодаря за отговора

# 148

Цитат

Да.

Понеже ми казаха, че няма такова нещо, къде мога да го намеря в КТ.
Благодаря

# 149
Здравейте, мами, имам въпрос относно болнични (поради рискова бременност). От 10 март съм в болнични, първия бе за 7 дена, след това са за по 30 дена. В сайта на НОИ все още не е отразено нищо за представени болнични, камоли за изплатени обезщетения. Работодателя каза, че е предал навреме болничните на счетоводството и повече нищо не знаел. В тази връзка искам да попитам какъв е срока за внасяне на осигуровките от работодателя за всеки месец? Защото нали болничните се представят след плащане на осигуровките... Очаквах, че плащанията от НОИ ще се бавят, но не очаквах самото представяне на документите да се бави така...

Общи условия

Активация на акаунт