Майчинството счетоводно - 29

• 44 706
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте момичета! Доста съм притеснена от ситуацията, в която попаднах, надявам се някой да успее да ми отговори от законова гледна точка. Казусът ми е следният: през юни дъщеричката ми ще навърши 2 год. и ми предстои да се върна на работа. Преди да изляза в майчинство там където работя имах още две колежки на същата длъжност като моята (т.е. бяхме общо 3). След като излязох в майчинство се взе друг човек на моето място, но поради кризата по-късно бяха съкратени две от трите момичета. Момичето, което остана на работа си е с нормален трудов договор, а не по заместване. И моят въпрос е дали работодателят ми има право да прекрати моя ТД (с разрешение от инспекцията по труда) или е длъжен да ме запази на работа, съкращавайки другото момиче. Знам за отпуските които мога да ползвам, но ме интересува конкретно дали мога да се върна да работя. До колкото знам до 3 г. на детето работодателят няма право да ми прекрати ТД без разрешение от инспекцията по труда, а и дали в моя случай инспекцията би дала разрешение за уволнението ми.
Благодаря ви предварително и се извинявам за дългия пост!

# 241
  • Пловдив
jenia_ka ,няма как да ти кажем какво ще реши ИТ.Би трябвало да се съкрати другото момиче,защото принципа е,че когато дилемата е между майка с дете под три години и друг човек,се избира да остане на работа майката.

# 242
Elfita, благодаря ти за отговора, обнадеждих се!  Praynig

# 243
Здравейте.Имам един въпрос,който може би вече е задаван.Работя във фирма в която не ни осигуряват на реалната заплата и дори при мое желание не искат.Въпроса ми е ако започна фиктивно втора работа на 4 часа( първата ми е на 8 часов работен ден) ще може ли сумата върху която се осигурявам на втората 4 часова работа да се вземе и на база двете заплати да се получават майчински за следващите 12 месеца.Благодаря ви предварително.

# 244
  • Пловдив
.Въпроса ми е ако започна фиктивно втора работа на 4 часа( първата ми е на 8 часов работен ден) ще може ли сумата върху която се осигурявам на втората 4 часова работа да се вземе и на база двете заплати

да,може да сключиш втори ТД и той ще се вземе под внимание при изчислението на обезщетението ти
малко преди да излезеш в 45 дневен прекрати втория договор,за да си спестиш разни разкатавания.това,че си го прекратила преди 45 дневния,не е проблем и ще ти го вземат пак предвид при изчисление на обезщетението

# 245
Благодаря за бързия отговор.Ако може да задам още един.Ако допълнително работя извън първата си работа, която е на 8 часа и съм на втори граждански договор и плащам всички осигуровки, дохода от гражданския договор ще бъде ли взет пак в предвид при изплащане на майчински.

# 246
  • Пловдив
Благодаря за бързия отговор.Ако може да задам още един.Ако допълнително работя извън първата си работа, която е на 8 часа и съм на втори граждански договор и плащам всички осигуровки, дохода от гражданския договор ще бъде ли взет пак в предвид при изплащане на майчински.

доходите от граждаските договори не се взимат предвид при изчислението на болничен/обезщетение

# 247
Значи правилно съм разбрала.В момента ни осигуряват на 370лв. месечно и не искат и да чуята за допълнително доплащане от наша страна поне до реалната заплата.При сключване на допълнителен ТД на 4 часов работен ден и ме осигуряват на 800 и се плащат всички осигуровки сумата върху която ще се изплащат майчинските ще е 90 от първата ми работа +втората.Работодателя ни е адски некоректен към нас.

# 248
  • Пловдив
Значи правилно съм разбрала.В момента ни осигуряват на 370лв. месечно и не искат и да чуята за допълнително доплащане от наша страна поне до реалната заплата.При сключване на допълнителен ТД на 4 часов работен ден и ме осигуряват на 800 и се плащат всички осигуровки сумата върху която ще се изплащат майчинските ще е 90 от първата ми работа +втората.Работодателя ни е адски некоректен към нас.

90 процента от брутото,но не повече от нетото.мога да ти сметна точно колко ще е обезщетението ти.обаче пиши кога ти започва 45 дневния,от кога си на 370 лв,на 800 ли ще се осигуряваш на втория ти договор ли

# 249
В момента  пробваме с приятеля ми, но понеже аз съм на много ниски осигуровки трябва да помислим за някакъв вариант.В момента ме осигуряват на 370лв. и ако започна допълнително да се осигурявам примерно от следващия месец на втори ТД и 4 часа с осигуровки на 800лв.Живот и здраве всичко е наред и забременея  при раждане ще имам плащани осигуровки за последните 12 месеца на двете работи няма да е проблем да се получават 90% от двете.Притеснява ме да не би да плащаме допълнителни осигуровки и да не се получи нищо.

# 250
  • Пловдив
donita1 ,ее ама вие-рибата още в морето,а сте сложили тигана Mr. Green.Добре мислите за тези нещо от рано,но е най-добре първо да забременееш и тогава да започнеш да наливаш за осигуровки.Иначе ако имаш 12 м и на двете работи преди 45 дневния,обезщетението ще ти е 930 лв

# 251
Благодаря ти...

# 252
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Здравейте мили момичета, моля за малко помощ и съвет. От късе да започна... в отпуск съм за отглеждане на дете до 2годишна възраст. Детето е настанено на ясла от 2.11, което е в 410-те дни. Незнаех, че трябва да се подаде още тогава декларация на НОИ  Embarassedи да ми се прекратят болничните, а съответно и счетоводителката нищо не ми каза когато й казах за този факт. Вчера отидох до НОИ да проверя, защо сами изплатили по 240лв., а не по 120лв. както бях разбрала защото детето е на ясла, а по телевизията само за това говорят и реших, че нещо в дукоментите е объркано. Оказа се, че нетрябва да получавам никакво обещетение и далжа всички суми изплатени ми от деня на постъпването на детето ми на ясла. Да да пристъпим към същественото - аз парите ще ги върна, но въпросите ми са следните:
1. Трябва ди да се върна наработа и ако да, от коя дата и възможно ли е със задна дата да стане това?
Съответно какво правим със жената, която е назначена по заместване и са й плащани осигуровки до ден днешен?
2. Мога ли разсрочено да плащам сумата на НОИ, че е доста висока?

Ще бъда благодарна на всеки, който ми помогне и ако може да цитира някоя буква на законо, че във вторник имаме среща с работодателят ми и счетоводителката и бих искала сама да имам решение за себе си, защото неразчитам на тази счетоводителка вече.

# 253
  • Майничка
Здравейте мили момичета, моля за малко помощ и съвет. От късе да започна... в отпуск съм за отглеждане на дете до 2годишна възраст. Детето е настанено на ясла от 2.11, което е в 410-те дни. Незнаех, че трябва да се подаде още тогава декларация на НОИ  Embarassedи да ми се прекратят болничните, а съответно и счетоводителката нищо не ми каза когато й казах за този факт. Вчера отидох до НОИ да проверя, защо сами изплатили по 240лв., а не по 120лв. както бях разбрала защото детето е на ясла, а по телевизията само за това говорят и реших, че нещо в дукоментите е объркано. Оказа се, че нетрябва да получавам никакво обещетение и далжа всички суми изплатени ми от деня на постъпването на детето ми на ясла. Да да пристъпим към същественото - аз парите ще ги върна, но въпросите ми са следните:
1. Трябва ди да се върна наработа и ако да, от коя дата и възможно ли е със задна дата да стане това?
Съответно какво правим със жената, която е назначена по заместване и са й плащани осигуровки до ден днешен?
2. Мога ли разсрочено да плащам сумата на НОИ, че е доста висока?

Ще бъда благодарна на всеки, който ми помогне и ако може да цитира някоя буква на законо, че във вторник имаме среща с работодателят ми и счетоводителката и бих искала сама да имам решение за себе си, защото неразчитам на тази счетоводителка вече.

1. Евентуално, ако работодателят е съгласен, може да подаде коригиращи декларации, че сте на работа от началото на годината. Респективно да внесе със задна дата данъци и осигуровки (предполагам, че ще трябва да ги поемете Вие). Предполагам, че имате ок.20 дни неползван отпуск, за него бихте могли да се спазарите евентуално да се включи за един от месеците. За ноември и декември обаче нямам идея. Също така, ако работодателят се съгласи на този вариант, бихте могли да се пробвате да подадете заявление от началото на тази година за получаване на обезщетение по чл.54 - 120лв.
С жената по заместване няма как да се промени нещо със задна дата.

2. С НОИ би следвало сама да се разберете сама.

На закони (в случая-кодекси) няма смисъл да се позовавате - в нарушение сте отвсякъде, а принципът на римското право е, че "незнанието не е аргумент", Вие сте подписвала декларации, не счетоводителката и подаването на декларацията за промяна на обстоятелствата е било Ваше задължение.

# 254
Здравейте, невероятно, но малката е приета в ОДЗ. Трябва до 05.05. да я запиша. Въпросът ми е ще ми спрат ли майчинството (в 410-те дни съм), след като реално тя няма да тръгне сега на ясла, а след няколко месеца?

Общи условия

Активация на акаунт