Майчинството счетоводно - 29

• 44 698
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте!
Искам след празниците да пусна детето си на ясли. Проверих в нашето счетоводство и там ми казаха, че имам натрупан неизползван отпуск от 2008 и 2009г. Твърдят ми, че задължително трябва да се върна за 2седмици на работа и след това да излезна в отпуск. Проблемът е, че няма кой да ми гледа детето през това време. Искам най-напред да ходи по няколко часа на ясли и когато свикне, тогава да го пусна за цял ден (такава е поне и процедурата в тези ясли). Но нали трябва за това да съм в отпуск? Няма смисъл от актуализация на заплатата, защото тя не е мръднала и с 1лв.
Къде мога да прочета за отпуска и да го покажа в счетоводството?
Може ли след завръщането ми на работа работодателя да ме пусне в неплатен отпуск за неопределено време (тъй като не може да ме съкрати)? И по този начин да ме накара да напусна. Бях предупредена да си търся работа (имам колежки с моята длъжност).
Да уточня, че няма други в неплатен отпуск.

# 271
Май съм оплескала нещата. Какво мога да направя в този вариант. Ако говоря с директорката дали може да я пише от по-късно че е тръгнала или тези данни ги подава ден за ден. Ако примерно пише че е тръгнала на 26. вместо на 19 дали ще може. И аз на 26 да ида да ги подам тези док. и да пусна отпуск????

# 272
  • София-Младост
Май съм оплескала нещата. Какво мога да направя в този вариант. Ако говоря с директорката дали може да я пише от по-късно че е тръгнала или тези данни ги подава ден за ден. Ако примерно пише че е тръгнала на 26. вместо на 19 дали ще може. И аз на 26 да ида да ги подам тези док. и да пусна отпуск????
Говори с директорката , нямам представа на какъв интервал подават данни.

# 273
  • Майничка

Пак не пречи в понеделник да пуснете декларация обр.12 с дата 22 или 23, като посочите, че обстоятелствата се променят от 19, молбата за отпуск със задна дата (предполагам, че работодателят няма да възрази) и заявление за обезщетение по чл.54. Важно е само още същия ден работодателят да представи декларцията за промяна на обстоятелствата в НОИ. Другите документи ще представи така или иначе през май.

Здравейте!
Искам след празниците да пусна детето си на ясли. Проверих в нашето счетоводство и там ми казаха, че имам натрупан неизползван отпуск от 2008 и 2009г. Твърдят ми, че задължително трябва да се върна за 2седмици на работа и след това да излезна в отпуск. Проблемът е, че няма кой да ми гледа детето през това време. Искам най-напред да ходи по няколко часа на ясли и когато свикне, тогава да го пусна за цял ден (такава е поне и процедурата в тези ясли). Но нали трябва за това да съм в отпуск? Няма смисъл от актуализация на заплатата, защото тя не е мръднала и с 1лв.
Къде мога да прочета за отпуска и да го покажа в счетоводството?
Може ли след завръщането ми на работа работодателя да ме пусне в неплатен отпуск за неопределено време (тъй като не може да ме съкрати)? И по този начин да ме накара да напусна. Бях предупредена да си търся работа (имам колежки с моята длъжност).
Да уточня, че няма други в неплатен отпуск.

Няма изискване да отработвате дни преди отпуска, след като не се предвижда актуализация на заплатата.Тук можете да погледнете (гл.8 - Отпуски).

# 274
Здравейте,

Бих искала ако е възможно да ме ориентирате в няколко въпроса.
Ситуацията с мен е следната. На 25 юли ми свършва първата година платено майчинство. Имам натрупани над 50 дни отпуска. Бих искала да ги ползвам, след което да продължа с ползването на 2-рата година майчинство. Възможно ли е това и какви документи (и кога) следва да подам в НОИ или пред работодателя си?
И още нещо. Преди да изляза в майчинство получавах дохода си чрез един трудов и един граждански договор (политика на работодателя). По молба на работодателя, когато бях вече в 45 дневния болничен преди термин, гражданския договор беше прекратен по взаимно съгласие и бе подписано допълнително споразумение към трудовия договор за увеличение на възнаграждението с размера на получаваното до този момент по гражданския. Въпросът ми е какво възнаграждение ще ми се изплаща за ползваната от мен отпуска (предходния абзац) и трябва ли да се връщам на работа и за колко време за да ми плащат отпуската по пълното ми възнаграждение.

Благодаря предварително!

# 275
  • Майничка
Здравейте,

Бих искала ако е възможно да ме ориентирате в няколко въпроса.
Ситуацията с мен е следната. На 25 юли ми свършва първата година платено майчинство. Имам натрупани над 50 дни отпуска. Бих искала да ги ползвам, след което да продължа с ползването на 2-рата година майчинство. Възможно ли е това и какви документи (и кога) следва да подам в НОИ или пред работодателя си?
И още нещо. Преди да изляза в майчинство получавах дохода си чрез един трудов и един граждански договор (политика на работодателя). По молба на работодателя, когато бях вече в 45 дневния болничен преди термин, гражданския договор беше прекратен по взаимно съгласие и бе подписано допълнително споразумение към трудовия договор за увеличение на възнаграждението с размера на получаваното до този момент по гражданския. Въпросът ми е какво възнаграждение ще ми се изплаща за ползваната от мен отпуска (предходния абзац) и трябва ли да се връщам на работа и за колко време за да ми плащат отпуската по пълното ми възнаграждение.

Благодаря предварително!

Подавате заявление за платен отпуск до работодателя и заявление за обезщетение по чл.54 (120лв.) до навършване на 2г. до НОИ (пак чрез работодателя). Като приключите с отпуска, подавате в 3-дневен срок декларация за промяна на обстоятелствата, заявление до работодателя за отпуск за отглеждане на дете до 2г. и заявление за обезщетение за гледане на дете до 2г. по чл.53.

Отпускът се заплаща на база последен месец с отработени най-малко 10 дни. Ако искате да Ви се изплати на актуализираната заплата, трябва да отработите поне 10 дни в август, т.е., направо целия месец или две седмици, а през останалия период да сте в болнични.

# 276
Гаргамела хиляди благодарности!

# 277
Здравейте!
Имам един казус, по който искам от вас съвет. В отпуск по майчинство съм, в 410-те дни все още. На работното ми място ми съобщават, че съкращават длъжността, на която бях преди да изляза в отпуск по майчинство. Какви права имам в този случай? Питам, защото в понеделник ще ми съобщават официално и искам да зная за какво мога да преговарям!
Благодаря предварително!

Питам отново и се надявам този път да ми отговорите! Praynig

# 278
  • Пловдив
maya_4ekelova ,това че ти съкращават длъжността няма отношение към теб  в момента.Ти ще взимащ обезщетението до края на 410 те дни и след това отпуск за отглеждане на дете до 2 г.

# 279
Здравейте!
И аз имам един въпрос свързан с майчинството и детската ясла.
Има син на 1 г. и 4 мес. В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. По някакво чудо се оказахме приети в детска ясла.
Аз съм бременна, ще изляза в отпуск 45 дни преди раждане преди навършване на 2 г. на първото ми дете и бих искала да се възползвам от възможността да получавам за второто дете същото майчинство като за първото.
Въпросът ми е: тъй като знам, че при приемане на детето в ясла трябва да си прекъсна отпуска за гледане на дете и да се върна на работа, което би било много неизгодно и ще убие възможността ми да вземам майчинството от първото дете за второто, има ли някакъв начин да забавя започването на ясла на първото ми дете с 2 месеца, докогато ще съм влязла в болничен 45 дни преди раждане за второто дете и няма да се налага да се върна на работа.
Дано да е ясен въпроса ми.
Благодаря ви предварително.
Много благодаря на Ала-Бала за отговора.
Ще бъда много благодарна и на другите момичета ако се включат с мнение по моя казус.

# 280
...аз отново се възползвам от добротата ви Blush

бихте ли ми казали какви документи е необходимо да подам заедно с 45д болничен за третото, при положение, че съм в майчински с второто дете, за да вземам обезщетението за третото=на второто + половината от майчинските за второто newsm78

мерси Hug

# 281
  • Пловдив
...аз отново се възползвам от добротата ви Blush

бихте ли ми казали какви документи е необходимо да подам заедно с 45д болничен за третото, при положение, че съм в майчински с второто дете, за да вземам обезщетението за третото=на второто + половината от майчинските за второто newsm78

мерси Hug

45 дневен болничен+прил 4+молба свободен текст затова,че искаш да получаваш обезщетение за третото,колкото за второто
счети ще попълни прил 12
образците теглиш от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 282
Elfita  newsm51
безкрайни благодарности!!!

# 283
  • София
Искам да ви питам,работодателят има ли право да ми откаже ползването на 6 месеца неплатен отпуск,след изтичането на 2-те години майчинство?

# 284
  • Майничка
Искам да ви питам,работодателят има ли право да ми откаже ползването на 6 месеца неплатен отпуск,след изтичането на 2-те години майчинство?

Не. Но пускате заявление за отпуск поне 2 седмици предварително.

...Ще бъда много благодарна и на другите момичета ако се включат с мнение по моя казус.

Преди имаше май някаква опция отлагане на тръгването по медицински причини, говорете с директорката дали още е възможна.

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 00:46 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт