Майчинството счетоводно - 29

• 44 641
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • В полите на Пирин планина
benitta санкцията ще е в размера на неправомерно полученото обезщетение -240 лева + законната лихва за всеки просрочен ден. Това, че не си подала Декларация по чл.54 си е твой проблем, т.е. няма да ти приспаднат това, което имаш право да получиш, но не си си поискала от НОИ.

# 361
  • Пловдив
Здравейте, може да сте го обсъждали, но нищо не можах да намеря. Моят въпрос е следният: Сега дъщеря ми ще навърши 1 година, трябва ли да се подава някаква декларация до НОИ за обезщетение за гледане на дете през втората година? И какво още? Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 29 апр 2010, 09:06 от Elitta

# 362
  • Пловдив
Здравейте, може да сте го обсъждали, но нищо не можах да намеря. Моят въпрос е следният: Сега дъщеря ми ще навърши 1 година, трябва ли да се подава някаква декларация до НОИ за обезщетение за гледане на дете през втората година? И какво още? Защото нашата счетоводителка е такава заспа, че ако чакам тя да ми каже ще си изпусна първите месеци.
Благодаря предварително!

Малко преди да  изтекат 410 те календарни  дни броят се от началото на 45 дневния болничен

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4.Молба за отпуск до работодателят-свободен текст

5. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО –не е задължителна,само ако ти я поискат

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето и молбата за отпуск до работодателя

До Изпълнителния Директор
                                                                          на фирма ………………

М О Л Б А-ЗАЯВЛЕНИЕ

От  …………………………………………………………………………………………..
/трите имена на служителя/
на длъжност  ……………………………………., отдел …………………….., дирекция ………………..   /длъжност и място на работа/

Уважаеми Господин ………………,

Моля да ми бъде разрешено да ползвам :
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                      /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ......................................... календарни
дни за периода от ............................ г. до ............................... г. включително.

Декларирам, че детето ми не е настанено в детско заведение и не съм прехвърлила правото си на отпуск за отглеждане на дете на друг правоимащ член на семейството ми.   

Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

С уважение:
гр.  ..................                          /................................./

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 363
  • Пловдив
Благодаря за бързия отговор  Hug

# 364
Добро утро,
съжалявам ако някъде е отговорено на моя въпрос,но нищо не намерих.Та въпроса ми е:Дали ще получавам майчинство,тъй като до сега съм учила и не съм работила(имам само 1 месец трудов стаж  Sad ).Все още уча магистратура редовно и знам ,че ще получа еднократна помощ от това,но....?Незнам дали майките получават някакви помощи и колко пари ако не са работили.Все още съм в начална бременност и се чудех дали да не си плащам осигуровки в някоя фирма и да ми тече трудовия стаж...Моля за мнение!

# 365
Здравейте мили мами! Имам следния въпрос, на който си отговорих от части във форума, но все пак не успях да разбера някои детайли newsm78 Имам 9 месеца трудов стаж, но поради стечение на обстоятелствата 03.2010 трябваше да напусна работа. Същевременно уча магистратура редовна форма. За мое щастие се оказа, че чакаме още един член на семейството. От форума разбрах, че от университета ще получа еднократна помощ в размер на 2880 лева, но не ми стана ясно дали трябва да подавам някакви документи в НОИ и евентуално дали и от там мога да получа някаква помощ. Благодаря ви предварително за отговора и усмихнат ден Simple Smile

# 366
Здравейте мили мами! Имам следния въпрос, на който си отговорих от части във форума, но все пак не успях да разбера някои детайли newsm78 Имам 9 месеца трудов стаж, но поради стечение на обстоятелствата 03.2010 трябваше да напусна работа. Същевременно уча магистратура редовна форма. За мое щастие се оказа, че чакаме още един член на семейството. От форума разбрах, че от университета ще получа еднократна помощ в размер на 2880 лева, но не ми стана ясно дали трябва да подавам някакви документи в НОИ и евентуално дали и от там мога да получа някаква помощ. Благодаря ви предварително за отговора и усмихнат ден Simple Smile
За да получаваш обезщетение от НОИ трябва да си осигурена или грубо казано да се водиш на работа. Иначе може да получаваш 100лв. социално майчинство от Агенцията за социални помощи, ако дохода на член от семейството не надвишава 350лв.

# 367

sin4eska
,от февруари се осигуряваш общо на 550 лв от двете места,нали така?обезщетението ти е месечно грубо 410 лв и толкова трябва да получаваш.Не знам за каква по-голяма сума питаш?От 45 дневния до края на 410 те дни получаваш високото обезщетение и после до 2 г 240 лв.Имаш ПИК код,нали,щом проверяваш.Провери на справки на получени обезщетения и ще видиш по-месеци какво са ти превели

Доосигурявах се във същата фирма,не на две места,и да имам ПИК и проверявам.А за "по-голяма" питам и чакам,защото като си гледам в сайта,повече от 330лв не са ми превеждали за месец.За последните месеци февруари и март съм взела 700лв,което пак не се вързва с това на което съм се осигурявала.Знам,че се взема напредвид раб.дни и 90% от осиг. но пак не ми се връзва.... newsm78 Очаквам да получавам поне близо 500лв на месец,както ми обясниха нашите счетоводители като ги питах дали има файда да се доосигурявам/тоест доплащах си разликата/,те казаха имаш,поне 500лв ще взимаш,а то ко става....  Tired

В таблицата за изплатените обезщетения в сайта на НОИ си пише всяка сума за кой период се отнася и както ти е писала Елфита няма как да вземаш повече от 400-410 лева на месец обезщетение и това е по груби сметки. Дори целия период от 12 месеца да си осигурена на 550 лева на месец се пада по 435-440 лева да вземаш обезщетение. Освен, че е 90% от БТВ обезщетението се сравнява с нетното възнаграждение и се получава по-ниската сума, която обикновенмо е нетното възнаграждение на лицето.

Благодаря ви момичета за отговорите!  Hug
Явно нещо от фирмата за ме замотали,и няма да получавам сумата,която са ми "обещали".
Другото чудно ми е,че имам приятелка,която също е в майчинство и също са я осигурявали на 550лв/без да си доплаща като мен/и взима кажи-речи 500лв,не по-малко.
Ей тва вече не мога да го разбера.Даже ми е казвала,че понякога и пращат смс и със по-голяма сума около 600лв  Shocked Детските са и на други карта,тоест само майчинство и превеждат на тази карта.Иначе сме наборки,имаме почти еднакъв стаж,ако и това се взема напредвид в изчисляването на парите  Rolling Eyes

# 368
Момичета, относно молба-декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 дни:

Необходимите документи все  още ли са:

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc
- Декларация 7 по образец http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc
- Оригинал и копие на акта за раждане на детето

Благодаря ви.
И сега ли е момента таткото да си пусне отпуск за бащинство ако искам аз сега да се върна на работа и да прехвърля майчиснтвото си ?
Декл.7 ти трябва само ако искате парите да се превеждат на друга сметка, не както досега.
Достатъчно е копие от акта за раждане.

Моментът е след като детето навърши 6м.

Благодаря, само ме притеснява факта, че на това приложение 2,което изтеглих, пише отгоре в относно за остатъка от 135 до 410 календарни дни,а не до 315 дни, обърквам се -каква е разликата?

# 369
  • В полите на Пирин планина
Mis-Demeanor дните вече са 410, а не 315  Grinning

sin4eska според мен или не ти дават точна информация / приятелката ти / или е осигурена на по-висока сума, няма друг начин. Трудовият стаж няма значение.  Peace

# 370
Mis-Demeanor дните вече са 410, а не 315  Grinning

О, Боже,хаха, колко съм отнесена, доста неща се промениха от раждането на дъщеря ми досега  Crazy Благодаря ти, Лейди  Hug
А датата, от която се счита започването на този отпуск по майчинство, е последният ден индикиран в последния болничен,на който всъщност трябва да се явя на работа, нали ? Blush ( в моя случай е 6 май,празник  newsm78) И понеже е следващият месец, счетоводителката ми твърди, че няма какво да бързам с подаването на молбата-декларация, тъй като заплатите ги оформя в края на месеца.

Последна редакция: чт, 29 апр 2010, 12:33 от Mis-Demeanor

# 371

sin4eska според мен или не ти дават точна информация / приятелката ти / или е осигурена на по-висока сума, няма друг начин. Трудовият стаж няма значение.  Peace

Определено има някакво разминаване,да видим ще разбера ли някога какво е то.

# 372
Здравейте,мами.Сигурно някъде има отговор на моя въпрос,но аз не го намирам.Ако забременея и родя през втората година,която мисля, че се води отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст, какво обезщетение ще получавам за второто дете и какво става с 240-те лв на първото.Не съм се връщала на работа и мисля да не се връщам.През първата година на първото детенце получавах от НОИ около 950 лв в зависимост от работните дни.Благодаря!

# 373
    Здравейте, мами Hug  Имам два малко сложни въпроса, надявам се да можете да ми отговорите Praynig Бременна съм в четвърти месец и живея в чужбина в момента, но не съм сигурна все още дали ще раждам тук(Израел) или в Б-ия. Тук не се осигурявам, а имам частна здравна застраховка, в Б-ия съм се осигурявала 7-8 месеца като съдружник във фирма(работещ във фирмата), нямах трудов договор и счетоводителката ми беше казала, че за съдружници не не е нужно. Плащах по 70-76лв на месец като работещ съдружник, в трудовата ми книжка обаче този стаж не е отбелязан, а само стажа от 6 мессеца в друга фирма през 2008г., където съм осигурявана и на минимална и на по-висока заплата. През 2009 година не съм била в Б-ия, но съм си плащала здравните осигуровки, а за трудов стаж не съм. Въпроса ми е зачита ли се този стаж във фирмата като съдружник за майчинство? А другият е ако родя в чужбина, но се върнем в Б-ия ще имам ли право на майчинство,ако детето е родено в чужбина? Благодаря предварително за отговорите и се надявам да не е много заплетено обяснението ми Peace

Последна редакция: чт, 29 апр 2010, 15:18 от mimkis

# 374
  • София-Младост
Здравейте,мами.Сигурно някъде има отговор на моя въпрос,но аз не го намирам.Ако забременея и родя през втората година,която мисля, че се води отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст, какво обезщетение ще получавам за второто дете и какво става с 240-те лв на първото.Не съм се връщала на работа и мисля да не се връщам.През първата година на първото детенце получавах от НОИ около 950 лв в зависимост от работните дни.Благодаря!
Ако излезеш в 45-дневния отпуск за бремености  раждане, по време в което ползваш отпуск за отглеждане на малко дете за първо дете, имаш право да пожелаеш да получаваш обезщетение като за първото дете...тези 950лв. От второто обезщетение ще получаваш половината. Всичко след молби , декларации и всички необходими документи.

Общи условия

Активация на акаунт