Майчинството счетоводно - 29

• 44 319
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте ! Имам въпрос , дано някой знае отговора, защото току що ми се обади счетоводителката ,че не знаела какво да прави в моя случай Shocked Майчинство съм до септември, но влязох в болница , оперираха ме и когато ме изписваха ми казаха -нищо че си майчинство полага ти се  болничен за тези 16 календарни дни. Издадоха ми го и го занесох на работодателя -там обаче не знаели какво да го правят. Как се процедира в такъв случай ,има ли някакъв смисъл от болничния -съвсем ме объркаха newsm78

# 676
Момичета, искам да ви питам - от 08.07.2010 ще изляза в 45-дневен болничен. Април месец ми се наложи да ползвам 2 седмици болничен. Искам да знам дали това ще повлияе върху размера на майчинство. И каква база се взима за април при изчисляване на майчинство, при положение че от декември 2009 се осигурявам на 1000 лв., а преди това на 290лв. Вярно ли е, че за април базата ще е 240лв.???  И колко майчинство ще взимам. Предварително ви благодаря.

# 677
Момичета, само при мен ли има проблем със сайта на НОИ? Като отворя да видя дали най-накрая е заведен поредният ми болничен показва на всички до сега изплатени болнични статус: "в момента се обработва", а този който очаквам никакъв го няма. Така е от около 10 дни вече..?

А последния б. лист подаден ли е в НОИ и  кога?

Според счетоводителката е подаден и то преди две седмици(дори и повече). Това е 45 дневният болничният за майчинство, ако е от значение.

# 678
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ! Имам въпрос , дано някой знае отговора, защото току що ми се обади счетоводителката ,че не знаела какво да прави в моя случай Shocked Майчинство съм до септември, но влязох в болница , оперираха ме и когато ме изписваха ми казаха -нищо че си майчинство полага ти се  болничен за тези 16 календарни дни. Издадоха ми го и го занесох на работодателя -там обаче не знаели какво да го правят. Как се процедира в такъв случай ,има ли някакъв смисъл от болничния -съвсем ме объркаха newsm78

Тъй като си била в болничен престой са длъжни да ти издадат болничен лист. Подава се Приложение 12, за да се прекъсне ползването на отпус за бременност и раждане, а след изтичането на болничния лист за общо заболяване се подава отново декларация Приложение 2 до изтичане на 410 дни. Не знам дали просто б. лист може да не се представя. По-добре се консултирайте с НОИ - според мен не е редно.

Момичета, искам да ви питам - от 08.07.2010 ще изляза в 45-дневен болничен. Април месец ми се наложи да ползвам 2 седмици болничен. Искам да знам дали това ще повлияе върху размера на майчинство. И каква база се взима за април при изчисляване на майчинство, при положение че от декември 2009 се осигурявам на 1000 лв., а преди това на 290лв. Вярно ли е, че за април базата ще е 240лв.???  И колко майчинство ще взимам. Предварително ви благодаря.

За периода в болничен се взема за база не МРЗ, а средния доход на база предходните 6 месеца преди излизане в болничен. На първа страница има калкулатр за брутно-нетно възнаграждение и н-на на изчисляване на обезщетенията, за да си изчислиш точната сума.

poulini може би има проблем със самия болничен лист -  в смисъл да не е правилно попълнене и затова да се бави отразяването му в сайта на НОИ, щом е подаден отдавна. Напиши един мейл на НОИ, като посочиш случая и ЕГН,трите имена, за да ти направят справка.

# 679
Много ще съм благодарна на всеки, който ми отговори.

Ситуацията е следната: От началото на януари до 17 март тази година бях в болничен, поради бременност, която завърши фатално, но въпросът е другаде.
От 18 март до края на април пуснах платен отпуск. От май месец съм на работа.

По принцип, заплатата винаги я делях на две - аванс в началото на месеца и остатъка от заплатата, на заплата в края на месеца.

Този месец забелязах, че нямам аванс. Обадих се на касиерката за да се разберем и тя ми казва следното: Аванс не ми е пуснат защото след болничните е трябвало да заявя, че искам да имам аванс -това и на мен ми беше ясно. Обаче, въпросната дама ме изненада с това, че съм дължала пари за януари и февруари, които или ще ми ги удържат от заплата или аз да ги внеса на ръка. На кратко ми заявява, че се получило нещо като дублаж на плащания. Докато ми се изплаща болничен от НОИ, един вид в службата няма данни за болничен или отпуск и те са ми изплащали определени суми. На мен това ми се видя доста странно.

Предстои ми да разговарям очи в очи с касиерката, за да поискам по-точни обяснения, но преди това исках да потърся съвет от специалисти в тази област и да ми кажат това нормално ли е? Касиерката грешка ли е допуснала или по принцип се получават подобни несъответствия?

# 680
  • Пловдив
Rumcajs ,явно е допусната грешка.Направи си разпечатка на сметката,за да видиш колко в повече са ти преведени.Парите в повече ще ги върнеш

# 681
Касиерката ми даде двете суми поотделно за двата месеца и съответно общата, която трябва да върна. Не е голяма, ще я върна, макар да е неприятно, защото и представа си нямах за това пък и от счетоводството до този момент не са ми са се обадили за да ме уведомят.
По-важното за мен в случая е да разбера, че това е грешка на касиерката, съответно на службата, а не на някакво неразбирателство или забавяне на инфо между НОИ и работата?!

Как се процедира в такъв случай, когато има болничен? Заплатата се спира и болничния се изплаща само от НОИ, / поне така беше преди да направят последните промени в изплащането на болничния, които промени аз не хванах/. А в службата тогава не разбират ли, че лицето е в болничен?
Съжалявам, ако звуча малко объркано с поста, но искам да бъда подготвена, преди да отида да разговарям с касиерката.

# 682
  • Пловдив
болничния го носиш в сужбата и те го представят в НОИ.няма как от работата  да не знаят,че си в болвичен.и да,за дните в болничен заплатата се спира и получаваш обезщетение от НОИ

# 683
Ами да, то си е логично като го погледнеш. Толкова се нагорещих, че забравих, за това че болничния минава през службата. Значи грешката си е тяхна. А по телефона тази жена така ме нападна, сякаш неправомерно съм присвоила пари.

Elfita, много ти благодаря!

# 684
  • Пловдив
нападналата те е,защото грешката е нейна и ако вземеш да вдигаш патърдии,ще я злепоставиш.
нападението е най-добрата защита  Mr. Green

# 685
Да така е, и въпреки че го знам, успя да ме изненада.
Elfita , благодаря още веднъж.

# 686
Може вече да е разискван този въпрос,но аз не мага все още да разбера отговора!?
След изтичане на 410 дни платено майчинство се връщам на работа,подавам декларация по чл.54 за да получавам обещетението от 120лв.Когато детето тръгне на ясла,какво следва?Попълва ли се поредната декларация и ако да-коя?От НОИ ми казаха,че се спират 120лв. обещетение,защото детето посещава детско заведение. newsm78
Тук някъде прочетох,че тези пари не се спират,защото градините не са на пълна държавна издръжка ThinkingМоля, някой ако може да ме ориентира какво точно се прави! PraynigЩе съм много благодарна на вашите отговори!

# 687
  • Пловдив
emaleksa ,като се върнеш на работа подаваш прил 12 и прил 4 /по чл 54/.Така ще получаваш 120 лв от нОИ.Като тръгне детето на ясла-нищо не правиш,нищо не подаваш.Защото ти си имаш право на 120 те лева и вече за тях си подала декларацията.Не е верно,че ако детето е на ясла нямаш право на 120 те лева

# 688
  • В полите на Пирин планина
Може вече да е разискван този въпрос,но аз не мага все още да разбера отговора!?
След изтичане на 410 дни платено майчинство се връщам на работа,подавам декларация по чл.54 за да получавам обещетението от 120лв.Когато детето тръгне на ясла,какво следва?Попълва ли се поредната декларация и ако да-коя?От НОИ ми казаха,че се спират 120лв. обещетение,защото детето посещава детско заведение. newsm78
Тук някъде прочетох,че тези пари не се спират,защото градините не са на пълна държавна издръжка ThinkingМоля, някой ако може да ме ориентира какво точно се прави! PraynigЩе съм много благодарна на вашите отговори!

Нищо не се прави, ако вече ходиш на работа и пуснеш детето на ясла. 120 лева си получаваш докато детето стане на 2 години и не се спират, щом тръгне на ясла.

# 689
Най-сърдечни благодарности и на двете за бързите и изчерпателни отговори! Hug

Общи условия

Активация на акаунт