АВГУСТовските деца ще бъдат най-желаните цветя - тема 9

• 26 304
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
През зимата съм обличала на сина си чорапогащник и не се обривал от притопляне.В къщи поддържаме по- хладна температура и лято, и зима. През лятото е по потник и аз мога да кажа, че не е боледувал, не е приемал АБ.  Peace

# 121
да попитам мамите които са кърмили,ограничавали ли сте някои храни,чух за цитрусите и рибата,а една моя приятелка си яде всичко и си кърми 3 месечното бебе и не му пречи,ви е какви впечатления имате

# 122
Аз не съм се ограничавала в храната нито през бременността нито по времена кърменето. Имам някакъв спомен, че ме съветваха да огранича варивата /боб, леща и грах/ и лютото. Но за цитрусови плодове и риба не съм чувала.

# 123
да попитам мамите които са кърмили,ограничавали ли сте някои храни,чух за цитрусите и рибата,а една моя приятелка си яде всичко и си кърми 3 месечното бебе и не му пречи,ви е какви впечатления имате

Има много статии с различни мнения по въпроса. В някои се споменава, че наистина е добре да се ограничат определени храни като бобените и лютивите до около 3-тия месец на бебето, заради коликите. Но в други статии съм чела, че в страни като Индия, където основно се консумрат лютиви храни бебетата не са със по- силни или по- слаби колики от тези,които се кърмят в Европа или която и да е част на света.  Wink Аз също не съм се ограничавала с определени храни, но пък имам и познати, които са спазвали определена диета за кърмачки, не заради килограми, а заради здравето и спокойствието на детето.

# 124
Аз, когато родих сина си, имах силно запушени канали, ужасно ме болеше като се изстисквах (идваше ми да пищя от болка) и като към това прибавим и болката от секциото, множко ми дойде, та се отказах от кърменето. Много съжалявах, но връщане назад нямаше...
Сега съм отново с намерението да кърмя. Дано!
Вие правили ли сте някаква подготовка на зърната в последните месеци? Чувала съм за обтриване с груба кърпа или хавлия, с цел да загрубеят.

# 125

Вие правили ли сте някаква подготовка на зърната в последните месеци? Чувала съм за обтриване с груба кърпа или хавлия, с цел да загрубеят.

Майка ми също ме беше подюрила да си подготвям зърната, да ги търкам с кърпа, но аз се допитах до момичетата от ЛЛЛ, всъщност май и в тази тема бях питала някой от консултантите, та те казаха, че такива неща не са нужни, дори това може да предизвика контракции.
От ЛЛЛ препоръчват ходенето без сутиен възможно най-дълго, в моя случай само у дома.
В едно предаване препоръчваха мазане на зърната около месец преди термина със специален крем за зърна, но момичетата пак казаха, че не е задължително това. Специално мазането може  да го приложа малко преди термина, ще преценя допълнително, но нищо повече  Peace

# 126
Ами и само от родилното , и на разходките -все тая.Обличам ги като мен , а те се събличат допълнително:) За кърменето-нищо не съм ограничавала.Но ти сама ще усетиш, ако от варивата например бебчо получава колики. За подготовка за кърменето- не съм правила. Много ми е странно това с ходенето без сутиен. Това не разказва ли играта на гърдите - от това наедряване и натежаване....аз чета на много места ,че е хубаво и нощно време да се спи с удобен сутиен newsm78 Не знам за подготовка, но аз вече имам коластра...И преди така рано -рано се появи:)

# 127
Много ми е странно това с ходенето без сутиен. Това не разказва ли играта на гърдите - от това наедряване и натежаване....аз чета на много места ,че е хубаво и нощно време да се спи с удобен сутиен newsm78 Не знам за подготовка, но аз вече имам коластра...И преди така рано -рано се появи:)

Da, също съветват тези които не могат да ходят без сутиен да си изрежат дупки за зърната на някой стар сутиен и така да стоят вкъщи.

# 128
Така мило ми стана,като четох как alek_stz разказва за кучинката си!Направо си ги представих двете и аха да ревна...Пустите хормони!Аз днес си видях котарачето-нали вече от един месец живее в къщата на родителите на една приятелка на село и се успокоих за него...Разхожда се навсякъде из двора като цар,лъснал косъма,гали се,има си и другарче-едно друго по-малко коте и спели двамата гушнати в стаята им.Много ми олекна,че вече е свикнал,такъв рев беше като се разделихме...Извинявайте,момичета,че ви занимавам с тези неща,ама които имат животни,ще ме разберат-така се привързваш към тях,стават ти като дечица...Лека вечер на всички! Hug

# 129
  • По широкия бял свят
Виждам, че сте отворили тема за подготовка за кърменето и реших да споделя моите неволи с каката. В родилния храниха бебето с АМ с биберон с огромна дупка. Храната буквално се изливаше в устата му. Кърмата ми слезе чак на 7мия ден и се оказа, че имам запушени канали. Гърдите ми болезнени и огромни, а зърна никакви и съответно детето не може да засучи. Започна се едно налагане с топли кърпи, едно цедене и пак мъка. За да не се загуби и малкото останал сукателен рефлекс на бебето ме посъветваха след като го слагам на гърдата, ако го дохранвам да давам АМ с кафяна лъжичка. И така един месец. В крайна сметка от нерви и тревоги нямах и кърма.
Не знам, но мисля, че не ми достигнаха търпение и подкрепа, за да мога да кърмя. Сега съм решила да се информирам повече, за да нямам същите проблеми.
Та, въпросът ми е когато зърната са малки, както е при мен, трябва ли да се прави нещо предварително?
Сещате ли се към кого трябваше да се задават питанията относно кърменето?

П.П. Съжалявам, че стана толкова дълго, но преди си мислех, че кърменето е възможно най естественото нещо на света и даже наум не ми идваше, че няма да мога да се справя.

# 130
И аз съм чувала за ходенето без сутиен, но при мен е невъзможно. Аз дори спя със сутиен, иначе се чувствам ужасно некомфортно. Решила съм да посетя лекциите на ЛЛЛ, но трябва да следя датите за София. Дано не се отнеса и не пропусна следващата Simple Smile

# 131
red shou, и аз съм чувала и чела, че се препоръчва да се ползва крем за омекотяване на зърната, не да стават по- твърди. Аз не знаех за него с първата си бременност и след много проблеми, рани, болки, отоци, температура и прием на антибиотици започнах да се мажа с един крем на Авент за зърна. точно същия крем препоръчват да се ползва и месец преди термина и мисля така да постъпя с тази бременност, защото само аз си знам какво изживях. Не искам обаче никоя от вас да плаша с тези болки и мъки покрай кърменето, някои от вас може изобщо да нямат такива, на други да са по-леки и кратки, на трети по- болезнени, но ви уверявам, че по- прекрасно нещо от кърменето няма на света. аз лично съм много ЗА кърменето, но не на всяка цена!!! Аз кърми сина си, както съм споменавала до годинката и бих искала пак да кърмя. На мен честно казано ми беше много по- болезнено да го отбия, отколкото на самия него.

Дидд, въпроси отностно подготовка за кърменето винаги може да се обърнеш към хората на Ла Лече Лига България на техните телефонни номера или тук във форума в "кърмачески подфорум". Както и в самия свят на чичо Гугъл има много инфо и ако аз ходих по улиците по- малко с първата си бременност и четях повече, мисля, че много от проблемите си свързани с кърменето щях да спестя, но нейсе... Всичко е зад гърба ни и остана само страхотния спомен на нежност и любов между мен и бебето.  Heart Eyes

На мен ми казаха великата глупост, че ако нося сутиен ще ми спре кърмата и през първата седмица не носих... е няма такъв ужас... то течеше кърма, сменях дрехи, ставах нощем да се преобличам... Купих си специални сутиени за кърмачки и подплънки за кърмачки- чисто, удобно и приятно за раздразнените зърна. Дори сега като съм бременна нося в къщи сутиен за кърмачки, защото са много меки и удобни.

# 132

аз пък не обичам да нося сутиени, в момента гърдите ми са натежали и ми е много трудно да свикна да го нося.. и заради това десетки познати ми обясняват колко е вредно в момента да съм без сутиен, т.е. точно обратното на това, което съветват вас.. Simple Smile

в общи линии през повечето време съм без сутиен, но си представям, че после няма да мога да ходя по този начин след като кърмата потече..

# 133
...
Та, въпросът ми е когато зърната са малки, както е при мен, трябва ли да се прави нещо предварително?
Сещате ли се към кого трябваше да се задават питанията относно кърменето?

didd, Else и deni_k са консултантите, които отговарят на въпроси свързани с кърменето, пусни им ЛС или питай тук, като зададеш въпросът си по следния начин:

ВАЖНО!
Напомняме на всички бъдещи майки за съвместната инициатива на BG-Mamma и Ла Лече Лига България
Ако имате въпроси, свързани с КЪРМЕНЕТО, може да задавате въпросите си директно тук, в темата. На тях ще отговарят
консултантите по кърмене от Ла Лече Лига България - Else и deni_k
Моля отбелязвайте въпросите си(или целия си пост) с отличаващ се цвят за да могат дамите по-лесно и бързо да отговорят
например Else / deni_k, интересувам се за... едикакво си
Извън директно отправените въпроси към тях, консултантите няма да се намесват в темата.

Те сигурно ще го видят с тези червени букви дето ги изтипосах  Crazy

# 134
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Много се отрича това с обтриването на зърната - можело дори до проблеми да доведе. Иначе като подготовка, ако се сетя, ще се мажа в края на 9-ия с Лансинох (чист Ланолин) - беше най-чудесното нещо, което ме спаси от ужасни рани по зърната за отрицателно време. За 2-3 дни се излекуваха раните, после още около месец се мажех с него, докато съвсем свикнат зърната. Хубавото е, че не трябва да се отмива преди кърмене, което много помага на гърдите (има един Герисан - много популярен и хвален от лекарите, който трябва да се отмива преди всяко кърмене, така се изсушава  кожата и се създава предпоставка за проблеми със зърната). Доколото помня, Авент-ският крем също не трябваше да се отмива, та сигурно и той е добро решение, но не знам какво съдържа като съставки.
Другото чудесно нещо за началото на кърменето бяха едни колектори за зърна - май на Авент бяха - представляват пластмасови чашки със силиконова основа, която застава около зърното, държат се от сутиена. Така хем зърната дишат непрестанно и не се допират до никакви материи, хем малките течове на кърма, които са неизбежни, докато не се регулират количествата, се събират в чашките и не се ходи нон-стоп с мокри дрехи. Недостатъкът на въпросните чашки е, че са си за домашна употреба - мъжът ми ме наричаше жената-Робокоб с тях, но колкото за вкъщи и за месец-два са голям помощник.
Та, в болницата влизам въоръжена с един Лансинох, два такива колектора и два сутиена за кърмачки. Дори да не се мажа предварително, родя ли, веднага започвам. Миналия път ми бяха казали, че може и да нямам проблеми със зърната и да не нося с мен нищо освен гръдта си, но съжалих. Та този път ще действам превантивно.

Ей това представляват въпросните колектори.

Общи условия

Активация на акаунт