Какво значи "Стандарт на живот"?

• 11 935
  • 145
  •   1
Отговори
# 30
Това е някакъв остатък от социализма, хората да мислят, че само с месо се осъществява качественото нахранване.

Не е свързано с обществен строй, а с времето на нямане. Ако сте обърнали внимание на старите книги с рецепти, там винаги се набляга на това, че ястието е питателно - голям плюс в години на недоимък. Сега всичко е леснодостъпно, ако имаш достатъчно средства, и месото на масата вече не е белег за богатство, за разлика от разни екзотични храни и подправки. Сега вече всички готвим с балсамов оцет, настъргваме индийско орехче, салата е от рукола и пр.
Но качествената храна така или иначе си остава скъпа - вратната пържола е евтина, само ако във врата на прасето са били антибиотици, евтиното пиле е обработвано с химикали, за да му падне перушината, а костите му се чупят като солети, евтината сьомга е токсична от оцветителите и пр.

# 31
  • Пловдив
А според мен в случая става въпрос за най-обикновена родителска ревност, че синът ти се възхищава от новото си (разширено) семейство, вместо да страда от раздялата си с вашето   Confused 

Би трябвало да се радваш, че той се чувства добре, а не да се опитваш да ги "надцакваш" по някакви други параграфи... Каквито и да са тези хора, оттук насетне ви предстои да общувате (пряко или косвено) и от подобни сравнения никой няма полза. Какво значение има кой какъв "стандарт" има, колко пъти яде месо, и т.н. Приемате ги такива, каквито са, както и те би трябвало да ви приемат, и така - живи, здрави и в добри отношения се радвате на бъдещите си общи внуци и правнуци  Peace

Не е ревност, а по-скоро неразбиране от моя страна на това негово изказване. Ни бих искала да промени ценностите в живота си, които е възприел в семейството си досега. Това ще е важно и за възпитанието на децате му.
Нямам и желание да променям начина на живот и вижданията на сватовете, нека си живеят така какго искат, нито пък тези които се изграждат в новото семейство, но ще ми бъде болно да пренебрегват душите си, и те храна искат ама друга...

# 32
Не е ревност, а по-скоро неразбиране от моя страна на това негово изказване. Ни бих искала да промени ценностите в живота си, които е възприел в семейството си досега. Това ще е важно и за възпитанието на децате му.

Ти не би искала, но той може да иска
Може да е решил да възпитава децата си по друг начин

# 33
Ти си направила, каквото си могла с възпитанието на сина си - до тук  Peace Оттук  насетне, той може да променя възгледите и навиците си, колкото си иска. Пък и не мисля, че това, че яде месо по три пъти седмично, автоматично означава, че ще изпадне в някаква тежка бездуховност  Laughing
Извинявай, ама наистина имам чувството за някакво много странно противопоставяне - ех, ние колко сме духовно извисени, пък онези колко са зле и само за храна мислят... Никак ли не е възможно човек хем да яде месо, хем да се грижи И за душата си  newsm78

Продължавам да твърдя, че става въпрос за родителска ревност  Sunglasses

# 34
  • град-държава
И аз се хвърлих в чуденката с какво добрата и качествена храна ( визирам общо ), изключва духовната грижа... newsm78

# 35
  • Пловдив
И аз се хвърлих в чуденката с какво добрата и качествена храна ( визирам общо ), изключва духовната грижа... newsm78
А и аз се хвърлих в чуденка, нима не знам какво значи жизнен стандарт и какво го определя!
Е, не сме чак толкова духовно извисени! Но мисля , че живота на човека не протича на отсечки -работа, бит , семейство, сън, храна и пак обратно...

# 36
  • София
Брей, брей, благодаря на сина на авторката, че ме светна, че стандартът ми на живот е висок  Mr. Green Аз ям само месо и зеленчуци от 2-3 месеца. Значи съм мнооо хай левъл  Joy

# 37
Eх мъже .....всичко им минава през стомаха  ooooh!.И моя не сяда без месо ,а не виждам да тънем в разкош.Нито сме кой знае колко извисени в духовно отношение.Просто остава гладен ,ако няма месо в чист вид /печено или варено/ в чинията му.Възможно е да е така защото е много висок и едър,а такова тяло си има определена потребност от белтъчини .
Може би нещата идват от там,че един гладен мъж не е в състояние да мисли са нищо друго.Докато голяма част от нас жените сме свикнали да се лишаваме  от храна са да сме слаби и не отдаваме такова значение на ''месото в чинията''.
Естествено това няма нищо общо със стандарта но хората имат различна култура,образователен статус,ценности.
Според мен ,понеже темата няма нищо общо със заглавието си...Просто момчето не се е до уточнило .Вероятно е искало да се похвали че е доволен от храната,пък взел че засегнал майка си. Hug

# 38
  • София
Но мисля , че живота на човека не протича на отсечки -работа, бит , семейство, сън, храна и пак обратно...
А как протича?

# 39
Брей, брей, благодаря на сина на авторката, че ме светна, че стандартът ми на живот е висок  Mr. Green Аз ям само месо и зеленчуци от 2-3 месеца. Значи съм мнооо хай левъл  Joy

При нас тогава всички сме на различно ниво: аз ям само месо, плодове и зеленчуци - много съм high; мъжът ми е почти вегетарианец - прехранва се с постни храни, супи и подобни - той значи мизерства; децата хапват всичко - т.е. те са средната класа.
А аз си мислех, че няма как в едно семейство хората да са с различен стандарт на живот. Wink
Храната е част от хранителните навици, вкуса и хранителната култура на човек и е строго индивидуална като "стил" (естествено, ако не говорим за това да нямаш избор с какво да се храниш).
Аз лично определям стандарта на живот по други показатели, особено добрия стандарт.

# 40
Нямам и желание да променям начина на живот и вижданията на сватовете, нека си живеят така какго искат, нито пък тези които се изграждат в новото семейство, но ще ми бъде болно да пренебрегват душите си, и те храна искат ама друга...
Ако си му дала нужното като храна за душата,няма нужда да се притесняваш...
Аз също съм такова ...противоречие.   Mr. Green
Предполагам,доста потребителки тук ще потвърдят,че съм вманиачена на тема кулинария и разнообразна храна.И не мога да изгълтам ,както писа някой по-напред,един кренвирш от рога и копита набързо,за да имам време за духовна храна...
Но...в същото време ,домашната ми библиотека е с над 1000 книги,вечер не заспивам без книга, театъра е любимо развлечение за мен,докато живеех в Сф,не пропусках представление на Музикалния театър,/жалко,че в Пв няма.../.
Това всичкото ти го пиша за твое успокоение...   Grinning   ако сина ти има основата за душата, няма да я забрави заради мръвката!

# 41
Добрата храна, както тук я схващат някои, е такъв кич, че не си заслужава писането дори. А авторката най вероятно в яда или огорчението си просто е извадила думите от контекста.
Или просто синът й харесва ценностите и начина на живот на новото си семейство повече.

# 42
Точно ценностите ни са важни. Аз работя на две места, съпругът ми също работи и не мога да кажа, че ни липсват пари. Предпочитаме обаче да ги харчим не основно за храна.Ако щете за по-добри битови условия.Даже успяваме да спестяваме, но не става да се изсилим в храненето Crossing Arms

Явно обаче синът ти е бил гладен заради вашите ценности. Wink

Успехът по пирамидата на Маслов започва със задоволяване на основни потребности което е в основата, а вие държите детето си гладно и се възмущавате че ви засягат на тема "стандарт на живот".

# 43
Стандартът на живот според мен се измерва с материалното т.е. пари и удобства, а качеството- с абстрактни понятия като време, забавления итн. Хората, които са гладували, са издигнали храната в култ. Това е свързано със съвсем друго... Не знам дали да се задълбочаваме  Laughing

# 44
Хората, които са гладували, са издигнали храната в култ.
Не искам да започвам спор,но това не е съвсем така.
Аз например ,никога не съм била лишавана и не съм се лишавала ,специално от храна.Добра храна.
За мен е хоби,удоволствие,така както някой обича да спортува,друг-да ходи на риба,или да играе шах...

Общи условия

Активация на акаунт