За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 29

  • 39 577
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 93
guisi, виж какво друго намерих:

кекс "МОЛИВКО"

Продукти:
6 яйца;
2 ч.ч захар;
2 ч.ч брашно;
6 с.л олио;
6 с.л лимонада или оранжада.

За шоколадовия сироп-125 гр краве масло,1 ч.ч захар,1 ч.ч вода,2-3 с.л какао,пудра захар за поръсване.
1 молив  Very Happy

Яйцата и захарта се разбиват много добре докато сместа се удвои 2-3 пътии захарта напълно се стопи.След това се прибавят постепенно оранжадата, олиото и брашното без да се спира миксера но на най- ниската степен.Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс/Моята е тефлонова с дупка/ и се пече в предварително загрята фурна.След като се опече се прехвърля в поднос и с помощта на молив се правят дупки в кекса, които започват отгоре и стигат до долу.В тях ,след като кекса поизстине малко, се налива сиропа, който се приготвя така:
В малка тенджерка  на по слаб огън се слагат маслото, водата ,захарта и какаото и се бърка ,докато стане еднородна и малко по гъстичка сместа.С лъжица се налива във всяка дупка.
Сладкишът се поръсва с пудра захар.

# 406
  • Мнения: 782
здравейте !
не мога да се естя къде по-рано гледах тема за съдовете за готвене - кои са безопасни , кои отделят токсини и т.н.
все си мисля ,че беше в този форум.
моля някой ако се знае , да помогне !

впрочем основно за тези прословути модни силиконови форми се чудя...... някак противоестествено ми се струва да се готви в тях newsm78! особено пък китайските - евтинджос , дето са по 3-5лв. парчето .

Ето тази е последната тема по твоя въпрос ..... http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=492830.0
Има още инфо в темата за оловото, както и в здр. хранене и в хармоничната съм чела, но е мноооооооооого ровене  Laughing за съжаление не съм запазила линкове.

# 407
  • Мнения: 2 894
Много се радвам, че махнаха рекламата за олиото. Много дразнеше Whistling

# 408
  • Мнения: 209
Бихте ли ми казали колко време мога да съхранявам готварската сметана в хладилник? Мога ли да я замразя? Благодаря   bouquet

# 409
  • Мнения: 661
 Shada ,много благодаря Heart Eyes!

# 410
  • Мнения: 984
Здравейте! Имам питане за една рецепта, която беше доста разпространена във форума през лятото. Рецептата е за пълнени тиквички с кайма, без ориз с  настърган кашкавал и домати на колелца върху тях. Знам, че беше в някоя от темите на Любими рецепти, но не мога да я открия.

# 411
  • 1st floor
  • Мнения: 9 779
аз пък искам да попитам, ако няма от къде да си намеря домашна закваска за кисело мляко и успея да си заквася с Герма /в момента го правя  Grinning/ , новото мляко минава ли в графа домашна закваска или съдържанието на бактериите винаги ще си остане различно... newsm78

# 412
  • Мнения: 1 777
аз пък искам да попитам, ако няма от къде да си намеря домашна закваска за кисело мляко и успея да си заквася с Герма /в момента го правя  Grinning/ , новото мляко минава ли в графа домашна закваска или съдържанието на бактериите винаги ще си остане различно... newsm78
Да можеш да използваш новото мляко за закваска.

# 413
  • 1st floor
  • Мнения: 9 779
аз пък искам да попитам, ако няма от къде да си намеря домашна закваска за кисело мляко и успея да си заквася с Герма /в момента го правя  Grinning/ , новото мляко минава ли в графа домашна закваска или съдържанието на бактериите винаги ще си остане различно... newsm78
Да можеш да използваш новото мляко за закваска.
а ще бъде ли със същите полезни бактерии , както млякото правено със домашна закваска или винаги ще си остане "второ качество"?

# 414
  • Мнения: 1 777
Незнам какво точно имаш впредвид "второ качество" и полезни бактерии ,но млякото си става супер и на вкус и на вид. Simple Smile

# 415
  • 1st floor
  • Мнения: 9 779
Явно не съм обяснила добре...Питам дали ако заквася с купено от супера мляко, и използвам следващото мляко за закваска, дали тази закваска , ще е хубава колкото домашната закваска на бабите  на село или винаги ще си остане и ще се предава в следващото мляко нещо изкуствено или не дотам качествено и само ще си мисля , че давам хубаво кисело мляко на децата си...И другото нещо , което искам да попитам - прочетох някъде, че е хубаво от време на време да се подсилва закваската с нова - това така ли е?

# 416
  • Мнения: 104
Когато майка ми квасеше кисело мляко вкъщи, винаги го правеше с домашна закваска. Вкусът никога не е същият, когато закваската е от купешко мляко. Но не съм капацитет - карам по спомени. Не знам каква е раликата в полезните бактерии.

Аз ще се включа с едно малоумно питане. Досега винаги със заквасена сметана съм работила, а днес ми донесоха течна сладкарска. Няма указания на опаковката, така че питам, срам не срам, само с миксер я бъркам, докато стане на гъст крем ли?  oops

# 417
  • Мнения: 5 001
аз пък искам да попитам, ако няма от къде да си намеря домашна закваска за кисело мляко и успея да си заквася с Герма /в момента го правя  Grinning/ , новото мляко минава ли в графа домашна закваска или съдържанието на бактериите винаги ще си остане различно... newsm78
С ГЕРМА можеш да заквасиш.....Подквасвала съм.Но може да стане малко...как да кажа.....лигаво,като за първи път.После се оправя(ако заквасваш втори,трети път)....
ПО-евтините млека подквасват по-добре....

п.п. Между другото,колкото и да е странно,най-много ми е харесвало на вкус и консистенция мляко като подквасвам е с заквасена сметана Данон....Знам,че звучи странно,но е факт!

# 418
  • Мнения: 1 777
TheNMaster аз също съм заквасвала със заквасена сметана.Една индийка ми беше казала че ,ако се закваси със сметана млякото ставало по хубаво.Пробвах ,ама разлика много не открих със другото мляко което е заквасено с кисело мляко.

# 419
  • 1st floor
  • Мнения: 9 779
Благодаря Ви за отговорите - след малко ще развия домашното си кисело мляко и ще го мушна в хладилника - дано да стане...Заквасвала съм преди години , когато децата бяха бебета, та до към третата им година ...по спомени го карах сега, само млякото смених - преди заквасвах с Елена...Надявам се , че децата ще го харесат и да почна пак да им квася...

ПП: Изглежда супер - станало е гъсто, отгоре има лек жълт каймак , плува малко суроватка, но мисля , че е нормално...

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 22:25 от НеПоКоРнА

Общи условия

Активация на акаунт