Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 798
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 120
"4. драстично намаляне на субсидиите за дребни земевладелци, т.е. опериращи на малки площи."

Това аз ли съм го пуснала?! Писах за намаляне на ЕС ниво на субсидиите за интензивно земеделие (това не е само ГМО, но и всичко включващо много торене с изкуствени торове), за сметка увеличаване на субсидиите за био - био-динамично земеделие.

# 121
няколко мита, разпространявани от антиГМО активистите:

- гм растения са стерилни - не, не са.
- гм растения причиняват мутации в консуматорите - не, не причиняват.
- гм растения не са разрешени в ЕС - напротив, Novel Food Regulation (EC) No 258/97 : може да се види кои точно са разрешени
- гм растения са гадни на вкус, вижте доматите - тези домати на пазара не са гм, просто са такъв гаден сорт, създаден чрез селекция, а не генна модификация. ГМ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ПАЗАРА НЯМА (пак можете да видите в същата регулация кои са разрешени и как точно са модифицирани)
- пчелите ще разнесат полена на мон810 царевицата върху биоцаревицата - не. царевицата изобщо не се опрашва от пчели
-мон810 царевицата изисква пръскане с пестицид продаван от същата компания - не. тази царевица е модифицирана да е токсична за вредители. не изисква никакво пръскане за отглеждането си
-щом насекомите не я ядат и ние не трябва - тя е токсична само за вредителите, не за хората
-няма тестове които доказват безопасността на гмо - напротив, има много, те обаче са публикувани в научни журнали, а няма да ги видите в конспиративни филмчета тип зайтгайст или по жълтите вестнииц, от където черпите информация
-днк от храната взаимодейства с нашето днк - НЕ НЕ НЕ! научете си биологията
-гм ще погубят дивите видове - не, няма. те се кръстостват с диви видове толкова, колкото и останалите културни растения.
-ако една прашинка полен попадне върху конвенционално растение, биопроизводителят трябва да си изхвърли продукцията - не. дори гм полен да стигне до нива с немодифицирани растения, на растояние от повече от 10-15 метра количеството на замърсяването ще е такова, далеч под възможните за детектиране стойности (0.005% за pcr)
-когато веднъж засадиш гм растение почвата е непригодна за гледане на друго -няма такова нещо
-когато засадиш веднъж, си длъжен постоянно да купуваш семена от производителя -глупости, всяка година можеш да си купуваш от който пожелаеш семена

изобщо трябва да ви кажа, че като биолог от началото на тая обществена дискусия се наслушах на глупости.

и аз да съм биопроизводител, и аз ще съм против гмо, понеже те ми правят огромна конкуренция, просто са много по-евтини. но останалите хора защо се водят по акъла на органичните производителни просто освен от глупост не мога да разбера от какво.
половината съставки в храните са доказано канцерогенни и си траете, а за гмр - край, ще ни пораснат опашки

# 122
Защо една Турция да е по-напред от ЕС?
Сигурна съм, че пътят е ЗАБРАНА на вноса на ГМО-фураж в ЕС. И трябва да започне оттук. Както забраниха ГМО-хормона в ЕС, така ще стане и с фуражите. Ето, сега е моментът да искаме такава селскостопанска политика от ЕС, че да се осигури производство на чист фураж на местно ниво, за да не се налага да се внася. Така че това е осъществимо.

Ето как Индия се бори сега срещу разрешаването на ГМО-храни. Грийнпийс праща на милиони хора мейл, който те да пуснат на министъра им, в който протестират срещу законопроекта.
Така министърът бива залят с писма.
Dear .......,

The proposed Biotechnology Regulatory Authority of India (BRAI) bill is an attempt to ease the entry of genetically modified food into India and appease foreign biotech corporations.

Chavan is serving foreign corporations, not the people of India. To draw attention to Chavan's intentions, Greenpeace volunteers are demanding a citizen's arrest of the minister as we write.

Can you make sure Minister Chavan hears from us all? Click here to send an email:

http://greenpeace.in/safefood/chavan-email/

Earlier, Chavan wrote a letter to the former health minister copied word for word from reports funded by biotechnology companies. Now he has been pushing for the BRAI bill, which will approve GM foods to enter India without any checks, trampling the rights of elected representatives and forcing GM foods on all of us.

In a recent consumer poll 89% of the people said that they held the right to reject GM foods.

We stopped Bt Brinjal and saved our food from permanent damage. But if BRAI is on, safe food is off.

Email Minister Chavan now to protect our food from genetic contamination:

http://greenpeace.in/safefood/chavan-email/

Thanks a billion!

Greenpeace India

# 123
Направо ми идва да се заровя в земята от срам.СРАМУВАМ СЕ ОТ ВАС!!!

# 124
Да, Грейс. В Регламент 1829 има много текстове, в които се признава, че ГМО- храните и ГМО-фуражите могат да имат вредно въздействие върху околната среда. Следователно ние имаме право да защитим Натура и 30-км ивица. Защото одобрението, което са получили на ниво ЕС, не се отнася за защитените зони. А изобщо. Защитените зони са с друг статут. Там защитата на биоразнообразието трябва да е по-засилена.

Боя се, че няма да имаме избор - никой няма да пише, че продуктът му е произведен от животно, хранено с ГМО-фураж. Никой не би купувал такъв продукт. Това ще е равно на фалит.
Ако трябва, ще си издейства фалшив документ, но няма да го пише. Защото няма начин при изследване да бъде хванат в нарушение. Различно е положението с храните, при които е възможно изследване и доказване, че съдържат ГМО.

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 20:15 от екоЛили

# 125
Въпрос към еколили.Ти учила ли си генетика или генно инженерство?

# 126
Запис!

# 127
запис за какво?

# 128
няколко мита, разпространявани от антиГМО активистите:

- гм растения са стерилни - не, не са.
- гм растения причиняват мутации в консуматорите - не, не причиняват.
- гм растения не са разрешени в ЕС - напротив, Novel Food Regulation (EC) No 258/97 : може да се види кои точно са разрешени
- гм растения са гадни на вкус, вижте доматите - тези домати на пазара не са гм, просто са такъв гаден сорт, създаден чрез селекция, а не генна модификация. ГМ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ПАЗАРА НЯМА (пак можете да видите в същата регулация кои са разрешени и как точно са модифицирани)
- пчелите ще разнесат полена на мон810 царевицата върху биоцаревицата - не. царевицата изобщо не се опрашва от пчели
-мон810 царевицата изисква пръскане с пестицид продаван от същата компания - не. тази царевица е модифицирана да е токсична за вредители. не изисква никакво пръскане за отглеждането си
-щом насекомите не я ядат и ние не трябва - тя е токсична само за вредителите, не за хората
-няма тестове които доказват безопасността на гмо - напротив, има много, те обаче са публикувани в научни журнали, а няма да ги видите в конспиративни филмчета тип зайтгайст или по жълтите вестнииц, от където черпите информация
-днк от храната взаимодейства с нашето днк - НЕ НЕ НЕ! научете си биологията
-гм ще погубят дивите видове - не, няма. те се кръстостват с диви видове толкова, колкото и останалите културни растения.
-ако една прашинка полен попадне върху конвенционално растение, биопроизводителят трябва да си изхвърли продукцията - не. дори гм полен да стигне до нива с немодифицирани растения, на растояние от повече от 10-15 метра количеството на замърсяването ще е такова, далеч под възможните за детектиране стойности (0.005% за pcr)
-когато веднъж засадиш гм растение почвата е непригодна за гледане на друго -няма такова нещо
-когато засадиш веднъж, си длъжен постоянно да купуваш семена от производителя -глупости, всяка година можеш да си купуваш от който пожелаеш семена

изобщо трябва да ви кажа, че като биолог от началото на тая обществена дискусия се наслушах на глупости.

и аз да съм биопроизводител, и аз ще съм против гмо, понеже те ми правят огромна конкуренция, просто са много по-евтини. но останалите хора защо се водят по акъла на органичните производителни просто освен от глупост не мога да разбера от какво.
половината съставки в храните са доказано канцерогенни и си траете, а за гмр - край, ще ни пораснат опашки

Не, че съм съгласна с останалите ти твърдения, а с някои от тях не ми е ясно кого опровергаваш при положение, че никой не ги твърди, но хайде да ми покажеш научен метод с който се доказва безвредността? Това да не е химикал , който да се проверява с лахмус? Къде са правени дългогодишни проучвания на хора хранени с ГМО и КОНТРОЛНА ГРУПА на същото място, която никога да не е хранена, за сравнение? Иначе с какво доказа безвредност, а липса на ДНК влияние върху човека?
И още нещо - приеми, че не става въпрос само за ГМО - ИСКАМЕ СИ ТРАДИЦИОННИТЕ БЪЛГАРСКИ СОРТОВЕ ОТ ВСИЧКО, дори и всички държави по света, които нямат климат, почва и традиции в земеделието, а населението им мре от глад,  да започнат да ги отглеждат, ние пак не ги искаме, защото просто нашите са ни вкусни!
 За икономическа целесъобразност и доказателства, че са по-евтини даже няма да започвам спор - тоя номер с ниската лихва пъвите две години, а после ти махат главата, даже и банките разбраха, че не е много ефикасен  Thinking

# 129
"Здравейте всички !

Това писмо е извън актуалната тема за закона за храните. Накратко ви запознавам с проблем на биоземеделците. Всъщност, той касае всички кандидатствали по мярка 214 на Програмата за развитие на селските райони през 2009 г. - за биоземеделие, земи с висока природна стойност, редки и местни породи, биоживотновъдство, биопчеларство...
През декември 2009 г. учредихме Българска асоциация биопродукти, защото масово биоземеделците имаха проблеми още от 2008 г. Ще повторя това, което каза Калина Илиева на една среща - през 2008 г. бенефициентите са кандидатствали за субсидии в размер на 150 млн.лв. Одобрени са за 10 млн. лв., а са платени 4.8 млн.лв. А до края на 2013 г. е предвидено да усвоим от ЕС над 400 (мисля, че беше 423) млн. евро.
Веднага след учредяването на БАБ, управителния съвет проведохме първата среща с МЗХ и същия ден с ДФЗ. И от тогава до момента сме имали още ред такива. На всяка среща ни се обещава какво ще направи ДФЗ за мярка 214 и в какъв срок (винаги сроковете са определяни не от нас). Поети са над 15 ангажимента. Доколкото на мен ми е известно до момента са изпълнени 2 или 3 (по-подробна информация може да даде Веселина, защото тя е изписала всичко и отмята какво се изпълнява) и нито един срок !
Най-важните неслучили се:
1.Нямаме писма, с които да бъдат уведомени наказаните за къде са сгрешили при подаване на заявленията си за агроекологични плащания (АЕП) още за 2008 г. Поради това, същата грешка повтарят през 2009 г. и е на път да се случи и през 2010 г.
2.Нямаме такива писма и за 2010 г. (кампанията за подаване на заявления тече и срока изтича на 15 май).
3.До момента агроекологични плащания за 2009 г. са получили само пчелари. Последният поет срок (за който на последната среща с ДФЗ никой от нас не беше чул, но сме принудени да приемем) е 30 април.

Бяхме много толерантни и търпеливи. В резултат останахме последни неполучили субсидиите си (повечето земеделци получиха субсидиите за единно плащане на площ (СЕПП) през декември, по-малка част в началото 2010 г.,което не се случи с нас - аз получих СЕПП на 7 април). Има колеги, които все още не са получили и стотинка. А земеделие, и особено биоземеделие, днес без субсидии не може да се прави. Някои хора са на път да загубят ипотекирани и заложени имоти и техника, други да пропуснат стопанската година, което означава голяма загуба, защото работиш
 или не, плащаш аренда и наем за земята.

Питам:
Ако излезем на протест, което е много назряло, ще ни подкрепи ли някой от вас и кой (кои) ?

Милен"

# 130
Направо ми идва да се заровя в земята от срам.СРАМУВАМ СЕ ОТ ВАС!!!

Мисля че е време да го направиш това,и да ни отървеш от присъствието си!!! Simple Smile

# 131
"Здравейте всички !

Това писмо е извън актуалната тема за закона за храните. Накратко ви запознавам с проблем на биоземеделците. Всъщност, той касае всички кандидатствали по мярка 214 на Програмата за развитие на селските райони през 2009 г. - за биоземеделие, земи с висока природна стойност, редки и местни породи, биоживотновъдство, биопчеларство...
През декември 2009 г. учредихме Българска асоциация биопродукти, защото масово биоземеделците имаха проблеми още от 2008 г. Ще повторя това, което каза Калина Илиева на една среща - през 2008 г. бенефициентите са кандидатствали за субсидии в размер на 150 млн.лв. Одобрени са за 10 млн. лв., а са платени 4.8 млн.лв. А до края на 2013 г. е предвидено да усвоим от ЕС над 400 (мисля, че беше 423) млн. евро.
Веднага след учредяването на БАБ, управителния съвет проведохме първата среща с МЗХ и същия ден с ДФЗ. И от тогава до момента сме имали още ред такива. На всяка среща ни се обещава какво ще направи ДФЗ за мярка 214 и в какъв срок (винаги сроковете са определяни не от нас). Поети са над 15 ангажимента. Доколкото на мен ми е известно до момента са изпълнени 2 или 3 (по-подробна информация може да даде Веселина, защото тя е изписала всичко и отмята какво се изпълнява) и нито един срок !
Най-важните неслучили се:
1.Нямаме писма, с които да бъдат уведомени наказаните за къде са сгрешили при подаване на заявленията си за агроекологични плащания (АЕП) още за 2008 г. Поради това, същата грешка повтарят през 2009 г. и е на път да се случи и през 2010 г.
2.Нямаме такива писма и за 2010 г. (кампанията за подаване на заявления тече и срока изтича на 15 май).
3.До момента агроекологични плащания за 2009 г. са получили само пчелари. Последният поет срок (за който на последната среща с ДФЗ никой от нас не беше чул, но сме принудени да приемем) е 30 април.

Бяхме много толерантни и търпеливи. В резултат останахме последни неполучили субсидиите си (повечето земеделци получиха субсидиите за единно плащане на площ (СЕПП) през декември, по-малка част в началото 2010 г.,което не се случи с нас - аз получих СЕПП на 7 април). Има колеги, които все още не са получили и стотинка. А земеделие, и особено биоземеделие, днес без субсидии не може да се прави. Някои хора са на път да загубят ипотекирани и заложени имоти и техника, други да пропуснат стопанската година, което означава голяма загуба, защото работиш
 или не, плащаш аренда и наем за земята.

Питам:
Ако излезем на протест, което е много назряло, ще ни подкрепи ли някой от вас и кой (кои) ?

Милен"

Аз подкрепям!

# 132
Искам да потвърдя, че ми допада предложението на die_Hexe големите магазини да предлагат животинска продукция от животни, които не са хранени с ГМО фураж. Как точно ще става е друг въпрос. Може би в началото ще внасят. Още - етикетирането на тази продукция: българските производители доброволно да слагат такъв етикет, като подписват декларация, че са съгласни по всяко време фермата им да бъде проверявана за фуража. Тук процедурите може да се помислят. Едва след тези минимални стъпки за създаване на пазар и избор можем да говорим за пазарен принцип.

# 133
Друг въпрос, принципен: Каквo правим ние всъщност - подкрепяме вече направените от депутати предложения по закона на Първо четене ИЛИ oсвен, че подкрепяме тези, с които сме съгласни, искаме и нови неща, които са по-твърди?
И дайте да уточним, ако искаме и по-твърди неща, кои са двете или трите неща, на които държим!

# 134
  • София
Подкрепям био земеделците!

Общи условия

Активация на акаунт