Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 634
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 45
Т.12 "да има ясно обособени щандове......" се прие въпреки съпротивата на обичайните заподозрени Simple Smile .

# 46
Добавете връщане на БДС,това е  много важно  за качеството на храната ни.....стига да не го извъртят до неузнаваемост

# 47
По отношение на точки 7, 8, 9 - много дълго се обсъждаха варианти и механизми. Аз накрая се обърках. Да изчакаме протокола. По принцип нашата точка 7 се прие добре.

# 48
Добавете връщане на БДС,това е  много важно  за качеството на храната ни.....стига да не го извъртят до неузнаваемост

Не знам дали може да се въведе като задължителен или само като пожелателен, ако някой производител иска да го спазва и това да е вид реклама.

# 49
Точка 13 - Разкриване на нови лаборатории за анализ на ГМО - говорили са някои хора точно за това с правителството. Отговорът - Няма пари! Не става в краткосроче план. Нямало пари даже за поддържане на оборудването и консумативите на вече акредитираните лаборатории.

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 09:31 от radha

# 50
За допълнителното искане за забрана на ГМО в детските храни и т.н., адвокатът каза, че ще помисли как може да се поиска законово издържано.

# 51
Освен за ГМО, накрая говорихме за забрана за използване на Бисфенол А в пластмасовите изделия, които имат допир с храна. А също и за етикетиране и ограничаване на хидрогенираните мазнини, особено изкуствените.

# 52
Освен ГМП:

Има ли някъде информация - как в различни страни в Европа се решени въпроси за гарантиране на безопасността и качеството на храните?
- а) безопасните и б) пределно допустимите нива (м.б. поотделно за бебета и малките деца, за подрастващите, за възрастни, за стари и болни хора ) на:
 --- пестициди,
 --- хормони,
 --- антибиотици,
 --- нитрати,
 --- микотоксини,
 --- странични химически агенти.
 --- 'микробиология',
 --- тежки метали,
 --- остатъчна радиоактивност,
 --- … ,
 --- …

- проследяване, държавен контрол, обществен контрол;

- санкции за нарушения и неспазване на срокове за реакция

Всичко това не от камбанарията на СветовнаТърговскаОрганизация, а от гледна точка на отделен човек.

? ? ?

# 53
Оказва се, Слънце, че на границата въобще не се проверява какво влиза, щом влиза от ЕС. Заради общия пазар. Така че не можеш да наложиш мито, нито нищо подобно. Това е и спънката за проследяемост - да има паспорт и т.н. Само спрямо трети страни би могло.
Това, че сме в ЕС, ни пречи много. Значи Турция може да забрани ГМО, а ние не можем.
Един господин от "Активни потребители" каза, че в Гърция всички глоби можело да се намалят наполовина, ако ги платиш в кратък срок. По този начин имало по-голяма събираемост на глобите и се спестявало обжалването. Защото с плащането нарушителят си признава. Обаче тук не е приложимо това спрямо ГМО-то, защото никой няма да иска да си признае и така да си загуби пазара. Всеки ще предпочете да обжалва и да подкупи съда.
Според Боби трябвало да имаме общо становище. И адвокатът си мислеше, че трябва да се съсредоточи върху "реалистичните" искания. Просто беше подведен, струва ми се. Иначе много съвестно си работи човекът.
Но това за Конвенцията, Хексе, наистина е така. Което е безумие. Интереса на един нарушител да се поставя над интереса на потребителите поне да знаят да не купуват неговата стока.
Сега РИОКОЗ обявявала резултата едва след 5 нарушения!!!
Въобще не говорихме да има представител на гражданите при изследването.
Това трябва да го обсъдим с адвоката как да се формулира.
Кой има връзка с адвоката?
За съжаление ОП май няма възможност много да се включи в този момент.

За Бисфенол-А се оказа, че се произвежда от същите химически компании и предизвиква безплодие при мъжете, защото образува молекула - изкуствен женски хормон. Има го в повечето пластмаси и найлони и подобни опаковки.

# 54
Аз мога да намеря връзка с адвоката от вчера,но до колкото знам Грейс му е възложила да ни защитава правата за ГМОто,въпросът е че май и тя няма воля да променя нещата...Бясна съм защо ние първи да си слагаме ограничители кое ще мине и кое не?!Трябва да натискаме за всичките ни искания,пък бъдещето ще покаже кое ще мине и кое не?!От самото начало знаех че ще имаме проблем с т.1,а именно да се забрани храненето на животни за храна с ГМО,но за мен това е най-същественната точка и аз ще се боря до последно за нея,защото млякото,яйцата и производните им са от същественно значение за израстването на децата ни,можем да им забраним да ядът шоколад,зрънчо,вафли,но мляко и яйца не можем...А ако точно тези основни продукти имат ГМО,или не са качественни най-малкото,то за какво въобще се борим?!За спорта ли?!Дефакто ние не нарушаваме регламента в цялост,и не пречим на свободното движение на стоки,което предполагам ще им е основният аргумент на тези от комисията,но ние забраняваме храненето само на един тип животни,другите не пречи да ги хранят с ГМО...за сега...Второ има такъв момент в който ако в дадена общост се притесняват как ще повлияе даден продукт,могат да се изискат още допълнителни тестове,и др.,а ние на хпрактика не можем да знаем как ще повлияе ГМО фурагът на нашите типично български породи,някои от които са много ценни,като Сиво искърско говедо и др...Всяка майка от този форум знае какво зачи да кърмиш,и каква храна трябва да се яде по това време,а да не ни пука че на по-късен етап с какво мляксо ще храним децата сди,или каква храна ядът кравите от които се дои това мляко...Това е безумие!!!

# 55
Роня, съгласна съм за храната за животните. Да трупаме аргументи и основавания на закони, също и аналогии, за да подкрепим възможно най-много това искане. Основното, което ни спъва в обосновката, според мен е, че ГМО официално не ги признават за вредни. А в животинските продукти, получени от животни, хранени с ГМО няма следи от модифицирани белтъци и затова няма изискване за етикетиране.

# 56
Във връзка с "разногласията" между нас, т. нар. "екстремисти", и другите - "реалистите" ( с които би трябвало все пак да сме от една страна на барикадата) по дадени въпроси: Важно е ние ,тук, да имаме абсолютно ясна, обоснована и убедена позиция по всяко едно нещо, което искаме. Имаме кратък период от време да убедим и другите ни партньори Peace, че сме прави. Това е по-добрият вариант. Ако не успеем, сме длъжни сами да издигнем останалите си несъгласувани искания и да ги поддържаме със същата стръв, както винаги сме правили, и както СЕ ДОКАЗА!!!! че е правилно! Отделно ще пиша по конкретните въпроси.

Междувременно призовавам ви всички: вземете самия закон, и пишете директно в него конкретен израз на всяко свое предложение. Иначе те са просто лозунги без полза. Трябва самите ние да оформим един Законопроект за изменение и допълнение, а ако не успеем да го прокараме на обещаната ни Кръгла маса, то все ще се намери, кой да го внесе по надлежния ред.
Ето ви линк към един сравнително ранен вариант на Закона с редакции, които пак са плод на няколко умове - написани в червено и с големи букви. Чувствайте се свободни да се развихрите.

http://www.speedyshare.com/files/22015240/_.doc

И възобновете "обработката на общественото мнение" в личен план. Така, както събудихме хората за ЗГМО. Въпреки до някъде възродената активност все още сме далече от състоянието, което постигнахме при ЗГМО, така че всеки нов съмишленик тук е силно необходим и желан. В наш собствен интерес е да ангажираме целия интеректуален потенциал, за който ни дава възможност този форум.

Слънце, няма как да се запише тотална забрана в закона в момента, защото това ачик-ачик противоречи на законодателството на ЕС. Невъзможно е да се  напише противозаконен закон. Дори и ако тези ограничаващи разпоредби от ЕС отпаднат след 1 седмица, пак няма как да се направи закон, който да ги нарушава преди отпадането им. Но може да искаме резолюция от правителството и парламента с текст, че в България гражданите не желаят да се хранят с нищо, което има или е имало досег с ГМО, и че ще България ще се бори с всички позволени институционални средства за промяна на законодателството в ЕС, така че то да отговори на нуждите и желанията на гражданите.

Що се отнася до забраната за оповестяване имената на нарушителите, това наистина е безумие, но можем да искаме НЕЗАБАВНО изтегляне от пазара на цялата продукция на "заподозрения" до изясняване на случая - както правят запор на сметки.

# 57
Роня, виж, не става въпрос тук за воля или каквото и да било. Аз имам позиция просто. Дай да дефинираме какво имаме срещу себе си, за да знаем къде да се хвърлят усилията. След като ГМО са "доказани" на този етап за безвредни, механизмът за борба с тях е друг. Не законът, а пазарът да определи дали да ги купува или не. А пазарът ще каже "не", ако има добра анти-ГМО кампания.

Проблемът в България не е толкова в закона, колкото в контрола, ниския стандарт на живот и ниската активност на потребителите. Дори в закона всичко да е разрешено, ако утре 70-80%  от потребителите не искат да купуват ГМХ, производителите ще намалят предлагането, ще се появят други с "без ГМО" етикети (факт вече) и т.н. А как се осъществява това - с възможност за избор.  Ето там трябва да са усилията ни - контрол, етикети и кампания.

Като забраниш храненето на животни с ГМО фураж смяташ ли, че ефективно в България никой няма да храни животни с такъв фураж? Искам на това да ми отговориш. Защото ако целта е да се прави закон, който няма да се изпълнява и не може да се контролира - добре. Нека се развращават и деморализират още повече всички и всички да знаят, включително самата държава, че законите не се спазват и да си затварят очите за санкции и т.н.

Цитат
Всяка майка от този форум знае какво зачи да кърмиш,и каква храна трябва да се яде по това време,а да не ни пука че на по-късен етап с какво мляксо ще храним децата сди,или каква храна ядът кравите от които се дои това мляко...Това е безумие!!!

Искаш да кажеш, че ако не се хранят с ГМО фуражи, телетата, агнетата, прасетата и т.н. няма да ги угояват пак с всякакви гадости? Или може би да искаме всички бозайници изобщо да не ги хранят с фураж, а да бъдат кърмени от майките си и да пасат само зелена трева и сено? Ето, сега вече ще имаш избор - с поправката в ЗХ, отиваш на село и съвсем законно си купуваш мляко директно от такава крава. Искам да кажа от стопанина й. Тъкмо ще стимулираш дребния производител.

# 58
Запис !

Връщам се да чета .

# 59
Мама петя, то и сега е така - установи ли се количество над прага, цялата партида се изтегля от пазара. Защото дори да е непредумишлено замърсяване и производителят да няма вина (т.е. някой да го е излъгал с фалшив документ, че му доставя не-ГМО соя примерно), стоката така или иначе си съдържа ГМО-то, но не е етикирана, не отговаря на изискванията на закона и не й е мястото по щандовете.

Нека разсъждаваме. Аз съм добросъвестен производител на салам. Не искам ГМО соя. Проверявам си доставчиците и т.н. Обаче, купувам шрот, който се оказва замърсен над нормата, въпреки, че доставчика ми на документ гарантира, че няма ГМО. Пускам си салама, РИОКОЗ ме изследва и ме пляска веднага на сайта и аз ставам долен лъжец, измамник и ми почерня името и бизнеса. После трябва да хвърля сума пари, за да си изчистя името, ама нали.. върви доказвай, че нямаш сестра.

Ето затова е създадена въпросната Орхуска конвенция. Защото винаги има 2 страни на медала. И затова не е толкова просто и еднозначно и трябва да се намери онзи работещ вариант, който да защитава правата и на двете страни.

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 11:09 от I see you

Общи условия

Активация на акаунт