Примерна схема за захранване- 25

• 26 102
  • 764
  •   1
Отговори
# 735
eta, моето морковът го запичаше (до вчера, захранен е на 5 м. и 5 дни - тиква, морков, картоф, пащърнак, дадох и броколи 2 дни, но това беше грешка тогава). Вчера обаче дадох моркови (не бях давала от 1-2 седмици) и нямаше запек (а преди - моментално щом усети морков, дори съвсем малко да съм му дала - коремчето се запичаше). Та преди, като имаше, правех кръгообразни масажи на коремчето в посока часовниковата стрелка и имаше резултат. Не знам дали правилно съм ги правила (с долната част на дланта, където почва китката, леко натисках обаче, като все едно малко усукване), но резултатът беше почти моментален. От пащърнака не се е запичал, пробвай го. Аз сега ще давам тиквички. А спанак и аз не ти препоръчвам толкова рано.

# 736
Явно се подведох по пюретата на Хип със спанак и сметана(!) за 4м.
Ами като изчерпам вариациите тиква-тиквички-пащърнак, може да му сложа мъничко зеления (домашна) с картоф. Това ще стане вероятно вече като е навършил 7м.
Иначе имам млади био-морковчета от градината на свекърва ми и много ме е яд, че не мога да му ги дам.

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 10:42 от eta

# 737
Ета, въведи и някой и друг плод, като например круша и синя слива, които действат разхлабващо, ябълка, която регулира. Давай и морков и съчетавай в деня, в който пюрето съдържа морков, кашата с плод.

Моите деца никога не са се запичали от морков. Все пак в едно пюре от 200 гр. морковите са не повече от 1/4 до 1/3.
Малката се запича от пащърнак. Така че, всяко дете малко индивидуално приема различните храни.

# 738
незнаех за спанака, че се въвежда по късно ooooh! 2 дни хапва спанак с картофи на Сънвал едно пюренце му го разделих на две, нямал е реакции.

# 739
Здравейте! Имам следния въпрос. Започнах да правя на малката месните пюрета с купешко месо (засега само пилешко и телешко) , което варя, замразявам и размразявам от форми за лед. Имам едни форми за лед, които са стандартни, и едни, които купих от Джъмбо - доста големи (за съжаление не знам по колко мл са). Струва ми се, че като сложа 2 кубчета от големите става доста месно. Да знаете от колко грама се нуждае детето до 1г + стандартните кубчета по колко са? Вие по колко слагате?  newsm78

# 740
незнаех за спанака, че се въвежда по късно ooooh! 2 дни хапва спанак с картофи на Сънвал едно пюренце му го разделих на две, нямал е реакции.

Спанка не е толкова силен алерген колкото е тежък и трудно смилаем за малки и крехки стомахчета, освен това, ако не се лъжа и много целулозен- което може и едно и също да е

Спанак
- може след 8 м.
- най-добре 10 м.
- алерген (в тази категория са другите зелени листни зеленчуци – лапад, коприва и пр.)
- високоцелулозен (термично обработеният спанак има 3-4 пъти повече фибри от пресния)
- добър витаминен и минерален състав в детското хранене (витамин А, калций, желязо и др.)
- нитрати (един от най-нитратните зеленчуци)
- съдържа добро количество желязо (въпреки историята за сгрешената запетая е добър източник на желязо, но то е слабоусвояемо заради целулозата и оксаловата киселина)

Спанакът е трудносмилаем и се препоръчва на по-късен етап, около 10 м. в общия случай или 12 м. при дечица с чувствителен стомах. Може и малко по-рано от пюре, тъй като в този случай е доста малко количество (не е толкова тежък за стомахчето) и от бебешки храна (заради нитратите).

Може спанак след цвеклото, детенцето е на почти 10 м.

# 741
Бърборанка, заповядай  Simple Smile Ей като видя , че някой пита ... все не мога да се стърпя  Peace

Количество месо по месеци
Зависи от педиатричната школа.
Зависи кога се въвежда месо (на 6 или 8 м.)
Зависи дали се предлага всеки ден.

Формула за количество месо
- започва се с 10 или 15 г
- всеки месец се увеличава с 5 или 10 г
- на 1 год. се достига количество между 30 и 80 г

Количество месо на 1 год.
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. - най-често срещаната препоръка в различните схеми:
- българските: около 50-60 г
- руските: 70-80 г
- френските: 30 г
- испаноезични: 40-50 г или повече
- американските, канадските: 50-80 г
  и т.н.

Месото се предлага всеки ден. Количествата в различните схеми на захранване по принцип се препоръчват на базата на всекидневен прием на месо, не редуване през ден със зеленчуково пюре.

В месните пюрета месото е както съвсем точно дозирано, така и недостатъчно – зависи от стандарта, спрямо който се сравнява.

грамажи на месо:
2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 г месо
2 с.л.месо=25 г месо
3 с.л. месо=40 г месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 г месо
1/8 чаша=30 г
1/4 чаша=60 г

30 г е приблизително колкото кибритена кутийка

# 742
eta , някой деца се запичат при захранването. Може и вие да сте от тях. Видях, че вече си въвела няколко зеленчука.  Май е време за плодове  -  круша, ябълка, синя слива. Хубаво е и ти да ядеш разхлабващи храни, вероятността да минат през кърмата е твърде голяма  Wink

пп ... чак сега видях, че всъщност мислиш да въвеждаш зеленчуци и че дечко е само на 6 месеца  Simple Smile Ориз и картоф ли си въвела до момента?

# 743
Каша ориз и картоф бях въвела, когато се получи запека. Последните три дена сутрин му давах и по малко пюре круша. Не помогна особено, тъй като той вече беше здраво затъкнат (стигна се до там да има нужда от клизма)

Изключвам на този етап картофа, давам каша "ориз и рожкови", започвам да въвеждам тиква, ябълка, кайсия, сливи, продължавам с крушите и така. Като се урегулира положението ще въведа лека-полека и младите моркови и картоф, но в комбинация с нещо по-разхлабващо.  Peace

# 744
eta, разбрах Simple Smile Идеята ми беше да хапваш и ти разхлабващи храни, за да му помогнеш чрез кърмата. При моето момче винаги се получаваше  Laughing е при други не помага, но си струва да опиташ  Peace
Аз като захранвах, редувах запичащи и разхлабващи храни за да няма фалове. Гледам, че сега си набелязала предимно разхлабващи, ябълката е регулираща. Да не се окажете пък после с разтройство  Peace  Успех, каквото и да решиш  Simple Smile

# 745
Shada, мерси мила! Аз това го бях чела някъде, (май е от записките на Косе Босе Wink ) , но го бях позабравила.

Значи реално трябва да слагам по 2 кубчета от ледените формички, каквата и големина да са... ???  newsm78 И все пак никой не казва по колко слагате ВИЕ!  newsm78

А това, че се давало всеки ден бях питала преди може би 10тина дни точно понеже от цитираното инфо ми беше останал спомен, че пише даване всеки ден, но тогава почти никой нищо не каза. Само май една мама каза, че и възрастните не ядат всеки ден месо (което е така) и съответно и бебетата не трябва... Аз ще продължавам да си редувам, но ми е странно защот пък според тази инфо трябва всеки ден месо...  #Crazy

# 746
Ако детето е записано на кухня, там месото присъства всеки ден.
Сега като се замисля и на мен ми идва малко множко.  Thinking

# 747
На детската кухня месото е наистина почти всеки ден, но е в символични количества. Говоря за групата 6-10 месеца. Когато аз правя пюре с месо слагам колкото 1 кибритена кутийка.

# 748
  • София
Според вас удачно ли е вече да въведа царевицата? Досега от зърнените съм давала само ориз. Царевицата тежка ли е за стомаха? Мисля да я въведа с пюре, а не с нишесте...

# 749
Ами в Сф няма Детска кухня под 10-месечна възраст и по мой наблюдения месото хич не е чак толкова малко.
Всъщност има определен порцион.
За захарта например като ходих да записвам малката на ДК ми казаха, че на 350 деца се пада 3,5 кг. захар., т.е. това количество слагат в крема или там какъвто десерт ще правят през деня. Ще питам и за месото, че ми става интересно там как процедират.

Соник, царевица лично аз въведох на 8 навършени месеца с готово пюре, което я съдържаше.
Какво значи тежка за стомаха? Няма да му дадеш пюре от 100% царевица. В готовите тя е около 8 до 15-на% от съдържанието.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт