Относно допълнителните занимания в детската градина

• 6 072
  • 54
  •   1
Отговори
Сигурно много мами също така се интересуват както аз, относно допълнителнит занимания в детската градина. /Какви занимания има..., вашите деца кои посещават..., кой ги води тези занимания... и т.н./

Мен лично ме интересува колко плащате, тъй като се опасявам, че в нашата градина драстично завишават цените и възможно ли е директорката да си прибира нещо или пък да "играе" с някого? Въобще има ли контрол върху тях? Столична община провежда ли конкурси?

Дано тази тема да е полезна за посетителите на фирума, тъй като има една подобна, но тя е в архива и не може да се дискутира!

# 1
Сигурно много мами също така се интересуват както аз, относно допълнителнит занимания в детската градина. /Какви занимания има..., вашите деца кои посещават..., кой ги води тези занимания... и т.н./

Мен лично ме интересува колко плащате, тъй като се опасявам, че в нашата градина драстично завишават цените и възможно ли е директорката да си прибира нещо или пък да "играе" с някого? Въобще има ли контрол върху тях? Столична община провежда ли конкурси?

Дано тази тема да е полезна за посетителите на фирума, тъй като има една подобна, но тя е в архива и не може да се дискутира!

При нас има английски, латино и народни танци и футбол. Цените са около 20 лв. на месец за посещаемост по-висока от 50% и около 10 лв. когато е под 50%. Принципно ДГ си обявяват конкурсите за тези неща и договарят условията. При нас процент от получените пари от допълнителни дейности остават в ДГ. В някои градини това е регламентирано под формата на наем на салона примерно. При нас парите се плащат с таксата и се осчетоводяват по надлежния ред. 

Миналата учебна година с тези пари са ремонтирали кухненското помещение и вентилацията в него. За каквото е стигнало - някъде към 4000 лв. е имало събрани. Директорката не ни отказва информация по такива въпроси.

А иначе ДГ на всеки две години (ако не бъркам) се проверяват от Сметната палата. И ако има нарушения ги санкционират. Проверяват се и от СО и също може да бъдат наказани за неправомерно сключени договори или други нарушения.

# 2
Английски, футбол, народни танци, приложни изкуства. Мисля, че това е тази година при нас. Цените са между 15-20лв, това е за пълна посещаемост. При отсъствие се намалява таксата. Градините си провеждат конкурсите.

# 3
При нас приложните изкуства са 30 лв. от там се усъмних!

# 4
Хм, това ми се  вижда много.... Колко занимания на месец имат? И коя група е това-предучилищна ли? Ако е така, то може би използват повече материали и правят по-сложни неща от малките. Разпитай учителката.

# 5
Изобразителното при нас е 20 лева - дъщеря ми ходи вече 3 години. Работят с глина, плат, моделини, картони, СЗЛ, лепила, бои и правят много интересни неща от подръчни материали.

# 6
Не искам да питам учителката, защото имам сериозни съмнения, тъй като миналата година бяхме в частна градина, а тази в държавна. Опасявам се да не би да си казват щом сме били в частна, значи можем да плащаме... това са цените в държавните и общинските, които споменахте, нали?

# 7
  • София
И при нас ориентировъчно едно допълнително занимание е около 20 лв на месец.
Включително и приложните изкуства, а там таксата покрива и материалите.

# 8
Не искам да питам учителката, защото имам сериозни съмнения, тъй като миналата година бяхме в частна градина, а тази в държавна. Опасявам се да не би да си казват щом сме били в частна, значи можем да плащаме... това са цените в държавните и общинските, които споменахте, нали?

Таксата е за всички. Не вярвам само на теб да са ти определили такава сума. И може да имат повече занимания на седмица или просто да са им по-високи цените. Цените ги определя доставчика на услугата, а не общината или съответната ДГ. Това са външни дейности.

# 9
  • Sofia
Английски език, приложно - 20лв., футбол - 17лв., плуване - 20лв., вокална група - 25лв. Писала съм цените за заниманията, които посещава. Цената 30лв. за приложното май е множко. Това, че сте били в частна градина и после сте в държавна е точно довод, който можеш да изкажеш в твоя полза. Ако ти беше по джоба частната, предполагам, че щяхте да останете там. Нашата градина е общинска.

# 10
Английски - 18лв, футбол - 18, танци - 18 и плуването е 22лв. На мен и тези ми се виждат доста, че вече ДГ му стана 100 лв, но няма начин. А пък 30 лв си е скъпичко, независимо че в приложните изкуства използват доста материали.

# 11
                      ДГ НЕ избират с конкурс фирмите,които провеждат допълнителните занимания.СО одобрява и дава лиценз на фирмите,а ПС на ДЗ избират от предложените им фирми,тези които според ПС дават добро обучение с най-поносими цени.При нас дейностите са от 10 до 17 лв.Най-скъп е английският език.При това ПС взе решение децата да бъдат записвани най-много в две допълнителни дейности , защото практиката показва,че децата "капват " тичайки от едно занимание на друго.ДЗ имат програми,по които се обучават децата и занимания има и сутрин и след обяд.Заниманията варират от 20 до 25 седмично в зависимост от възрастта на децата.Като се прибавят дори две допълнителни дейности стават около 30,което е много за тази възраст.И когато родителят е избрал 4-5 допълнителни дейности за детето си става нещо страшно.Горкото дете направо не знае къде се намира.Имаше случай когато детето / 3 годишно/ записа по желание на мама и тате английски,немски език,народни,спортни танци,футбол и карате.Е,след този случай просто ПС реши най-много две допълнителни дейности. Laughing
                      Договорите с фирмите ,провеждащи доп.дейности се сключват от Настоятелството на ДЗ и то определя условията . При това Настоятелството е юридически регистрирано и носи пълна финансова и всякаква друга отговорност за всяка стотинка внесена от родителите ,като такси за доп.дейности.Така,че трудно може някой да увеличава на своя отговорност цените , само защото преди това сте били в ЧДГ. Laughing

# 12
Ние плащаме за английски -20лв., танци и футбол -18лв. На приложни не ходи моят син, но знам, че цената е 20лв.

# 13
При нас приложните изкуства са 30 лв. от там се усъмних!
Моят син ходи на приложно изкуство и таксата е 18 лв.

# 14
  • Пловдив
В градината, която посещава моето дете таксата е за цялата учебна година - 87лв., за второ занимание мисля около 80лв.
Може да се заплащат на 2 вноски и няма значение дали детето отсъства или не! Peace
Това е ДГ в Пловдив!

Общи условия

Активация на акаунт