Отговори
  • София
Здравейте!
В нашето ОДЗ е разлепено писмо от общината до Директора, в което е посочен графикът на работа на всички градини от район Възраждане и в съответния месец, в който дадено ОДЗ не работи, е посочено в коя градина ще се приемат деца от него. Срокът да се сведе до знанието на родителите и да се изготвят списъци, е края на месец април.
Подадох аз молба за включване на дъщеря ми в сборна група и в двата месеца, съответно единия в нашата градина, а другия - в съседната.
Не очаквах обаче да срещна такъв отпор от госпожата и съм искрено изненадана! Бяха ми зададени един куп въпроси, на които едва ли съм длъжна да отговарям. Освен стандартните "Нямате ли баби и отпуски не ползвате ли?" още ме питаха "това дете" няма ли да си почине и да ходи на море, да си ползва ваканцията.

Стандартна практика ли е това? Ако от общината имат разработен механизъм за заместване през почивните месеци, защо се получава така, че царят дава, а пъдарят - не? Отделен е въпросът за полезността на сборните групи. Факт е, че се почувствах много зле сутринта и се притеснявам да няма някакво негативно отношение към дъщеря ми.

Имате ли подобен опит за споделяне?

# 1
Аз миналата година съм нямала проблем, моята ходи и в нашето си ОДЗ през юли, и в другото заместващо през август. Останала съм с впечатление, че на повечето деца в яслените групи, майките им не работят. Даже миналото лято в сборната група едва се събираха 10-15 деца Shocked. А и както са те питали, май има и много баби, които са свободни. При нас няма такова нещо обаче, всички работим, дадох малката на ясла още преди да проходи Embarassed Надявам се и тази година да няма проблем.
Бъди по настоятелна. На моя колега също са му казали да си избере само единият месец (юли или август), в който детето му да ходи на градина, но ако твърдо кажеш, че няма кой да го гледа, нямат избор,ще се съгласят. Peace

# 2
При нас също е така - изнудват родителите да търсят варианти. Яслата казаха, че юли и август няма да работят - търсете си начин. Вече всяко лято изпадам в бяс и в  диви разходи от различни комбинации ...

# 3
Аз директно заявих, че бабата е инвалид с 10% зрение и си седи в Бургас, самата тя има нужда от наглеждане, камо ли да й се повери 2,5 годишно енергично момче. Самотна майка съм (в истинския смисъл на термина) и освен мен наистина няма кой да гледа детето.
Нахалството на едната леля стигна дотам, че тя каза: "Еее, айде, каката ще си вземе отпуска да го погледа юли, нали и ние трябва да си вземем отпуските!" , при което аз издивях и казах, че каката няма право на отпуски до декември.
 Каката ни е 22-годишна, учи и работи на смени, повечето дни я виждам вечер за малко като се прибере, често може да си поиграе с братчето само рано сутрин, бързайки за работа. При това тя е на нова работа и изобщо не се знае кога и колко отпуска ще вземе тази година - и аз да я вържа в прашна София с малкото дете?  

Смятам хич да не се поддавам на провокации и изнудвания, сборната група и това е!

Сега се замислих - при тази безработица и т.н.  не може ли да притиснем общината с някакво искане  безработни детски учителки и сестри с подходяща квалификация да се включат във вид на някаква програма да заместват излизащите в отпуск?  Някакъв плаващ график като се измисли, да не остават децата с изцяло непознати им хора...  може и безработни майки с подходяща квалификация да се включат...  ако се помисли, могат да се измислят законови варианти.

При нас целият август ОДЗ-то няма да приема деца, щяло да има ремонт (само по себе си чудесно!)  и персонала ще си ходи на работа. Но за двата предни месеца...  абе то за повечето работещи хора и цял календарен месец е трудно да отсъства детето, камо ли още два!

Аз разбирам, че и персонала са хора и трябва да си починат, но работодателят им (демек общината и ние, родителите) трябва да измисли начин това да става без огромните проблеми, които поражда сегашната система  #Cussing out

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 16:13 от bilkata

# 4
Не само, че не ни притискат да не я ползваме, но дори директорката е залепила на таблото за обяви разяснение, че няма проблем завършващите 4-та група да останат в градината до края на август, стига, естествено, да се впишат в съответните списъци, че ще посещават градината.
Миналата година имаше ремонт, така че тази няма да има, отпуските ще се ползват поетапно и градината няма да затваря. Ползвали сме услугите на сборна група в друга детска градина, като изключим чисто логистичните затруднения по водене / взимане (защото, естествено, ни беше по-далече от "нашата"), други сътресения нямаше. Децата се сприятелиха бързо, беше им интересно да са на ново място, а учителките бяха много мили, така че нямаше никакви драми.

# 5
  • София
Ами аз изобщо не съм давала обяснения защо искам да я запиша в сборна група. Бях изключително шокирана, че ми се задават въпроси за наличие на баби, село, море, отпуски... Не помня даже дали изобщо нещо казах, добре че мъжът ми също беше там и каза, че нямаме и това е.
Към момента молбата съм я оставила само на госпожите в групата. Дали това е достатъчно или да занеса още едно копие на директорката?

# 6
В нашето ОДЗ още от както започна в първа яслена група дойде ли края на май месец ни искаха на мен и мъжа ми сл. бележки от работата, че ще сме на работа и точно кои дни ще си ползваме отпуската. Миналата година, понеже бях по майчинство и директно си ми го пратиха в къщи, че аз съм си била свободна да си го гледам. Мъжът ми отиде да говори с директорката да остане поне и юни в градината, но не можело щом някой от нас не работел, независимо че имаме малко бебе и няма кой да ни помага. Персоналът трябвало да си ползва отпуската през лятото и нямоло достатъчно госпожи да се грижат за децата.
За тази година вече знам какво ме чака след края на май и даже са разлепили по вратите, че всяко дете има право на 30 дни по домашни причини в къщи. Демек ако може още от сега да спре да ходи в градината. Започнах да проучвам читалищата покрай нас за някакви занимания през лятото за по няколко часа на ден или 1-2 пъти през седмицата, че 3 месеца ще хвана лудите колко е буен.

# 7
Не е ли още рано за сборни групи и списъци  newsm78
В нашата градина това става през месец юни.Предварително се прави списък, който седи отвън до шкафчетата и всеки се записва.Никой не ме пита защо и не ми дава съвети какво да правя.
Списъка се прави с цел предварително да се знае какъв персонал ще е необходим и толкова.

# 8
Ами аз изобщо не съм давала обяснения защо искам да я запиша в сборна група. Бях изключително шокирана, че ми се задават въпроси за наличие на баби, село, море, отпуски... Не помня даже дали изобщо нещо казах, добре че мъжът ми също беше там и каза, че нямаме и това е.
Към момента молбата съм я оставила само на госпожите в групата. Дали това е достатъчно или да занеса още едно копие на директорката?

Nie sme v 120 ODZ i mi zadadoha sushtite vuprosi. Shashnata sum ot nahalstvoto im. Ne spirat da me izumiavat vseki den.....

# 9
При нас няма сборни групи ... просто затварят от 15 юли да 1 септември и това е . Да се оправя кой както може .

# 10
Супер - какво се оказва, че за да ходят децата ни в т.н. държавни градини, родителите им трябва да работят, но в същото време по 2-3 месеца не трябва да работим, за да може госпожите да почиват. Е, нищо не разбирам, ако имахме баби на разположение и искаме те да гледат децата за чий дявол ще си пускаме децата в градините ... Ако се налага да ползвам детегледачка за лятото, за какво да работя при пазарните цени на този вид услуги особено за две деца? В същото време всички си мълчим, всеки се спасява поединично, и се тръшкаме по форумите или в парка като се видим. Вярно живеем в държава на абсурдите.

# 11
  • София

Nie sme v 120 ODZ i mi zadadoha sushtite vuprosi. Shashnata sum ot nahalstvoto im. Ne spirat da me izumiavat vseki den.....

И ние сме в 120-то ОДЗ!!! Дай на лични да се разберем в коя група сте и как смяташ да процедираш!

# 12
Абсолютно същата ситуация!!!
Август въобще не го обсъждат - градината не работела. Юни и юли обаче - те са проблема - и тогава да сме намерели вариант и т.н.
Бях бесна на задаваните въпроси и настояването. Е, написах, че ще посещава до дупка. Ако намеря вариант - ще ги предупредя. Да, ама трябвало до края на месеца да стане - еми аз не знам кой работодател е готов да даде два месеца отпуска, пък и то заявена от април. Нито знам кога ще ходим почивка, нито нищо, прекаляват просто...Да не говорим, че аз разчитам на баба ми, тоест неговата пра-баба, която дето се вика може да се гътне дотогава  Crazy

# 13
Супер - какво се оказва, че за да ходят децата ни в т.н. държавни градини, родителите им трябва да работят, но в същото време по 2-3 месеца не трябва да работим, за да може госпожите да почиват. Е, нищо не разбирам, ако имахме баби на разположение и искаме те да гледат децата за чий дявол ще си пускаме децата в градините ... Ако се налага да ползвам детегледачка за лятото, за какво да работя при пазарните цени на този вид услуги особено за две деца? В същото време всички си мълчим, всеки се спасява поединично, и се тръшкаме по форумите или в парка като се видим. Вярно живеем в държава на абсурдите.

Принципно съм съгласна с това.  Peace
До сега не сме имали проблеми в градината през лятото.
И аз и всички мои колеги почиваме през лятото, но не затваряме учрежденията, където работим, нали?
Колко календарни дни в годината е отпуската на госпожите?

# 14
Миналата година имахме подобен проблем. Беше ни казано, че няма да работи ОДЗ и толкова. Аз обаче пуснах едно запитване по мейла до общината и след една седмица ми се обади директорката да ми се кара защо съм злепоставяла ОДЗ. Трябвало да ида при нея и тя да ми намери вариант. Мистериозно се махна бележката, че няма да работят и се появи друга с информация за дежурно ОДЗ. Втората бележка обаче малко хора я забелязаха, още повече, че 100 пъти им беше казано, че варианти няма.
В крайна сметка от 50 деца, само моето и още едно посещаваха дежурна детска.
Тъй че търсете си правата и не им се давайте. Нямат никакво право да ви искат бележки от работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт