Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 24

• 43 664
  • 736
  •   1
Отговори
# 15
По въпроса за днешните(вчерашните)серии,никoй не е виновен за мен,нито Шефкет,нито Ферхунде,нито стария,всеки прехвърля топката на другите без да вижда собствената си вина,и в същото време всеки е прав за себе си!На Шефкет му прехвърлиха голяма отговорност,за която не беше подготвен,той да не е мислил за себе си,когато се пробва на покер,не бил добър комарджия,бутал се при богатите незнам кво,нормално е да мисли,че не е по-долен,пък и другите си играеха за кефа си,за удоволствие,докато той беше нервен,защото играе да осигури семейството си,когато човек е нервен не може и да играе адекватно,да мисли за блъфове,за ходове,стратегия и т.н.Това,че загуби,не значи че е смотаняк,той поне опита и хората,заради които опита,са виновни точно колкото него.Не само Ферхунде,която в интерес на истината само тя се опита да го спре,а и всички останали!Ферхунде е права от своя страна,какво му е искала толкова,колата май сама си изплаща от изнудването на Оуз,и чековете на Яман,които също не са \"света вода ненапита\" и я оправдвам за това,тя също иска нормален живот,не все да е чуждата и виновната!Бяха против нея,защото била разведена,Лейля също е такава вече,на нея някой да и държи сметка?Ферхунде е силен характер,много повече от останалите в къщата,само тя реагира нормално в критични ситуации,като тази да отиде да се унижава пред Яман заради мъжа си,и когато после му се извини,не означава,че му се подмазва,осъзна,че трябва да си остави поне една отворена "врата",защото и е ясно,че ако стане нещо с Шефкет,остава съвсем чужда в семейството!Не е глупава,затова го направи!И беше напълно права пред Али Рuzа,който както винаги не е наясно със ситуацията и му е по-лесно да обвинява "чужд"човек.Евала правя на Фикрет,която защити Ферхи,но и тя обвини Шефкет,въпреки,че си би шута именно защото не издържаше в това семейство!Лейля и Недjля намериха лесния начин,да се обединят срещу Ферхунде и да излязат пак невинни,коронния им номер!За мен в анкетата не се справят никак добре като семейство,не са достигнали до това да приемат всеки като индивидуална личност,с положителните и отрицателните му качества,слабости и силни страни и да не правят драми от тях! Thinking

# 16
Здравейте! Hug
Традиционните благодарности на оформителите на новата тема!! smile3525 newsm10  love001
Виждам, че снощи по време  на рекламите са прехвърчали искри между пишещите. Лошо няма. За това е форума, да излее човек   впечатленията си- позитивни и не дотам smile3512
Гласувах, че Текинови   не се справят добре. Ама хич даже.  Naughty
Не мога да мисля, че стават по-силни. Още нищо не съм видяла, което да ме наведе на подобни мисли.Знам ли, какво още има да патят!?!? Все повече затъват, а и предложенията за помощ на Шефкет не са адекватни. Никой от така ентусиазирано решените да му помогнат, няма тази огромна сума. Може би само Седеф. Но тя предварително трябва да знае, че налива вода в кошница. Тотален наивитет от нейна страна.  Weary
За пореден път се убеждавам в дебилността на Шефкет. Да ме простят феновете му. Макар че, като се замисля, досега в ничий пост не съм забелязала предпочитания към него, може би само в постовете на Man_In_Black и то отчасти. Сигурно се отъждествява с него поради наличието на Ферхуподобна жена в живота му и игра на машинките. ooooh!

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 07:34 от Dartanian

# 17
  • София
Мисля, че Ферхунде е единствения човек в това семейство, който реагира адекватно и трезво не само в снощната серия, а и по принцип. Животът е бил жесток с нея и тя се е научила да оцелява въпреки всичките му удари...Тя беше единственият човек в сериала, който на няколко пъти отправи упреци към Шефкет и го предупреди да престане да играе комар. По стечение на обстоятелствата, Лейля също разбра това- защо не се опита да спре брат си, защо не го укори, защо не се опита да предотврати нещастието, което заплашваше да се стовари с всичка сила върху семейството на Али Ръза? Дори и Фикрет, въпреки категоричната си принципност не показа ясно, че осъжда постъпката на играещият с парите на семейството и задлъжняващ все повече Шефкет. Тяхното отношение към Шефкет ( а и по принцип отношението на родителите му към него) ми напомня на снизхоздителното размахване на пръст към малко дете, когато се провини с нещо. Да, но Шефкет със сигурност не е малко дете- от него се очаква да постъпва разумно и отговорно, той е човек семеен, грижещ се за прехраната на толкова души- как успя с такава лека ръка да пропилее доверието на семейството си, на хората, които толкова разчитаха и се уповаваха на него? И вместо всички да поемат своя дял от отговорността за този провал и да търсят начин да преодолеят надвисналото над тях нещастие, те се нахвърлиха върху Ферхунде- единствения член на семейството, който  осъзна, че трябва да се направи нещо, да се действа, а не да се страда мълчаливо...Заключението ми е, че единствено тя реагира адекватно, с разум; тя е и човекът, който намери сили, въпреки неразумните и незаслужени обвинения, които се сипеха срещу нея, да се извини на Али Ръза...
 И точно тук идва отговорността  на самия Али Ръза- в екстремни моменти този човек реагира или като напуска полето на бойните действия, или като поставя пред себе си като щит моралните си постулати и мъдри слова. Нямам нищо против тези му добродетели, но аз лично смятам, че те никак не са достатъчни, за да му помагат да се справя с живота и в драматични ситуации да бъде опора на децата си. Напротив, повече от очевидно е, че неговите консервативни и традиционно-битови принципи са морално остарели и неактуални в динамичния живот, който водят децата му. Колкото и всички да се уповаваме в традиционните патриархални ценности, нужно е да намерим достатъчно вяра и надежда в съвременността, че да не загубим диалога с поколението, което идва след нас и с наследниците си. Защото, според мен, проблемите на Али Ръза идват точно заради това- той е загубил диалога с децата си, поради тоталното неразбиране на техния начин на живот, който всъщност е начин на живот на новото поколение. Не може човек да живее, без да се погрижи да си построи мост, с който да осигури приемственост между себе си и децата си...
За Неджля, Лейля и Хейрие няма смисъл да говорим- ясно че, че те са огледално отражение на порядките и провалите на Али Ръза като глава на семейството...

# 18
На Шефкет му прехвърлиха голяма отговорност,за която не беше подготвен,той да не е мислил за себе си,когато се пробва на покер,не бил добър комарджия,бутал се при богатите незнам кво,нормално е да мисли,че не е по-долен
Това,че нямаш пари не означава,че си по-долен,а единствено,че трябва да си правиш сметката на друго ниво.В хазарта еднакво може да пострада и "долният",като профука малкото,което има,така и "горният",като заложи и изгуби богатството си.
Ясно,че иначе филмът няма да стане,но в живота няма как някой да води за ръка един 35г.мъж и да му казва за каква отговорност е подготвен и за каква-не.Такива приключват в затвора или около кофите за боклук,след като родителите им са инфарктясали от многото щастие,дето им се е събрало,а братята и сестрите отдавна са вдигнали ръце и стоят далече.
Най-правилният поглед върху нещата за мене беше този на Фикрет-категорично и еднозначно посочване на виновника:брат й.Няма лоша жена,няма пропуски във възпитанието,няма други оправдания.
Цялото семейство,без Фикрет,много грозно си  изкараха яда на Ферхи,чак сестричките се сближиха.Типично за това семейство май още от дядото,за когото "домът е крепост,всеки извън него е враг" или нещо подобно беше.Май наистина трябва да ги затвориш в тази тяхна крепост и да не им даваш да излязат,че се държат като малоумни до един!Само те живеят в голям град,само на тях им се иска да живеят на широко,да имат богати съпрузи и хубави къщи...
Нелогично ми е защо Ферх тръгна срещу Яман да защитава Шефкет,каузата беше изцяло загубена-тръгна с камък срещу танк.Сега,въпреки приетите извинения тип "не знам какво говоря от стрес" и с "помощта" на Есра,мисля,че ще загуби неговата подкрепа и чекове.

# 19
Ферхунде го поощтри да играе покер,но после като "опря ножа в кокала" и каза "спри вече".Да,ама така не става,хазарта е като наркотик - почнеш ли,няма спиране. Нейната вина е огромна ,но Шефкет да си отговаря за постъпките като няма мозък в главата-

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 08:53 от Хенриета-Анна

# 20
Хайде, момичета, добро утро, да ви е спорен деня с чая на хайрието, повайка се, повайка се, ама стана и ви го направи

темата е невероятна, как я оформяте различно всеки път, браво! Peace
за анкетата - гласувах, че реагират неадекватно и напълно подкрепям  Zhiki в мнението, че каквото и да е Ферхито, единствено тя винаги реагира адекватно и то точно защото самият живот я я е научил да оцелява, както и че таткото всеки път започва с тези лекции за моралните ценности. Ами не всеки път те са подходящи и на място казани според мен. Понякога човек трябва да се мобилизира отколкото да се слушат патетични тиради.

# 21
Добро утро.
Честита ни нова темичка. Благодаря на направилите я.
Каквото и да пишете, според мен, Ферхундела има вина за провала на Шефкет.
Реагирала адекватно. Да, бе, да, забърка кашите и после реагира адекватно.
Отговорът ми на анкетата: Излизат от изпитанията по-силни. Wink

# 22
Ферхунде го поощтри да играе покер,но после като "опря ножа в кокъла" и каза "спри вече".Да,ама така не става,хазарта е като наркотик - почнеш ли,няма спиране. Нейната вина е огромна ,но Шефкет да си отговаря за постъпките като няма мозък в главата-
Ферх да не пуска Шефкет с приятели,за да не се захазарти.
Да не го пуска на работа,да не почне да краде.
Да не го изтърве с приятели на ресторант,че ще й се върне пиян.
Да го държи само до тати,за ръчичка,пък същият този тати да я гледа като убиец.
Е,коя жена ще издържи?Дори и за Седеф не съм сигурна.Тя ако и да е заспала,има доста оправна майка.
Фикрет наистина малко прекалява с тази си пристрастеност към семейството си,но,предполагам,че когато роди,по друг начин ще се държи.

# 23
На Шефкет му прехвърлиха голяма отговорност,за която не беше подготвен,той да не е мислил за себе си,когато се пробва на покер,не бил добър комарджия,бутал се при богатите незнам кво,нормално е да мисли,че не е по-долен

Нелогично ми е защо Ферх тръгна срещу Яман да защитава Шефкет,каузата беше изцяло загубена-тръгна с камък срещу танк.Сега,въпреки приетите извинения тип "не знам какво говоря от стрес" и с "помощта" на Есра,мисля,че ще загуби неговата подкрепа и чекове.

Ферхунде го направи за собствена изгода, да не мислиш че много й пука за Шефкет, просто се надяваше Яман да я умилостиви като напише някой друг чек, че в момента тя е без пукната пара.
Шефкет й взе 25 - те хиляди лири от кредитната карта, от чантата й открадната ... тя няма да направи добро на някой, ако няма изгода за самата нея. Егоист е тая жена.
Но снощи наистина я оправдавам, тя беше единствена здравомислеща в този дом, а всички скочиха срещу нея.
И ми е чудно Хайрие вместо да охка и пуфти, цял живот нищо не е работила, е да се захване с нещо, тва пък е безобразие нейното, ще шие на Нехир поръчките, с какво мисли че ще помогне толкова ?
Лейля и Неджля си личи колко са "сърдити" една на друга, веднага заедно действат срещу Ферхунде.
Фикрет обаче почва да ме дразни, горкия Таксин как го разкарва само, така излетя за Истанбул че все едно е умрял някой, такова пък държание чак, според мен преиграха всички.
Да, откраднал е, играл е комар, но тва да не е човешки живот, че такива превземски истории, ревове, охкания, изнервям се от такива.
Милата Айше как няма да е такава в училище, нормално ли е едно 10-годишно момиченце да вирее в такава среда  Tired
Ама Нехир ми е много смешна, в началото ако помните как със Седеф се бяха залепили на стъклото и чакаха да излезне някой, и сега същата, един път си мие килима, погледне към къщата им, простира - погледа, клюкарска работа с Ахмет си пасват перфектно  Joy
Джеврие Ханъм не се прояви много снощи, скучно ми стана  Tired

# 24
  • София
Добро утро!!! Да взема да се запиша, че съм изтървала цяла тема ooooh!
Гласувах, че хич не се справят.
Ако можеха поне малко да се справят, нямаше да стигнат до тук.
Снощи останах с впечатление, че повече няма да дадат Шевкет с този актьор. Може ли някой да спомене с ББ?? Не, че този ми е симпатичен, ама трудно свиквам с такива смени.

# 25
Добро утро и от мен

Джеврие Ханъм не се прояви много снощи, скучно ми стана  Tired[/b][/i]

И на мен ми беше скучно без моята любимка втората серия . Ама как разказваше на Хайрие за мъжа си ... Simple Smileхванал й ръката, погалил я по косата ...   Joy
Шефкет постъпи като малко непослушно дете направило беля и скрило се под масата от страх да не му се карат. Не му дойде акъла в главата на това момче ама то защото е възпитавано в такива ценности на Али Реза. И веднага търси Седеф за пари защото Ферхи вече няма той й ги похарчи до стотинка. Сега и на Седефчето ли ще профука спестените парички?
Време е да застане като мъж и да се изправи срещу попарата , която сам си я е надробил.
Фикрет постъпи правилно, все пак й е брат и има право да знае какво става на мястото на събитието не само по телефони да поддържа връзка и да получава инфо. Аз харерсвам постъпкатай, че тръгнаха веднага за Истанбул, за да е до близките си в този труден момент!

# 26
Снощи останах с впечатление, че повече няма да дадат Шевкет с този актьор. Може ли някой да спомене с ББ?? Не, че този ми е симпатичен, ама трудно свиквам с такива смени.

Ооо, още доста серии има докато го сменят, може би в края на месец май ще дадат сериите с другия!

# 27
  • Пловдив
Добро утро и от мен!

Доколкото знам 'новият' Шевкет се появява към 80 оригинален епизод, а в момента сме на 67, така че още има време да гледаме изцепките на Джанер Куртаран bowuu

# 28
  • до една звездичка
"Излизат от изпитанията по-силни" отговорих аз в анкетата.

Някой беше писал по повод снощната серия, че е ненужно Фикрет да си грабва шапката и да прави безсмислени турове от Адапазаръ до Истанбул, при всяко изпитание на "старото" й семейство. За мен, обаче, това е повече от нормално, естествено и разбираемо! Именно в трудни моменти, семейството (истинското, разбира се) трябва да е заедно, да се подкрепя с всичко, което може - морално, материално и прочее. А Фикрет има много какво да предложи в такива моменти - трезвата и преценка и разум в тези случаи са неоценими.

Щеше ли да бъде по-полезна в Адапазаръ в този момент и на кого? На децата, които и без това са си на училище, или на онзи дърт бухал - да и прислугва и да и търпи мъргъзлъците? Или вместо това да е в помощ, там, където има реална нужда? В Истанбул определено имат по-голяма нужда от нея: и Хайрието и Ферхундето, които се надпреварват да припадат като круши, и Али Ръза, който реве, та се тръшка, сякаш някой се е поминал, и сестрите, от които и без друго полза голяма няма.

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 10:06 от ٠•● Dega ●•٠

# 29
Айде с Джеврие ще стават циркове  Joy Joy Joy Joy

ДОВЕЧЕРА :

Джеврие настоява да разбере защо Тахсин и Фикрет заминават толкова набързо. Али Ръза научава за болестта на Севда и решава да я посети. Хайрие е убедена, че Ферхунде знае къде е Шевкет, но дали не гледа в грешния човек? Ферхунде признава, че е помолила Яман за помощ. Изненадващо, пред нея се открива нова възможност да помогне на съпруга си.
Ферхунде не е сигурна дали иска да задържи детето или не. Нехир убеждава Седеф да разкаже на Хайрие за обаждането на Шевкет. Междувременно, Али Ръза и Хайрие обмислят възможността да вземат пари назаем от Тахсин. Поради липсата на информация, Джеврие решава да замине за Истанбул и лично да разбере какво се случва.

Общи условия

Активация на акаунт