Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 24

• 43 958
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
newsm45 smile3518 Почти се разревах на погребението!  Cry
И все пак остана да витае едно съмнение, че е възможно може би Али Ръза да е баща на сина на Севда ... Rolling Eyes Не си спомнян тяхната любов платонична ли е била или са имали близост?

soya -fen Али Ръза е толкова морален човек ! Как може въобще да ти хрумне мисълта  и съмнението в морала  му? !

И на мен ми мина тази идея. Това е било преди 40 години. Али Реза не е роден с морала, който виждаме. Това нещо се е градило и защитавало години на ред. Точно заради този морал той е потъпквал и чувства и желания. Цял живот е носил тази болка и причинява същото на децата си. Защо? Това ми е противоречие, от самото начало на филма.
Познавам хора в реалния живот от неговото време. Имам понятия за традициите и нормите им. Той обаче ми идва в повече. Всяко прекалено нещо не е полезно.

Все едно виждам мои собственни роднини в някои персонажи от Листопад. Но най-здраво ме дразни баба ви Джеврие.

В нашето семейство си имаме подобен образ. Вече е на 84 г. и "поолегна". Ако не се вживява човек си е шоу, но приятели, които не я познават ни гледат така  Shocked и не вярват, че си я обичаме. Разликата е, че не иска да живее при никой и никой не иска при себе си. 

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 08:45 от Mama_Nana

# 331
Нищо не оправдава Ферхунде, че махна детето си. Бащата няма значение в случая, това е нейното дете. Джейда също беше в много тежко положение, но нито за миг не си помисли да го махне.
А Шефкет защо да се обажда на нея? Да, съпруга му е, но колко пъти досега като се е обърнал за помощ към нея, го е направила. Само веднъж май, като поиска пари от Яман. Не, че тогава я е молил.
Не я оправдавам,но не я и съдя.Джейда беше богата глезла,която не знаеше,че съществува самота и бедност.Когато научи,тръгна да се самоубива,т.е.хем детето,хем себе си.Сега вече е друга,но и на сигурно място при семейството си.Ферхи няма такова семейство,а и е различна от Джейда,иска да бъде самостоятелна и независима.Не можем да я съдим за характера й,както и Джейда,че е по-инертна и винаги чака на другите.
И правилно не даваше пари на Шефкет,той така се засегна,та взе и я окраде.Евала.На такъв човек дават ли се пари?Достатъчно му помогна чрез Яман,но той не може на две магарета плявата да раздели.Имам чувството,че сега ще му покрие дълга с парите от Оуз,което ще е върховна глупост,съпоставима само с глупостта на Седеф да даде спестяванията на малкото им семейство.Голяма чест я споходи-самият Шефкет,дърт мъж,зрял,семеен,вместо да се обади на съпруга и родители,се обажда на съседката!На мястото на Нехир доста чехли щях да й запратя по инфантилната главица,че се меси в деликатна,незасягаща я ситуация и е подарила пари,от които зависят.

# 332
Искам да отбележа, че на снимката от стената, като млада Севда много прилича на Жулиде от пансиона.

# 333
Оф тая Ферхунде е много алчна  Sick
Да видиш ти! Половин милион! Сега ми е "любопитно" дали и как ще се спазарят?! Thinking

Жал ми е за Ферхи. Дали поиска толкова пари заради Шефкет или за да се спаси?

Естествено, че ги поиска само за себе си... Тя е толкова алчна, че се чуди само как и от кого да вземе пари Sick

# 334
  • София-България, Израел - където си поискам
Ферхунде щеше да махне детето дори и да не бяха се стекли така обстоятелствата, сега просто никой не може да я обвинява,че го е направила. Ферхунде е умна и постъпи разумно в случая.Аз лично не я обвинявам, но ми стана мъчно за нея.Ако беше забременяла преди време може би нещата нямаше така да се развият Thinking.
Много тежки серии за Али Ръза Sad Хайрието тъкмо  ми се издигна малко в очите ,че подкрепя мъжа си в този труден момент и  ми се прокрадна  една мисъл,че отиде на погребението само от любопитство.
Шефкет излезе голям мухльо, къде ще се крие?какво мисли да прави? само си навреди с това бягство според мен. Използва и Седеф да завлече и нея с пари Crossing Arms глупак!

# 335
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Не оправдавам Ферхунде, че махна детето. Според мен трябваше да остави детето, да вземе пари на Оуз и да тегли една дълга ...... на сем-во Текин и да си отгледа детето сама. По скоро тя е като вълк - единак, който не желая да поема отговорности и не иска да е ангажирана с нищо. тя какво правеше  - четеше списания и си пилеше ноктите. Как тогава ще се грижи за дете. newsm78
Но снощи А.Р. когато обясняваше ситуацията на Айше ме очуди - едва ли не те нищо не правили, а неприятностите сами ги намирали; те нямали вина за това. Малко неадекватно поведение за човек на може би към 60 години. Нали каквото сам си направи човек никой друг не може да му го напарви. Нали всичките действия на децата му са резултат от неговото възпитание. Защо трябва да обвинявам неприятностите че са ме намерили? Но кобра ханъм Джаврие пак бе потресающа снощи. #Crazy Rolling Eyes

# 336
  • Майничка
Добро утро.
Нищо не оправдава Ферхунде, че махна детето си. Бащата няма значение в случая, това е нейното дете. Джейда също беше в много тежко положение, но нито за миг не си помисли да го махне.
А Шефкет защо да се обажда на нея? Да, съпруга му е, но колко пъти досега като се е обърнал за помощ към нея, го е направила. Само веднъж май, като поиска пари от Яман. Не, че тогава я е молил.

А, помоли я, само че за нейните пари, даже предварително ги беше наместил (каза на Фикрет, която му предложи 2-3 хиляди, че Ферхунде ще му даде). Пък тя на бърза ръка му уреди цялата сума от Яман.

При Джейда положението беше съвсем различно - тя беше в много напреднала бременност за аборт, когато Яман разбра и я изгони, разчиташе, винаги може да се прибере при родителите си, а после, когато и баща й я отряза, направо си отиде при Оуз с убеждението, че е негово задължение да я гледа. Едва когато Оуз влезе в затвора, тогава се отчая и взе да мисли за самоубийство.

# 337
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria

При Джейда положението беше съвсем различно - тя беше в много напреднала бременност за аборт, когато Яман разбра и я изгони, разчиташе, винаги може да се прибере при родителите си, а после, когато и баща й я отряза, направо си отиде при Оуз с убеждението, че е негово задължение да я гледа. Едва когато Оуз влезе в затвора, тогава се отчая и взе да мисли за самоубийство.
Но и след като я отряза Яман, семейството й и Оуз влезе в затвора Джейда пак реши да задържи детето. Нали тогава й повлия Неджля - беше с нея в болницата и дълго говореха.

# 338
тя какво правеше  - четеше списания и си пилеше ноктите. Как тогава ще се грижи за дете. newsm78

Джейда да не беше по различна ? - Сега обаче си гледа детенцето, Ферхунде колкото и да е зла няма да остави детето си на произвола на съдбата.

# 339
Нали тогава й повлия Неджля - беше с нея в болницата и дълго говореха.
Аз имам предвид сцената в квартирата,когато Неджля я посети(помолена от Оуз или сама реши,вече не помня,но не отиде с особена охота).Видя,че на масата има написано писмо и много хапчета,тогава й стана ясно какво се кани да направи Джейда в отчаянието си.Поговори й,даже я прегърна...
Спомнете си,че Ферхи искаше дете,даже така го изръси на масата,че на Али Раза му приседна.Последен отчаян ход да спаси брака си,според мен.
Абортът беше импулсивна постъпка,тя беше толкова отвратена от безгръбначното поведение на съпруга си,което достигна кулминацията си с контактуването му само със Седеф,че не желаеше нищо,което да й напомня за него-свали пръстена,абортира,събира сили да си стяга багажа.В детето все пак се обича и баща му,колкото и да е отделна личност.
Каквото могъл Али Раза,е направил за децата си-обичал ги е,обръщал им е внимание,образовал ги е.Не е той крив,че са пораснали на години,но не и на акъл.Да не ги глезел,да им обръщал внимание,да ги стягал,но и да ги пускал сред хората,да не им "избрал" такава проста майка-угодия няма.Но пък има закон:пълнолетният носи отговорност за собствените си постъпки.И това урежда нещата.

# 340
  • Пловдив
Аз на мястото на Шефкет не бих се обадила на човек като Ферхунде. Ако иска да се скрие, тя е първата, която ще го предаде, особено ако има финансова изгода от това. Като се съди от всичките й постъпки до момента. /Какво толкова казах!!!! - Ама го казва, за да има интрига/.
Що се отнася до бременността й. Приниципно всяка една жена има право сама да реши дали да роди едно дете или не. Но защо им каза на единия ден, че е бременна, а на следващия отиде и направи аборт? Ами да си беше замълчала,  не да има лъч светлина в тунела и после бум! с бухалката по главите им. Можеше да ги постави пред свършен факт, пак щеше да ги заболи, но постъпката й спрямо семейството е непристойна. Както и всички останали неща, които свърши. Ако искаш да те приемат в едно общество, защото семейството е едно малко общество, трябва да се нагодиш по един или друг начин към него. Не можеш да искаш те да се нагодят към теб. Текин не я приеха, но и Ферхунде не направи нищо, за да се впише в тяхната среда.

# 341
Гледам сериала, макар и с пропуски. Хвърлям и по един поглед в темата ви за бели букви.
На моменти много ми дожалява за Ферхунде. Интересно ми е дали и в книгата е толкова черен образа й или сценаристите са се поулели.

# 342
Добро утро и от мен ... тези дни нямам време да се вкл. активно тук , но ме тресе треската за детски рожден ден и нямам време да пиша, но ви чета старателно. Само за малко влизам да ви видя, че ми домъчня за вас и да ви пожелая хубав ден. Надявам се след обяд да се поосвободя и да попиша малко тук в любимата ми тема Simple Smile

# 343
  • Майничка

Но и след като я отряза Яман, семейството й и Оуз влезе в затвора Джейда пак реши да задържи детето. Нали тогава й повлия Неджля - беше с нея в болницата и дълго говореха.

Да задържи, в смисъл, че не го е дала за осиновяване ли? Защото за аборт в този период изобщо не може да става дума.
Ами тя нямаше кой знае какъв избор - не е някоя 17-годишна гимназистка, дето ще се срамува на лекар да отиде, докато майка й не забележи и я пратят при роднини в провинцията да го роди тайно, нея цял Истанбул я разбра. Пък и специално при нея едно бебче всякак ще размекне баща й (както и стана), а и ще й държи на синджир Оуз, който показа още преди раждането, че ще се грижи за детето си и майка му.

При Ферхунде изборът е друг - ако задържи детето, това завинаги ще я върже за сем.Текин, само дето те ще обичат детето, а не майка му.
Има и друго -  за разлика от Шефкет, който е сигурен, че винаги има цял отбор зад гърба си, Ферхунде няма доверие нито на себе си, нито на хората, колкото и да са й близки. Не че е неуверена, а сама за себе си не винаги е предвидима. Пък и, пак за разлика от сем.Текин, тя не гледа и никога не е гледала на себе си като на "бяла и добра". То си е разбираемо, почти клише е, че когато родител насилва дете, то приема себе си като "лошо";  майка й я изоставя (въпреки че влиза в затвора, защото уж я е защитила, на практика липсва в живота й и по тази причина тя отрасва в чужда среда) - как един възрастен изобщо да има доверие след такова детство, освен, може би, ако не е преминал специализирана терапия.  

# 344
Здравейте и от мен  Hug
Моля се никога в живота ми да не ми се налага да правя избор да живее ли детето ми или не.  newsm17
Това е най-трудния избор за всяка жена.  newsm45
Снощи ми стана много жал за Ферхи. Според мен при други обстоятелства тя би задържала детето. Ама с този мъж дето има акъл на 5 годишно дете и тежкото детство, което е имала мисля, че е нормално да иска да осигури нещо по-добро за детето си, а на този етап няма как да стане и за това да го махне бе правилния избор. В крайна сметка, колкото и да дава майката на едно дете, то има нужда и от баща и семейство, което да го обгради с грижи и любов. С какво ще го обградят Текин при техните проблеми. Та те дори и малкото Айше взеха да побъркват, какво остава за едно малко бебе. От друга страна, ако Шефкет и беше дал някакъв знак, че тя още значи нещо за него, тя пак би се отказала от аборта. Той не иска дете, обажда се на съседката вместо на жена си. Какво друго да мисли Ферхи освен, че този брак е приключил. За какво да ражда дете в едно разпаднало се семейство и после да го гледа сама. В такива ситуации детето се ражда, за да спаси един брак, но тя осъзнава, че при тях вече е късно за спасяване. А и нямаше да ме е яд толкова на Шефкет, ако наистина имаше чувства към Седеф. А той я използва само, защото има пари. Ако нямаше, нямаше да я потърси.  Sick
При Джейда положението беше друго. Първо имаше Яман, после Оуз и застана зад гърба и пое отговорност. След това пък родителите й си я прибраха. Като остана съвсем сама видя се колко може да устои, веднага почна да пише писма и да приготвя хапчета. Няма как да се сравняват двете ситуации, защото и самите жени са различни. Джейда е разглезена богаташка, която все търси някой да я дундурка. Ферхи се бори сама. И в крайна сметка не знам кое е по-голям егоизъм да родиш дете без никакви условия да го гледаш или да го махнеш, за да му спестиш тежкия живот, който го очаква.  newsm78

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 11:50 от Cheburashka

Общи условия

Активация на акаунт