Амла,шикакай и естествено индиго за красива коса

• 117 361
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Ето малко интересни рецепти с алое вера:
Кондиционер за коса - в подходящ съд се смесват сокът от половин лимон и половин чаена чаша алое вера гел (сок от алое вера). По желание може да се добавят 2-3 капки етерични масла за аромат. С тази смес се облива косата след измиване с шампоан, престоява няколко минути и се отмива с вода.
Маска за блясък и еластичност - вътрешността на едно добре узряло авокадо се пасира и се смесва с 2 супени лъжици мед и 2 супени лъжици сок от алое. Количествата могат да се увеличават или намаляват пропорционално според дължината и гъстотата на косата. Маската се нанася по дължината на косата и след около 1-1,5 часа престой, се отмива с мек шампоан.
Сок от алое вера може да се добави към сместа от шикакай, сапунени ядки и амла, или към къната, преди нанасянето й. Количеството и тук е около 2-3 супени лъжици.
Сок от алое може да се намери в дрогерии Лечител и по аптеките.

# 451
Рецепти с кокосово мляко:
Най-простият вариант е да се нанесе млякото директно по косата, втрива се с лек масаж и престоява половин час. Действа охлаждащо, което го прави подходящо за топло време или излишък от горещина в организма. В Аюрведа излишъкът от "огън" в организма се счита за основна причина за преждевременно побеляване и косопад.
Маска за запазване цвета на косата и предпазване от побеляване - 1 суп.лъжица амла, 1 суп.лъжица чимен, 1 суп.лъжица къна се смесват с 2-3 супени лъжици кокосово мляко и с тази смес се намазва косата. След 1 час се измива с шампоан. Може да се прилага веднъж седмично. И тук количествата се адаптират към косата, като се запазват пропорциите. В случая къната не се изчаква да отдели цвят и почти не е вероятно да се получи оцветяващ ефект. Ако е йеменска обаче, написах тлъста лъжа Laughing.
Препоръчва се и рецепта с 1 чаена чаша къна, 1 суп.лъжица кимион и 1 .суп.лъжица чимен. Подправките се запичат на умерен огън в сух тиган докато леко покафенеят и отделят аромат. Смилат се на прах и се добавят към къната заедно с вода до получаването на паста. Тази смес се нанася на косата и престоява 2 часа. Къната в случая служи за оцветяване и кондициониране, кимионът засилва локалното кръвообращение на скалпа и така стимулира растежа на косата, а чименът пречиства скалпа от токсини. Последното го свързвам с наличието на сапонини в чимена. Има още доста рецепти, но по-нататък.
dilandii, дали съм била принцеса нямам идея Simple Smile, но Ориента и Индия ме привличат неустоимо, а Аюрведа за мен е най-ценната система за поддържане на добро здраве. 5000 години проверка на времето, мисля, значат повече от всякакви научни изследвания.

# 452
  • София
Драгон  Hug много ти благодаря! Ще ги прегледам подробно по-бързо, защото излизам.
Ето това е косата ми със светкавица и без светкавица, вкъщи, на неособено светло място.
Гледайте, по-късно ще трия, сложила съм ги в албума с манджите  Joy

# 453
  • Пловдив
Драгон  Hug много ти благодаря! Ще ги прегледам подробно по-бързо, защото излизам.
Ето това е косата ми със светкавица и без светкавица, вкъщи, на неособено светло място.
Гледайте, по-късно ще трия, сложила съм ги в албума с манджите  Joy

Hug, много ти е хубава и лъскава косата!

# 454
  • Бургас
Седя си сега тъй една намазана с "ако" (между другото, реакцията на дъщеря ми беше същата, само дето употреби думата "гадост", ма щото е голяма), да видим какво ще стане.
Сложих 3 с.л. кайсия и 1 с.л. къна, омешах и с куркума и мед. Ще видим резултат по късни доби днес.

dilandii, дали съм била принцеса нямам идея Simple Smile, но Ориента и Индия ме привличат неустоимо,

И мен, особено Ориентът. Само туй с четирите жени не ми допада много  Laughing

# 455
krikri,косата ти е прекрасна Praynig. Цветът и блясъкът са неустоими просто.
Момичета давайте снимки, всички до тук са толкова хубави.
Tintina, а знаеш ли обяснението за 4те жени (преписвам от книгата "Никой не си тръгва от Индия завинаги"):
"Според Корана, на мюсюлманите е позволено да имат до 4 жени. Защото, ако имаш една, тя ще се кара с теб, ако имаш две, те ще те въвлекат в кавгата помежду си, ако са три, двете ще се съюзят срещу тази, която обичаш най-много, а четирите правят общество, занимават се със себе си и оставят мъжа да си гледа кефа "Simple Smile. Хубава мъжка философия, умрях си от смях, докато четях Laughing.
Не съм убедена, че това е обяснението според Корана, може би е по-скоро авторска интерпретация, но ми допадна във връзка с мъжката и женска психология.

Последна редакция: вт, 25 май 2010, 22:06 от dragon8

# 456
Аз сега съм в сесия и нямам много време да се мажа с къна, обаче все пак реших да забъркам поне някаква маска. Не можах да се сдържа да не пробвам смеската от сладък червен пипер, канела и карамфил, само че намалих количеството. Аз забъркам 2 лъжички червен пипер с 1 канела и 1 карамфил с вряща вода на гъста паста и го оставих да престои, а после сложих няколко лъжици кисело мляко и стоях с маската около 30-40 мин. Ефекта е супер - косата ми стана мека, лъскава и жива и мирише на коледни сладки Grinning Е малко ми поизсуши краищата, но не прекалено, те по принцип са доста сухи и от доста време плачат за подстригване. Предполагам, че ако се добави в къна ефекта ще е още по-добър.
П.С. Обаче за мое съжаление не успях да намеря мелничка вкъщи и карамфила го счуках на дребно доколкото можах. Мислех си, че няма да е толкова зле, но после едвам си отмих парченцата от косата Grinning Не правете тази грешка - карамфила задължително смлян.

# 457
  • София
Dreamer, dragon8  Hug много ви благодаря!
Наистина се чуства разликата преди/след  Laughing
Днес отивам да си купя алое и да изпробвам нещо друго  Laughing а може и за дълга коса да си помечтая, че в последните години беше толкова чуплива и тънка, ставаше само за къси прически.

# 458
HennaFox  косата ти е невероятна. Зълва ми като видя твоята снимка полудя. Тя няма регистрация тук и аз пиша по нейна молба. При нея проблема е ,че е руса - изрусена. Би ли ми казала какви са стъпките за да стане косата и като твоя цвят. Гледахме и снимки на естествената ти коса- нейният цвят е същия.

Имам и още един въпрос ,случайно някой да знае това какво е Indigofera argentia и Tartaric acid?

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 12:58 от Краси7

# 459
  • Бургас
Да отчета резултата. Значи снимки не мога да качвам, щото не съм много грамотна технически.
Косата е видимо по-блестяща и има наистина страхотен обем.
Колкото до цвета - на слънце се забелязва съвсем лек рижав оттенък, ама наистина лек. В затворено помещение съвсем не си личи. Сложих 3 с.л кайсия и 1 с.л. къна на светлокестенява коса. и стоях 3 часа. Следващия път ще пробвам да увелича къната за сметка на кайсията.

# 460
Краси7, tartaric acid е винена киселина, в сладкарството е известна и като кремотартар.Indigofera Argentia е всъщност Indigofera Argentea, родственик на индигото, за което пишем тук, явно също с оцветяващи свойства. За къна Henna Plus ли става въпрос?

# 461
dragon8  Peace голяма работа си ! Признавам те !  HugТочно  тази къна е !
А по другия въпрос ти имаш ли идея как трябва да стане ?

# 462
 Laughing, по другия въпрос HennaFox ще даде най-добрия отговор, след като косата на зълва ти е сходна с нейната, със сигурност ще ви даде добри указания. За кремотартара не съм сигурна дали е едно и също с винената киселина или тя се добива от него, няма ме в сладкарството, но тук има инфо за винената киселина:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B … D0%B8%D0%BD%D0%B0
В тази къна може би играе ролята на кисел агент за извличане на цвят и като фиксатор на цвета newsm78? И в крайна сметка се оказа просто лимонтузу Simple Smile.

# 463
Още веднъж сърдечно благодаря  dragon8 !    bouquet

Ще чакаме тогава HennaFox !

П.С. За да не спамя много темата ще изкажа благодарностите си на HennaFox за бързия отговор тук ! Мерси! Стискайте палци . Аз ще съм колорист-фризьор и ще докладваме !

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 14:17 от Краси7

# 464
Краси7: Много ти благодаря  Simple Smile
Според мен съотношението е 2/3 къна: 1/3 индиго. Напоследък слагам и по-малко индиго, последния път минах и без него, но на изрусена коса в началото пропорцията е горе-долу такава - за да не се получи твърде рижаво.
Най-добре е да тествате първо, като смесите по съвсем малко количество, върху коса, събрана от четката. Ако резултатът ви се стори тъмен или светъл - ще промените леко пропорциите.

Indigofera argentea понякога го наричат диворастящо индиго. Пак се използва за оцветяване, но не е толкова популярно като Indigofera Tinctoria.
За тартара - и аз си мисля, че ефектът е сходен на лимоновия сок.

Общи условия

Активация на акаунт