Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 633
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 020
  • Мнения: 4 358
Sash тази статия която си посочила..там мернах, че алуминий  има в содата.
За сода за хляб ли става дума Shocked.
За пръв път чувам подобно нещо Thinking

# 1 021
  • Мнения: 1 732
Sash,
Много полезна статия!!!    bouquet
Пусни я и в темата за металите, ако не е пускана......
Бъни ,
алуминий има и в обикновената готварска сол. Confused

# 1 022
  • Мнения: 5 714
Бъни,

http://welltellme.com/discuss/index.php?topic=14397.0

За бакпулвера става дума, но тук наистина продават и free aluminum.

Виждам, че и в линка, който давам, бъркат сода с бакпулвер.

# 1 023
  • София
  • Мнения: 1 946
Не знаех, че има и отделна тема за метали, разрових се, не я открих. В кой подфорум е?

Имам и друго питане.
Преди да се установя какво искам за моята кухня и на какви компромиси съм склонна (май винаги се правят компромиси, ако едно е добро, все нещо ще има, дето ще трябва да го приемеш) по какво трябва да позная какъв е съставът на материала, от който е произведен съдът? Напр. дали покритието съдържа PFOA, PTFE (какво, да му се не види, означават тези съкращения и как въздействат в/у организма ни?) дали е с полезен или вреден титан, че по-назад в темата четох, че титанът съдържа тефлон, а после, че един определен титан, а именно Titanium 2000 Plus Non-stick, не бил съдържал #Crazy аз вече се ошашавих...
Керамични досега съм ползвала само от тези красиви гювечи с български шарки, дето ги продават грънчари по шосето около Троян - там нали е най-хубавата глина. Но много са крехки, бе, много ... С няколко градуса да сбъркаш температурата и айдеее пак пукнатина - що саксии съм си направила вече от тях ... Mr. Green А тези керамични съдове от реномирани марки също ли са толкова чупливи. Че малко солено ще ми излезе саксия, дето струва трицифрена сума  Wink

За мен най-важното за новите ми съдове е да са безвредни и да не залепват.
На второ място е да се поддържат лесно, т.е. да не трябва да се мият с н'ам какви си специални препарати и да им се бае всеки път след употреба Laughing
И чак тогава на последно място идва условието все пак да изглеждат добре, да са с удобен обем и форма

# 1 024
  • Мнения: 1 732
Sash ,
ето това е темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552773.msg17350158#msg17350158
за състава на материала на съда е най- добре да има дадена от производителя информация. Реномираните производители дават такава.
Аз имам някакаква  зрителна и на "опип" опитност, но не разчитам на нея изобщо.

PFOA е перфлуороктанова киселина (Perfluorooctanoic acid)
PTFE е политетрафлуоретилен.(Polytetrafluoroethylene)
Титанът е метал, той не съдържа тефлон/т.е. политетрафлуоретилен, тефлон е търговкото име/ Simple Smile.
Титаниевите покрития често съдържат. Защото са смес от титан, тефлон и евентуално др. адхезиви.
Гювеч никога не ми се е пукал. Имам сетрифицирани за неналичие на олово в глазурата. Така като купуваш от пътя, внимавай с какви багрила и каква глазура са направени гювечетата.
Керамичен съд също не ми се е пукал. Имам тавички. Пека в тях редовно всичко. Не са ми реномирани марки, а средна класа. Пускала съм линк. Предполгам,че ако не същите, подобни има и  в бг.  Peace Много лесно се почистват, само с гъбка и сапун.

# 1 025
  • London, baby
  • Мнения: 805
Здравейте! Двоумя се дали да си купя Pyrex Pyroflam . По-назад в темата срещнах мнение, но ме интересува на човек, който наистина ги е ползвал какво ще каже за тях. Прочетох в интернет доста положителни мнения за тях и затова съвсем се обърках. Искам да си заменя тенджерите с тях, дали е уместно?
Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 13:15 от viessmanka

# 1 026
  • София
  • Мнения: 1 946
take a smile, много ти благодаря, много си мила и отзивчива. Пратих и на тези от темата за металите статията, макар че видях и там познати ми от тук никове и аватари  Laughing. Сега отивам и там да чета. Само се страхувам да не ми стане мания, защото е доста интересно и заразно  Laughing

Занимавам се със съставянето на една таблица с + и - , събрани от повечето ваши мнения тук в темата и по нея смятам накрая да се ориентирам с какво да заменя сегашните си съдове. Голямо проучване пада. Но дано накрая да успея да намеря това, с което ще готвя с удоволствие и без притеснение за здравето на семейството си. А когато взема това решение ще се похваля (дано да не се оплача) тук с благодарности за ценните ви съвети.

# 1 027
  • Мнения: 1 732
Успех, Sash !!! Peace Hug

# 1 028
  • Мнения: 6 790
Пиши каква марка е, пак може да е емайлиран - има такива покрития по чугунените тигани, изобщо не можеш да разбереш какво е - черно, грапаво, съсвем като чугун стои. Тези, които са без покритие, ги продават с инструкции за поддръжка. Най-общо мият се с гореща вода и мек препарат (разбирай каквото там Веро имаш) и се подсушават ВЕДНАГА, мажат се с растителна мазнина и се прибират. Ако все пак вземе да ръждяса, мажеш го с растителна мазнина, слагаш го във фурна на 170 градуса и печеш час и половина. Така мазнината се втвърдява и става на покритие, което издържа няколко готвенета. С времето се образува патина и преставаш да имаш тези грижи с ръждата.
Не знам защо ръждата или изобщо железните йони трябва да притесняват някого - чувала съм за желязна вода, забравих от кой край беше, хората специално я пиели против анемия. Чувала съм също, че това са глупости и желязната вода била вредна, но ВСИЧКИ професионално съдове за готвене са от стомана и това никак не е случайно. Един професионален съд трябва да служи на здрави и болни, на хора с невиждани алергии и завинаги да остане здрав. Според мен доста повече ни вредят завистта на околните, злобата и яростта им, отколкото йоните от съдовете, били те никел, желязо или каквото там. Само алуминия гледам да не го ползвам оголен, но той и без това е с покрития.

Пенкаилиева, благодаря за споделеното!! Да, този който имам е с инструкции за поддръжка, доста е грапав, със сигурност няма емайл... Пробвах вчера палачинки да направя, еми веднага залепнаха, нищо не стана....  Rolling Eyes

# 1 029
  • Мнения: 234
http://www.delimano.bg/

Момичета, някой да има отзиви за тази фирма за керамични съдове. Искам да си поръчам и не знам дали си струват, че не са от най-евтините.

# 1 030
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Да попитам понеже си купих чугунен тиган на  Le Creuset, да го омазнявам ли след всяко измиване, тъй като не пише в инструкциите. Той има нещо, като покритие, но  преполагам, че е фабрична патина, защото изглежда точно като чугунените тигани с вече образувала се патина, а тези в магазина не можаха да ми обяснят, но са сигурни, а и в книжката пише, че няма някакво друго покритие освен чист чугун и емайл от външната част. В инструкциите пише единствено измиване с гореща вода и мек препарат, подсушаване и омазняване преди готвене, и толкова.
За ето този тиган става въпрос :http://slimages.macys.com/is/image/MCY/products/3/optimized/8320 … p;bgc=255,255,255

# 1 031
  • Мнения: 505
Съвсем не го омазнявай  Laughing Laughing . Тези са с покритие, макар и черни отвътре. Мият се спокойно и не би трябвало да залепват. Но ти все пак напиши за нас, мечтаещите, как се е получило яденето. Между другото всичката ми информация е от официалния сайт на Le Creuset - там ги пише тези неща.

# 1 032
  • Мнения: 759
Може би тук е мястото да питам... Какво мислите за ножовете на Zwilling, които продават в Метро на промоция срещу определен брой стикери? Знам, че марката е с традиции, но малко се разочаровах като видях надпис Произведено в Китай... Дали си заслужават парите?

# 1 033
  • София
  • Мнения: 1 762
кикимото , всичко което не е китайско е менте  Laughing
Извинявай за отклонението. Стана ми смешно, защото наистина вече всичко е китайско.
Аз лично отказах тия ножове, но не мога да ти дам доводи. Може би, ако скоро не си бях взела страхотни ножове, щях да се подведа и да взема. Ама аз съм шматка и покупките ми са на настроение, не на задълбочен анализ  Laughing

# 1 034
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Съвсем не го омазнявай  Laughing Laughing . Тези са с покритие, макар и черни отвътре. Мият се спокойно и не би трябвало да залепват. Но ти все пак напиши за нас, мечтаещите, как се е получило яденето. Между другото всичката ми информация е от официалния сайт на Le Creuset - там ги пише тези неща.

Еми кой да помисли да отвори сайта на Le Creuset.  doh
За сега само марудници и едни яйца направих. Първоначално залепва здраво, но след няколко минути се отлепваха сами и двете, като се образуваше страхотна коричка, не мога да сравня с никакъв друг тиган за вкуса, все едно е печено - направо от тигана се лапаше, все още не съм сготвила нещо по-сериозно, та няма да се увличам в суперлативи, само ще кажа, че на дневен ред е тенджера... Laughing
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/387988_2580901639 … 2_436087352_n.jpg

Общи условия

Активация на акаунт