Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 375 855
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 752
А какво ви е мнението за тенджерите под налягане, имам предвид тези най най-старите, може би ссср-ки, моята е моя възраст, ако не и по-стара, наследих я, а нямам идея от какъв материал е  Blush

# 136
  • Мнения: 2 652
Ти остави материала на тенджерата, самото варене под налягане унищожава храната. Затова е препоръчително да се прилага много рядко.


"Отдавна е известно, че топлината оказва разрушителен ефект върху антиоксиданти и витамини. Но не се знаеше, кой от методите на приготвяне на храната е по-малко вреден от другия. Тук трябва да си дадем сметка, че всеки зарзават има различен структурен формат и съдържанието на антиоксиданти варира, именно за това е от особено значение да се познават „отвътре" зеленчуците.

Анализът започва с купуването на 20 различни вида зарзават, който се измива се и се реже на парченца. Всеки продукт се разделя на 7 равни мостри – една се оставя в суров вид, замразява във фризера, за да служи като контрол, а останалите 6 парчета се приготвят по 6 различни начина – варене, тенджера под налягане, върху тиган, пържени, печени на фурна и в микровълнова печка. След това са оставени да изстинат и се замразяват на температура минус 20 градуса. По-късно им се прилагат различни изследователски похвати с цел да се установи дали са запазили антиоксидативния си капацитет или по-друг начин казано – своята функционална активност. В крайна сметка се провеждат три различни експеримента, които целят да премерят потенциала на тези храни да се справят със свободните радикали."Имат различни физически и химически характеристики, поради което не разполагаме с универсален и точен метод, който да мери техния антиоксидативен капацитет." – обясняват авторите на анализа. „ За да интерпретираме това, което се случва с тях след готвенето, се налага да провокираме различни химични реакции, които да мерят индиректно" – разказва Антония Мурсия.

Резултатите демонстрират кои зеленчуци оцеляват и кои не устояват на кулинарните методи."Артишокът (алкачоф-ата от испански) е единственият зеленчук, който поддържаше висока антиоксидативна дейност по време на всички кулинарни процеси. Цвеклото, зеленият боб и чесънът съхраниха своята активност при повечето от процесите на преработка" – обяснавят анализаторите. Въпреки всичко се наблюдава важни загуби при зеленчуци като цветното зеле (карфиол), сварено или приготвено в микровълнова фурна, както и при варенето на грахови зърна. Някои от антиоксидантите загубиха на 50% своята активност.

Най-големи щети нанася обаче варенето и готвенето под налягане. За разлика – печенето върху тиган, във фурна и микровълнова печка са далеч по-малко агресивни, докато пърженето заема една средна позиция."


http://www.vitaminasport.bg/news/chranene/vareneto-otmiva-polezn … site-i-chast.html - целият материал е доста интересен, препоръчвам да се прочете.

# 137
  • Мнения: 252
Здравейте! Искам да следя темата и аз - използвам уред за готвене на пара, йенски съдове, силиконови форми и тенджера PYREX. Опитвам се да отделя "полезните" си съдове с Ваша помощ  Peace

# 138
  • Мнения: 2 654
Е, как готвене в микровълнова?! Embarassed Аз мислех че е сред най вредните....

# 139
  • Мнения: 1 313
И аз така мислех.

Беше ми полезен материала, който пусна I see you. Но ми се струва нормално метод на готвене, който е толкова бърз, както в тенджерите под налягане, да унищожава повече полезностите на храната, въпреки че не се бях замисляла за това до сега.

# 140
  • Мнения: 1 752
Еееех, жалко, а ми е много лесно, ще се преориентирам към фурната, и без това за нея имам чудесни стъклени тавички, всичко друго ми е за хвърляне  Blush

# 141
  • Мнения: 2 652
Е, как готвене в микровълнова?! Embarassed Аз мислех че е сред най вредните....

Ооо, да, тя е вредна от друга гледна точка, обаче - защото микро вълните трептели и разбивали молекулите на водата и намсиквоси, не го разбирам много като процес. Просто статията показва, че варенето под налягане безапелационно унищожава храната от гл. точка на полезнините. Някъде бях чела дори, че след ядене на така сготвена манджа се получавала левкоцитоза в стомаха, но за това не съм много сигурна.

# 142
  • София
  • Мнения: 2 102
Ти остави материала на тенджерата, самото варене под налягане унищожава храната. Затова е препоръчително да се прилага много рядко.


"Отдавна е известно, че топлината оказва разрушителен ефект върху антиоксиданти и витамини. Но не се знаеше, кой от методите на приготвяне на храната е по-малко вреден от другия. Тук трябва да си дадем сметка, че всеки зарзават има различен структурен формат и съдържанието на антиоксиданти варира, именно за това е от особено значение да се познават „отвътре" зеленчуците.

Анализът започва с купуването на 20 различни вида зарзават, който се измива се и се реже на парченца. Всеки продукт се разделя на 7 равни мостри – една се оставя в суров вид, замразява във фризера, за да служи като контрол, а останалите 6 парчета се приготвят по 6 различни начина – варене, тенджера под налягане, върху тиган, пържени, печени на фурна и в микровълнова печка. След това са оставени да изстинат и се замразяват на температура минус 20 градуса. По-късно им се прилагат различни изследователски похвати с цел да се установи дали са запазили антиоксидативния си капацитет или по-друг начин казано – своята функционална активност. В крайна сметка се провеждат три различни експеримента, които целят да премерят потенциала на тези храни да се справят със свободните радикали."Имат различни физически и химически характеристики, поради което не разполагаме с универсален и точен метод, който да мери техния антиоксидативен капацитет." – обясняват авторите на анализа. „ За да интерпретираме това, което се случва с тях след готвенето, се налага да провокираме различни химични реакции, които да мерят индиректно" – разказва Антония Мурсия.

Резултатите демонстрират кои зеленчуци оцеляват и кои не устояват на кулинарните методи."Артишокът (алкачоф-ата от испански) е единственият зеленчук, който поддържаше висока антиоксидативна дейност по време на всички кулинарни процеси. Цвеклото, зеленият боб и чесънът съхраниха своята активност при повечето от процесите на преработка" – обяснавят анализаторите. Въпреки всичко се наблюдава важни загуби при зеленчуци като цветното зеле (карфиол), сварено или приготвено в микровълнова фурна, както и при варенето на грахови зърна. Някои от антиоксидантите загубиха на 50% своята активност.

Най-големи щети нанася обаче варенето и готвенето под налягане. За разлика – печенето върху тиган, във фурна и микровълнова печка са далеч по-малко агресивни, докато пърженето заема една средна позиция."


http://www.vitaminasport.bg/news/chranene/vareneto-otmiva-polezn … site-i-chast.html - целият материал е доста интересен, препоръчвам да се прочете.
А виж какво пише на сайта на магазина от където си взех мойто тенджера под налягане Thinkinghttp://www.gamaelit.eu/product/b/bg/120 Да се чудиш на кого да вярваш

# 143
  • София
  • Мнения: 2 102
А някой информирал ли се е за цените на Silit тенджерите и тиганите? Поне приблизително? Всичките ли вървят около 200 лв? Ясно ми е, че всичко хубаво е скъпо, но ако е така ще трябва да търся друга алтернатива.
Комплектите са по 500 -600 ,това най-евтините,по -тънките

# 144
  • Мнения: 205
Комплектите са по 500 -600 ,това най-евтините,по -тънките
Предусещах, че не е за мен, много пари са това, жалко.
Благодаря за помощта!

# 145
  • Мнения: 2 132
А някой информирал ли се е за цените на Silit тенджерите и тиганите? Поне приблизително? Всичките ли вървят около 200 лв? Ясно ми е, че всичко хубаво е скъпо, но ако е така ще трябва да търся друга алтернатива.
Комплектите са по 500 -600 ,това най-евтините,по -тънките
Кои са тези тънки? Моят компект беше към 700лв - 3 тенджери+1 тиган от Силарган. И определено не са тънки Simple Smile

# 146
  • Мнения: 2 654
Комплектите са по 500 -600 ,това най-евтините,по -тънките
[/quote]

Ихаааааааааааааа!

# 147
  • Мнения: 205
Четох, четох и взех да се обърквам вече. Обяснете ми, моля още веднъж, малко по-бавно Simple Smile, за тези керамични съдове какво ви е мнението: http://www.-spam112-/magazin/sudove-za-gotvene/index.html

# 148
  • София
  • Мнения: 2 102
А някой информирал ли се е за цените на Silit тенджерите и тиганите? Поне приблизително? Всичките ли вървят около 200 лв? Ясно ми е, че всичко хубаво е скъпо, но ако е така ще трябва да търся друга алтернатива.
Комплектите са по 500 -600 ,това най-евтините,по -тънките
Кои са тези тънки? Моят компект беше към 700лв - 3 тенджери+1 тиган от Силарган. И определено не са тънки Simple Smile
По- леки  имах предвид  PeaceТова ми го обясняваше продавачката от Гама елит като си купувах мойте,обясняваше че тези по-евтините на Силит,са от по-лека стомана,стоят по-тънки и не са толкова висок клас качество като тези другите,пак са си качествени то е ясно Peace
Четох, четох и взех да се обърквам вече. Обяснете ми, моля още веднъж, малко по-бавно Simple Smile, за тези керамични съдове какво ви е мнението: http://www.-spam112-/magazin/sudove-za-gotvene/index.html
Не съм ги ползвала но ми се струват добри smile3521Даже си харесах някои нещица

# 149
  • Мнения: 2 132
Ами моят комплект е от скъпите - Силарган и преди около 2 години струваше към 700лв за 4-те неща. Така, че тези, за които говори продавачката трябва да са от по-обикновените им и да са на по-ниски цени. Но пък предполагам, че при тях материалът няма да е възможно най-безопасният както е при Силаргана и не знам дали ще са най-добрия избор в тяхната категория.

Общи условия

Активация на акаунт