Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 376 080
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 225
  • Къде ли не
  • Мнения: 811
Fiada, твоят чугунен тиган каква марка е и от Бг ли си го вземала? Извини ме ако си го писала вече, а аз съм забравила! На мен ми трябва основно за неделните палачинки и за пърленки.

 А след мненията за надраскания Силит изясни ли се нормално ли е или не?  Thinking Бях се засилила да си купя но това сериозно ме обезпокои.

# 226
  • Мнения: X
Изчетох темата от 1-ва страница,за да си изясня пак за чугуна,тъй като съм си запаметила за преглеждане и тази тема,но не съм я изчела цялата.Та от многото информация явно може би съм се подвела от тази статия,където се споменава,че ако чугунът не е с покритие,образува петна,мие се по-трудно и т.н.   От настоящата тема съм останала с впечатление,че оплакванията от залепване са от чугунени съдове,но сега като препрочетох,виждам,че става въпрос за Силита-храната залепва и се изисква накисване. Peace

# 227
  • Мнения: 2 132
Fiada, твоят чугунен тиган каква марка е и от Бг ли си го вземала? Извини ме ако си го писала вече, а аз съм забравила! На мен ми трябва основно за неделните палачинки и за пърленки.

 А след мненията за надраскания Силит изясни ли се нормално ли е или не?  Thinking Бях се засилила да си купя но това сериозно ме обезпокои.
Изясни се, че на всички драскотините са от лъжицата/бъркалката. Т.е. следите са отгоре на керамиката, а не в нея.

# 228
  • Мнения: 2 028
аз още умувам защо драскотините са по-светли от черната керамика, честно казано, пък и въобще защо са там, след като силарганът е scratch-resistant...

мога да обобщя след ползване на тенджерката (Силит-Силарган), макар и само от една седмица, какви са ми първите впечатления... без да претендирам за нещо... просто нека споделя  Peace

недостатъци:
1. много ми е тежка
2. явно не е съвсем устойчива на надраскване, хем имайте предвид, че не съм бъркала вътре с телена четка... но и наистина едва ли е възможно съвсем да не се драсне... може и аз да се вторачвам повечко...
3. много залепва... когато готвя месо, не слагам мазнина, ами залепва си, трябва здраво киснене после... когато готвя без месо, слагам малко мазнина, тогава няма проблеми...
4. много е скъпа, за да е толкова претенциозна...
5. няма гаранция (купувана е от представителния магазин на Солинген в София, на ул. Пиротска)

предимства:
1. определено яденето сякаш става по-вкусно, парата не излиза навън, не ми клокочи, улива, тече по котлоните, всичко се запазва вътре, а и нищо не ми се разварява, т.е. всичко се сготвя идеално...
2. капакът много ме кефи, че може да се закрепва отстрани (но това не е при всички модели)  Heart Eyes

хмм, предимствата са ми по-малко от недостатъците...

досега съм готвила в съдове от обикновена неръждаема стомана... тя съдържа никел, който при силит-силарган отсъства... може би това е редно да го счета като още едно предимство  Peace никелът май е свързан с разни алергии, освен това в обикновената неръждавейка след готвене пак е добре да се пресипе храната, аз пресипвам в стъклен съд... докато в силарган може да се съхранява по-продължително време, без да се промени вкусът...

ами това е, не мога със сигурност да кажа препоръчвам/не препоръчвам...

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 15:50 от ray

# 229
  • Мнения: 2 132
''аз още умувам защо драскотините са по-светли от черната керамика''
А какъв е цветът на бъркалката, с която си бъркала?

За точка 5 съм сигурна, че имат гаранция! Сестра ми като си купуваше тенджера преди 2 месеца от магазина в Пловдив пита и мъжът каза,че е 2 години, ако не се лъжа..

# 230
  • Мнения: 2 028
да, права си, точно с такъв цвят е бъркалката - метална решетъчна лъжица и черпак... един вид да се е огладило по повърхността и да е оставило следа  Thinking ами може, знам ли...

чудесно е, че в Пловдив имат гаранция, не е ясно защо в Сф няма...

# 231
  • Мнения: 2 132
да, права си, точно с такъв цвят е бъркалката - метална решетъчна лъжица и черпак... един вид да се е огладило по повърхността и да е оставило следа  Thinking ами може, знам ли...

чудесно е, че в Пловдив имат гаранция, не е ясно защо в Сф няма...
Ами да де, аз това имах предвид по-напред в темата като ти казвах, че следата е от самата бъркалка Wink Не, че бъркалката е направила следа в керамиката, а, че самата следа е от бъркалката. Ако ме разбираш Simple Smile Като тебешир по черна дъска. При мен поне следите са едни такива назъбени и прекъснати.
От магазина също ми казаха, че следата е от материала, с които съм бъркала.

Според мен софийската продавачка не е била нещо в час. Защо не се обадиш на някакъв телефон от сайта им и да питаш?

# 232
  • Sofia
  • Мнения: 10 882
Понеже аз съм сестрата да кажа, че за гаранция споменаха чак като попитах. И се оказа, че е 2 години, а не 5 както мислех. Rolling Eyes
И освен това не разбрах къде е точно гаранцията, книжка или какво? newsm78 Пазя си касовата бележка де.

Аз нямам следи в тенджерата, може би защото вкъщи ползвам предимно дървени бъркалки (понеже често пробвам като се готви са ми много по-удобни), но все пак и за мен е притеснителна тази информация. Как така металът оставя следи по тази повърхност, металът е еднородна смес, не е тебешир, как така се разтваря по повърхостта? newsm78

# 233
  • Мнения: 2 132
Ами, не знам, но сега разгледах и други съдове вкъщи - тави от 18/10 и по тях също имам доста такива следи, но понеже и тавата е същия цвят не са ми правили впечатление. Аз и в тях си бъркам с лъжици и бъркалки от нераждаема стомана, че нали нямат никакво покритие Simple Smile

Помня, че ти казаха, че гаранцията ти е касовата бележка.

# 234
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Неръждавейката си е обикновена хром-никелова стомана (неръждаема стомана).

И вредна ли е?  Rolling Eyes

Не.
Аз имам алергия към никела и ползвам 18/10 тенджери на Лагостина. Нищо ми няма. Никеловата алергия се проявява като контактен дерматит. Тази стомана е абсолютно нереактивна с храната, е, ако сме физици можем да допуснем някой и друг атом Simple Smile, но недостатъчно за каквато и да е реакция. Освен ако не гушна тенджерата за час-два Laughing, обикновено за толкова време ми се появява сърбежа от нелакирано копче на дънки или синджирче от неблагороден метал  Peace ...

# 235
  • Мнения: 0
По-добро от Лагостина здраве му кажи. Heart Eyes И аз имам една малка с дълга дръжка (как се нарича на български?)

Всъщност, аз не съм убедена че би имала проява на каквато и да е алергия в допир с неръждавейка.  противен случай, от лъжиците и вилиците първо би проимала. Laughing Но такива алергии още не съм виждала.

За пръв път чувам за пресипване на яденето от тенджерите и за каквито и да било негативни въздействия на неръждаемата стомана. Shocked

Това са идеалните тенджери, в такива готвят всички професионални готвачи и не се боят от каквото и да е чегъртане с телени четки. Моите след изплакване с оцет блестят като нови.

# 236
  • Къде ли не
  • Мнения: 811
Fiada, твоят чугунен тиган каква марка е и от Бг ли си го вземала? Извини ме ако си го писала вече, а аз съм забравила! На мен ми трябва основно за неделните палачинки и за пърленки.
Самоцитирам се подозирайки, че не си ми прочела питанката.  Wink
За Силита - утре се надявам най - после да ида до " Двата щъркела" и да поразпитам. Ако разбера нещо за гаранцията ще докладвам.  Grinning

# 237
  • Мнения: 0
Fiada, твоят чугунен тиган каква марка е и от Бг ли си го вземала? Извини ме ако си го писала вече, а аз съм забравила! На мен ми трябва основно за неделните палачинки и за пърленки.
Самоцитирам се подозирайки, че не си ми прочела питанката.  Wink
За Силита - утре се надявам най - после да ида до " Двата щъркела" и да поразпитам. Ако разбера нещо за гаранцията ще докладвам.  Grinning

Имам чугунен тиган много стар който ми е донесен от Русия. Иначе каква разлика какъв е и от къде чугуна? Аз за лош чугун още не съм чувала. Единствено съм предубедена към емайлирания от типа на Le Creuset...

# 238
  • Къде ли не
  • Мнения: 811
Точно за това те питам! Има още няколко марки, които са емайлирани и са най - скъпи! Значи ще си поръчам смело най - евтиния чугунен тиган в ebay.  Peace

# 239
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361

 Единствено съм предубедена към емайлирания от типа на Le Creuset...
Защо, изронва ли се? Аз доста ги заглеждам, макар че са скъпички един гювеч мислех да си взема. Всички готвачи по ТВ готвят с тях  Simple Smile ...
В упътването на автоклавната ми тенджера, я е някаква испанска, пишеше да не се оставят кисели ястия - с домати, вино и т.н. да преседяват дълго в тенджерата, не било хубаво за дъното. На Лагостините нищо не пише, освен ястието да се соли чак след като заври водата. Ако се сипят кристалчетата в суха тенджера или студена вода, ще започнат да се топят на дъното от топлината и развалят стоманата по някакъв начин  Shocked !
Това съм го правила 100% с други тенджери преди да се угръмотъ от упътването на тези  Mr. Green ...

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 20:26 от eli_c

Общи условия

Активация на акаунт