Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 376 002
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 896
По принцип ползвам стъклени тенджери, но къде от неправилно боравене, къде от недобро качество, доста се пукнаха (останаха ми само капаците Simple Smile) и мисля, че се отказвам напълно от този вариант (освен за фурната).

# 211
  • Мнения: 0
По принцип ползвам стъклени тенджери, но къде от неправилно боравене, къде от недобро качество, доста се пукнаха (останаха ми само капаците Simple Smile) и мисля, че се отказвам напълно от този вариант (освен за фурната).



И какво не те устройва неръждавейка?

Никога не бих сложила стъкло на котлон, ако ще бронирано да е.

# 212
  • Мнения: 1 745
Защо слагате всички тефлонови съдове под един знаменател : http://www.tefal.bg/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/FAQ+PFOA.htm

# 213
  • Мнения: 0
Защо слагате всички тефлонови съдове под един знаменател : http://www.tefal.bg/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/FAQ+PFOA.htm

Все тая PFOA или PTFE

Цитат
Тефлон или политэтрафлуороэтилен (ПТФЭ) – схожее с пластмассой вещество. Его используют во всех «нелипких» кухонных предметах, различно лишь количество. Ранее считалось, что вещества, выделяемые из тефлона не могут попасть в природу, а если и попадают, то не могут разложиться, т.е. остаются биологически инертными. Однако это оказалось заблуждением.Доказано, что эти вещества скапливаются в организме человека и животного и в природе. Лишь два из этих почти 100 веществ хорошо изучены.

Самый простой способ добиться деления тефлона, накалить его. DuPont утверждает, что покрытие тефлона не трескается даже при температуре в 315 градусов, что, по утверждению компании, сильно превышает температуру, используемую в готовке еды, однако независимый эксперимент отрицает это. Низшая температура, при которой было констатировано попадание тефлона в воздух – 230 градусов. В свою очередь, низшая температура, при которой выделяемые из нелипкого покрытия вещества убили птиц – 202 градуса! Это доказывает, что токсины могут выделяться и при меньшей температуре. В результате эксперимента независимых экспертов Environmental Working Group было доказано, что за 2-5 минут тефлоновая сковорода нагревается намного сильнее, чем указывает DuPont.Ученые университета Торонто констатировали, что тефлон и схожие с ним покрытия делятся на нейротоксины и газы, вызывающие парниковый эффект. Используемый в быту тефлон при нагревании сковороды выделяет микроскопические частички, которые попадают глубоко в легкие и там остаются, вызывая смерть птиц, у людей же появляются симптомы так называемого полимерного дымового жара – схожего с симптомами тяжелого заболевания. Впервые такой жар был зафиксирован в 1950 году у рабочих на производстве тефлона. Исследования DuPont доказали, что такое заболевание особо грозит курильщикам, правда, компания внезапно сделала вывод, что тефлон не вреден для человека, если он во время приготовления еды не курит. На практике было доказано обратное, и с 1960 года сотрудники DuPont, которым приходится иметь дело с тефлоном при температуре более 204 градусов, обязаны носить защитные маски.

Влияние на здоровье человека

Научные исследования доказали, что выделяемые из тефлона вещества могут вызывать риск ожирения, инсулиновые проблемы и рак щитовидной железы. Кроме того, тефлон угрожает по крайней мере девяти видам клеток, которые регулируют иммунную систему организма. Недавно ПТФЭ стали связывать с повышением уровня холестерина и триглицерина у людей, у животных заметны изменения объемов мозга, печени и селезенки, одновременно рушится эндокринная система, повышается риск рака, бездетности и отставания в развитии.

Особо опасны тефлоновые выделения детям. Данные Агентства защиты природы США показывают: DuPont с 1981 года знал, что матери передают своим детям ПТФЭ и что это может вызвать уродство лица, что было доказано на экспериментах с животными. Параллельно эти вещества могут попасть везде. Главным образом под угрозой находятся сотрудники производства и проживающие поблизости. В 2001 году жители, проживающие рядом с заводом DuPont в Великобритании, подали на компанию в суд, инкриминируя ей осознанное загрязнение сточных вод. Это считалось причиной того, что в окрестностях увеличилось число рака простаты и помех в репродуктивных функциях женщин, а также распространилось число заболевших лейкемией. Суд обязал вложить не менее 107 млн. долларов в то, чтобы снизить количество ПТФЭ в сточных водах и профинансировать исследования влияния этих веществ на здоровье людей. Эти результаты могли бы заставить компанию тратить еще 235 млн. на проекты долговременного мониторинга здоровья.

Как себя уберечь?
Хотя мы и не можем полностью избежать тефлона, можно отказаться от приобретения тефлоновой продукции. Вот некоторые советы:

Вместо тефлоновой сковороды или кастрюли выбираем из нержавеющей стали или чугуна, эмалированную посуду;
Убедитесь, что в составе покрытия и одежды нет тефлона, который во время носки начнет выделяться;
Забудьте о еде быстрого приготовления, которую упаковывают в посуду с тефлоном и бумагу! Продаваемые во многих супермаркетах продукты (например, предназначенные для микроволновой печи пиццы, попкорн и т.д.) транспортируются и хранятся в упаковке, которая содержит тефлон.
Не покупайте и не используйте косметику, в составе которой есть вещества, в названии которых есть «fluoro», «perfluoro» или PTFE. Составные тефлона могут быть в лосьонах для лиц и тела, в пудре, лаке для ногтей и креме для бритья.
Выскажите публично свое отношение к тефлона и продуктам, выделяемым из него!
Хотя тефлон и облегчает нашу домашнюю жизнь, это блекнет на фоне негативных последствий: возможная смерть домашнего любимца, диабет, врожденные уродства и рак… Руководствуясь принципом осторожности, нам стоило бы полностью освободить свой дом от веществ, содержащих тефлон, пока DuPont не выступит с неоспоримыми доказательствами того, что эти искусственные химические вещества не вредны. Елси таких доказательств не будет, не сложно предположить, что по отношению этой компании может решить суд.


Источники:

Newsru
Inopressa.ru

# 214
  • Мнения: X
Имам тенджера от тази серия,много съм доволна и не се притеснявам от състава на покритието отвътре.Вече година я ползвам,няма и драскотина и е като нова.Разбира се ,гледам да съм внимателна,когато ползвам метална лъжица или бъркалка,не я слагам в миялката,мие се изключително лесно на ръка.
Като се има предвид колко отровни вещества поглъщам на ден от въздуха,който дишам,и колко противоречива информация е изписана за всякакви съдове и покрития,започвам да не придавам чак такава важност на безопасността им,която само един бог я знае със сигурност.Предпочитам съдовете да са качествени,да не им се изкривява дъното и в никакъв случай да не ми залепва храната,която приготвям.В тази връзка имаше оплаквания от този род от чугунените съдове-значи няма да взема такъв,нищо че се води към днешна дата безвреден.Пиша нарочно днешна дата,че утре и за тези съдове ще се изпише куп инфо в обратната насока.Днес нещо е прехвалено и супер изследвано,утре-вредно и още по-супер изследвано. Naughty

# 215
  • Мнения: 0
Оплаквания за изкривяване или залепване от чугунени съдове?  #Crazy Само ако е минал покрай чугун. Joy Чугуна много по-малко залепва от тефлона и за разлика от него не се бои от механични въздействия и жестоко търкане с телени четки. И е абсолютно безопасен. Единствен недостатък му е тежестта.

А пък аз определено не бих тровила семейството с с готвене в тефлон. Ако теб не те притеснява да им трупаш допълнително отрови с което да им съкратиш живота, за мен не се отнася. Съдове от Тефал ще влезнат в къщи само през трупа ми.

Не виждам никаква причина да готвя в отровни тенджери вместо в красиви и безопасни иноксови (тефлоновите са и супер грозни при това).

# 216
  • Мнения: 3
Здравейте,

От около 3-4 месеца попаднах на тези карамични съдове, които се оказаха много добри и може да се използват и на газов котлон.
По скъпи са от тефлоновите, но пък не е нужно да се закупи цялата серия от тенджери и тигани: http://-spam112-/portal/statii/emile-henry-86.html
Купих си ги от този сайт. А може да се видят и в магазина им в Лозенец.

# 217
  • Мнения: 1 526
Аз също преди седмица се сдобих с керамична тенджера. Много съм доволна, в нея се готви лесно и като чели яденетата станаха по- вкусни Simple Smile!

# 218
  • Мнения: X
Ако теб не те притеснява да им трупаш допълнително отрови с което да им съкратиш живота, за мен не се отнася.
Защо непременно реши,че съм визирала теб с поста си,че яхна метлата?
Мисля да  не влизам в ролята на господ кой колко ще живее и от тефлонов тиган ли ще умре или от каквото му е отредено!
Освен това крайностите и залитанията  на тема "био" и "еко" все още са ми чужди.Въпреки това на никой не държа сметка в какво ще вярва и с какво ще се съобразява в избора си.
За чугунените съдове ми се мярна нечие мнение,че залепва храната и по-трудно се измива,ако го прочета пак,ще го цитирам.

# 219
  • Мнения: 0
Ако теб не те притеснява да им трупаш допълнително отрови с което да им съкратиш живота, за мен не се отнася.
Защо непременно реши,че съм визирала теб с поста си,че яхна метлата?
Мисля да  не влизам в ролята на господ кой колко ще живее и от тефлонов тиган ли ще умре или от каквото му е отредено!
Освен това крайностите и залитанията  на тема "био" и "еко" все още са ми чужди.Въпреки това на никой не държа сметка в какво ще вярва и с какво ще се съобразява в избора си.
За чугунените съдове ми се мярна нечие мнение,че залепва храната и по-трудно се измива,ако го прочета пак,ще го цитирам.

Доста нелогично ми се вижда да се вмъкваш в тема за ЗДРАВОСЛОВНИ съдове за да хвалиш Тефал  Shocked и да плюеш чугун. Просто си намери на друго място слушатели за тефлона.

# 220
  • Мнения: X
Fiada ,мисля,че минаваш границите на добрия тон,присъщ за готварския.
Не смятам изобщо да водя някакъв спор с теб,просто изказах мнение,в случая различно от твоето,а сигурно и на много други,в което не виждам нищо лошо.


Аз също преди седмица се сдобих с керамична тенджера. Много съм доволна, в нея се готви лесно и като чели яденетата станаха по- вкусни Simple Smile!

Тали Дан,по-бавно ли загрява течността или ястието,отколкото в друга тенджера,например инокс или др. метал?И постепенно ли увеличаваш мощността на котлона,или направо може да се включи на най-силна степен.Би ли споделила каква марка е твоята тенджерка?

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 09:45 от Анонимен

# 221
  • Мнения: 1 213





И какво не те устройва неръждавейка?

Никога не бих сложила стъкло на котлон, ако ще бронирано да е.

Неръждавейката почти не се споменава тук...Защо ли newsm78? ...Може би защото е евтина?...
Аз пък мисля да си взема точно такива тави...Някой ако знае нещо лошо за този материал моля да пише и може да размисля.

От 11 год.ползвам едни тенджери с двойно дъно/някакви турски/ и те май са от неръждавейка newsm78...Ами много съм доволна - без надраскване,загаряне,излющване.

# 222
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
На какво казвате неръждавейка - на алпака ли?

# 223
  • Мнения: 2 652
Неръждавейката си е обикновена хром-никелова стомана (неръждаема стомана).

# 224
  • Варна
  • Мнения: 1 326
Неръждавейката си е обикновена хром-никелова стомана (неръждаема стомана).

И вредна ли е?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт