Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

• 379 789
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 260
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ok, a тенджерите с керамично покритие как ви се струват? Вредни ли са? Залепва ли храната в тях?

80 и няколко страници не разисквахме ли това?  newsm78

# 1 261
Извинявам се, че не успявам да напиша съвсем всичко. Емайлираните съдове на Льо Крузе са мечта за всяка домакиня, но там полагането на покритието от емайл и самото покритие, както и основния материал са различни. Няма какво да правиме реклама на нещо, което се е доказало с годините.
А колкото до домакинския ми опит, аз съм от доста години домакиня и си готвя всеки ден още от студентските времена. Обичам всичко, което е свързано с готвенето и дома и много се радвам да споделя по нещичко тук с вас  Laughing 

# 1 262
  • Пловдив
take a smile, моля те сподели коя емайлирана тенджера според теб е добра?
на която и да е квалитетна марка.  Например, Le Creuset, Chantal , Riess, Krüger , ElO...
Има избор и на такива,  които не са чак толкова известни, но са пак с добро качество. Peace

Благодаря за отговора, take a smyle
Разгледах тенджерките на Elo и Krüger в немския амазон. Цените са прилични. На външен вид (подчертавам само на външен вид, тъй като никога не съм ги виждала на живо)  изглеждат като руските емайлирани с двойно дъно, които аз си взех наскоро от мой познат, който от дълги години продава такива тенжери и ме посъветва да взема тях пред Хром Силистра. Засега съм доволна, нищо не залепва, почистват се много лесно. Дъното изглежда сравнително дебело. Внимавах като ги купувах, да нямат драскотини и нарушен емайл

Имах огромно желание да си взема на Le Creuset или Emily Henry, които толкова обсъждахме и пролетта и лятото, но финансите не ми позволиха.  Да се надяваме, че скоро ще се похваля поне с една тяхна тенджерка.  Аз имам изразена алергия към никел, но само при допир. До преди да взема емайлираните готвех с стоманени. Не съм усещала реакция от никела, но пък и не знам в какво може да се изрази тя, когато не е при директен допир.

# 1 263
  • Пловдив
Относно Пирофлама ако ми кажете какво искате да сготвя в него и после да снимам,и ми кажете как да кача видеото/снимките,тъй като до сега не съм го правила,с радост ще се пробвам и ще докладвам Simple Smile)

Gufi, моля те сподели какво досега си готвила в Pyroflam? Интересувам се например на супа, леща. Ориз мога ли да сваря или залепва?
Иска ми се да си взема една такава тенджерка от 3л. но искам да преценя, дали ще мога да я ползвам според нуждите ми.

# 1 264
Ok, a тенджерите с керамично покритие как ви се струват? Вредни ли са? Залепва ли храната в тях?

80 и няколко страници не разисквахме ли това?  newsm78

Абсолютно нищо вредно няма в тях и не, храната не залепва.

# 1 265
Момичета, препоръчвате ли ми тигана на visions, който е с незалепващо покритие, както и тенджерите на фирмите roemertopf и lecreuset.. Доста съм объркана, изборът е голям, а имам нужда от нов тиган, гювече и тенджера. За глинен гювеч, коя марка е подходяща? Благодаря ви предварително! Hug

# 1 266
Габи, Рьомертопф в България не съм виждала, но скоро си купих съдове от керамика, в които се готви чудесно гювеч, а и други неща:
http://www.berghoffworldwide.com/en/Catalogue/15.aspx
Не са глинени, а керамични със стъклена глазура, която се почиства удивително лесно, включително и в миялна.

# 1 267
Penkailieva, благодаря ти много:)
Само още един въпрос- има ли разлика във вкуса, когато гювечът е керамичен, а не глинен? Просто обожавам вкусът на храна приготвена в гювеч, а не съм наясно дали би имало разлика във вкуса спрямо материалът, от който е направено гювечето. В случаят ми хареса, че съдовете на RÖMERTOPF са от глина, дано да не се излагам много с въпросите си Embarassed За съжаление не мога да намеря дали berghof доставят извън България, но ще продължа да търся.
Simple Smile

# 1 268
Ооо, съжалявам, Габи, мислех, че Бергхоф, като са белгийски и се продават в целия свят, ще ги има и в Дания. Съветът ми е безполезен тогава. Иначе за вкуса - някаква разлика във вкуса има, но аз получавам по-вкусни неща в Бергхоф, отколкото в традиционния български гювеч - някак ми е по-богат вкуса и става маслено, топи се в устата. Може би просто не се справям толкова добре с глината.
Вземи си Рьомертопф в такъв случай.

# 1 269
Да се мие винаги, когато е напълно охладен с гореща вода и мека, насапунисана гъба/домакинска четка за съдове, без тел и грубата част на гъбата, да се подсушава задължително. Така правя и си го омазнявам след всяко измиване. Няма да робувам на един тиган в крайна сметка

Мия го още топъл с гореща вода, търкам с четка, понякога слагам сапун. Забърсвам го с кърпа и слагам на слаб котлон да исъхне окончателно, накрая мажа с олио. 

Последно охладен или топъл се мие? Simple Smile Аз лично правя в него единствено и само палачинки, и почти не се цапа,да не кажа хич... Последният път го изчаках да изстине, така ми се струва най-логично. Rolling Eyes

# 1 270
Penkailieva, благодаря ти Hug Ще продължа да търся Бергхоф и ако не намеря си взимам на Рьомертопф . Мерси за помощта:)

# 1 271
Лудрес, аз следвам инстрикциите на тигана http://www.lodgemfg.com/use-care-seasoned-cast-iron.asp. Важно е да няма голяма температурна разлика като горещ тиган и студена вода. На мен не ми се чака да изтива, затова го мия топъл със гореща вода. Щом го ползваш за палачинки, мисля няма нужда да миеш всеки път, а само да забърсваш след употреба. Моля, сподели как печеш палачинките, залепват ли и колко време е необходимо. Вече от година искам равен чугунен тиган точно заради палачинките.

# 1 272
........Емайлираните съдове на Льо Крузе са мечта за всяка домакиня, но там полагането на покритието от емайл и самото покритие, както и основния материал са различни. Няма какво да правиме реклама на нещо, което се е доказало с годините.

За мен точно те не са мечта.  WinkЯвно не съм домакиня
Ако визираш моят пример, даден относно коментара на Bo Bi, съвсем не правя реклама.  Simple SmileПросто приемайки, че е една от цитираните тук марки, дадох пример именно с Le Creuset Grinning  Примерът спокойно можеше да бъде с Le Chasseur, Heuck, BergHOFF, Lodge, Staub, Mario Batali и т.н.  Wink
Така че продължавам да хваля /качествения/ емайл .  Peace

portokalche ,
нищо чудно алергията ти към никела на допир да е провокирана първоначално от вътрешно постъпване на никел в организма ти.
Габриелла ,
Интересно ми беше да разбера за  тиган на Visions с незалепващо покритие.  Simple Smile
До колкото прочетох, е тефлоново. Confused  За 1 път виждам такава серия на Visions. Crazy Бях останала с впечатление , че Visions друг материал, освен стъкло- керамика не ползват.

# 1 273
  • Пловдив
Ооо, съжалявам, Габи, мислех, че Бергхоф, като са белгийски и се продават в целия свят, ще ги има и в Дания. Съветът ми е безполезен тогава. Иначе за вкуса - някаква разлика във вкуса има, но аз получавам по-вкусни неща в Бергхоф, отколкото в традиционния български гювеч - някак ми е по-богат вкуса и става маслено, топи се в устата. Може би просто не се справям толкова добре с глината.
Вземи си Рьомертопф в такъв случай.

Penkailieva, заинтригува ме с този керамичен съд на Бергхоф. Може ли да пуснеш снимка на твоя.
Аз много исках да си взема гювеч с доказано безоловна глазура, но след като се нанесохме, приятели ми подариха два гювеча различна големина. Т.е. не можах сама да направя избора си. Сега ме е грях на ги хрърля... но бих си взела керамичен съд, в който ястоята да стават също толкова вкусно.

# 1 274
  • Атина
portokalche,днес като се върна в къщи ще сготвя ориз и примерно супа с месо в пирофлама,и ще снимам.Аз готвя по принцим всичко в тях като винаги го правя на средна или ниска температура.Ако искам да заври предварително водата,за по-бързо,я пускам на силната степен докато се стопли ,след което намалям котлона и добавям продуктите.Ако искам да запържа предварително лук,включвам на средна т котлона и бъркам постоянно.Всичко е до свикване Simple Smile)Аз и хванах цаката.Нещата,въпреки ниската температура на готвене,си стават.Компактна е,и после всичко в нея си влиза в хладилника.Не е тежка.Иска си обаче бъркането Simple Smile Единственото,което не съм правила в нея е пържени картофи.Ние по принцип и рядко ги консумираме.

Общи условия

Активация на акаунт