Съжалявате ли, че (не)живеете в гр.София?

• 18 764
  • 498
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Аз харесвам София,даже много я харесвам.Не искам да живея там,защото камъкът си тежи на мястото.Харесвам и софиянци,винаги съм казвала,че са мили хора.Обаче става въпрос за софиянци,а не за селяндурите,които напълниха София.
Шанел, никога не си ми правила впечатление на тесногръд човек  Naughty Защо така сега? Нима всички извън столицата са селяндури? Или визираш манталитета на придошлите, защото не вярвам себе си да поставяш в хубавото определение, което даваш  Grinning

# 106
Естествено,че наблягам на манталитета.Забележи,че не казвам селяни,а селяндури.А себе си как да поставя в тази графа,като съм чистокръвна варненка.Сега,нека от публикацията ми се обиждат само селяндурите,живеещи в София,но не и селяните,които живеят в селата.Аз не забравям,че най-великите ни писатели са приспивани с жуженето на вретеното.

# 107
  • София
Всъщност огромният проблем на София поне за мен е липсата на инфраструктура - транспорт, пътища, бързи връзки, паркинги.
Ето това превръща живота ми в ад.
И то защото - много пъти съм го писала - общината дълго вре спа, за да прибира пари от частични изменения и от допуснати нови сгради без необходимия брой паркоместа.
Беше елементарно някой да се сети преди 20 години, че навсякъде естествените процеси се свеждат до приток на хора към големия град.
И съответно още тогава градът да започне да се планира в тази посока.
Ма не - дайде да си вземем рушветчето.

П.П. Боклуците ги има в повечето големи градове. Просто обикновено ги чистят по-добре.

# 108
П.П. Боклуците ги има в повечето големи градове. Просто обикновено ги чистят по-добре.

Кои боклуци?

# 109
Може да си чистокръвен, да имаш и родословно дърво един лакът дълго,
и пак да си селяндур, нищо не пречи.

Или гражданите им имат по-добри хигиенни навици, не се гнусят да ударят една метла пред входа, да изхвърлят кошчето за боклук в контейнера.

# 110
  • София
Добре, поправям се - отпадъците (хартийки, фасове...).
В Ротердам пазарът се отваряше 2 или 3 пъти седмично на един площад.
Затваряше в 7 вечерта примерно.
Оставаха камари кашончета, найлонови пликчета и прочее.
Светкавично минаваше общинската служба за почистване, и след час пак ставаше чистичко.
Е те и доста горчиви данъци плащат, де.
В Япония няма кошчета за боклук по улиците. Носиш си боклука у дома.
Так го изхвърляш. Разделно.
Минават да събират боклука по вид в точно определени дни, при това рядко.
Ако намерят огризка от ябълка в коша за стъкло, ти светват яка глоба.

# 111
Където и да съм живяла, винаги съм се чувствала добре.
Израстнала съм в град, в който не всеки познава всеки, така че не ми прави впечатление "анонимността" в големия град.
В смисъл - все ми е тази дали ще ме познават някъде или не.
В интерес на истината до сега не съм живяла на място, където всички да се "знаят" и честно казано не мога да заема съвсем твърда позиция, че това няма да ме дразни със сигурност.
Но това не означава, че не бих опитала да живея в такава среда.
Избрах да уча във Варна и прекарах близо 6 години от живота си там. Харесваше ми и все още ми харесва да ходя там и да се виждам с познатите си.
По стечение на обстоятелствата, в момента съм в София. Отново ми харесва, защото имам едни от най-хубавите си детски спомени, именно в София.
Не разбирам хората, които плюят безцелно по даден град.
За мен - навсякъде в милата ни родина е еднакво хубаво и еднакво лошо.
Различно е само извън пределите на страната ни.

# 112
Или гражданите им имат по-добри хигиенни навици, не се гнусят да ударят една метла пред входа, да изхвърлят кошчето за боклук в контейнера.
Ами то ако е тяхно,ще изметат.Амааа,на квартира като е,не му пука за собствеността.Когато бях малка,много страдах,че нямам село.Съжалиха ме и ме заведоха в едно село,да видя и аз стопански двор.Бабичката на сутринта рано-рано,измете улицата и чак тогава си измете двора и къщата.А сега хвърлят торбите в градинките,защото не им пука,те са временно пребиваващи.

# 113
Както писах, лично аз вече съжалявам. София отдавна не е това, което беше.
Тайничко си мечтая да има как да живея в Русе, или в Бургас, или дори във Варна (казвам "дори" защото и тя скоро ще заприлича на София и по боклуците и по отпадъците).
Това са градове с атмосфера. Може от водата да е, може и хората да я правят. Има усещането че хората живеещи до "голяма вода" са по-така скроени. Може и да не съм права и всичко да е на база приятели и спомени, но това не ми пречи пак да си мечтая.

# 114
Бабилия, зачеркни Варна с дебелия маркер.

# 115
  • България-Швейцария
Не, не съжалявам, че живея в София, обичам си града.
Ако имах географски избор, съжаленията ми са по отношение на Женева и околностите, там е моето място.
Иска ми се поне малко градът ни да прилича на него и правя каквото мога, поне в рамките на това, което ми принадлежи.

# 116
Бабилия, зачеркни Варна с дебелия маркер.

Варна е, беше, много хубав град.  Пътувах на излизане в неделя вечер.  Важи като за София - варненци се връщат от родните си места. Колоната беше срещу мен.  Задължително с кората яйца на  , как му се вика, там отзад.

# 117
Не не съжалявам,че не живея в София, харесвам я, там бяха най-прекрасните, интензивни и наситени с емоции 8 години от моята младост, не съм стара още само на 30съм, но тогава се оформих като осъзнат и отговорен човек, въпреки основата да ми е от родителите, като се отделиш от тях тогава ставаш човек. Мъжът ми също не съжалява,че вече не живее там въпреки че е нам си кое поколение софиянец, разказвал ми е за детството си, за това как са играли в двора на военния музей, в парка на Калина Вескова, който сега не съществува, как зимата са се пързаляли  и спускали по наклона на градинката над кръстовището на Ситняково, но и той разказва за всичко това с огромна носталгия за нещо което вече никога няма да го бъде, и предпочита един ден децата ни да могат да тичат и да играят на воля в малкото китно градче, да могат да си късат домати от градината на баба си, да ядът домашно млекце и да растат на воля, и от време на време да гостуват и на бабата в София за да виждат че света е различен и шарен.

# 118
Наистина София стана  мноого мръсна. Но всичко това стана последните  години, от  както "селяндурите" /както каза  Chanel/ заприиждаха в София.
Ще се обоснова. Peace
Преди година закупихме апартамент в полите на Витоша. Оказа се, че само 3 семейства от този голям блок са софиянци. Между нашият блок и Студентски град, има голяма  зелена поляна, през която минава пътечка за по-пряко. Една вечер три пиянища,  домъкнали  насред поляната кофа за боклук Shocked  казват, че се били возили в  нея Joy и  я оставили насред поляната, по натам не успели да я замъкнат. Като  разбрахме кои точно  са, разпитахме единият от  тримата, но той просто гледаше, като "Овчи Кон" и не  знаеше за какво става на въпрос. Joy
Знаете ли какво стана с тая кофа??? Постепенно се напълни с боклук,  хората минавайки от там и отивайки на работа или училище, в прилежни чували за смет, си хвърляха културно боклука в нея, защото кофите ни са зад блока, и  трябва да се пообиколи. Та така тази кофа за два-три дни се напълни  насред поляната. От чистотата не могат да я вземат защото пътечката е непроходима. След седмица се започна извън кофата ooooh! а след още една си  беше вече бунище. Кучетата разпиляваха на  всякъде, цялата поляна се осея с боклуци.
Събрахме се само софиянците /защото никой друг не  пожела/ разчистихме, мъжете извозиха кофата зад  блока, и какво мислите че стана??? Същото. Crossing Arms Вече по навик селяндурите  си хвърляха боклука на отъпканото вече  място и не им пука. От прозореца свиркаме, викаме, дет се  вика псуваме, но резултат никакъв. Преди 5-6 дни, пак изчистихме, и като  по  чудо е още чисто Praynig

Не исках да пиша това, за да  не  ме погнат провинциалистите, но не  се  сдържах. Не слагам всички от провинцията  под общ  знаменател, но факта си е  факт. Peace

# 119
  • Варна
Пробвах да живея в София, но не стана. Може би защото имах натрупани впечатления от друго място и имам какво да изгубя от Варна.
Много харесвах София от едно време и софиянци също.
С тая масова миграция няма да останат хубави градове за живеене, а само села и то не в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт