Отговори
# 660
  • София
Marcy, благодаря ти! Почерпаката е много апетититна, мммм...

# 661
  • София
Значи да уточня, че тази която аз търся е без месо и стои леко кремообразно и май беше я с булгур я с някакво друго зърно. На мен ми трябва този вариант, защото на Бъдни вечер у нас се яде само постно. Даже не съм сигурен дали и тази супа се нарича шорба. Чакай да видя дали пък нямам някъде снимка от миналата година щото такава ни сервираха и в Ал Захра.

И докато намерим отговора искам да ви се похваля с днешния експеримент. Заповядайте сладки с ...(хм а сега де) ... миии ... бе с нещо си от фурми (не  знам как да го нареча). В общи линии попарих фурмите обелих им люспите и ги пасирах с малко ликьор от фурми.

Значи те тия мидите нали в ляво и тия отдясно те са с това от фурмите. В средата са с ябълки и канела.

Аз такъв аромат и вкус май до сега не съм видял. Направо ми иде да се изфукам.  Laughing

-------------------------------------------------------------------------------------
Марси сега видях, че в 20-та тема от миналата година пак сме я коментирали тази супа и там си ми отговорила това:

Цитат
супата е шорба с ръж, надребнена ! обожавам я! по4ти вси4ко е 4ервено и доматено в тунис!

Хайде да те помоля ако и имаш рецептата да ми я пратиш на лични да не спамим темата.

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 16:51 от дядо хаджия

# 662
  • Varna
На Росито, Добре дошла wavey

ХАДЖИ,
Какво да кажа, освен, че си голям кулинар newsm10

МАРСЕ,
ПРИЯТЕЛКО, давай за шорбата, тука. И както каза Дедко, искаме постничка да е, че и ние я хапваме така. Предварително ти благодаря Hug

# 663
Бейче-сетих се за Тами...да ти пиша...аз ,когато децата кашлят им правя препечена захар в един тиган.Просто изсипвам захартта  на тигана и като се стопи-то става карамел...засъхва.натрошавам  на късчета после и така давам.на моите помага много-и аз така си лекувам кашлицата.До сега рядко съм давала сиропи за кашлица....
ако не се подобри тамирчо-пробвай....то не е нещо опасно-бонбонки...ще му харесат и съм убедена че ще му успокоят гърдичките

Дедо Хаджи-много интересно разказваш.И аз се запалх.....ще правя шорба .
само да те попитам-за Тунис.Сториха ли ти  се полотизирани тунизийците?Говорят ли за политика-това е въпроса ми.
Алжетата с техния бутефлика са....като ние с нашия бат Бойко.национален герой!
струва ми се,че в Тунис не се говори ...за политика.или греща

Марси-да...ако може...и  аз искам рецептата
ще ставам Човек-...ще започна да готвя .лека-полека...стомаха ми се развали оттия полуфабрикати-мама в българия ме разглези на готвенко и сега ми е криво тук от пластичния вкус на всичко хапнато

Дай и как правиш тоя пълен карфиол....
мерси в аванс

Делте-  bouquet Hug

# 664
  • София
...
Дедо Хаджи-много интересно разказваш.И аз се запалх.....ще правя шорба .
само да те попитам-за Тунис.Сториха ли ти  се полотизирани тунизийците?Говорят ли за политика-това е въпроса ми.
Алжетата с техния бутефлика са....като ние с нашия бат Бойко.национален герой!
струва ми се,че в Тунис не се говори ...за политика.или греща
...

Тунизийците ако има начин 24 часа в денонощието ще гледат футбол. Голями запалянковци са. Представяте ли си пиано бар, свири се например нещо страхотно на пианото и ... в средата един голям екран на който се излъчва мач (без коментатор за да не пречи на пианото).

За политика май почти не говорят.

И тъй като ти спомена за проблеми с детските градини да споделя чутото от мен, че в Тунис почти няма детски градини тъй като се приема, че жената трябва да седи в къщи и да гледа и възпитава децата. Има например такива за часово гледане, но такава като известната у нас система не съществува.

Като стана дума за възпитаване на децата и двата гида споделиха, че думата на майката в дома е закон и ... (слава Богу че не съм се женил в Тунис) традицията повелява майката на момъка да му избере булката, а пък той нали ще я види едва ли не в последните дни на сватбата (тя харесала му не харесала това е ... мама я е избрала и толкова). Сега разбира се в днешно време нещата не са се променили но там пък куп икономически и социални ограничения оставят много двойки несъбрани, а пък и в Тунис епидемията от разводи вследствие на прибързаните бракове вече добива опасни размери.

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 21:33 от дядо хаджия

# 665
Деде, най -вероятно шорбата е била с месо, но те са го пасирали- моето свеки така я пасира  Peace. А може и аз да греша   bouquet
Далче, още утре ще пробвам с препечената захар, я пусни малко повече разяснения на лични. Тамир отказва да пие сиропа за кашлица- той е със вкус на черешки и е много приятен, но овнето си е овне и не иска да го пие Tired.Цял ден го преследвам с едно шише и викам сок, сок ама нццц.Не иска и  това си е.
 Днес при нас направо края на света ще кажеш че е дошъл/Не е спирало да вали,вятър направо къщата ще бутне.Както сме с дървени черчевета- все едно живея в къщата на ужасите  ooooh!.Дано утре да се оправи времето  Praynig.трябваше днес да ходим на проверка при педката, но в това време си викам я по- хубаво да си стоим у дома.Пък и има напредък - не кашля толкова, че да не си навлечем белята пак.
Далче, знам и аз за такива жени- даже първата жена на свекър ми работи това(  тя е доста след пенсия). Като я видях нея( живее във Франция от цифра години), да ти кажа изобщо не се чудя на Райчо защо не иска да стой при вашата лелка  Wink.Подхода на тази леля( нека така да я нарека) е вид дресировка- тя гледа 3 бебета и е напълно оправдано, защото е не по силно сам човек да гледа 3 деца между 7- 8 месеца и 1,2 год.
Днес мислех да правя маслени бисквити, но мързела надделя и отивам да гледам "щурите съседи" и да мързелувам
 Далке ,с Дива, не сме се виждали  отдавна, чуваме си по телефона, но съм пропуснала репортажа със съпруга й. Причината е че не гледам алжирска телевизия.Тамир гледа един много готин Катар-ски канал за деца и до тук се изчерпвам с различната от бг телевизия докато сме сами  Simple Smile.

# 666
  • Egypt
Тука шорба се казва на една чорба, дето де факто е бульон от месо с много подправки. Чорбата от тая паста, дето й викате пилешки език, или фалшив ориз, се казва еди- каква-си шорба, но не е постна в никакъв случай, представлява местен бульон и тая паста, доста е гъста.

Вкуса точно от месото идва, може в Магреба постна да я правят, ама ще да е съвсем друг вкус.
Това за карамела и аз съм го чувала, но не съм давала с тая цел. Правя ей така, да ядем за сладост, или карамелизирам ябълки.
Тука си е топло, днеска беше 35 градуса, сега е 26, ни вятър, ни дъжд...
Андреа Бочели скоро имаше концерт, на Пирамидите, те там по принцип правят концертите на западните звезди. Мислехме да ходим, но цената на билетите хич не беше като за Египет- 200- 300 долара.
И за детските градини да кажа- тук има частни, има държавни, Софито на частна беше, на месец плащахме 10 долара, от 7 до 15 часа, 6 дни седмично. Имат две учителки и една санитарка. Децата са от бебета до предучилищна, всички заедно, учеха ги да пишат букви, и Корана. Храната си я носеха от къщи. Не беше зле, но не може да се сравнява с детските градини в Бг, и както чувам от братовчедка ми в Испания какво разправя, и в Дания как е, излиза, че в Бг сме най- добре организирани в това отношение.
Далка, то не е никак сложно готвенето, в практиката му е майката. В Бг аз не съм готвила, тука се развихрих. Преди време ходихме на гости на един приятел на мъжа ми, жена му бременна в 4-5 месец, а гостите бяхме повече от 10 човека. Ей, това момиче каква трапеза беше направило, то тука не е както в Бг, да сложат пред тебе чинийка с 2 кюфтета с гарнитура и салата, трябва да има много видове ястия, и в огромно количество. Имаше 3-4 вида махши, 5 вида месо, 2 вида супи, не знам колко салати и гарнитури, самбусеци, 3 вида десерти и.н. Изяде се ¼ от храната, но мъжът ми каза, че няма значение това, трябва да има от всичко, пък нека да остане. Разпитах момичето, сама направила всичко, от 10 сутринта, до 6, когато ние отидохме, от предния ден си направила подготовка за някои неща. Аз така като гледах, една седмица нямаше да мога да сготвя това чудо. Та мисълта ми беше, учили са я от малка, свикнала е.

# 667
Нямам нет,телевизор и телефон....
търся темата-търся.....а тя чак на втора страница отишла ooooh!

Пък аз си мислих как ли сте ?
какво ли ново се е случило ?

Фаиме-и етървата е така.Хем бременна и като отидем в тях на гости-прелива от храна.Всичко саморъчно приготвила.Харесва и да готви.И аз се запалих в последно време
но....не се лишавам и от скитане все-пак.мен ме хващат карастанчовите #Crazyако не излезна един ден от вкъщи.

Лелее какви цени за билети.Обожавам Бочели-ама то си е жив обир  такъв скъп билет.бива-бива.... #2gunfire #Cussing out

Бейче-сто на сто си улучила вислите и усещанията ми за лелките-детегледачки.Мерси от...такива услуги Naughty
В неделя по канал Алже ще дават един алжирски филм,който много ми харесва.много човечен-ако имаш време гледай го.казва се Inch'Allah Dimanche
http://en.wikipedia.org/wiki/Inch'Allah_Dimanche
ей тук се разказва по англе за  сюжета на филма
сблъсъка на две култури-алжирска и френска през очите на една млада жена-майка и съпруга.
http://www.youtube.com/watch?v=MrdgqbDyZ6Y
музиката е на Идир,който нашта марси харесва...и на Суад Маси-песентта и разказвача на приказки е от соундтрака точно на този филм

http://www.youtube.com/watch?v=OWaJpEs4sWg

# 668
  • Varna
ФАРАШКИТЕ И ФАРАШЧО Hug

ФАЙМИЧ,
Как си Душе, как върви работата по новата къща? Дай Боже да си я купите и да се приключи със местения, че знам какво е.  smile3511 Няма да пиша колко време сме били по квартири и въпреки това винаги сме се старали да ни е хубаво и уютно. Ама се налагаше и да напускаме. Та....пожелание да си останете там и да ви олекне newsm10

БЕЙЧЕ,
Как е Тамирчика, мила, а ти? Удържаш ли фронтО Wink

ДАЛЧЕ,

Я кажи Душе, какво сготви Wink Сподели тука със Фарашките. Може да научим нещо от етърва ти.

МАРСЕЛИНКА,
Къде се скри? Ама и аз питам глупости, като и аз сЪ бях скътала, че и във Скайп не влизам. Е имам извинение но това пък не е извинение. За приятелите хората винаги трябва да имат време, винаги!!!

# 669
  • по пътеката
привет ,дружина !
белби, как можа да  пратиш целия потоп при нас? от 2 дни вали , ама от в4ера е като постоянен потой! извадих зимните дрехи, ама и най-дебелите, 4е си е истиснка зима от един път! като паднат до 5-6 гр сутрин темп и целия ден съм като ,4е го гълтам студа! тутакси ме хваща ме4ешкият  мързел! да не говорим ,4е пералните се трупат и няма съхнене нищо!
далке, пропуснах неделята, но го търсих филма и май нищо коректно като торент или стрийминг  не открих! така много ме вбесяват, голямо стискане -сакън някой като мене на леля майна да може да го гледа!
не се обаждам, 4е все едно и също ! малкото 4ове4е се гоним за ред и организация, развалят ми останалите дисциплината и напоследък се ядем като белбейка каза с груповото вмешателство във възпитанието! атя нали е на голямо и й го разбира погрешно и пробва да играе преско4и "мама"! #Cussing out
отделно с това коте съм като латерна ,ръцете, ръцете изми ли , не го пипай !ама като е скиторник и бандит, не става за домашно отглеждане, хапе ,ако вижда ,4е не му даваш да яде ,а той яде нон стоп! 4уе ли ,4е се товаря хладилника и е инсталиран на  проверка по давност на продуктите! отделно не оби4а да го галят прекалено и ако занете как се дърпа като се пробва някой да го вкара на ръце в банята, за смешните видеоклипове сме! такова диво и негальовно  доби4е никога не съм виждала или имала, а ние сме имали винаги котки и то един път бяха около 13 броя в къщата в бг  и една  супер интелигентна в апартамента при нашите!
както казват май се о4аква тежка зима, като гледам сега навън съм склонна да повярвам! много рано стегна толкова студ и от раз! дано да докарат ве4е и ботушите по магазините, то си пла4е за екипировка!  желая ви лек и не така мокър ден!  bouquet

# 670
Марселинке, споко и слънце ще огрее след няколко дни  Mr. Green. Сега тук е слънчево , но студено- особено сутрин.Вече запалихме газовите радиатори че иначе голямо студуване.
Пък  и вече сме с един кътник+ два кучешки зъба напред. Чакаме втора серия Т и кашлица които най- верочтно ще съпроводят втората двойка кучешки зъби Mr. Green.
Тук като ги гледам изобщо не ги  е еня за бутуши- шляпат си със чехли и боси.Даже и деца така облечени съм виждала.
Делтич, случва се от време на време да поизчезне човек- ние търпеливо си те чакаме   bouquet
Далче, огледах се за филма, ама като нямам програмата и го пропуснах.
Марси , newsm78 май сега Линда е във възраст когато слуша избирателно т.е когато и е изгодно слуша теб, а когато не не те слуша- надявам се скоро да отмине този период  Praynig. Защото определено вмешателство във възпитанието не е добра опция.При нас не е по различно- сега сме на етап- копиране.Научил се е да вика - това е разбира се показано от едната му леля, която като и кажеш да внимава какво му показва надува  муцуната- е сега рано,рано сутрин ги буди всички  Mr. Green.На мен хич не ми пречи защото аз съм будна преди него, но те мрънкат че вдигал шум и викал  Joy
Кой каквото си е надробил да си го сърба  Wink
Файме, как е Софи? Училището напредва ли?
Ние отложохме градината за период в който ще е напълно здрав  Peace
Хадил, къде се губиш? Много ли е вредно ако почти всеки ден давам по едно сварено яйце под различна форма  Thinking.Много обича Тамир яйца и маслини особено зелени.Гледам да не прекалявам, но понякога застава пред хладилника и почва да вика ммм( маслини  Grinning) или коко ( яйце) Simple Smile.
На всички ви пращам много слънце  Heart Eyes Hug

# 671
Привет на всички!   bouquet  bouquet  bouquet
Благодаря ви за хубавите пожеланията по случай рожд.ден на София! Hug  bouquet
Нямах възможност да го направя веднага,защото първоначално ми се скъса кабела на лаптопа,
а после сменяхме интернет-доставчика,та бях без Нет доста време.
Много вкусна изглежда темата,но както казва дядо хаджия,много рядко се разписвате! Laughing
Та като го споменах него,искам да го попитам:
–Защо не звънна един телефон,бе човек?! Crossing Arms
Идвахте ли до Сус? Simple Smile
За детските градини,хич не си прав! Naughty
Тук на една улица има по 4-5,все са частни и не са много скъпи.
Майките,които работят(а вече рядко се среща жена да не работи)имат право на 3мес.
отпуск и след това или на ясла,или детегледачка.
Иначе,да жената командва в семейството.Коя го прави официално,
коя се прави,че мъжа и командва,пък в същност,тя е тази.Шапка им свалям! Simple Smile
Тук,както казва Марси си намирисва на зима. ooooh!
Даже успяхме и да се разболеем вече. Tired
Алекс я започна и София да не остане по-назад и тя. Confused
На всичко отгоре и 3 зъбчета и излизат едновременно,та преди седмица беше почти 7дни с температура
и тамън се оправи и в неделя бяхме в един парк,а си беше доста студено и ветровито,
та в понеделник осъмнахме със запушено носле и сега милата ,киха,носа и тече... Sad
Ще се оправят с божията помощ,но на мама много и станаха безсънните нощи. Tired
За сега толкова,пък пак ще наминавам. Wink  Hug

# 672
  • София
Привет на всички!   bouquet  bouquet  bouquet
Благодаря ви за хубавите пожеланията по случай рожд.ден на София!
... дядо хаджия,...
Та като го споменах него,искам да го попитам:
–Защо не звънна един телефон,бе човек?! Crossing Arms
Идвахте ли до Сус? Simple Smile
За детските градини,хич не си прав! Naughty
Тук на една улица има по 4-5,все са частни и не са много скъпи.
Майките,които работят(а вече рядко се среща жена да не работи)имат право на 3мес.
отпуск и след това или на ясла,или детегледачка.
Иначе,да жената командва в семейството.Коя го прави официално,
коя се прави,че мъжа и командва,пък в същност,тя е тази.Шапка им свалям! Simple Smile
...

Ами нали се чухме като пристигнахме на летището и аз после като ни емнаха там по програмата реших да не се обаждам. Сус го обиколихме посред нощ след пристигането ни. Трябваше да оставят една млада двойка в един хотел там и използваха случая да ни покажат града. Иначе нито се предлага като версия посещение на града, нито пък ние знаехме ако дойдем къде и какво да правим в града.

Но...на излитане бяхме близко до Сус, защото полета го отложиха с 24 часа и ни настаниха в един хотел близо до летището в Монастир.

Така...за детските градини...значи аз споделям това, което съм чул от екскурзоводите. Интересното е че и Татяна (тя е рускиня, която живее в Тунис) и Мохамед (той пък е тунизиец, любимец на жените във фейса) споделиха, че няма изградена държавна система от детски градини като такава каквато я познаваме в България. Споменаха още и това, че учениците учат по цял ден. Сутрин им преподават новия материал, после ги пускат за обяд в къщи (ако нямат възможност имат си стол в училището) и следобяд се връщат за подготовка в училището.

# 673
  • Varna
МАРСЕЛИНКА, БЕЙЧЕ Hug Hug
Тука времИтУ сЪ побърка. Тая сутрин бях със едно по дебело ертеке. По обяда хукнах на физиотерапия и вече бях със шлифера. Преди час се прибрах от тренировки вече със дънковото си яке. А докато отивах на тренировки почна да гърми като пролетта и да вали. Влизам във залата за тренировки и като пекна ИнО слънцИИИ, Ино чудУУУУУ #Crazy НапраУ днеска сЪ побърка това време, само дето сняг не валя. А казаха, че тази година още по тежка зима ни чакало. rotfImao

ДИДОНЧИК, Hug
Как са дечурлигите сИга?

# 674
Здравейте и от мен! Hug Браво, разписали сте се! И аз отдавна не съм писала, но ви четях редовно. Нямаше с какво ново да се похваля. Ходих за седмица до Анталия и съм страшно очарована! Един приятел преди време ми беше казал, че ако не съм ходила в Анталия, значи изобщо не съм била в Турция и е прав /за мен/. Много красиво, много чисто и невероятно добри хора, което ме впечатлява всеки път.  Времето също беше много хубаво и даже на плаж ходихме. Вече съм без нито ден отпуска и до края на годината съм плътно на работа. Sad Много ми е криво ама явно не си разпределям времето, както трябва. Я, да ви развеселя с една случка по този повод с отпуските. Embarassed Embarassed Embarassed Тя не е много за разказване ама нелепости само на мен могат да ми се случат. Като магнит съм. Tired Та, решила майка ми, че на терасата трябва да има теракот и врънка баща ми да намери майстор, който да го налепи. Баща ми намерил майстор и една вечер казва на майка ми, че майстора е свободен във вторник и ще дойде. Казвал се Митко, работил лятото в чужбина и бил голям майстор. Не знам защо аз без да попитам си казвам, че това е Митко от съседния блок, който е студент и лятото работи в чужбина, но не знаех какво. Следват  разногласия за това, кой ще си вземе отпуск, за да чака майстора. В един момент се оказва, че моята длъжност е най незначителна и аз ще трябва да го чакам. newsm78 Чаках цял ден, но майстора нито се обади, нито се появи. #Cussing out Такъв яд ме хвана, че си пропилях един ден от отпуската……… Баща ми вечерта му се обажда и обяснява, колко неприятна ситуация се е създала и че е трябвало да предупруди. Съответно извинения от Митко и обещание, че ще дойде на следващия ден следобяд. Аз отново чакам, но случката се повтаря. #Cussing out Следва обещание  за следващия понеделник следобяд, в 2 часа. Този път отпуска не си взимам. Отивам на работа и моля да ме освободят за следобяда. Прибирам се на обяд и гледам Митко, как си стои на стълбите пред неговия вход и си пие бира. Аз съм му набрала, разбира се, спирам пред него и започвам да нареждам, че го чакам да дойде днес и заради него съм си тръгнала от работа и точно в 2 часа да е в къщи. Embarassed Тръгнах ядосано, без да го удостоя с време за оправдания. В 2 часа се звъни на вратата и чак ми стана смешно, как съм го изплашила, че е толкова точен. Отварям и гледам Митко, изтупан, с прическа, парфимиран и се чудя, къде е тръгнал така. Embarassed Питам го, така няма ли да се изцапа, а той ми отговаря „а, не се притеснявай”. За нелепостта на  разговора се светвам по-късно, като разбирам, че този Митко е менте. Mr. Green Та влиза той и го гледам някак притеснен и се чуди къде да си сложи ръцете. Посочвам му аз терасата и му казвам, че всичко е там и ако има нужда от нещо, да свирка. Гледа той към терасата и немее, пита ме защо там и аз му обяснявам, че там ще се лепи теракота. Той гледа още по измъчено и ми вика „ама ако искаш да излезем да пием кафе”. Леле викам си каква наглост, ами плочките, кой ще ги лепи. Той попремига и ми вика „ама аз не мога да лепя плочки ама ще се опитам”.  ooooh! От там нататък следва разследване и в следващите 10-15 мин аз още не мога да загрея. Изпратих Митко с хиляди извинение и 1 час след това бях в истерия – рев и смях едновременно. Чак температура вдигнах. Истинският Митко, така и не дойде. Още излизам със страх от вкъщи. Смених маршрута, излизам през задния вход и засега не съм го срещала. А може и той да дебне да не му се мяркам пред очите, знам ли. А, и още нямаме теракот на терасата. Mr. Green Ох, много дълго стана.... Извинявам се!
Гуш на всички!
Деде, окапах се с тези сладки. От кога не съм опитвала домашни сладки....... Тези в магазина са с еднакъв вкус всичките.
Делти, и аз чух за такава зима и температурите щели да паднат до - 30 градуса! Confused Дано не се окажат прави.

Общи условия

Активация на акаунт