Математически турнири - 4

• 91 042
  • 790
  •   1
Отговори
# 390
За първата. На мен ми хрумнаха обикновените дроби с общите знаменатели и се отказах по отношение тогавашния ІІІ-то класник.
Втората ми се чини по- лека да се разбере от по- малко хлапе.

Иначе писах по повод поста, преди моя:
....Тази задача(с работите) е от ЧХ 2008 г и то за 3-4 клас! ...
Може да не е била абсолютно същата, но подобна бе със сигурност /вероятно други имена и цифри/, а може и същата да е била.

В събота и неделя разглеждах ЧХ за 5-6 клас и някои задачи не мога да ги поясня на петокласника така, че да ме разбере, на нивото на неговите познания. Иначе тестче от задачи 3-4 клас /ЧХ/ снощи реши с една сгрешена задача, ма той си е петокласник, все пак. Беше за загрявка. Обаче 5-6 ми се виждат труднички.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 15:44 от Judy

# 391
За първата. На мен ми хрумнаха обикновените дроби с общите знаменатели и се отказах по отношение тогавашния ІІІ-то класник.
Втората ми се чини по- лека да се разбере от по- малко хлапе.

Иначе писах по повод поста, преди моя:
....Тази задача(с работите) е от ЧХ 2008 г и то за 3-4 клас! ...
Може да не е била абсолютно същата, но подобна бе със сигурност /мероятно други имена и цифри/, а може и същата да е била.

Е, не мога да преценя, защото отдавна сме били 3-4 клас, но на мен ми прилича на съвсем стандартна задача за състезания. Със сигурност в училище са се решавали задчи за работа, а че не е упражнявано достатъчно е друга бира. Все пак не може всички деца да бъдат карани да се упражняват толкова, колкото децата с интерес към математиката. А състезанието е за последните и това не е задача за изпитване. Ако такава задача се даде на контролно в клас - ще си права да негодуваш. Но няма лошо да се даде на състезание.

За мен втората задача беше много по-хитра. Но и двете са с "капани" целящи да уплетат децата в сметки и да им"изядат" времето - стандартен подход в състезанията.

# 392
В училище- гарантирано не са. Ако посочиш учебник, в който са давани- добре, в нашия никога не е имало подобни.
Чак пък да се негодува... Споделяме и аз и останалите. Целта е децата да могат да ги разберат. За мен даване на ясно решение е по- ценно от простото изписване на условията на самите задачи. Последното можем да си го вземем от доста места. Ценно ми е точно разяснението, подходящо за съответната възраст.

# 393
Това за коя от двете задачи се отнася?
Задачата от работа е от темите  за 3-4 и 5-6 клас от 2008.
Е, не мога да преценя, защото отдавна сме били 3-4 клас, но на мен ми прилича на съвсем стандартна задача за състезания. Със сигурност в училище са се решавали задчи за работа, а че не е упражнявано достатъчно е друга бира.
Така е, задачата е стандартна, на Коледното и Великденското има подобни задачи, мисля даже за втори клас ( едни зайци май ядяха едни моркови). Работа не се учи в трети, а до момента и в четвърти клас, но  от решението, което съм пуснала е видно, че не е и необходимо.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 15:55 от Анонимен

# 394
Целта е децата да могат да ги разберат.

Май тук са корените на различията между нас. Такива задачи не са съзтавени за да ги разбират всички деца. Тези задачи са само за някои деца, които имат интерес и да, упражняват се. Ми я си представи състезание по лека атлетика. В училище се пише 6 ако дете пробяга 50 метра за Х секунди, а на състезание с такова време оставаш последен. Някой да се оплаква, че медалите се взимат само деца, които тренират допълнително?
Няма принципна разлика между състезания по математика и по лека атлетика - и в двата случая нормалните деца не могат да се справят. Справят се децата с дарби и тренировки.

# 395
Уф, да не спамим, досадно ми е. Никъде не пиша за "всички деца". Моето има интерес, упражнява се и ходи на състезания, както децата на всички, пишещи тук. Решава доста от типовете състезателни задачи, но специално тази лично аз намирам, че за 3-ти клас е малко пресилена за състезание дори. Имам предвид точно деца, които имат интерес, нали за тях е темата.
Та да се върна на темата- приветствам всяко достъпно разяснение на задачи, подходящо за съответната възраст.

# 396
Ние с дъщеря ми почнахме да решаваме задачи някъде 3 клас. Вадехме си ги от нета и се опитвахме. Почнахме с "Европейско кенгуру"  и в началото някои задачи ни отнемаха доста време, но се научихме. После само поглеждахме задачата и казвахме "Ясно, това е задача за охлювчето". Или "Това е задача за моливчето". И след това решението отнемаше минутка. Установихме, че за 3 клас има до към десетина типа задачи и всичко останало са вариации.
Иначе съм съгласна, че без тази предварителна подготовка никое дете не може на място да измисли всички задчи. Подготвените деца обикновено мислят наистина върху 2-3 задачи, а останалите просто ги разписват мимоходом. Тази задача с работата има точно два чалъма, и аз ги посочих. Ако дете е решавало си ги знае и изобщо не се замисля.

# 397
Момичета - още веднъж - благодаря ви, довечера ще се опитам да поясня на моя петокласник решенията така, че да ги разбере. Той се намъчи горкия - особено на тази с работите. А другата е толкова елементарна... чак се чудя на моя си акъл - как не съм я проумяла. Ех, човек цял живот се учи, и това е най-хубавото - че научи ли всичко - какво ще прави после?

# 398
  • Русе
малеее, що се разправяте толкова бе хора.да не говорим че е дразнещо за останалите да ви четат.
задачките са яки. сега ще ги дам на звера да видя до къде ще ги докара.  Дидева страхотни решения - едното го докарах и аз, ама за работата не се сетих този начин  newsm10 Ние ЧХ си нямаме - имаме Паисий Хилендарски по същото време, но задачите са различни.

# 399
И за мен е досадно, писах, да се прехвърлят спорове от една тема в друга.
В случая аз видях затруднения да обясня на 3-токласника задача от дадения вид, но обяснението на Дидева ще го опитам, т.к. дори в V клас до момента още не са стигнали до урока за най- малко общо кратно и няма да се справи по общия начин /освен ако не си вземем уроците предварително/, предполагам така ще я разбере.

# 400
Пускам ви нещо пробно. Очаквам мнения и препоръки, благодаря предварително. Искам да уточня, че " нещото" е създадено, за да задоволи доколкото може търсенето на задачи в нашата темичка и няма претенциите да е професионално направено. Да допълня,че е в съвсем начален стадий. Бях се отказала да се занимавам с това, но като гледам колко задачи имам събрани ( голяма част и с вашето съдействие) смятам че е грехота да ги пазя само за себе си.
Математически турнири

# 401
Браво, Дидева   bouquet
Не се отказвай  Peace

# 402
Пускам ви нещо пробно. Очаквам мнения и препоръки, благодаря предварително.
...
Математически турнири

Според мен е доста прегледно. Харесва ми това, че не трябва да се логвам в други приложения за сваляне на файлове и че не ме прехвърля към други сайтове. Благодаря.

PS: Имам някакъв проблем с отварянето на PDF-те, но към момента не мога да определя дали проблемът не е локално при мен.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 17:42 от Obsolete

# 403
  • София
Благодаря , Дидева! Сайта е страхотен и много полезен .

# 404
Благодаря , Дидева! Сайта е страхотен и много полезен .
Успяваш ли да отвориш файловете? Току-що помолих моя приятелка да тества и каза, че няма проблем, но пък Obsolete има такъв...  newsm78
И аз съм един хакер.... Joy

Общи условия

Активация на акаунт