Математически турнири - 4

• 91 047
  • 790
  •   1
Отговори
# 645
Някой знае ли, дали както пише на сайта www.math.bas.bg при записването за МТ "Черноризец Храбър" могат да се поръчват книжките със задачите от турнира? За Варна ме интересува конкретно.....

# 646
  • София

Мерси!   bouquet Ако някой ходи до СМГ утре, може ли да пише дали са показани резултати на таблото?
[/quote]

Днес по обед ходих до СМГ, нямаше изнесени резултати от СМТ на таблата. Беше изнесена информацията за ЧХ, която е качена и на сайта им.

# 647

Мерси!   bouquet Ако някой ходи до СМГ утре, може ли да пише дали са показани резултати на таблото?

Днес по обед ходих до СМГ, нямаше изнесени резултати от СМТ на таблата. Беше изнесена информацията за ЧХ, която е качена и на сайта им.
[/quote]

Много ти благодаря!   bouquet Спести ми страшно много време. Simple Smile

# 648
  • София
Моля, за помощ при решението на 18 зад. от Черноризец Храбър за 2009 г. за 3-4 клас:  "Номерата на страниците на една книга, от която е откъснат един лист, имат общо 2009 цифри. Колко листа има книгата сега?( Всеки лист. освен може би последният, има две страници.)
А) 352      Б)353   В)354   Г)355   Д) 356" Има ли някакъв начин за смятане или трябва да се замества с отговорите?

# 649
  • София
Моля, за помощ при решението на 18 зад. от Черноризец Храбър за 2009 г. за 3-4 клас:  "Номерата на страниците на една книга, от която е откъснат един лист, имат общо 2009 цифри. Колко листа има книгата сега?( Всеки лист. освен може би последният, има две страници.)
А) 352      Б)353   В)354   Г)355   Д) 356" Има ли някакъв начин за смятане или трябва да се замества с отговорите?

Тази задача специално, мисля че се изприщих, докато я обясня на моя син, накрая дори ми се мярна лика на Жорж Ганчев с прословутата фраза "Не ме гледай тъпо, българино!".  Mr. Green
Не че задачата не е непосилно трудна за третокласници, особено ако не са решавали никога задачи със страници.  Shocked

Та:
от 1-9 страници: 9 цифри
от 10-99 = 180 цифри
2009-189 = 1820 цифри за трицифрените страници
Не се дели на 3, значи откъснатият лист е или
1) от едноцифрените - > 2 цифри по-малко вадим, 1822 не се дели на 3
2) 9-10 страница, вадим 3 по-малко, делимостта не се променя
3) 10-99 страница, вадим 4 по малко -> 1824 : 3 = 608
т.е. книгата има 99+608 = 707 страници / 2 = 354 листа, един е откъснат -> сега книгата има 353 листа

# 650
  • София
[Тази задача специално, мисля че се изприщих, докато я обясня на моя син, накрая дори ми се мярна лика на Жорж Ганчев с прословутата фраза "Не ме гледай тъпо, българино!".  Mr. Green
Не че задачата не е непосилно трудна за третокласници, особено ако не са решавали никога задачи със страници.  Shocked

Та:
от 1-9 страници: 9 цифри
от 10-99 = 180 цифри
2009-189 = 1820 цифри за трицифрените страници
Не се дели на 3, значи откъснатият лист е или
1) от едноцифрените - > 2 цифри по-малко вадим, 1822 не се дели на 3
2) 9-10 страница, вадим 3 по-малко, делимостта не се променя
3) 10-99 страница, вадим 4 по малко -> 1824 : 3 = 608
т.е. книгата има 99+608 = 707 страници / 2 = 354 листа, един е откъснат -> сега книгата има 353 листа
Благодаря много за решението!  bouquet Едва ли сина ще го разбере. Доста е трудничка, дори за четвъртокласници - да не говорим за третокласници. Аз пък търсих бр. на листата в началото, а не след откъсването на листа и се чудих защо не ги изкарвам 354 л., а не 353.

# 651
  • София и там където не се пуши
Master може да се изненадаш и да го разбира детето.

# 652
Детето в момента решава четиринадесетия турнир от 2005 година и открих неточности в условията и разминавания в отговорите с дадените на официалната страница. Ако някой ги има в оригинал и може да ми ги изпрати, моля да ми пише на ЛС. И за да проверя дали грешката не е в нашия телевизор, пускам една от въпросните задачи. Искам да видя дали ние грешим при решаването или проблемът е другаде.
В един месец три недели са били на четни дати. В какъв ден от седмицата е бил седмият ден от този месец?
Редактирам се - открих проблема. Има една изпусната задача и затова отговорите се разминават. Молбата ми за задачите си остава. Предварително благодаря.

Последна редакция: чт, 28 окт 2010, 18:42 от Анонимен

# 653
Дидева, и в официалния сборник липсва мисля 11 задача беше и оттам почва разминаването. Просто е пропусната..
И аз като проверявах задачите се опулих - чак пък 8 сбъркани Laughing

# 654
Дидева, и в официалния сборник липсва мисля 11 задача беше и оттам почва разминаването. Просто е пропусната..
Точно 11-та е! И детето се сърди, че са му верни, а аз се зъбя, че не може на сайта на състезанието да са сбъркали отговорите.  Joy Joy Joy Накрая видях, че последния номер на задача в листа е 19, после с лека дедукция стигнах до правилно заключение.  Mr. Green Свалих задачите от сайта и в момента поправям номерацията.

# 655
Искам да попитам, ако някой знае излязоха ли резултатите от СМТ в 107 ОУ и ако е да, то къде мога да ги видя?

# 656
Здравейте, а дали някой знае условието на 11 зад.? Днес се сдобихме със сборника 2002-2006 г., но и там липсва. Има го решението обаче.

# 657
в горния ми пост става дума за 11 зад. от 14-ти Черноризец/ 2005г

# 658
Тази вечер имаше списъци в СМГ. Има ново табло на мястото на книжарницата. Има 1 дете от 4-ти клас със 74 точки и 1 със 71 точки.

# 659

Уф, на предната задача детето вика: "Мамо, какъв отговор си заградила?! Я, сметни с този отговор и с моя и виж, че умея да смятам Laughing", а на следващата ние получаваме "петък" и като погледнах отговорите, реших, че тотално съм изпушила и не задълбавах, не мислих, просто обясних на детето, че ще продължим със задачите утре  Mr. Green Колко се радвам, че не продължихме ...  Ама, че преживяване са тези турнири за майки филолози Laughing

Добре, добре, че ви има   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт