командировка Белгия

• 4 895
  • 28
  •   1
Отговори
Момичета здравейте,
Накратко да попитам за следното, предстои ми смяна на работата, откъдето искат да ме пратят две седмици командировка в Белгия. Въпросът ми е някой дали е запознат са последните наредби за командировъчните, при мен ще има осигурен транспорт и спане, ще се плащат дневни, но сумата която ми споменаха, ако съм разбрала добре, е 17 евро на ден. Това ми се струва някакси малко или може би е нормално? Ако някой е запознат моля да сподели как стоят нещата.
Мерси предварително.

# 1
Зависи дали си в държавна или в частна фирма, дали ти поемат храненето и дали нямате някаква вътрешна разпоредба за намаляване на разходите и кой поема твоите разходи в случая.
Принципно, дневните за Белгия са 35 евро /по Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина/. Ако приемащата страна или фирмата ти поема храненето, ти се полагат 30% от тази сума /това при условие, че имаш изрично включени закуска, обяд и вечеря/. Ако имате някаква допълнителна разпоредба, тя може да определя различен размер на дневните пари и/или на парите за вътрешен транспорт /летище-хотел-летище/. При всяко положение, в заповедта трябва да е упоменато съгласно какви разпоредби се отпускат средствата и трябва да ти бъде връчено копие с мокър печат, за да е в сила заповедта. Това се сещам на първо четене. Ако имаш още въпроси, питай. Peace

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 23:30 от azaf

# 2
Виж НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА
За Белгия дневните пари са в размер на 35 евро на ден.

# 3
Благодаря за бързите отговори. Частна фирма е и е възможно да имат някаква вътрешна разпоредба, иначе самолетните билети, трансфери и спане са осигурени, без храната доколкото разбрах. Затова ми се видяха малко тези 17 евро, не знам дали въобще ще ми стигнат за нещо, така че явно ще трябва да си нося повечко допълнително.

# 4
Предполагам, че имат вътрешна разпоредба за 50% от разходите, заради кризата /17 е приблизително 50% от 35 евро/. Добре е, че ти осигуряват трансфер, защото такситата излизат около 40-50 евро /специално в Брюксел летище-център е точно 45 евро, независимо дали ползваш такси или шатъл/. Носи си допълнително пари, ако искаш да си купиш нещо. В кой град ще си?

# 5
Предполагам, че имат вътрешна разпоредба за 50% от разходите, заради кризата /17 е приблизително 50% от 35 евро/. Добре е, че ти осигуряват трансфер, защото такситата излизат около 40-50 евро /специално в Брюксел летище-център е точно 45 евро, независимо дали ползваш такси или шатъл/. Носи си допълнително пари, ако искаш да си купиш нещо. В кой град ще си?
Azaf, предполагам, че е така. Ние ще летим до Брюксел и оттам има кола, която ще ни вземе до Зеебрюж, там ще бъдем. Спането е в служебен апартамент и колата е на разположение и за през уикенда. Това е.
Благодаря за отговора.

# 6
17 Е няма да ти стигнат за нищо. Транспорта е 3-4 е, метрото е евтино, то там може и без билет - никои не проверява, ако не ползвате колата де. Сандвичи под 5 Е няма, дюнерите са 7-8, кафенцето е 2-3 Е, цигарите са много скъпи - носи си ако пушиш. В заведение не можеш да се нахраниш за по-малко от 20-30 Е, това са цените на готвеното един вид. /говоря за централната част, където съм винаги по командировки/

# 7
Ако имаш включена закуска /в повечето хотели - поне в Брюксел е включена/, за обяд и вечеря ще ти стигнат за сандвичи и вода 17 евро. И НИЩО друго няма да можеш да си купиш. Ако няма и закуска - направо не знам как ще я караш и то две седмици. Освен ако в този Зеебрюж цените са много по-ниски от Брюкселските, ама не ми се вярва. Провери по-добре - да не би да имаш хранене - поне закуска и обяд?

# 8
Здравей, kristinita

Първо относно размера на командировъчните ти - щом си в частна фирма, фирмата може да си опредля какви пари ще ти дава. По Наредба са 35 евро на ден, но тя се спазва май само от държавните институции. Щом ще сте в апартамент на фирмата се предполага, че ще имате къде да си приготвяте храна (нещо като кухненски бокс или кухня). Макар, че със 17 евро няма да преядете, ако сте по-икономични може и да стигнат, ама трудно.

Щом ще имате кола на разположение в почивните дни има къде да се отиде наоколо - Зеебрюге е почти на холандската граница, макар, че в тази част на Холандия няма много за гледане, но пък и разстоянията не са големи - има много места на около 100-200 км, където да отиде човек. Имай впредвид, че горивото изобщо не е евтино, ако трябва да си го плащате по цени от миналия месец - около 1.40-1.50 бензин и 1.15 дизела за литър. Бензиностанциите на ЛукОйл са най-евтини, но са малко и не си спомням дали ги имаше в този район. Иначе и Франция е близо - там определено е по-евтино. Има обедни и вечерни менюта в заведенията - във Франция цената за предястие, основно и десерт/кафе е 8.50-11 евро. В Белгия същите обедни/вечерни менюта включват само основното ядене, или ако порцията е символична може да има малка чаша безкохолно или вино (0,200 л) и цените са между 12-14 евро.  До Брюж ако ходите на разходка по добре с градския транспорт, отколкото с кола, защото паркинга ма центъра е от порядъка на 3 евро на час, а ако спрете в по-отдалечено място или трябва доста да се ходи пеша или да взимате градски транспорт, което обезсмисля колата. Зеебрюге е близо и Остенде - курортното място на белгийците и има доста развлекателни атракции и подобни - виж в интернет какви са актуалните цени, защото и там не е много евтино (пак ако решите да отидете и имате време).

Аз бая писах, дано не съм те отегчила и нещо да ти е полезно.

# 9
Абе със 17 евро на ден какви екскурзии  Tired

# 10
Абе със 17 евро на ден какви екскурзии  Tired

Ами момичето пише, че ще си носи допълнително, явно. Така, че да може да си прецени колко да си вземе или да си планира свободното време - щом ще е свободна почивните дни, аз поне бих отишла някъде да видя нещо. То с тия 17 евро ако няма осигурена храна, пак доникъде.

# 11
Ами аз не бих отишла командировка и да си вадя от джоба. А екскурзията ти отива на поне 30-40.

# 12
Ами аз не бих отишла командировка и да си вадя от джоба.

Ами то обикновено не те питат, а те пращат. Така че много нямаш избор.

# 13
17 Е няма да ти стигнат за нищо. Транспорта е 3-4 е, метрото е евтино, то там може и без билет - никои не проверява, ако не ползвате колата де. Сандвичи под 5 Е няма, дюнерите са 7-8, кафенцето е 2-3 Е, цигарите са много скъпи - носи си ако пушиш. В заведение не можеш да се нахраниш за по-малко от 20-30 Е, това са цените на готвеното един вид. /говоря за централната част, където съм винаги по командировки/

Цената на билета за метрото в Брюксел е 1,70 Евро. На трамвай и автобус не съм се возила, защото обичам да ходя пеша. Влакчетата между Брюксел и Брюж са около 11 евро (толкова са и между летището и Брюксел), ако не се лъжа, защотот съм ползвала веднъж.
Хубавите сандвичи са наистина между 5 и 8 евро. Цигарите (поне аз там пуша ЛиМ) са 4,70 до 5,20 евро. Едно сядане в бирария (без хранене, а само на бири) за двама "средни пиячи" не пада под 40-50 евро, а белгийската бира си заслужава, дори и за нелюбители (в заведение малката бутилка е 3 евро, а в арабските магазинчета е 89 цента). Кафето е 1,50 евро.
За разглеждане - 11 евро е входът за Атомиума, а няма начин да не идеш да го видиш.
И в неделя почти нищо не работи.

# 14
  • северно море
Наплашихте жена Grinning
Ако не се храни навън а пазарува от хранителен магазин
няма да има проблем,въпреки че ще е скромно доста при това. Peace

Общи условия

Активация на акаунт