Ако Аревик беше планина или куче......

• 12 191
  • 204
  •   1
Отговори
# 135
.Най-малкото ме вбесява, че Армения не ще да даде лични документи на Давид, но иска той да си отбие военната служба. Откъде - накъде?!

Андариел
, като няма смисъл за тебе тази кауза, що чиниш в тая тема отново и отново?!
Да бе ,голям смях ,аз пък бих им отговорила,извадете ми Арменски документи за самоличност и ще си отбия службата Mr. GreenКак ще задължаваш някой за нещо,при условие че нямаш дори едно основание да го искаш от това лице .Две години,ще служи на страна,при условие че няма техен документ за самоличност Mr. Green Mr. GreenЩе падна от смях Mr. GreenПък и той е живял там само 6 години,а тук 18-сет #Crazy

# 136
avtomivka, ти четеш ли, че и в другите Европейски страни законите са такива, с кого да ги синхронизираме. Това, което написах, се отнася за дете родено от българи/европейци/  в Европейска Испания, и то също се води до 18 годишнина чужд гражданин/нищо, че е родено там. А спрямо граждани, които са от държави извън ЕО/като Мароко/ се прилагат същите закони както в Бългрия спрямо същите такива граждани.

Не мисля, че случаят с внучето ти има много общо с Давид и Аревик. За различни закони става дума.

# 137
dunavska baba не говорим за закони в най-общата им част,специално за това което казваш,може и да е така,аз по-скоро имах в предвид случая   с Давид,който има нужда от документ за самоличност ,едва ли в Испания хората,чакат за гражданство по 5 години,тук е така!!!Нека не правим съпоставки,че ще излезе че не сме като хората...Живота е толкова пъстър и шарен и най-идеалния закон не може да предвиди подобни ситуации,за това е нужно да се погледне и от човешка гледна точка,защото нали тези закони се правят за нас !

# 138
Гледах и дълго размишлявах,наистина ли е това,наистина ли сме тръгнали към Европа или си оставаме в тинята
http://www.youtube.com/watch?v=9tppwp7zXtY&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=zN6iBnxS-YY

# 139
Значи "конкретно", а общо законно документ за самоличност/лична карта или документ за постоянно местоживеене на чужд гражданин/ се издава на човек роден на територията на РБългария/независимо от гражданството на родителите/,или на човек роден извън територията на РБългария/, на когото един от родителите му е българин./след навършване на 18 годишна възраст/ Това е за граждани, на които родителите са извън ЕО, или са родени в държави извън ЕО.
           И наистина, това е въпрос за прависти, а другото е за хуманитарни организации, та съчуствието го имате, но каква помощ може да окажем, все още не ми е ясно.

# 140
И наистина, това е въпрос за прависти, а другото е за хуманитарни организации, та съчуствието го имате, но каква помощ може да окажем, все още не ми е ясно.

Нито правистите, нито хуманитарните организации работят във вакуум. И те имат нужда от обществена подкрепа, която може да се окаже включително и чрез съчувствие.

# 141
  • Paris, France
dunavska baba не говорим за закони в най-общата им част,специално за това което казваш,може и да е така,аз по-скоро имах в предвид случая   с Давид,който има нужда от документ за самоличност ,едва ли в Испания хората,чакат за гражданство по 5 години,тук е така!!!Нека не правим съпоставки,че ще излезе че не сме като хората...Живота е толкова пъстър и шарен и най-идеалния закон не може да предвиди подобни ситуации,за това е нужно да се погледне и от човешка гледна точка,защото нали тези закони се правят за нас !

Точно за такава ситуация е предвидено принудително рапатриране. Това в много държави, не само в България. Тези двамата във Франция не биха могли да сключат брак в момента, още по-малко да им дадат документи. Същото в Англия. Аз също имам нужда от американски документ за самоличност за да живея спокойно там, но нейсе. В Испания има хора, които чакат мноооооого по-дълго от 5 години за гражданство, а тук познавам мъж, дошъл преди 35 години да учи и подал за гражданство преди 15 и още няма отговор. Това семейство са лъжци и измамници и на бащата, направил поканата, би трябвало да се наложи солена глоба. В повечето страни от ЕО, за да се промени статута е нужно лицето да се върне в родината си и да подаде оттам. И тук има същите като тях и никой не ги гали с перо. Баща на съученик на сина ми, който е дошъл тук на 18 и е останал нелегално се прибра в Тунис заради болната си майка. Тук е женен за французойка, но в Тунис на депортиран от чужбина тунизиец се прибира паспорта за 5 или 10 години и така до скоро беше и в БГ. Бащата вече 7ма година не може да дойде и вижда сина си само веднъж годишно като го заведе майката. Никой не е направил петиция или подпалил парламента за него. Имах много познати българи, които не можеха да пътуват с години защото в БГ не бяха отбили военна служба. Моят мъж и брат му също е трябвало да се върнат тук за да служат.

В групата във Фейсбук има най-подробната и точна информация. В нея пише и адвокатът на Аревик. Може да се помогне по много начини. Колкото повече хора знаят, че България държи бременна жена затворена в лоши условия без конкретни планове да я освободи или депортира, толкова по-трудно става да се крие такова нещо. Аревик не е първата и последната, чиито права са нарушени в България. Едната солидарност помага на много хора. И аз не познавам Аревик, не съм била нелегална никъде, не съм забременявала от далечен любим, но имам жалост към тия хора и съдбата им. Най-малкото ме вбесява, че Армения не ще да даде лични документи на Давид, но иска той да си отбие военната служба. Откъде - накъде?!

Аревик е предупредена многократно да напусне страната. Не е пожелала да го направи. И тук задържат нелегално пребиваващите. Би ли ми обяснила (не се заяждам) с какво точно са и нарушени правата? Молбата за убежище е подадена доста след като е дошла и от поведението и е ясно, че тя цели да се засели в България. Навсякъде биха я отхвърлили. Ако много искат да са заедно, никой не им пречи да се приберат в Армения. В миналото много българи искаха да са с гаджетата си, ама не ги освобождаваха от казарма. Арменските закони са си техен проблем.

Другото,което искам да кажа е-нека да не си кривим душата-гражданство дават на футболисти,баскетболисти за нула време и после те си плюят на петите,имали били заслуги,какви по-точно,че не мога да се сетя .На Куйевич му дадоха паспорт и не се знае на колко още като него, не случайно скоро обявиха разкрития за купуване на гражданство,цяла престъпна мрежа!А на някой който живее 18 години тук ,не могат да му дадат...Мисля си ,че нацията ни застарява,2 милиона пенсионера,1 милион навън и като добавим малцинствата-ромите едва ли могат да се преброят, нацията се топи гороломно и с толкова бързи темпове,че след някое друго десетилетие ,ще се чудим какво става.Защо така се отнасяме с хората ,които искат тук да живеят и да създадат потомство...и искат да бъдат Българи...

Гражданство на футболисти и баскетболисти дават и други държави. Това е в интерес на държавата. Много чужденци биха се юрнали да се заселват и раждат в БГ. Аз лично бих си довела няколко бивши съученички и състудентки от Конго - красиви, образовани момичета - фармацевтки, лекарки, биоложки, които работят за 7 долара на месец и изнемогват. Ще ми помогнете ли с петиция? Те наистина имат желание да живеят и работят в Европа, създават потомство, повечето вече имат по 4-5 деца. Защо те да нямат право, ъ newsm78 И да те питам защо трябва да заменяме ромите с арменци. Арменецът на снимката спокойно минава за ром, но все пак? Или може би да отворим границите само за балтийските републики?

# 142
И да те питам защо трябва да заменяме ромите с арменци. Арменецът на снимката спокойно минава за ром, но все пак? Или може би да отворим границите само за балтийските републики?

Невена, тук съвсем се изложи с глупостите си. Уж гражданин на света (само от постовете ти в тази тема научих, че и в Англия си била и във Франция) пък разсъжденията ти биха били срам и за крепостник. Разбира се, в последните 2-3 дни от постовете ти научих колко си умна, колко си оправна и принципна, обаче ако не внимаваш какво пишеш всички ще разберем, че нямаш акъл за пет пари, за човещина да не говорим.
И понеже това са твои думи "Моят мъж и брат му също е трябвало да се върнат тук за да служат.", би ли ни разяснила (ако знаеш и разбираш) как приемащата държава се вълнува от това дали си си отслужил казармата или не.
Може и да е вярно, но за мен е изненадващо. Още повече, че САЩ, при всичките си особености, не са искали от сина ми (почти връстник на Давид и по същото време) да е отслужил в България за да му променят статуса в постоянно пребиваващ, а след това и при натурализация. От какъв зор България ще се съобразява с Армения?

Аз също съм изключително неприятно изненадана от тона в тази тема. Все съм си мислила, че като късметлийка да имигрирам все по законни пътеки, то ми липсва достатъчно разбиране за проблемите на нелегалните такива, обаче коментарите на повечето от вас (и такива дето не са си подали носа навън и такива дето са като троянските кобили) направо ме оставиха безмълвна - да не ми се случва да имигрирам в България.

Май ще се местя във ФейсБук, че да забравя тукашните глупости...

# 143
Аз пък не виждам основанието за толкова много шум. Вече е модерно да се направи група за каквото и да било и гледай ах и ох.
Арменският посланник не вижда никакво нарушение на правата й, или нарушаване на някакви закони. Подал е нота за промяна задържането й с подписка.
Обаче съгражданките ми виждат. Какво виждат? Ами нещо виждали.
Тия каузи във Фейсбук изместват стотиците петиции. Ми да ги изместват.
Ккаво е общото между България и САЩ, защо у нас трябва да е като в САЩ. Та САЩ дори не е член на ЕС. Тук не става въпрос само за българско гражданство.

# 144
И да те питам защо трябва да заменяме ромите с арменци. Арменецът на снимката спокойно минава за ром, но все пак? Или може би да отворим границите само за балтийските републики?

#Crazy newsm78 Започвам да се чудя какво пие Невена.

# 145
мисля си за Аревик и като жена и сьчуствам ужасно много. Бременна и е вместо да бьде на място, кьдето ще е заобиколена с любов и грижи, особено в началото на бременността, тя е в затвор. Гледам снимките и изглежда толкова млада и лъчезарна, много хубаво момиче.
Обаче по сьвсем друг начин се чувствам кьм семейството на Давид. Прочетох информацията от нета и сьщото семейство през 2001 са протестирали срещу таксата от 1000 лв, която е била изискване кьм всеки, който придобие българско гражданство. Явно не става вьпрос за случайно семейство. Сьщо така не разбирам защо са постъпили така неблагоразумно да поканят момичето, с цел да остане, без да са проучили всички възможности и рискове, при условие че Давид няма гражданство. Явно са разчитали че пак ще могат да вдигнат шум ако нещата не се уредят, което на практика се получава.

# 146

Какво пие не знам, ама мога да ти кажа със сигурност какво НЕ пие- хапчетата предписани от доктора  Laughing

# 147
  • София
Въртим, въртим и пак стигаме до втора страница - "невинният" Давидчо много добре е знаел в какво набърква себе си и момичето!

Нещо ми мирише, че искат да спестят пари за адвокат тия тарикати!

Що се отнася до Испания - там поне два пъти в годината има т.нар. амнистии и дават документи на куцо и сакато, на черно и бяло /за неграта с лодките говоря и за другите "бели" хора/.

# 148
Невена е първата братовчедка на Ксения  -дълги , напоителни и безсмислени постове ....

# 149
  • София
Абе, хора, много наивно и емоционално подхождате към въпроса! Ау, арменка била, бременна била, в Бусманци било не знам какво... Темата обща ли е или в нея могат да пишат само хора, които са само про-останавето на Аревик, или нещо съм се объркала? Ако няма нужда от другата гледна точка, направо си го напишете!
После, въпросният Давид просто не смее да отиде в Армения, за да си извади документи, защото в момента, в който му ги издадат ще го приберат в казармата (в която той не иска да ходи), а и веднага ще влезе в сила забраната за влизане в БГ! И много лесно я изкарахте Невена кукувица, ама нещата са точно така, както тя ги пише. Чуждата държава (в момента БГ) не се интересува дали Давид е отслужил или не, а се интересува от това, че той няма документи! А документите трябва да си ги извади лично в Армения (а той не иска да ходи там). Оказва се, че Давид и неговите родители са напълно наясно със ситуацията. Защо и как (не) са направили, не е наша грижа.
Аревик е била наясно какво прави и това се показва допълнително от фактите, че тя все пак е знаела пътя до съответните инстанции и е подавала искане за статут. Е, бил й е отказан.  Не е като да няма такъв, нали? Арменският посланик не е оспорил отказа, единствено е поискал Аревик да бъде освободена срещу подписка.
И това за условията е странно като го чета. БГ не е Франция, нито Великобритания, нито САЩ! Там и затворите са с по-човешки условия, ама тези държави са богати и стандартът е висок.

Оставам с впечатление, че на някои хора само каузи им дай да се борят. Някой пропищял някъде и, юруш, давайте да даваме! Магическата думичка явно е "бременна" и "любов". Точно като в сапунките.

Общи условия

Активация на акаунт