Добър родител - добри деца. Лош родител-лоши деца. Да, бе, да!

• 6 661
  • 103
  •   1
Отговори
# 60
Бих казала, че не се интересувам от това как хората гледат и възпитават децата си.
Всъщност се интересувам до степента, в която детето не е по някакъв начин физически застрашено (системен бой и т.н. от сорта) или не е крайно невъзпитано и не успява да се държи нормално в обществото.
А това дали едно дете е свито, "отворено", може лесно да завързва запознанства и т.н. не зависи изцяло от възпитанието и средата, в която е израснало.
Две деца, в едно семейство и възпитавани по един и същи начин могат да са коренно различни. За пример мога да дам мен и сестра ми. И ако човек оценява средата, в която сме израснали по поведението ни, не би казал, че сме отгледани и възпитани по еднакъв начин.
А що се отнася до добър, лош родител....не мога да правя подобни квалификации.
Всеки се опитва да възпитава децата си според своите разбирание, светоусещане и т.н.
Лично аз се стремя да осигурявам на дъщеря ми най-доброто, на което съм способна и което преценявам, че е такова. Дали това е наистина "добро" не знам...за някой може да е, за други може и да не е и методите ми да са погрешни.
Това не ме мисля, че ме прави лош родител.
А как ще успява тя след години в живота, вече зависи и в голяма степен от нея самата.

# 61
  • София
нещата са много относителни. Ако простата логика изведена в заглавието работеше всичко щеше да е много просто, но не е. за мен важното е да не увреждаме децата, с онова което е известно, че би ги увредило, а резултатите ще са плод на много неща. Нека не забравяме, че свит и отворен към другите не винаги е резултат на възпитание, а по- често и на вроден темперамент- не всеки човек е екстроверт.

Разбира се, има и много резултати, които са плод на родителското поведение. Често виждам, че родителите на най- агресивните деца по- площадките са изключително пасивни и незаинтересовани от случващото се- детето бие и буйства на ред, а майката или бащата си стоят и си пушат така спокойно сякаш детето не е тяхно. Ролята на родителя за мен е въпреки фазите и състоянията на детето да го приучи да бъде социално адекватно и поведението му да бъде рамките на приемливото. Ако това не се случи в ранна възраст след това много неща са необратими.

# 62
С едно уточнение: това дали имаш потребност да общуваш с другите е наистина въпрос на темперамент - екстроверт, интроверт. Ще, дам пример: съпругът ми е като цяло мълчалив човек. Той често си е самодостатъчен и си е интересен докато мълчи, но когато му се налага да общува с хора, го прави както трябва - с уважение, с разбиране /т.е. не съди и не размахва пръст/, със съзнанието, че участва в общ акт, където неговите интереси са важни само за него, а отсрещната страна гледа нещата от собствената си градинка....
Ето това разбирам аз под култура на общуване и това, според мен, се учи, освен ако си го нямаш като вродено качество. Peace

# 63
  • София
Няма такава закономерност. В никакъв случай не мога да повярвам, че властната, студена, доминираща майка - възпитателка Sick, може да "произведе" толкова успели във всичко деца. И обратното. Някак си няма логика.
Успели хора, със здрави семейства, дългогодишни приятелства, топли, открити, искрени и самоуверени могат да бъдат само хората, на чиито в семейството не е спестявана любов. Друг вариант просто не мога да допусна.
Въпреки, че "резултат" №2 е собственият ми брат, който опровергава донякъде разсъжденията ти. Гледан е с много разбиране и любов, а като цяло напълно се вмества в създадения от теб втори образ. Така че... може и да има нещо вярно, но като изключение, като някакви единични случаи, не вярвам при болшинството деца да е така. Rolling Eyes Жалко би било.

# 64
  • София
Май може. Мисля, че децата се научават да бъдат също толкова студени емоционално и да насочват недоволството си в луда амбиция да се наложат над другите и да са най-добри в нещо или във всичко. Успехът в работата може да прикрие и да компенсира много вътрешниа неблагополучия. Дори семейството на това дете може да изглежда направо перфектно.

# 65
Децата на амбициозните и заможни родители не се мотаят по улицата безпризорни.

Точно знам да един случай, ама не е градска легенда, а съвсем истински. Дете на известен политик,т.н., е автокрадец с няколко присъди! Какво ще кажеш? Колко по-бедни познавам аз, е нема ни един автокрадец?

Освен това ако родителите са студени, властни, с една дума ужасни, детето може да намери и другаде пристан! Едно дете се възпитава и научава на много неща от други роднини, баби, лели и т.н. Нещата не стигат само до мама и тате. Naughty

Тези, които са гледани с любов, никой не пуши дори в семейството, а почват венозно хероин, откъде ли са видели? От мама и тати ли? Ами явно не са.
Нещата са много по-комплекси и сложни, и до характер е, и до много неща е. Thinking

# 66
Освен това ако родителите са студени, властни, с една дума ужасни, детето може да намери и другаде пристан! Едно дете се възпитава и научава на много неща от други роднини, баби, лели и т.н. Нещата не стигат само до мама и тате. Naughty

Тези, които са гледани с любов, никой не пуши дори в семейството, а почват венозно хероин, откъде ли са видели? От мама и тати ли? Ами явно не са.
Нещата са много по-комплекси и сложни, и до характер е, и до много неща е. Thinking

Четейки темата, точно това мислех. Семейството е основен елемент във възпитанието, но страничните фактори никак не са за подценяване.
В описаните случаи имаме инф. само за майките, а останалите хора, които по един или друг начин са оставили отпечатък?!

# 67
  • София
Вярно, но донякъде. Малцина наркомани са израсли в здрави семейства, дори на обществото тези семейства да са изглеждали много позитивни. Има много видове дисфункционалности, които за повечето хора изглеждат съвсем нормално, защото са много разпространени. Вече се доказа, че гледането на телевизия преди 2 г. възраст и гледането повече от час дневно след това водят до обсесии, сред които са и зависимостите. Това от очевидните фактори, а какво остава за неочевидните. Нещата наистина са комплексни, но рядко падат от космоса, а най- често са генетични или с корен в живота на семейството. Никой не би могъл да има повече влияние върху децата от техните родители. Те задават модела, с който децата ще работят и реагират на останалите хора, така че каквито и да са тези останали хора и обстоятелства пак се връщаме до родителите.

# 68
  • София

Точно знам да един случай, ама не е градска легенда, а съвсем истински. Дете на известен политик,т.н., е автокрадец с няколко присъди! Какво ще кажеш? Колко по-бедни познавам аз, е нема ни един автокрадец?

Какво да кажа? Възможно е! Но! За мен показател не са отделните, единични случаи, а общото положение, което важи за повечето семейства! Иначе и аз, и ти можем да си даваме до утре примери, които да са много запомнящи се, но точно заради това, че са извън нормата. Мен ме интересува от кои социални прослойки и какви семейства са повечето крадци (опирайки се на примера, който даваш). Това е важното, а не, че детето на министър било крадец. А колко деца на бедни семейства и обикновени работници или безработни крадат? Колкото до пристана от студени родители е шарена работа. За наркоманите е ясно - шарена работа. НО! Едно дете от заможно семейство може да намери пристан при приятелите си от извънкласните занимания, например, в отбора по плуване или танцовата група. Детето от бедно семейство има само един пристан - улицата. Не че и другото дете, заможното не може да се озове на улицата, но все пак има и други възможности. То, затова и западаняците толкова се стараят да държат децата далеч от улицата и да ги ангажират в училищни извънкласни форми, защото знаят какво води буквално мотаенето в квартала.

Да, и обкръжението има значение.

# 69
Личен опит - аз съм като децата на майка № 1 - все едно моята майка е обрисувана в този пример. Резултат - едва ли има нещо което би ме стреснало и с което не бих се справила /говоря за неща, които зависят от мен/. От друга страна ...... бях много самотно дете, неразбрано, почти аутсайдер..... Сега вече не е така - напротив. Но въпреки всичко благодаря на мама, че е била такава - може би никога нямаше да бъда аз ако не ме гледаше и възпитаваше по нейния си начин.
Друг пример - съпруга ми е продукт на майка № 2, но за разлика от нейното дете е невероятен човек! Възпитан, работлив, контактен и пр. суперлативи. Едно изключение вероятно.....
Възпитавам децата си ...... може би ...... по метод и начин който обединява и двата типа майки - аз съм по малко и от двете. Не искам децата ми да усетят самота и празнина докато растат, но и не искам да свикнат винаги и всичко аз да правя вместо тях.
Само времето ще покаже кой път е бил правилния.

# 70
Много интересни примери. Но винаги има още детайли, които може би са ти убягнали?

# 71
И какво излиза - дайте да се държим хладно, студено, да се правим на непукисти, да не обръщаме внимание на децата си, за да могат те в бъдеще да израснат стойностни хора, които да се оправят сами в живота???
Честно казано това са глупости за мен...
Едно дете има нужда от внимание, разбиране, подкрепа, любов. И това не го прави автоматично лигльо като възрастен и човек, който е с розови очила.

# 72
И какво излиза - дайте да се държим хладно, студено, да се правим на непукисти, да не обръщаме внимание на децата си, за да могат те в бъдеще да израснат стойностни хора, които да се оправят сами в живота???
Едно дете има нужда от внимание, разбиране, подкрепа, любов. И това не го прави автоматично лигльо като възрастен и човек, който е с розови очила.

Защо трябва да се приема винаги , че внимание , разбиране, подкрепа и любов, трябва задължително да изключва - задължения, отговорност, правила, възпитаване на трудови навици, самостоятелност? За мен това не са взаимоизключващи се фактори. Смятам, че именно съчетанието на всичко това е успешно.Така съм се опитвала  да възпитавам дъщерите си и  резултатаопределено е добър.

# 73

Защо трябва да се приема винаги , че внимание , разбиране, подкрепа и любов, трябва задължително да изключва - задължения, отговорност, правила, възпитаване на трудови навици, самостоятелност? За мен това не са взаимоизключващи се фактори. Смятам, че именно съчетанието на всичко това е успешно.Така съм се опитвала  да възпитавам дъщерите си и  резултатаопределено е добър.

Съгласна съм с мнението ти Не е нужно да се изпада задължително в една от двете крайности
Можеш да дадеш достатъчно любов и внимание на детето си без да го обсебваш и да става лигльо
Както и когато нарушава правилата да си по-хладна и строга без да непукист
Според мен и  двете примерни ситуации,са абсолютно грешни и няма как да се очаква да израстне щастливо и успяло дете

# 74
Искам само да помоля да не подлагате под съмнение двете ситуации. И майките и децата са истински, реални живи хора. Позволих си да пусна темата, защото именно тяхното съществуване ме кара да се замислям и да търся обяснение за алогичното развитие. Бодът ми очите и мислите, един вид!  Wink
Двете деца на майка номер едно са различни хора, като натура, като интереси, като възприемане на света. Написала съм единствено качествата, които се срещат и при едното, и при другото т.е. общите качества, които лично за мен биха могли да са следствие от начина им на живот и възпитанието им. Това, което мен ме озадачава и не ми дава мира е, че тези хора наистина са успешни и пазят много добри чувства и към двамата си родители, при това са искрени. Донякъде приемам идеята, че лошият пример е един вид добър пример и тези млади хора, дали съзнателно или не дотам съзнателно се опитват да градят живота си, според това което са нямали и искали да имат, а не по модела, с който са израснали. Но това важи само в определени аспекти.
За втория казус все още ми убягва логиката. Може би защото силно не ми се иска нещата да са такива, може би защото съм мъъъничко пристрастна и, както предполагам се усеща, наистина повече харесвам майка номер две....

Общи условия

Активация на акаунт