Повръщане при новородените и кърмачетата

• 143 964
  • 517
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте.
Искам да посъветвам майките, пишеши и четящи в темата, от позицията си на майка, минала през месеци ходене по мъките със симптома повръщане при кърмачетата. Синът ми вече е на 6 години и отдавна сме забравили сериозните проблеми, които имаше от раждането до осмия си месец, но знам за какво става дума. Минахме през хоспитализация, контрастно изследване, различни лечения, разнопосочни  и доста диагнози и съответните проби и експерименти на лечения и режими.
Съветът ми е:Момичета- търсете мнения и консултации със специалисти.
Д-р Оги е един от тях- безспорен и невероятен специалист, поклон пред професионализма и човечността му- тогава не стигнахме до него, но пък миналата година оперира детето от херния- ПОКЛОН и БЛАГОДАРНОСТ!
Виждате и неговите мнения- не може така да се поставят диагнози- търсете педиатри-гастроентеролози и специалисти, не разчитайте на общопрактикуващите лекари, защото освен дискомфорт честото повръщане (рефлукс) може да доведе и до по-сериозни усложнения- затова не го подценявайте и не разчитайте на четене и съвети в интернет- намерете специалисти, които и ще се ангажират с по-продължително наблюдение на детето ви.
За София мога да дам мнение- след различни проби, накрая ни помогна д-р Емилия Панталеева от Института по педиатрия, Клинка по гастроентерология.
Поздрави и успех на всички!

# 61
Мили Мами Моля ви за съвет:
На 16.12.2010 оперираха сина ми на 23 дена от пилорна стеноза всичко мина добре бързо се възстановихме. Проблема ни е че от скоро започна след всяко хранене да му се стича мляко от устичката не мислщ че му идва в повече защото веднага след храненето е неспокоен за кратко и след няма и час дъвчи бибероната все едно ще я изяде, дали да сменя млякото или.... как мислите ?

# 62
Мила m_i_k_i  консултирай се с опериращия лекар или с педиатъра на бебето. Те ще ти дадат най точен съвет.

# 63
Здравейте,"доктор Оги"
Синът ми е на почти 7 месеца. Повръщанията му започнаха от втория месец, тогава минахме на АР мляко и повръщането започна да намалява, но никога не е спирало. Вече имам заместени две хранения, но повръща и твърдата храна, когато седне повръща постоянно. Повръщанията са доста м/у храненията от 2 до 5-6 понякога. Мнението на педиатъра е, че няма проблем щом наддава, но аз се притеснявам. Изписа ми хомеопатични капки Вуметосхил, за които не съм убедена, че трябва да давам.

# 64
  • София
Препоръчвам Ви Мотилиум 3 х 1 мг преди ядене - педиатърът трябва да ги изпише на прахчета.

# 65
Здравейте,д-р Оги дъщеря ми е на два месеца и половина,след първия месец започна да поврашта почти на всяко хранене като се оригне врашта като на фонтанче,час-два след хранене пак поврашта.Педиатарката ни каза да намалим грамажа и това направихме но пак поврашта,храним се с карма и фризовом.Претиснява ме това повраштане,трябва ли да се направят изследвания да се види на какво се далжи и какви кам какъв доктор трябва да се обърнем.

# 66
Здравейте, Д-р Бранков

Синът ми е на 3 месеца и половина и повръща след всяко хранене при оригването ( не на фонтан). Понякога поръща и между храненията, но аз си мисля, че много рита с крачета и това е причната. Нощем не повръща. Повърнантото понякога е мляко, като току що изпито, понякога е като слюнка  с пресечено мляко. Бебето е само на кърма първия и втория месец наддаде по 1300гр. а третия 900гр. Роди се 4200 в момента тежи 8170. Има дни в които много повръща и това ме притеснява, основателни ли са притесненията ми. Може ли това да се дължи на храна изядена от мен (ям сладки неща).

# 67
  • София
Трябва да имате търпение. Важното е че наддава. Помислете и дали не давате по-голямо количество. Възможно е да има и влияние от самата кърма.

# 68
Здравейте д-р Оги. Синът ми сега е на 9м, започна да повръща упорито и обилно още на 30дена, на 40 започна да кашля и личната лекарка ни изпрати на ехограф - диагнозата беше ГЕР 1ва степен. Когато бебето ни беше на 2,6 - 3м идвахме за консултация и при вас. Казахте ми че ехографа като изследване е за успокоение на майките, и че най добре е да се направи рентгеново изследване. Но, че щом бебето натдава на килограми , изглежда жизнено  - изследването ще потвърди рефлукса и засега е безмислено.. Изписахте ни Мотилиум. Давахме го до края на 7 месец, личната лекарка само промени дозата на прахчетата към 5м. Бебето вече е захранено, но все още продължава да повръща. Много по малко като количество и не след всяко хранене, но ежедневно. И не е просто стичане от устата, а на локвички. Овен това често дори и да няма локвичка,  се усеща как храната се връща до устата. Какво бихме ни посъветвали - да започнеме ли отново Мотилиума, да посетиме гастроентеролог?Доколко това връщане на храна е притеснително? Предполагам все глупави въпроси, които обаче аз си задавам ежедневно.

Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 17:28 от marychery

# 69
Трябва да имате търпение. Важното е че наддава. Помислете и дали не давате по-голямо количество. Възможно е да има и влияние от самата кърма.

Благодаря Ви! Възможно е и да изяжда повече, доста е лаком...

# 70
  • София
Казахте ми че ехографа като изследване е за успокоение на майките, и че най добре е да се направи рентгеново изследване. Но, че щом бебето натдава на килограми , изглежда жизнено  - изследването ще потвърди рефлукса и засега е безмислено.. Изписахте ни Мотилиум.

Сега вече е време да направим рентгеново изследване. Отново предполагам, че няма да има хирургична причина, но ще ни ориентира за вида на лечението.

# 71
  • На небето
Моя син много повръщаше. По 20-30 пъти на ден, много често и по малко. Личната му лекарка, каза, че било нормално. Клапата на стомахчето му не се затваряла. Не са му правени изследвания или нещо подобно. До 1г. беше така, но с времето, се случваше по рядко, докато накрая престана. Но все още, повръща лесно, но си мисля, че вече е на психическа основа. Дадем ли му лекарство или нещо което не иска да яде и веднага повръща. Не можем да го лекуваме изобщо. Ако успея да прикрия лекарството със сок или нещо друго няма проблем. Вече е на 6г. и все още е така.

# 72
Казахте ми че ехографа като изследване е за успокоение на майките, и че най добре е да се направи рентгеново изследване. Но, че щом бебето натдава на килограми , изглежда жизнено  - изследването ще потвърди рефлукса и засега е безмислено.. Изписахте ни Мотилиум.

Сега вече е време да направим рентгеново изследване. Отново предполагам, че няма да има хирургична причина, но ще ни ориентира за вида на лечението.
Благодаря доктор Оги.

# 73
Здравейте, доктор Оги! Моето момиченце е на 1 месец и 20 дни. От около две седмици повръща много често- обикновено след ядене, както и по време на преобличането преди следващото хранене. Връща по малко и при оригване, а днес ми се случи и по време на храненето. Количеството рядко е много голямо, но все пак се плаша, че е често. Детето е изцяло на кърма, а аз се храня много балансирано, т.е. гледам да ям по много от всичко, което е полезно за нея и да не консумирам вредни храни. Понякога повръща кърма, а понякога само като водичка. От три дни й даваме Биогайа с идеята, че ще помогне, но от вчера имаме друг проблем. Вече 24 часа не е ходила по голяма нужда,а до онзи ден акаше толкова много след всяко хранене, че памперсите пропускаха. Детето приема и Инфакол за коликите. Лекарства не сме й давали. Иначе изглежда добре. Проплаква си, но не е перманентно неспокойна. Спи добре. Вече не става и за нощно хранене. Надявам се да съм ви описала добре картинката и да е достатъчно, за да може да ме посъветвате как да процедирам:-)

# 74
Докторе, да добавя, че детенцето отново се изхожда често(след всяко ядене). Но проблемът с повръщането си стои. Също така забравих да уточня, че доста често (по 3-4 пъти дневно) и то обикновено след като върне малко- хълца!

Общи условия

Активация на акаунт