Повръщане при новородените и кърмачетата

• 144 065
  • 517
  •   1
Отговори
# 90
  • София
В общи линии описвате скрита форма на рефлуксна болест, която дава отражение върху белия дроб и устната кухина. Ако лекарственото лечение е без ефект или ефектът е минимален елате на изследване при мен в детската хирургия. ГЕР 3 степен е рентгенологична дианоза, трябва да се уточнят още други неща.

# 91
  • Варна
Току що излизаме от болницата. Ще продължим лечение с Мотилиум и Нексиум. Ще видим дали ще има резултат. Всъщност идея си нямам докога е възможно това лечение... Спазваме и диета. Засега, но човекът е много гладен.

Направили сме ехограф и водно-сифонен тест. Ще ме извините, ако греша в названието. Кръв, урина...Чакаме епикризата и мога да бъда по-обстойна.

Благодаря за отговора, ако се наложи-ще ви потърсим.

# 92
Здравейте,
Преди няколко дни синът ми повърна и във повърнатото имаше нишки кръв. Аз много се уплаших и отидохме веднага в спешното на Окръжна болница тъй като е най-близо. Там му направиха УНГ преглед, при който не установиха нищо. Изпратиха ни в Пирогов на хирург, от там ни препратиха в Института по педиатрия на гастроентеролог. Диагнозата беше ГЕР. Изписаха ни мутилиум и квамател.
Детето повръща от самото си раждане, в малки количества, но редовно. През нощта не повръща, прави го само, когато е активен през деня. Качва нормално. Само на кърма е и е доста лаком, подозирам че това е една от причините да повръща, може би преяжда. Въпросът ми е нужно ли е да давам мотилиум? Детето ми е спокойно не изпитва дискомфорт или болка, когато повръща. Много ме стресна листовката и страничните ефекти от това лекарство. Заслужава ли си риска?
Четох че в чужбина има сироп, който е подходящ за бебета, мислите ли че е добре да взема него вместо мотилиума?
Благодаря предварително.

# 93
Здравейте,
Преди няколко дни синът ми повърна и във повърнатото имаше нишки кръв. Аз много се уплаших и отидохме веднага в спешното на Окръжна болница тъй като е най-близо. Там му направиха УНГ преглед, при който не установиха нищо. Изпратиха ни в Пирогов на хирург, от там ни препратиха в Института по педиатрия на гастроентеролог. Диагнозата беше ГЕР. Изписаха ни мутилиум и квамател.
Детето повръща от самото си раждане, в малки количества, но редовно. През нощта не повръща, прави го само, когато е активен през деня. Качва нормално. Само на кърма е и е доста лаком, подозирам че това е една от причините да повръща, може би преяжда. Въпросът ми е нужно ли е да давам мотилиум? Детето ми е спокойно не изпитва дискомфорт или болка, когато повръща. Много ме стресна листовката и страничните ефекти от това лекарство. Заслужава ли си риска?
Четох че в чужбина има сироп, който е подходящ за бебета, мислите ли че е добре да взема него вместо мотилиума?
Благодаря предварително.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=34.0

# 94
  • София

Ако не намерите Мотилиум на сироп, педиатърът трябва да предпише рецепта във вид на приготвени прахчета. Освен това би трябвало вместо Квамател да ви предпишат Nexium, който го има също и на прахчета.

Мотилиум и Нексиум са стандартно лечение за ГЕР в световен мащаб.

П.С. А във всяка листовка на всички лекарствени препарати са описани всевъзможни странични усложнение, което пък е стандартна тактика на фарамацевтичните компании.

Впрочем, на каква възраст е детето? Не ви ли предложиха изследване на киселинността на хранопровода? Изобщо е трябвало в "Пирогов" да ви насочат към мен.

# 95
Здравейте,
Благодаря предварително.

Мотилиум и Нексиум може да са "стандартно", но не ПЪРВО лечение при ГЕР при деца. И особено в тази малка възраст. Изобщо, доколко ГЕР при кърмачета до 12м  възраст е проблем, изискващ ТОЛКОВА агресивно лечение, е спорен и много дискутабилен въпрос, с оглед анатомичните особености на езофага и стомаха в тази възраст. Широките практики в Бг да се изписват двата медикамента за "щяло и нещяло" са порочни. Даването на Мезим-форте и/или Креон на малки бебета, без данни за муковисцидоза или доказани панкретаични липси, са "запазена марка" на Бг Педиатрия, но въпреки това - недопустими и тотално забранени. Освен че характеризират Бг Педиатрия (и Медицина) като "третокласни".

Методите, за които писах, и които описах, са резултатни в 98% от децата с ГЕР. И си струва внимателно да ги прочетете, асимилирате, приложите, поради фундаменталната им важност.
А и така се избягват и лекарствта... .
Да правите контрастни рентгенови изследвания за ГЕР? възможно, но не ИЗОБЩО първа стъпка. УЗ техниките в този аспект са достъпни, лесни и лесно приложими. Надявам се и в Бг.

Какъв % от децата до 7-8 месечна възраст имат ГЕР БЕЗ симптоми? Болшинството.
Ако направите контрастни и рентгенови изследвания, при тях няма ли да установите ГЕР 2-3 степен? Сигурно. Е и?? Коя е разликата ? Симптомите, и наличието им, е разликата... . Лекувате дете без симптоми с Нексиум и Мотилиум? Защо? "свръх-лечение" правим, и то при недоказана полза и негативи, особено при деца без симптоматика. И особено при деца под 12м възраст.

За корекция на железен дефицит при деца с упорит ГЕР нещо да споменем?? За това как един железен дефицит влияе на деца с ГЕР?
ЗА възможността ГЕР да се дължи на АБКМ ( или на лошо АМ) също е нужно да се спомене.

Естествено, за никакво масово приложение на "Мотилиум" и "Нексиум" при бебета и реч не може да става. Защо? защото с обикновени и тривиални методи може да се справите с болшинството случаи с ГЕР при бебета до 12м възраст.

@Evridika,

Не давайте никакви лекарства на детето без да сте:

*изключили пилорна стеноза и АБКМ.
* без да сте пробвали добро анти-рефлуксно мляко и всички онези неща, за които съм писал страница преди. Тук. Понякога дори смяната на биберона с НУК решително ограничава рефлукса, да не говорим за добро анти-рефлуксно АМ.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 23:44 от Birdie

# 96
Здравейте, и ние имаме проблем с връщането на кърма на 20дни сме и връщането става след всяко ядене, понякога на фонтан понякога не в повечето случаи се наблюдава и връщане през носа и устата, понякога след като е минал час и повече след храненето пак има връщане.Педиатърката на първо време по тел.ме посъветва да започна даване на АМ Фризовом по 30 мл. преди кърмене, което аз още не съм пробвала, дали е добре да го правя?И другото което ми каза, че след като имаме вече ЕГН може да ни изпрати на ехогравско изследване, това наложително ли е според вас?

# 97
  • София
Какъв пол е детето? Ехографът е нужен да установи дали има стеноза на пилора (изхода на стомаха). При момчетата вероятността е 3 - 4 пъти по-голяма. Ако има такава - трябва операция. Ако не - консервативни мерки като промяна режима и начина на хранене, добавяне Фризовом или Аптамил... Педиатърът предписва, ама не по телефона  newsm78

# 98
Бебето е момиченце.Да разбирам ли че ако няма стеноза на пилора, това състояние е нормално или това може да се каже след изследване?А връщането едновременно през устата и носа повод ли е за притеснение?Благодаря Ви за отговора.

# 99
Здравейте, преминахме на Нан 1 скоро и след всяко ядене бебка връща млякото- при уригване, после като я сложа в леглото, тя продължава да връща. Докато бяхме на ПреНан като че ли този проблем го нямаше. Възможно ли е да е от млякото и с кое да го заменя?
В момента е на 18 дена, по колко мл трябва да изяжда на 1 хранене? Сега сме на 70 мл, не знам да не би да и е много това количество?  newsm78 Как да разбера дал и кога да увелича количеството мляко? Нали до края на 1ви месец трябва да изяжда по 100-110 мл на 1 хранене?
Благодаря предварително!   bouquet

# 100
  • София
Бебето е момиченце.Да разбирам ли че ако няма стеноза на пилора, това състояние е нормално или това може да се каже след изследване?А връщането едновременно през устата и носа повод ли е за притеснение?Благодаря Ви за отговора.

Този начин на повръщане е за притеснение. Педиатрите трябва да уточнят режима и вида на храненията. Понякога, макар и много рядко, при момичетата може да се установи стеноза на пилора и то в по-късни срокове - към 30 -40 ден. Идете на ехография.

# 101
Педиатъра ни изпрати в Специализирана болница за детско лечение на бул.Иван Гешов, при доц.Маринова, като каза че там ще преценя какво по натам ще се предприеме.
За мое съжаление доц.Маринова повече се впечатли от стафилококовата инфекция която имаме и каза че това нея повече я притеснявало, отколкото гастроезофагеаллна рефлуксна болест каквато диагноза ни постави.
Като лечение ни е назначено хранителен режим от 8 хранения трябва да минем на 7, ние сме на кърма, позиционна терапия, която не дава ефект, защото детето връща дори и изправено.Каза ми да записвам по колко и колко време след ядене връща храна.Другата седмица сме на вторичен преглед.

# 102
Здравейте,
Моето бебче е на 13 дни. Започна да връща още докато бяхме в болницата, но нищо притеснително. Мисля, че тогава беше повече от преяждане и беше по малко. Повдигнах възглавницата, но която спеше и нещата се поуспокоиха. Сега вече сме вкъщи и той продължава да връща, а от няколко дни и да повръща доста по обилно. На два-три пъти направи даже и фонтанчета. В повечето случаи се случва докато е вече задрямал или в легнало положение. Да добавя и че не можем да се оригнем след ядене, а по време на кърмене чувам как му къркори стомахчето, че има доста газове. По предписание на Джипи-то започнахме Инфакол, тъй като доста се бунтуваше и не искаше да спи, риташе с крака и понякога доста се зачервява, когато се мъчи да се изходи. Инфакола беше предписан преди всяко ядене по 15к., но след като го започнахме, бебчо тръгна да повръща. Намалих Инфакол-а на 10к и то 3 пъти на ден, а не на всяко хранене. Изписаха ни и Натриев цитрат-3х2мл и за ден два нямаше проблем. Не е повръщал. Днес обаче пак започна и започва много да ме притеснява. Понякога връща и повръща и през носа. Случи се едното повръщане да е и докато още сучеше. Доста си е лаком и въпреки това понякога пропуска и ядене, защото не можем да го събудим да се нахрани в желания от нас час. Гликозата въобще не я признава за нищо, гълта и пак търси кърма. Същото е и след повръщане.
Знам че всичко това е написано доста объркано, въпросът ми е тези неща нормални ли са или да изчакам още малко и да потърся специалист?
Благодаря много.

# 103
  • София
Знам че всичко това е написано доста объркано, въпросът ми е тези неща нормални ли са или да изчакам още малко и да потърся специалист?

Наистина е "объркано"... Такива проблеми се решават в хода на продължително наблюдение от неонатолог, по Нета трудно се дават съвети. Търсете д-р Масларска в Токуда или доц.Маринова в Педиатрията на "Иван Гешов", където е и гастроентерологията с д-р Пантелеева.

# 104
Д-р Оги, това става въпрос за София. А да ми препоръчате добър специалист в Пловдив. Малко ще е трудно пътуване до София с новородено, което трябва да седи, а не да лежи, в кошницата за колата.
Благодаря за отговора все пак.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт