Автоимунен тиреоидит на Хашимото (13)

• 96 734
  • 764
  •   1
Отговори
# 60
Магнитче, цефацела за какво е? (да не би да пропусна нещо:) )

Setibeti, по принцип наистина ако дозата е висока се получава сърцебиене и т.н. но най-добре провери с доктора.

Dianach, разбирам те. Да не би да ти липсва някои витамини и на това да се дължи тази отпадналост?

Между другото, моят доктор ми каза, че нищо освен еутирокс не трябва да пия, но по някои от американските сайтове препоръчват добавки. Но понеже и с тях не трябва да се прекалява аз нищо не взимам на своя глава, а може би трябва.

Някой знае ли какви витамини се взимат при Хипофункция на ЩЖ?

Пожелавам прекрасни почивни дни на всички.

# 61
  • София
Магнитче, цефацела за какво е? (да не би да пропусна нещо:) )

Това е селен, за антителата...

# 62
zazaza , нямам представа, дали ми липсва някой витамин, всеки път мивземат кръв за изследване на хормона и ми   правят кръвна картина, обмяна на веществата, бъбреци и т.н. като гледам засега всичко е в норма. Опасявам се само с тази скорост с която съм свалила тсх-то за 35 дни  от 2,15 на 0,57 да не премина от хипо в хипер функция.
По принцип е така с еутирокса не трябва да се пият много лекарства, но аз немога да не взимам аспирин и фолиева киселина, защото ако забременея пак ще абортирам, аз имам генна мутация свързана с тромбофилия и правя аборти в ранните седмици от бремеността и затова доц. Конова ми изписа аспирин-протекта и фолиевата к-на, която е много важна за развитието на плода. Разбира се лекарствата съм си ги разпределила така, че сутрин пия Еутирокса и след 2-3 часа фолиевата киселина, а вечер аспирина.

Колкото до Цефазала, нямам свои наблюдения, въпреки,че съм си купила 1 кутия още не съм го пила, нещо се отказах. Моя приятелка от Пловдив, ходи при д-р Нончев, нейното ТСХ беше 2,63, но засега не цели забременяване и той и беше изписал само цефезал 200 мг на ден, но след 30 дни установи, че ТСХ е скочило към 3,60 и той й намали дозата сега е на 100мг дневно, така, че бих казала и селена не е лек за всеки, убеждавам се, че всеки прием на каквито и да е витамини и лекарства е строго индивидуален.

# 63
благодаря ви за отговорите.

на мен другата седмица ще ми излязат резултатите от имунологичния пакет (свързан с имплантирането), така че и на мен може да ми се наложи да пия допълнителни неща. ще видим. а иначе в този пакет са ми включени и ТАТ и МАТ и бяха готови, почти не са мръднали: ТАТ 133 и МАТ 320. знам, че еутирокса не им влияе, но тайничко се надявах, че могат да си се вразумят и да си спаднат гадините:)

# 64
Момичета, пускам статиите, които е намерила Прасунчо. Явно така ще го направим, щом няма линкове.
Смалила съм шрифта, за да не хабим ценно място. Вие сами ще си го нагласите, да ви е удобно за четене Peace

"Не сме болни, но не се чувстваме и добре: често настиваме или страдаме от стомашни проблеми. А причината е една – нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Нейната активност и съответно нивото на хормоните в кръвта могат както да се намаляват, така и да се повишават.

Щитовидната жлеза е важен хормонален орган, който регулира обмяната на веществата, топлообмена, работата на нервната система и т.н. Нарушенията в работата й са обусловени не само генетично - те могат да се “отключат” и от фактори на външната среда: стрес, инфекции, загар, недостиг на йод и други. Методите на лечение са различни в зависимост от “маските”, зад които често се скрива болестта.

Ако хормоните са малко...

1. Цветът на кожата
Ако кожата ви е станала жълтеникава или с прасковен цвят, първото което ще си помислите, е, че това е жълтеница. Понякога лекарите поставят диагнозата “хепатит”, забравяйки, че този цвят на кожата е характерен и при недостатъчна функция на щитовидната жлеза – хипотиреоза. Недостигът на нейните хормони в кръвта нарушава превръщането на жълтия пигмент на каротина във витамин А, което се извършва в организма на здравия човек.

2. Склонност към запек
Можете да си мислите, че имате проблеми с храносмилането, но това също така може да бъде признак на хипотиреоза. Камъните в жлъчката са една от характерните “маски” за недостига на хормони в щитовидната жлеза.

3. Наболява ви сърцето
Недостигът на хормони влияе на работата на сърцето и може да предизвика забавяна на сърдечния ритъм (под 60 удара в минута), сърдечна недостатъчност, понижено или повишено кръвно налягане. Хипотиреозата често е съпроводена от недостиг на желязо и фолиева киселина.

4. Имате наднормено тегло
Ако отслабвате трудно дори когато спазвате строга диета, задължително проверете щитовидната си жлеза. Недостигът на хормони нарушава обмяната на веществата – в кръвта се натрупва наднормено количество холестерол и затова се увеличава риска от атеросклероза и затлъстяване.

5. При разстройства на менструалния цикъл
Менструациите могат да станат по-обилни, по-продължителни или да се прекратят. При хипотиреозата често се намалява либидото, появява се сухота във влагалището, съществува опасност от появата на миоми, поликистоза на яйчниците, а освен това по лицето, корема и гърдите започват да растат косми.

6. Чувствителност към студ
Хормоните на щитовидната жлеза са отговорни и за терморегулацията. Затова техният недостиг способства за намаляване на температурата на тялото. В подобно състояние на човек постоянно му е студено и усеща отпадналост и вялост.

7. Нощно хъркане
При хипотиреоза поради нарушенията във водно-солевия обмен се появяват отоци. Отичат езикът и гърлото и в резултат на това възниква неприятното хъркане. Могат да пострадат и други органи на чувствата – възникват разстройства в зрението, намалява се слухът, появява се звън в ушите.

8. Болка в ставите
Хипотиреозата може да бъде причина и за артрит. Тя предизвиква нарушения в обмяната на веществата, свързани с увеличаването на нивото на пикочната киселина и в следствие на това води до подагра.

9. Депресия
Установено е, че от 8 до 14% от хората с диагноза “депресия” в действителност страдат от хипотиреоза. Тези две заболявания трудно се различават, особено в началния стадий на хипотиреозата, когато депресията може да бъде единственият симптом. И за двете диагнози е характерно потиснатото настроение и изгубването на интерес към живота.
Но докато депресията се характеризира с намаляване на теглото, повишаване на апетита, безсъние, ниска самооценка и постоянно чувство за вина, то при хипотиреозата се наблюдава напълняване, намаляване на апетита, сънливост и умора, намаляване на половото влечение, влошаване на паметта.

Ако хормоните са много...

10. Напоследък сте отслабвали много, често се дразните от дреболии и постоянно си променяте настроението.
Причината за това е твърде голямото количество хормони в щитовидната жлеза (базедова болест). Често това се наблюдава при млади жени с наследствена предразположеност, които развиват тиреотоксикоза – най-тежкото състояние, свързано с наднорменото количество хормони в щитовидната жлеза. Такива жени страдат от силна отпадналост, аритмия, рязко намаляват теглото си.

Във всички изброени случаи можете да потърсите помощ от ендокринолог, който ще ви назначи определени хормонални препарати или съответно такива, които ще блокират производството на хормони в щитовидната жлеза.

3 чести заблуди за щитовидната жлеза:

1. Ако усещате буца в гърлото си, нещо не е наред с щитовидната ви жлеза. Това не е задължително. Силно чувствителните и емоционални жени могат да изпитат подобно усещане и в резултат на вълнение.
2. Кехлибарът лекува щитовидната жлеза. Носенето на огърлица от кехлибар няма никакъв друг освен естетически смисъл.
3. Колкото повече йод, толкова по-добре. За целия си живот човекът употребява само 3-5 г йод. Повече и не трябва – постоянното предозиране може за блокира щитовидната жлеза, а това е доста опасно. Трябва да приемате таблетки, съдържащи йод само по лекарско предписание! За профилактика на недостига на йод здравият човек трябва да използва единствено йодираната сол.(а)

# 65
"Бременност и заболявания на щитовидната жлеза
13 март 2007
     Д-р Катя Тодорова - Ананиева
Консултант-ендокринолог, Зав. кабинет Диабет и бременност, СБАЛАГ "Майчин дом",
Телефони за контакт: 9 52 36 00, мобилен 0 888 40 82 03.

Въведение: Нормално протичащата бременност е състояние на физиологична адаптация и синхронизация между метаболизма на бременната жена и този на бързорастящият плод.
За да се обезпечат нуждите от градивни и хранителни вещества, от организма на бременната към плода непрекъснато преминават аминокиселини, захари, масти, хормони, витамини, минерали и микроелементи. Адеквантият приток на тези субстрати е от изключителна важност за бързоделящите се клетки на ембриона и всяко патологично състояние на майката, протичащо с хормонално-метаболитни нарушения се отразява върху нормалното ембрио-фетално развитие.

В първите дни на  бременността се стартират процесите на клетъчна и тъканна диференциация. Хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за правилното и нормално развитие на органите на ембриона. Те участват в органогенезата и по точно в структурирането и развитието на първичната неврална тръба, от която се формират ембрионалните мозъчни структури. Изследванията върху абортивни  ембриони на 5-6 седмична възраст установяват наличието на рецептори за Т3 в мозъчните структури на ембриона. Известно е, че до 12 гестационна седмица ембриона  не е в състояние сам да синтезира тиреоидни хормони и за да обезпечи своите нужди, той използва изцяло тиреоидните хормони на майката. Ако нивото на тиреоидните хормони на майката е по-ниско от нормалното, притокът на хормони към плода е намален и той се развива в условията на хормонален дефицит. И двата хормона – Т3 иТ4 са еднакво важни за плода, но Т3, който се образува чрез периферна конверсия от Т4, има по-голяма биологична активност в организма на плода.

В по-късна бременност, тиреоидните хормони  участват в процесите на сигнално активиране,  предаване на сигнали и  пренос на клетъчна и междуклетъчна информация. Те са отговорни за нормалното нервно-психично и нервно-интелектуално развитие на плода. Затова тиреоидните хормони се наричат „хормони на интелекта”.

Възникналите през бременността нарушения във функцията на щитовидната жлеза на бременната жена биха могли да причинят различни по тежест нарушения в протичането на бременността, увреждания в органното развитието на плода или компроментирано бъдещо нервно-психично и интелектуално развитие.

Актуалност и значимост на проблема за тиреоидни нарушения и бременност:

Периодите, през които най-често възникват заболявания на щитовидната жлеза са свързани със специфична  хормонална пренагласа на организма - пубертет, бременност, раждане, кърмене и климакс.  От всички тях, бременността е най-високо рисковия период за явна или скрита изява на различна тиреоидна патология. Този факт е изключителна значимост за бременните жени, живеещи в райони с граничен йоден дефицит.

По данни на СЗО над 500 милиона жени в репродуктивна възраст живеят в райони с йоден дефицит и техният брой нараства непрекъснато. В миналото, в районите с изразен йоден дефицит, честотата на  кретенизма е била над 10%,  на вроденият хипотиреоидизъм - над 30% и на ендемичнанта гуша над 50%.

Как влияе бременноста върху протичането на заболяванията на щитовидната жлеза

Въвеждането на съвременни диагностични методи и технологии позволи своевременно откриване на заболяванията на щитовидната жлеза на бременни жени, дори и при тези, които не са подозирали за съществуването им.

При нормално протичаща бременност в условията на адекватен йоден внос, в организма на жената настъпват адаптационни промени във физиологичната регулация на щитовидната жлеза, следствие на които  нейната функция се повишава. Това състояние, наречено  „функционален хипертиреоидизъм” протича с повишен синтез на хормоните Т3 и Т4 и има за цел да обезпечи непрекъснато нарастващите нужди на плода.

Недостигът на йод в организма на бременната, ограничава синтезът на тиреоидни хормони и притокът им към плода намалява. Така при много бременни жени, живеещи в йод-дефицитни райони, могат да възникват различни по тежест нарушения във функцията на щитовидната жлеза, които  са предимно в  насока на намалена (хипо)функция. Намалената функция на щитовидната жлеза през бременноста,  оставена без лечение,  би имала тежки неблагоприятни последствия върху нормалното развитие на плода и новорденото.

Комбинацията от  промени във функцията на щитовидната жлеза  и  повишени нужди от йод е най-честата причина за увеличаване на обема на щитовидната жлеза и за нарушаване на  нейната функция. Патологичните състояния през бременността могат да се задълбочават от непрекъснато нарастващите нужди на плода от майчини тиреоидни хормони и невъзможността те да бъдат обезпечени поради неадекватен йоден или селенов внос и  непълноценност на по-горе описаният механизъм на физиологична адаптация.

Възможно е настъпване на хипотиреоидизъм в най-ранна бременност при жени с известни, но нелекувани  преди бременността заболявания - дифузна струма, постоперативни състояния или тиреоидит на Хашимото.
Същите заболявания, лекувани преди бременността, могат да бъдат причина за възникване на т.н. скрит хипотиреоидизъм през бременността, поради неправилно провеждано лечение. С най-неблагоприятни последици върху ембрио-феталното развитие е най-рано възникналия хипотиреоидизъм, когато бременността е все още  не диагностицирана.

Освен върху плода, хипотиреоидизмът оказва неблагоприятно въздействие и върху майката и много често става причина за възникване на усложнения в нормалното протичане на бременността и раждането.

Състоянията, протичащи с повишена (хипер)функция на щитовидната жлеза през бременността се съчетават   с по-висок майчин и по-нисък ембрио-фетален риск. През бременността те задълбочават физиологичното състояние на хипертиреоидизъм и са най-честата причина за поява на оплаквания от сърцебиене, слабост и умора. Най-често те причиняват съдово-циркулаторни нарушения, които са причина за изоставане в темпа на растеж на плода и за раждане на деца с ниско телесно тегло.

Заболяванията, протичащи с хиперфункция трябва да бъдат правилно лекувани, защото се съчетават с висок риск от преждевременни раждания на недоносени и незрели деца.

Как влияят заболяванията на щитовидната жлеза върху бременноста:

Две са направленията, в които най-често се обобщава влиянието на тиреоидната патология върху протичането и развитието на бременността.

Първото направление се асоциира с нарушенията във функцията на щитовидната жлеза и възможните неблагоприятн последици върху органогенезата и интелекта на плода. Достоверен маркер за предсказване на феталния риск е установяването на висок ТТХ в начална бременност.

Второто направление се свързва със съществуващите имунологични промени в щитовидната жлеза, които са характерни за автоимунните заболявания – тиреоидит на Хашимото и Базедова болест. Антителата ТАТ и МАТ са резултат от  абнормен имунен отговор, който би могъл да бъде причина за възникване на спонтанни аборти в различен срок на бременността, ранно настъпила прееклампсия или вторичен фосфолипиден синдром, протичащ с различни нарушения в кръвосъсирването. Антителата ТАТ , МАТ и TRAC могат да преминат през плацентата и да въздействат върху феталната щитовидна жлеза. Те биха могли да причинят вроден хипо- или хипертиреоидизъм, който най-често има преходен характер.

Какви са възможностите за успешно лечение през бременността

Диагноситката на заболяванията на щитовидната жлеза през бременноста се осъществява с помощта на хормонални и ултразвукови изследвания.

Изследват се свободните фракции на хормоните Т3 и Т4. За диагноситка на скрит хипотиреоидизъм се изследва ТТХ. Задължително се изследват антителата, насочени към структурите на щитовидната жлеза - ТАТ и МАТ. За оценка на терапевтичния отговор е необходимо повтаряне на хормоналните и имунологични изследвания в рамките на всеки следващ триместър, а там където е необходимо -  и по-често.

Лечението на заболяванията на щитовидната жлеза  през бременноста трябва да се осъществява от опитен ендокринолог, които добре познава същността на проблема и е запознат в еднаква степен с рисковете за майката и плода. Важно е да се знае, че преценката на тиреоидния статус през бременноста се осъществява по критерии, различни от тези в небременно състояние и дозите на медикаментите се променят, съобразно срока на бременноста.
Най-добре е наблюдението на бременните жени с тиреоидна патология  да бъде в акушерски болници, в които има изграден екип от работещи по проблемите на ендокринната патология през бременността ендокринолог и акушер – гинеколог.

Къде е решението на проблема?

Занимавайки се с тази специфична ендокринна патология, в продължение на повече от15 години, бих могла смело да кажа, че решението на проблема при жени с известни заболяванията на щитовидната жлеза е предварителното планиране на бременноста. Терапевтичното поведение в процеса на планиране е насочено към нормализиране на хормоналните и имунологични отколнения,  което се последва от намаление на  риска за възникване на майчино-неонатални усложнения до степен, сходна  с риска при здравите жени.

За превенция на нарушенията във феталния мозък планиращите и бременните жени, живеещи в райони на йоден дефицит, трябва  да приемат минерални и мултивитаминни формули, които съдържат 200 микрорама йод и 50 микрограма селен.

Далеч по отговорен е подходът при жени с късно диагностицирана тиреоидна патология, при които бременността е настъпила при високи концентрация на  ТТХ и антитиреоидни антителата. Те имат висок риск за възникване на усложнения и само своевременната диагностика и комплексна терапия би намалила този риск.
Жените с автоимунни заболявания имат изключително висок риск за възникване на спонтанни аборти, прееклампсия и имунологичен стерилитет. Те трябва да са обект на специфични грижи и индивидуално поведение преди и през бременността.

За да се намали честотата на потенциалните майчино-неонатални усложнения на жени със тиреоидна патология е необходимо да се  изгради национална програма за ранен скриниг,  диагностика и лечение на бременните жени и на техните новородени деца, включваща изследване на хормони и антитела на всички бременни жени в  ранна бременност, йодна субституция и правилно лечение с медикаменти в дози, съобразени с хормоналния и имунологичен статус, както и изследване и проследяване на новородените деца до края на първата година след раждането."

# 66
Птица и Прасунчо, благодаря за информацията!  bouquet

Повечето неща си ги знаех, но научих и нови неща. Например, чак сега разбирам, защо последните два месеца при втората ми бременност бях с толкова високо кръвно. Преди да родя краката ми бяха страшно отекли, даже имах две буци на глезените си , като топки за тенис. ooooh!
Докторът ми каза, че при толкова високо кръвно, по-добре  да раждам секцио, отколкото да раждам естествено и да получа преекламсия.
Мисля, че точно по време на втората ми бременност съм се сдобила с Хашито, защото след раждането бях много зле.

White_tulip, предполагам , че ще ти предпишат минимална доза Л-тироксин -25 мкгр. Аз съм имала повечето от симптомите, които описваш. Имала съм и поликистозни яйчници, но се оправих от противозачатъчните. Сигурна съм, че като пиеш хормона известно време ще се почувстваш много по добре! Пожелавам ти бързо оправяне! Hug  bouquet

# 67
  • ВАРНА
здрасти от нас!

Използвам, че малката спи и таткото е вкъщи.
Сори, че няма линк към статиите. Когато ми беше поставена диагнозата, със съпругът ми изчетохме целия нет и си позапазих разни статии. В интерес на истината никога не съм ги чела повторно, но ето, че послужиха за нещо.

Ние сме ок. От събота сме навън. Първите 2 дни за по 2-3 часа, но от понеделник хайманосваме по 7-8часа. Ева обожава да е навън. Спи, спи и спи. С кърменето - ами не се получи. Мерси за съветите ви  Grinning. Цедя вече само по 2 пъти на ден и другите хранения са АМ. Колкото, толкова. И моята майка не ме е кърмила - да ми има нещо  Rolling Eyes Simple Smile Да, според съпруга ми съм асоциална майка, защото избягвам комуникация със себеподобни  Laughing Ами не ми се слуша за памперси, ако и т.н. пфуууу. Хайде спирам да не ви оттегчавам.

Спокойни почивни дни на всички!
до скоро!!!

# 68
  • София
Писана, много ти благодаря за отделеното внимание   bouquet Страшно ме успокои по въпроса с кистите, защото се притеснявам, че един ден ще ми е трудно да имам деца с тоя нередовен цикъл.
Доктора вчера ми каза, че яйчниците ми са много добре, кистите са малко, каза че няма да ми изписва нищо за завишения инсулин след като съм успяла да сваля 5 кг за 3 месеца само с диета и спорт. Новото му предписание е да сваля още 5 до октомври. Потвърди, че съм с Хашимото и ме праща при  доц. Здравко Каменов да ме следи и да ме види на ехограф и каза, че Каменов евентуално ще ми изпише ниска доза Еуторокс. Оставам си на противозачатъчните до януари 2011 година, защото трябвало 1 година след като половите ми хормони влязат в норма да продължа да ги пия.
Ааа сетих се и още нещо - понеже спортувам ми се искаше да си взема Л-карнитин и да го пия преди тренировка за по-бързо горене на мазнините, но реших да се консултирам с доктора преди това и той категорично ми забрани, понеже можело да повлияе на ЩЖ.
И последен въпрос - Каменов в Аледсандровска болница преглежда по ЗК, нали?

# 69
  • София
Хехе, прасунчо, напомни ми за моите първи излизания с Ивака - тотална асоциалност  Laughing Чак като Иво проходи и почна да се заиграва с разни дечурлига, започнах по неволя да си говоря с майките им  Laughing
И аз почти не го кърмих, месец-два изкарах максимум, а да чукна на дърво и да не чуе дявола, Иво е едно от най-здравите деца, които познавам, още от яслата боледуваше много малко. Та да, знам, че е важно и полезно да се кърми, но не е края на света и ако не се. Ето аз чистосърдечно си признавам, че за мен кърменето беше истинско мъчение и огромен стрес. Сега, живот и здраве, ще се пробвам колкото мога повече, но без да изпадам в крайности и драми. Абе, то да се роди здравичко, пък ....  Praynig

# 70
Честито на празнуващите!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Прасунчо,чувала съм,че дори и едно хранене от кърма на ден е достатъчно ползотворно за бебето.

# 71
 White_tulip не се тревожи, всичко ще бъде наред! Hug  bouquet
Аз имах кистозни яйчници преди да родя и една много "компетентна" докторка се беше изказала, че няма да имам деца  ooooh!  Е, сега имам два броя вкъщи, явно никак не е познала!
Спомням си, че пих противозачатъчни няколко месеца и понеже всички казват, че след противозачатъчни бързо се забременява, мислех че веднага ще забременея, но забременях след цели 6 месеца. Явно е трябвало да се роди точно това бебе, поне аз така си мисля, че всичко е Божа работа.

Прасунчо, според мен кърменето зависи не само от майката, а и от бебето. Първото ми деце го кърмих 9 месеца без проблем и се мислех за много опитна кърмачка. Но, като се роди второто, ела да видиш какъв зор. Не ще да суче това бебе, само ми дъвчеше зърната до кръв и така сме се мъчили 3 месеца. Накрая се отказах. Ти си майката и ти най-добре усещаш нещата, така че каквото и решение да вземеш, все ще е вярно!  bouquet

# 72
Момичета, ако ви се чете през почивните дни, може да погледнете този сайт има кратко резюме на една книга за щитовидната железа, книгата изглежда интересна, но за съжаление не успях да си я поръчам, изчерпана е.
http://znam.bg/com/action/showBook?bookID=859&elementID=200&sectionID=5

Птица, Прасунчо - и аз с интерес изчетох първата публикация, а втората с Д-р Катя Тодорова съм я чела /тя публикувана и в сайта на зачатие/, но пък си припомних отново някои неща и сега съм в дилема дали  сънливостта ми не се дължи на факта, че от хипофункция, нищо чудно с тази скорост да стигна и до хипер..... newsm78 /депресията тотално я изключвам засега, не се чувствам депресирана Laughing/
Оттоци имам и аз около очите, също така и при глезените имам много често торбички, но досега не съм ги свързвала с хашимотото.

Последна редакция: чт, 06 май 2010, 22:35 от dianach

# 73
Здравейте аз съм нова Wink От няколко дни следя постовете ви. Преди около седмица  ми пусна изследвания на хормони ТСХ и ФТ4 стойностите ми бяха съответно 4.2 и 0.66- лекарката каза, че ТСХ е високо, за моята възраст (20год) трябвало да е около 1, същевременно другият хормон е нисък. Пуснах ме ново изследване ТПО (мисля че отговаря на ТАТ) неговите стойности са нормални. Идният вторник ми предстой и ехо-графски преглед, но според ендокринолога обаче трябва да започна лечение с Л - Тироксин от 50 по 1/2 таблетка сутрин. Диагнозата и е  на Хашиш. Та интересно ми е да чуя и мнението на хора които са запознати с това, адекватно ли е лечението или да потърся второ мнение?

# 74
  • Пловдив
Ами това е лечението - Л-тироксин, ама ако ТАТ и МАТ не са ти увеличени, може и да не е Хашимото. Изчакай и ехографията какво ще покаже. Може да е някакво временно състояние и да мине - да си подложена на стрес, например. Ако нямаш някакви неприятни симптоми, може да се изчака малко с хормона, че почнеш ли го , се пие цял живот. Ако не си сигурна в лекаря, винаги може да потърсиш и второ мнение.

Да нямаш нещо общо с Н.Лозанова? Много съм любопитна, нали?

Общи условия

Активация на акаунт