Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 888
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 360
Цитат
Обаче за всяка кешова инвестиция съм с две ръце 'за' в момента.

Да ама ако си получила наследство или си ги спечелила от тото.  Laughing

И така да е, пак бих се замислила много сериозно дали да платя един апартамент на куп или да направя 2 вноски за 2 апартамента и да тегля кредити.

# 361
...И така да е, пак бих се замислила много сериозно дали да платя един апартамент на куп или да направя 2 вноски за 2 апартамента и да тегля кредити.
                               А, тук вече става дума за друго  Stop. Говорим за два инвестиционни имота, при добре направени сметки и малко късмет може да спечелиш прилично. При недобре направени - ... Но все пак като цяло имаш шанс да спечелиш. Нищо общо между наем и кредит (нещо, което всяка проста сметка ще обори).

# 362
...И така да е, пак бих се замислила много сериозно дали да платя един апартамент на куп или да направя 2 вноски за 2 апартамента и да тегля кредити.
                               А, тук вече става дума за друго  Stop. Говорим за два инвестиционни имота, при добре направени сметки и малко късмет може да спечелиш прилично. При недобре направени - ... Но все пак като цяло имаш шанс да спечелиш. Нищо общо между наем и кредит (нещо, което всяка проста сметка ще обори).

Съвсем не е друго. Аз ти направих сметка за купуването на един имот в който да живееш при условие че спестяваш. А това е при условие че имаш парите на куп и нямаш нужда да спестяваш. И при двата случая по-изгоден е кредита. Изобщо няма съмнения че дават ли кредит трябва да се ползва. Ма скъпо било... Е...другото е по-скъпо и в живота въобще няма нищо евтино.

# 363
Не се сърди, човече , да, само забрави да кажеш, че ако вземеш заем 70 хил евро за 15 години ще платиш и лихви точно 40 хил евро, при ниво 6,5% на лихвите.

тоя имот, ако ще го даваш под наем, значи не можеш да си покриваш вноската с наема. тоест ти си купуваш едно задължение за следващите 15 години.
въпросът, че може да стои празно известно време, че можеш да попаднеш на абсолютни вандали - наематели, че през тия 15 години ще трябва да се правят ремонти, че ако си съвестен гражданин и си плащаш данъци на доходите от наем.... и т.н.....всички тия въпроси да ги оставим настрана и да не ги разглеждаме детайлно. просто теоретично, моделът не се изплаща и има много по-удачни варианти да си вложиш парите и да ти носят дивиденти в близките 15 години.

PS. има разни модели, където умишлено се търсят загуби с цел намаляване на данъците от други дейности, но  не мисля, че в случая се търси точно този ефект и изобщо не знам моделът приложим ли е в БГ.

# 364
                             Няма такова нещо  Stop. Или там където живееш става дума за други условия, или не си сядала да смяташ. И в двата случая в момента в България не е по-евтино.
                             Сън, така е  Peace. Ако седнем да направим една примерна сметка + евентуалните рискове - оставане без работа, лихви според новия закон и прочие се оказва безумно в момента да се пристъпи към действие. Разбира се, форумът никого не спира да прави каквото си реши.

# 365
  • There I was on a July morning
Sun Addict , напълно си права.   Peace
Дори мога да добавя разходите за данъците за имота и намаление на стойността на жилището от амортизация, с което сметките отиват съвсем на минус  Mr. Green

# 366
Така е , слънце, добре, че ме изпревари, защото тъкмо щях да се изхиля сериозно на разчетите от 240 000 лв за гарсониера. Laughing
Аз очаквам включване от Аззи, за мене нейните мнения са най-истински и меродавни.

# 367
Така е , слънце, добре, че ме изпревари, защото тъкмо щях да се изхиля сериозно на разчетите от 240 000 лв за гарсониера. Laughing
Аз очаквам включване от Аззи, за мене нейните мнения са най-истински и меродавни.

На кое по-точно ще "се хилиш" че не разбрах?

# 368
Не се сърди, човече , да, само забрави да кажеш, че ако вземеш заем 70 хил евро за 15 години ще платиш и лихви точно 40 хил евро, при ниво 6,5% на лихвите...

Е как ще съм забравила, вноската и крайната сума включват всичко, т.е. И лихвите.
И не говоря за имот под наем, а за основно жилище на хора, за които другата алтернатива е наем.

# 369
Дори мога да добавя разходите за данъците за имота и намаление на стойността на жилището от амортизация, с което сметките отиват съвсем на минус  Mr. Green

Данъци плащаш и с кредит и без кредит. Ремонти също се правят и в двата случая.
Стойността на жилището само расте дори и без да си влагала средства в подобрения, а с тях и още повече.

Дали си под наем или не преди да купиш жилището, и в двата случая купуването кеш е по-скъпо отколкото с кредит. Само че когато си под наем- още по-скъпо.

# 370
  • София
Искаш да кажеш, че си упълномощила нотариус, за да купи от твое име апартамент...
Ако е второто - това е просто безумие.
[/quote]
Точно това направих.
По отношение на безумието, аз намерих за доста по-безумно да прелетя Н на брой километра, за да сключа сделката, очевидно е въпрос на гледна точка.
Безумието, казват дели гения само с една крачка.

# 371
  • София
В интерес на истината, има нещо вярно в сметките на Делюжън.
Простият пример е за онзи апартамент преди 6 години в широк център, който струва 30 000 Евро.
Приемаме, че се закупува с кредит на стойност 50 000 Евро /условно приемаме 20 000 евра лихва/.
Същият апартамент, 6 години по-късно струва 100 000 Евро.

Е, в интерес на истината това са условия в спекулативен млад пазар, който прави сериозен скок за кратък период от време, поради кредитирането, докато се регулира.
В един консервативен, спокоен пазар, тази динамика отразява средно 10-18% годишно поскъпване на имота /пак под условие, защото има переспективни девствени зони, които реализират по-висок процент, както и обратното- скъпи райони, които западат/ и в този ред на мисли, за един дългосрочен период, покачването на стойността на имота компенсира лихвите по кредитите и абсолютно осмисля една такава инвестиция.

Отделно един инвестиционен имот се развива - наеми и прочие.

Накратко- с добра преценка, има смисъл.

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 21:33 от Azzy

# 372
  • There I was on a July morning

Данъци плащаш и с кредит и без кредит. Ремонти също се правят и в двата случая.
Стойността на жилището само расте дори и без да си влагала средства в подобрения, а с тях и още повече.

Дали си под наем или не преди да купиш жилището, и в двата случая купуването кеш е по-скъпо отколкото с кредит. Само че когато си под наем- още по-скъпо.

Как ще плащаш данъци и ще правиш ремонти на нещо, което го нямаш  Rolling Eyes
Нали примера ти беше, ако събираш 10 години за жилище и после го купиш кеш - за тези 10 години няма да имаш никакви разходи. ooooh!
Нещо съвсем се оплете - говореше за закупуване с цел инвестиция и предполагаем доход от наем, а сега - за жилище за живеене.

# 373
Точно това направих.
По отношение на безумието, аз намерих за доста по-безумно да прелетя Н на брой километра, за да сключа сделката, очевидно е въпрос на гледна точка.
Безумието, казват дели гения само с една крачка.
Ами това всъщност не е безумно, просто е незаконосъобразно. Противоречи на правилото, че  нотариусът не може да извършва нотариални действия, когато е страна в нотариалното производство или участващо в него лице. А пък дали е гениално недей да твърдиш с такава сигурност.

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 21:33 от Roly Poly

# 374
И не говоря за имот под наем, а за основно жилище на хора, за които другата алтернатива е наем.

ок, разбрала съм те погрешно, мислех че говорим за купуване с цел инвестиция.

но собствен дом също не бих си купила на кредит. не знам какво е съотношението наеми/цени в момента в бг, тук където живея определено не се изплащна да се купува на кредит. аз изобщо съм абсолютен противник на дългосрочните кредити. Бих теглила само краткосрочен кредит с цел инвестиция, ако съм преценила много добре риска и съм решила, че дивидентите са решително по-високи от лихвите по кредита.

на любителите на кредити бих препоръчала в някоя дъждовна вечер да отделят време на въпроса: от какво живеят банките? аз съм се занимавала и с банков одит, и с данъци на банки и имам много силно мнение по въпроса, но тук не му е мястото да навлизам в подробности. само бих цитирала Марк Твен: Какво е обира на една банка в сравнение с основаването и?  Wink

Общи условия

Активация на акаунт